Ankara Antlaşması Vize Bilgileri
İngiltere’de iş kurmak ve yerleşmek isteyenler Ankara Antlaşması vizesinden yararlanabilirler. Bu vize sayesinde dil ve sermaye ihtiyacı duymadan iş kurmaları veya yerleşmeleri mümkün olur. Ancak bu vizenin alınabilmesi için taşınması gereken şartlar bulunur. Ankara antlaşması vize bilgileri – visa center taşınması gereken şartları paylaşır. Bu sayede şartları taşıyanlar anlaşmadan yararlanarak vize alma imkanı elde edebilirler.
Ankara Antlaşması vize bilgileri sayfasında şartlar yanı sıra vize verilmesi için hazırlanması gereken belgelerin bilgisi de bulunur. Böylelikle anlaşmadan yararlanmak için İngiltere Konsolosluklarına gitmesi gerekenler vize belgeleriyle birlikte gidebilirler. İş kurabilmek için kişilerin bazı meslek dallarına sahip olması gerekir. Bu meslek dallarına ilişkin bilgilerde sayfadan öğrenilebilir. Bu meslek dallarına sahipseniz ve İngiltere’de iş kurma hedefiniz varsa bu hedefinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşlemlere başlamadan önce aşağıdaki bilgilere göz atın.
Ankara Antlaşması İngiltere
Ankara Antlaşması, Türk vatandaşlarına İngiltere’de dil ve sermaye gibi şartlara bağlı tutmadan yerleşmelerine, iş kurmalarına imkan veren bir vize türüdür. 1963 yılından bu yana süregelen bu vize o yıl yapılan anlaşmadan ismini almıştır. Bu yazımızda da Ankara antlaşması hakkında bilgiler, yapılacak meslekler, bu anlaşma için gerekli evraklar, süresi ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz. Satır aralarına özellikle dikkat etmenizi istiyorum. Çünkü her bilgi çok önemlidir ve bu konuyla ilgili oldukça bir bilgi bulunuyor.
Normal şartlarda öyle sermayesiz ve dil bilgisi olmadan İngiltere’de iş kurmak mı? Bunun mümkün olmayacağını siz de çok iyi biliyorsunuzdur. Çok büyük meblağlar ve bağlantılar sayesinden ancak bu imkana erişebilirsiniz. Ancak zamanında yapılan bu antlaşma ile sadece İngiltere’de yaşam giderlerinizi ve işinizi kurup kara geçme sürecini karşılayacak kadar miktarda paranız olması yeterlidir. Bu anlaşma şartlarını kullanarak İngiltere’ye giden biri, başladığı günden sonraki 4. yılı dolunca süresiz oturma izni alabiliyor. Bu süreçte sonra eğer 1 yıl daha İngiltere’de kalırsa vatandaşlık başvurusunu da yapabiliyor. Ankara antlaşması İngiltere ekşi sözlükte çok sık konuşulan bir konudur. Ancak uzun süredir bu tarz bir konu gündeme gelmemesi acaba sürecin meşakkatinden dolayı insanların bu vizeden uzaklaşması ve uğraşmak istememesi mi diye bir soru doğuruyor.
Ankara Antlaşması Meslek Dalları Nelerdir?
Ankara Antlaşması meslekler grubunda temel bir ilke bulunuyor. O da şöyle ki; bu anlaşma için meslek kısıtlaması bulunmuyor. Ancak yapılacak mesleğin doğasında bir işletme anlayışı hakim olmalıdır. Bu yüzden bu antlaşmayı değerlendirebileceğimiz birkaç meslek dalına örnekler verelim.
İşletme anlayışına sahip meslek grupları aslında çok çeşitli bir yelpazeye sahipler. Bu yüzden rahatlıkla bir meslek seçebilirsiniz. Ancak İngiltere’de kurulan o küçük pastanın en büyük kısmını genellikle danışmanlık firmaları oluşturur. Yani danışmanlık faaliyetleri gösterilecek her iş türü buna bir örnek olabilir. Mesela kendi ülkesinde çalışan ve borsadan, bankadan, muhasebeden, finanstan anlayan ve bu iş üzerine eğitim almış insanların İngiltere’de finans danışmanlık firması olarak iş hayatına girmeleri oldukça olağan bir durumdur. Matematiğin tüm Dünya’da geçerli olduğu ve pek çok iş alanının da temelini oluşturduğunu düşünürsek, küçük firmalara bu tür bir finansal danışmanlık çok karlı bir iş kolu olarak karşımızda duruyor.
Bir diğer meslek grubu da yaratıcılık üzerine yapılanlardır. Yani reklamcılık, grafik tasarımı, 3 boyutlu animasyon ve dijital tasarım ya da ürün ve site tasarımı gibi ile yetenekleri olduğunu düşünenler için küçük bir stüdyo ya da ev ortamında bu işleri yaparak çok ciddi fırsatlar doğurabilir. Tabi bunu Ankara Antlaşması kapsamından yararlanarak yapmak gerekir.
Ankara antlaşması öğretmenlik üzerine de bir iş kurmanıza imkan vermektedir. Sonuçta bir şeyleri öğretmek çok özel bir durumdur. Böyle bir yeteneğe sahip olmak pek çok ülkede ve alanda sayısız imkan doğurabilir. Ankara Antlaşması İngiltere forum alanlarında bu tarz paylaşımlar oldukça sık yapılmaktadır. Buralarda bu antlaşmadan yararlanarak kendi işlerini kurmuş ve başarıya ulaşmış insanlar ve hikayeler bulabilirsiniz. Tabi ki bunların hepsine doğruymuş gözüyle bakamayız. Zira internet ortamı çıktıktan sonra bunu kötüye kullanmak isteyenler de bir o kadar fazlalaştı. Ancak buradaki bilgileri sentezleyerek ve doğruluğunu ispatlayarak sizde kendinize bir çıkarım elde edebilirsiniz.
Ankara Antlaşması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yurtdışında iş hayali kuran ve daha iyi bir geleceğin beklediğini düşünen insanları Ankara Antlaşması sayesinde oralara gidebiliyor ve işlerini kurabiliyorlar. Tabi ki önceden de dediğimiz gibi bu zorlu bir süreç ve prosedürü zor bir vize türüdür. Vize danışmanları bu işleri halledecektir ama Ankara antlaşması gerekli evraklar listesini sizin hazırlamanız gerekeceği için bilmeniz iyi olacaktır.
Öncelikle her vize işlemi için gerekli olan standart belgeleri hazırlamak gerekiyor. Bunlar, 6 ay geçerliliği bulunan pasaport, kimlik fotokopisi, nüfus kayıt örneği, ikametgah, sabıka kaydı, SGK kayıtları, banka hesap dökümleri, paranın kaynağı, varsa ev, arsa ve araç ruhsatları, tapuları, diploma, kurs belgeleri, gidiş amacı gibi belgelerdir. Bunlara ek olarak detaylı bir şekilde hazırlanmış iş planı ve finansal durum göstergeleri, gidilecek ülkede iş yapmaya hazır olan müşterilerden mektuplar da bu sürecin önemli belgeleri arasında yer alıyor. Tüm bu evraklardan sonra online bir şekilde başvuru yapmak ve randevu almak gerekiyor.
Ankara Antlaşması ve Avrupa Birliği Arasındaki Bağ
Türkiye, uzun süredir Avrupa Birliğine girebilmek için bekliyor. Ancak beklerken dolaylı yoldan da olsa bu birliğin imkanlarından bazılarını kullanıyor. Öyle ki 1963 yılında Avrupa Birliği ile imzalanan Ankara Antlaşması ile pek çok Türk vatandaşı Avrupa’ya yerleşmeye başlamıştı. Ankara Antlaşması Almanya başta olmak üzere diğer tüm Avrupa Birliği ülkelerinde çok fazla bir şekilde Türk vatandaşı göçüne sebep verdi. Buraya yerleşen Türkler kurdukları işler ile oraya yerleşip, oranın vatandaşı oldular.
Bu atılımla birlikte Türk vatandaşların en büyük gözdesi Avrupa’ya yerleşmek oldu. İlk başlarda bunu gerçekleştirmek oldukça zorlu bir sürece sahip olsa da artık işinde uzman danışmanlar sayesinde çok rahat bir şekilde süreç tamamlanabiliyor.
Bu tip bir vizenin normal Schengen vizesi almaya benzemediğini ve çok farklı bir sürece sahip olduğunu da belirtmek gerekir. D tipi ulusal vize olarak geçen bu vize türünde başvuru yapanlar normal vize türlerinde ki gibi Almanya Konsolosluğu tarafından kabul edilmektedir. Ama bu sürecin en basit kısmı, asıl önemli olan Almanya’da bulunan kurumlar ile direkt olarak bağlantı kurmak gerekir. Bu bürokratik yükü de vize merkezlerinde bulunan ve işinde uzman olan danışmanlar sayesinde en aza indirebiliyorsunuz.
İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılması ile birlikte gündeme Ankara antlaşması ne zaman bitiyor? sorusu geldi. Bu antlaşma AB üyeleri arasında yapıldığı ve İngiltere’nin de artık AB üyesi olmayacağı düşünüldüğünde o ülkede iş yapmak isteyen Türklerin aklını en çok kurcalayan soruların başında geldi. 31 Ocak 2020 tarihinde resmen ayrılacak olan İngiltere, başvuruları 31 Aralık 2020 tarihine kadar kabul edecek.
Ankara Antlaşmasının Türkiye, İngiltere ve Fransa İlişkilerine Etkisi
Ankara antlaşması 1921 yılında Türkiye ile Fransa arasında yapılmıştır. Bu antlaşma ile birlikte Türk – Fransız cephesinde ki tüm faaliyetler durdurulmuştu. Sakarya meydan muharebesini kazanan Türkiye, Sovyet Rusya ile Moskova antlaşmasını yapar. Bu da Fransa ile ikili ilişkilerde olumlu bir sonuç doğurur. Ankara Antlaşması ile yeni Türk Devletini, Fransa’nın tanımasıyla birlikte Güney cephede yaşanan savaş resmen sona erdirilmişti.
Aynı şekilde Ankara Antlaşması 1926 yılında bu kez İngiltere ile imzalandı. Lozan antlaşması ile birlikte Türkiye için büyük bir sorun haline gelen Irak sınırı ve Musul sorunu çok zor olsa da çözümlendi. Ancak İngiltere Mondros Mütarekesinin bir maddesine dayanarak Musul’u işgal eder. Türkiye yaşadığı zor koşullar nedeniyle oraya müdahale edemez. Türkiye, İngiltere’den derhal Musul’un bırakılmasını ister.
Finlandiya Ankara Antlaşması imzalanan ülkelerden biri değildir. Hatta sadece iki ülke görülmektedir. Bunlardan biri Hollanda iken diğeri İngiltere’dir. Ancak İngiltere daha fazla tercih edilmektedir. İngiltere ile anlaşılan ve imzalanan bir antlaşma olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Ankara antlaşması Almanya ile yapılıyor diye düşünen pek çok insan olsa da bu doğru değildir. Hollanda ve İngiltere’nin bir parçası olduğu bu anlaşmada Hollanda çok daha eleyicidir ve bu nedenle İngiltere tercih edilmektedir.
Ankara Antlaşması aslında son yıllarda öğrenilen bir antlaşma olmuştur ve hala cevaplanmayı bekleyen sorular vardır. Bunların başında da Ankara Antlaşması hangi ülkeleri kapsıyor sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı yukarıda da yer aldığı gibi iki ülkedir.
Ankara Antlaşması Fransa ile de ilişkili olmayıp bu açıdan değerlendirilmesi de doğru değildir. Ülke sayısının odlukça az olması çeşitliliği olumsuz etkilese de İngiltere’ye giden insanlar odlukça memnundur.
Ankara Antlaşması maddeleri gereği kişiden yapacağı işte deneyimli olması beklenir ve bu deneyim belgelenmelidir. Aynı zamanda kişinin İngilizce bilgisinin de iyi olması beklenen özelliklerden biri olarak karşımıza çıkar. Bu vizeler başta 1 yıllık olup 1 sene boyunca çalışıldığı belgelenir ise 3 sene daha uzatılmaktadır. Ardından süresiz oturum izni alınabilmektedir.
Ankara antlaşması hangi ülkeler sorusunun cevabının ise arttırılması planlanmakta olup bu konuda henüz yeni bir bilgi bulunmamaktadır.
Ancak Finlandiya’da çalışmak için Finlandiya oturma izni almak gerekmektedir. Bunun için ise davet mektubu gerekir.
Ankara Antlaşması vizesi, yaklaşık 30 gün içerisinde sonuçlanır. Bu süreç zaman zaman değişebilir. 2-3 haftadır sonuçlanması mümkündür.
Ankara Antlaşması vize şartları kişiye göre değişir. Aynı zamanda bu durum vize türüne göre de farklılık sağlar.
Ankara Antlaşması İngiltere vizesi, İngiltere’de kendi işlerini yapıp ekstra olarak bir çalışma alanı oluşturmak isteyenlerin alması gereken vizedir.