Avusturya Vize Başvurusu
Avusturya: Vize İşlemleri
- Avusturya için Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
- Avusturya için Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri ise 90 günü aşmamak kaydıyla 180 gün vizeye tabi değildir.
Avusturya Turistik Vize İşlemleri
Avusturya turistik vize işlemler için şahısların Avusturya Konsolosluk yetkililerine şahsen müracaat etmesi gerekmektedir. Şahıslar turistik vize işlemleri için gereken evraklar hazırlarken bilgilerin güncel olmasına ve doğru olmasına özen göstermelidir.
Evraklarda doğru olmayan bilgilerin tespiti halinde şahısların Avusturya turistik vize işlemleri iptal edilecek ve vize reddi olacaktır. Şahıslar Avusturya turistik vize işlemlerini seyahat tarihinden en az 4 hafta önce başlatmalıdır. Seyahat tarihinden önce başlatılmayan işlemlerde gecikme yaşanabilir ve şahısların seyahat planlarında sekme yaşanabilir.
Konsolosluk yetkililerin resmi tatil günleri ve işlemlerin yoğunluğu da göz önüne alındığında vizenin sonuçlanma süresi uzayabilir. Bu durumda seyahat tarihinden en az 4 hafta önce vize işlemleri için gereken başvurular yapılmalıdır.
Avusturya turistik vize işlemleri için gereken evraklar şu şekildedir;
- Pasaport: 10 yıldan eski olmaması gerekmekte ve seyahat dönüşünde en az 3 ay daha geçerliliğini sürdürmesi esastır.
- Avusturya Vize Başvuru Formu: Başvuru sahibi tarafından büyük harfler ile doldurulmalıdır. Islak imza pasaportta yer alan imza ile birebir aynı olmak zorundadır.
- Biometrik Fotoğraf: Biyometrik ölçülerde şahısın güncel halini yansıtmalıdır.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve Nüfus Cüzdanı: Başvuru sahibi adına olmalı ve güncel bilgileri içermelidir.
- Avusturya Turistik Vize Talep Dilekçesi: Avusturya Konsolosluğu’na hitaben, planlanan Avusturya seyahatinin sebebini açıklayıcı, İngilizce ya da Almanca olarak yazılmış bir dilekçe hazırlanmalıdır.
- Konsolosluğun istemiş olduğu meslek grubuna göre evrak listesine >>>visacenter.com.tr/avusturya-vizesi-icin-gerekli-evrak-listesi/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Avusturya turistik vizesi için teslim edilen evraklarda yer alan bilgiler diğer sistemlerde yer alan bilgileri ile karşılaştırılır. Evraklarda yer alan bilgilerin doğru olmaması halinde şahıslar ceza işleme tabi tutulabilir. Bu nedenle ilerde alacağı vizeler de onaylanmayabilir. Sadece turistik vize başvuruları için bu durum geçerli değil, bütün vize başvurularında vize reddini konsolosluk çalışanları inceleyecektir.
Avusturya Ticari Vize İşlemleri
Avusturya ticari vizesi alacak şahıslar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Avusturya Konsolosluk yetkilerine şahsen başvur yapabilirler. Her vize türü için hazırlanacak evraklar ayrı olmak ile beraber Avusturya ticari vize işlemlerinde gereken evraklar da bazı hususlarda değişiklik göstermektedir.
Avusturya ticari vize talebi olan şahıslar Avusturya Konsolosluğu’na hitaben seyahatin planını ve amacını açıklayan şirketin antetli kağıdına, İngilizce veya Almanca olarak dilekçesini yazılmalıdır.
Kişi eğer şirket çalışanı ise şirket sahibi tarafından şirketin antetli kağıdına ıslak imzalı olarak şirket çalışanın hangi tarihler arasında ve ne amaçla Avusturya’da bulunacağına dair bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
Avusturya ticari vizesinin onaylanması için dilekçe büyük önem taşımaktadır. Avusturya Ticari Vize başvurusu yapan kişi, Avusturya’ya fuar/sergiye katılım amaçlı gidiyorsa; kayıt ve katılıma ait belgeler sunmalıdır.
Avusturya ticari vize başvuru formu da yukarıda belirtilen kriterlere uygun olarak doldurulmalıdır. Bu kriterler Avusturya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Avusturya ticari vize başvuru formunda yer alan bilgiler diğer evraklarda yer alan bilgileri destekler nitelikte olmalıdır.
Birbirini desteklemeyen bilgilerin bulunması durumunda şahıslar konsolosluk görevlileri tarafından mülakata çağırabilinir. Bu durumda vizenin onaylanması şahısların mülakatta kendini sözlü olarak tanıtmasına bağlıdır.
Avusturya Ticari Vize İşlemleri İçin Gereken Evraklar
- Pasaport
- Avusturya Vize Başvuru Formu
- Biyometrik Fotoğraf
- Ticari Vize Davetiyesi
- Avusturya Ticari Vize Talep Dilekçesi
- Avusturya Ticari Vize Genel Taahhüt Beyan Eden Evraklar
- Finansal Durumu Gösteren Belgeler
- İş seyahatinin masraflarını ve/veya konaklama masraflarının Türk şirket tarafından karşılanacağına dair yazı ve evraklar
- İş / Mesleki Durumu Beyan Eden Belgeler
- Seyahat Planını Onaylayan Seyahat Belgeleri
- Seyahat Sağlık Sigortası
Avusturya Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
Avusturya’da aile ve arkadaş ziyareti vizesi alacak kişiler Avusturya Konsoloslukları’na şahsen müracaat etmelidir. Aile ve arkadaş ziyareti vizesi için gerekli olan evraklar aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir.
Bu evraklardan birinin eksik olması halinde şahıslar başvurularını yeniden yapabilir ya da konsolosluk yetkilileri ek evrak isteme talebinde bulunabilir. Ek evrak isteme talebinde bulunulduğu taktirde vizenin sonuçlanma süresi bir kaç gün uzayabilir.
Şahıslar seyahat tarihine en az 4 hafta kala vize işlemleri için başvurularını yapmalıdır. Ardından seyahat tarihine kadar vize olumlu ya da olumsuz sonuçlanacak ve seyahat planında değişme yaşanmayacaktır. Vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması halinde şahıslar seyahat tarihine kadar yeniden vize başvurusu yapabilirler.
Avusturya Aile Ve Arkadaş Ziyareti Vizesi Gerekli Olan Evraklar
- Pasaport: 10 yıldan eski olmamalı ve en az iki boş sayfası bulunmalıdır. Aynı zamanda da şahısların seyahat dönüşünden itibaren en 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- 2 adet fotoğraf: Biyometrik ölçülerde en az 3 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.
- Vize başvuru formu: Şahıslar İngilizce Almanca olarak doldurdukları vize başvuru formunu ıslak imzalı olarak teslim etmelidir. Yer alan bilgiler şahıslara ait olmalıdır.
- Vize talep dilekçesi: Şahısların Avusturya’da ikamet eden aile ya da arkadaşı tarafndan Avusturya Konsolosluğu’na hitaben yazılmalıdır.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve Nüfus Cüzdanı: şahıslara ait olmalı ve bütün dtetaylı bilgilere ulaşılmalıdır.
- Kişinin varsa diğer Schengen ülkelerine olan seyahatinin detaylarını açıklayan dilekçe: Vizenin daha kolay çıkması için gerekli olan belgedir.
- Finansal Durumu Gösteren Belgeler: Şahısların Avusturya’da bulunduğu süre boyunca masraflarını karşılayacak gelir durumunu gösteren belge sunması esastır.
- Mesleki Belgeler
- Seyahat Planını Onaylayan Seyahat Belgeleri: uçak ve otel rezervasyon biletleri
- Seyahat Sağlık Sigortası
Avusturya Transit Vizesi
Avusturya transit vizesi alacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye’de bulunan Avusturya Konsoloslukları’ndan başvurularını yapabilirler. Şahıslar bu vize ile bir başka ülkeye giderken Avusturya’yı transit geçebilirler.
Avusturya’da dolaşım hakkı verilmez sadece havaalanından transit geçiş ve aktarma yapılabilinir. Lojistik firmaları çalışanları için alınan bir vize türü olmasına karşın bazı durumlarda herkes bu vizeden almak isteyebilir. Bunun için gerekli evrakları hazırlayıp yetkililere sunmak esastır.
Süreç bittikten sonra şahısların tarafında Avusturya transit vizesi tanımlanacaktır. Ardından şahıslar gidecekleri ülkeye Avusturya üzerinden transit geçiş sağlayabileceklerdir.
Şahıslar transit vizesi alırken gidecekleri aracın bilgilerini de konsolosluk yetkililerine sunmalıdır. Gidiş dönüş uçak biletlerini Avusturya Konsolosluk yetkilileri görmek isteyecektir. Biletlerin fotokopilerini değil aslını yetkililere sunmalısınız.
Avusturya transit vizesi için başvuru yapan şahıslar teslim ettiği evraklarda belgelerin son üç ay içerisinde çıkartılmış olmasına özen göstermeli ve güncel bilgiler ile doldurulmuş evrakları teslim etmelidir. Evraklar aşağıda sıralanmıştır ancak yetkililer gerekli durumlarda ek evrak isteme talebinde bulunabilir.
Avusturya Konsolosluğu daha önce almış olduğunuz Avusturya vizeniz yoksa başvuruya şahsen gelmenizi istemektedir. Daha önce almış olduğunuz Avusturya vizesi ile sürekli başka ülkelere giriş yaptıysanız, yeni vize başvurunuz sırasında nedenlerini anlatmak üzere Avusturya Konsolosluğu sizi görüşmeye çağıracaktır.
Avusturya Transit Vize Gerekli evraklar şöyledir;
- Vize başvuru formu
- Pasaport (
- 2 adet Biyometrik Fotoğraf
- İngilizce vize talep dilekçesi
- Uçak bileti veya havayolu şirketi tarafından verilmiş teyitli rezervasyon belgesi
- C Kimlik fotokopisi
- Seyahat sağlık sigortası
Avusturya Transit Vize
Herhangi bir ülkeye seyahat ederken Avusturya üzerinden geçecek olanlar, buradan aktarma yapacaksa transit vize istenir. Vize türünün seyahate uygun şekilde değişikliği söz konusudur. Avusturya Transit vize için eksiksiz şekilde doldurulan ve başvuran tarafından imzalanan vize başvuru formu gereklidir.
10 yıldan eski olmayan ve 2 sayfası boş olan ve dönüş sonrasında 3 ay geçerli olacak pasaport da bu vize için geçerlidir. Biometrik fotoğraflar 2 adet istenir. Uçak bilet bilgileri, gidilecek ülke ile ilgili bilgiler de transit vize içinde istenir. Transit vize alımında bazı konulara dikkat etmek gerekir.
Bu vize için ulaşım aracı ve ulaşım aracı ile ilgili kanıtlayıcı bilgiler net şekilde istenir. Bilgiler kanıtlanmadığında ya da tekrara istediğinde gerekli işlemlerin yapılması gerekir. Aksi halde konsolosluk tarafından vize başvurusu reddedilebilir.
Güncel bilgi ve belgeler ile başvuru yapılmalıdır. Yapılan başvuruda kullanılan belgelerin son 3 aya ait olması gerekir. Banka hesap bilgileri ise son 1 haftaya ait olmalıdır.
Gerek duyulduğunda vize başvurusu için şahsi başvuru istenebilir. Bu durum daha önce Avusturya vizesi almamış olan kişilerden istenir.
Daha önce alınan Avusturya vizesi ile pek çok defa farklı ülkelere giriş yapıldığında konsolosluk tarafından görüşme talep edilebilir. Yapılan ülke girişlerinin amacı ve yeni vize başvurusunu anlamak amacıyla görüşme gerçekleştirilir.
Avusturya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Avusturya vatandaşlık işlemleri için şahıslar Avusturya Konsolosluk yetkililerine müracaat etmelidir. Avusturya’nın vatandaşlık işlemleri için gerekli gördüğü şartları sağlayan şahıslar vatandaşlık talebinde bulunabilirler. Bunun için bazı evrakları resmi makamlara teslim etmesi gerekecektir. Bu evraklarda neden vatandaşlık talebi ettiğine ilişkin bilgileri de sunması esastır.
Avrupa’nın orta bölgesinde bulunan Avusturya ülkesinde Türk nüfusu bir hali fazladır. Göçmen Türkler ile beraber kısa süreli seyahat amaçlı gidip uzun süre kalan ve daha sonra vatandaşlığa başvuru yapan Türklerin sayısı fazladır. Avusturya vatandaşlığı belirli işlemlerden sonra verilmektedir.
En çok tercih edilen yöntem ise ikamet ile yapılan başvurulardır. Belirli bir süre ikamet eden şahısların vatandaşlık başvurularının olumlu sonuçlanması daha olası iken yeni gelen bir şahıs için Avusturya vatandaşlığı almak biraz zorlayıcı olabilir.
Evlilik yolu ile Avusturya vatandaşı olmak isteyen şahıslar bunun için evliliğine dair belgeleri sunarak Avusturya vatandaşlığı alabilirler. Evliliğin gerçek olduğuna ilişkin araştırma Avusturya Konsolosluk yetkililerince detaylı incelemeden geçmektedir.
Avusturya’da vatandaşlık mülakatları esnasında eşinizin de yanınızda olması önemlidir. En az 5 yıldır evli olan ve 5 yıldır beraber Avusturya’da ikamet eden şahısların evlilik yolu ile vatandaşlık başvuruları kabul edilmektedir.
Doğum yolu ile Avusturya vatandaşlığı almak isteyen şahıslar ise Avusturya sınırları içerisinde doğmuş olma şartını taşımalıdır. Farklı bir ülkede ikamet edilse dahi Avusturya sınırları içerisinde doğan bir şahıs Avusturya vatandaşı kabul edilmektedir.
Şahıslar Avusturya sınırları içerisinde doğduğuna dair belgeyi sunarak vatandaşlık hakkını elde edebilirler. Bunun için izlenecek yol şu şekildedir;
Bebek dünyaya geldiğinde Avusturya nüfus müdürlüğüne giderek doğum belgesi çıkartılmalıdır. Daha sonra Türkiye’ye geldikten sonra ülkede noter imzalı çevirisi yapılmalı ve nüfus kâğıdına doğum yeri Avusturya olarak geçirilmelidir.
Bu şekilde bebek direk Avusturya vatandaşı olabilmektedir. Eğer anne ya da baba bunu yapmadıysa bu durumda doğum belgenizle başvuruda bulunmanız yeterli olacaktır.
Avusturya Erasmus & Eğitim Vizesi
Avusturya erasmus vizesi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerekli belgelerini hazırlayıp randevu saatinde Avusturya Konsoloslukları’na sunmalıdır. Bu belgelerde yer alan bilgiler erasmus vizesi alacak şâhısa ait olmalı ve güncel bilgileri içermelidir.
Avusturya’ya erasmus programı kapsamında gitmek isteyen öğrenciler aşağıda detayları ile belirtilen evrakları randevu tarihine kadar hazır bulundurmalıdır. Konsolosluk yetkilileri bu evrakların bir kısmını orijinal olarak talep etmektedir. Avusturya vizesi için gerekli evraklar,
Avusturya’ya gidiş amacına uygun hazırlanıp Avusturya Konsolosluğu’na sunulmalıdır. Tüm belgelerin asılları ile ikişer adet fotokopileri Avusturya Konsolosluğu’na sunulmalıdır. Türkçe belgelerin Almanca diline tercüme edilmiş olarak başvuru evrakları arasına koyulmalıdır.
- İkamet izni (oturum izni) başvuru formu
- Fotoğraf
- Pasaport
- Avusturya’daki Üniversite/Yüksek okulun kabul belgesi
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanmış belge
- Türkiye’deki Üniversiteden alınmış yazı
- Noter tasdikli Taahhütname
- Taahhütname: Sadece ebeveynler tarafından düzenlenen noter onaylı bir taahhütnamenin aslı ve 2 fotokopisi ve Yeminli tercümandan Almancaya tercümesi
- Sponsor Evrakları: Öğrenciye Erasmus süresince sponsor olacak ebeveynlerin meslek durumu veya maddi durumuna ilişkin evraklar.
- Muvafakatname
- Eğitim programı sertifikası
- Konaklama masraflarının karşılanacağına dair teminatlar
Bul belgeler aslı istenen şekilde hazırlanmalı ve verilen randevu saatinde teslim edilmelidir. Aksi halde yeniden başvuru için müracaat edilmeli ve vize harcı yatırılmalıdır. Seyahatin sorunsuz geçmesi için erasmus vize işlemlerine ilişkin her şey önceden bitmiş olmalıdır.
Avusturya Aile Birleşimi Vizesi
Şahısların aile bireylerinden en az biri Avusturya’da ikamet ediyor ise ve öğrenim amaçlı ya da iş amaçlı ikamet etmeye devam edecek ise şahıslar Avusturya Konsoloslukları’na müracaat ederek Avusturya aile birleşimi vizesi alabilirler. Diğer vize türlerinde olduğu gibi bu vize türünde de şahısların ayarlaması gereken bir takım evraklar bulunmaktadır.
Bu evraklar sadece Türkiye’den Avusturya’ya gidecek şahısları kapsamaz. Avusturya’da ikamet eden ve aile birleşimi yapılacak şâhısı da kapsamaktadır. Avusturya’da ikamet eden şahıs da bir takım evrakları orada bulunan yetkililere telsim etmelidir.
Avusturya aile birleşimi yoluyla Avusturya’da ikamet etmek için Avusturya vatandaşı olmayan eşin temel düzeydeki dil yeterlilik sınavı ola A1 Almanca sınavından geçerli bir puan alması gerekmekte. Dil şartı kişinin Avusturya toplumuna entegrasyonunu hızlandıran bir unsurdur. Aynı zamanda Avusturya’da sürekli ikamet durumunda ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Avusturya Aile Birleşimi Kriterleri
- 21 yaşını dolduran T.C. vatandaşları başvuruda bulunabilmektedir.
- Avusturya’da yaşayan eşin uzun süreli oturum izninin veya oturum vizesinin bulunması gerekir.
- Avusturya’daki eş ayrıca aşağıdaki kriterlerden birini karşılamalıdır.
a-Kırmızı-Beyaz-Kırmızı kart sahibi olmak
b-Avrupa Birliği Mavi karta sahip olmak
c-Avusturya vatandaşı olmak
- Ebeveynlerinden biri Avusturya vatandaşı olan çocuklar da Avusturya aile birleşimi başvurusunda bulunabilmektedir.
- Avusturya’daki konaklanacak yerin aile bireyleri için yeterli olması gerekiyor.
- Aylık gelirin belli bir yaşam standardını karşılayacak düzeyde olması
- Avusturya’daki eşin Avusturya’da resmi bir sağlık sigortası olmalı.
Avusturya oturum ve Çalışma İzni Vizesi
Avusturya schengen vizesi sahipleri oturum ve çalışma iznine sahip şahıslardır. 90 gün süre ile Avusturya’da ikamet edebilir ve çalışabilirler. Ancak şahıslar 90 günden fazla Avusturya’da oturma ve çalışma planı yapıyor ise bu durumda Avusturya oturum ve çalışma izni almalıdır.
Avusturya’da 4 tip oturma izni vardır. Oturma izni (Aufenthaltsbewilligung), Yerleşim izni (Niederlassungsbewilligung), Aile bireyleri izinleri (Familienangehöriger) ve Daimi ikamet izni (Daueraufenthalt). Avusturya’da 6 aydan daha uzun süreli kalışlar Yerleşme ve İkamet Yasası hükümleri çerçevesinde değerlendirilir. Uzun süreli oturum planı bulunan şahısların Avusturya oturum izni için başvuru yapması gerekmektedir.
Bunun için şahıslar Türkiye’de bulunan Avusturya temsilciliklerine şahsen başvuru yapabilirler. Uzun süreli vize D tipi vize olarak da bilinmektedir. Avusturya oturum izni talebinizi, Avusturya aile birleşimi vizesi, çalışma vizesi ve öğrenci vizesi taleplerinde bulunarak gerçekleştirebilirsiniz.
Kültürel uyum, dil yeterliliği, çalışma şartları gibi kriterler Avusturya resmi makamlarının Avusturya oturum talebinizi değerlendirirken gözönünde bulundurduğu önemli unsurlardır. Avusturya oturum izni için yurtdışından da şahsen oturum izni başvurusu yapılması gerekmektedir.
Avusturya Oturum Ve Çalışma İzni İçin Gereken Evraklar
- Başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport fotokopisi
- Türkiye’den alınan ikametgah belgesi
- Uluslararası doğum kayıt belgesi
- Uluslararası evlenme cüzdanı, apostilli ve Almanca tercümesi ile.
- Avusturya´da çalışmak istediğinize dair bir beyanname
- Avusturya vatandaşı olan eşin Pasaport fotokopisi
- Yeteri kadar maddi kaynak
- Sağlık sigortası
- Avusturya’da konaklanacak yere dair bilgiler.
Avusturya Vize Reddi ve İtiraz
Avusturya vize reddi alan şahıslar belgelerinde yer alan bilgileri yeniden gözden geçirerek eksik evrakları tamamlayıp başvurularını yenileyebilirler. Başvuru sırasında gerekli olan evraklar çok iyi tespit edilmeli ve buna göre konsolosluk yetkililerine teslim edilmelidir.
Bazı evraklar Avusturya Konsolosluk yetkilileri tarafından orijinal olarak istenmektedir. Orijinali istenen belgeler fotokopi olarak yer aldığı takdirde konsolosluk görevlileri evrakların aslını talep edebilirler. Aslı teslim edilmeyen belgeler dikkate alınmaz ve vize reddi gerçekleşebilir.
Her vize reddi bir sonraki vize başvurusunda olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle şahıslar belgelerinde yer alan bilgilerin eksik olmamasına ve aslı istenen belgelerin aslını teslim ettiğine emin olmalıdır.
Avusturya vize reddine sebep olan durumlardan biri de evraklarda yalan beyan bulunmalıdır. Eksik bilgi ve doğru olmayan ifadelerin tespiti durumunda konsolosluk yetkilileri vize başvurusunu ret ile sonuçlandırabilir. Bu sebeple şahıslar kendisine ait güncel olan bilgileri evraklara yazmalıdır. Vize başvuru formunda yer alan bilgilerin doğruluğu diğer sistemlerde yer aşan bilgiler ile karşılaştırılmaktadır.
Avusturya vizesi için yapılan başvurularda ülkeye yapılacak seyahatin amacı açıkça ifade edilmeli ve bu amaca uygun evraklar ibraz edilmelidir. Kişi ayrıca başvuru yaptığı Avusturya vize tipinin şartlarını yerine getirecek durumda olduğunu kanıtlayan belgeler ibraz etmelidir.
Örneğin; kişi Avusturya’ya Aile ziyareti amacıyla seyahat ediyorsa Avusturya’da ikamet eden yakınlarına ve yapacağı seyahatin şekline ilişkin belgeler sunmalıdır.
Avusturya Vize Ücretleri
Avusturya Vize Başvuru Ücretleri 2025
- Avusturya vize başvuru ücretleri 2025 yılı itibari ile güncellenen fiyatı, vize ücreti ve danışmanlık ücreti olarak belirlenmiştir.
- Avusturya turistik ve ticari vize başvuru ücreti 80 Euro
- Avusturya aile ve arkadaş ziyareti için başvuru vize ücreti 80 Euro
- Avusturya öğrenci vizesi ücreti 80 Euro
- Sanatsal ve kültürel faaliyetler için Avusturya vize ücreti 80 Euro
- Tır şoförü vizesi ücreti 80 Euro
Avusturya vize ücretleri alınacak olan vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıslar alacakları vize türünü seyahat amaçların vize başvuru formunda net olarak belirtmelidir. Ardından alacakları vize türüne göre belirlenen harç ücretini gerekli yerlere yatırmalıdır. Bankaya yatırılan vize harç bedelini ödendiğine dair dekont Avusturya Konsoloslukları’na teslim edilen evraklar içerisinde yer almalıdır. Konsolosluk yetkilileri bu evrağı belgelerin içerisinde görmek isteyecektir.
Bazı durumlarda vize reddi gerçekleşebilir. Vize reddi gerçekleştiği durumlarda şahısların vize ücretleri taraflarına geri ödenmez. Her vize işlemi için ayrı vize ücreti ödenmesi esastır.
Her seyahat amacı için ödenecek vize ücreti değişecektir. Turistik vize işlemleri, ticari vize işlemleri, aile ve arkadaş ziyareti vize işlemleri, transit vize işlemleri, erasmus vizesi, öğrenci vizesi, aile birleşimi vizesi, oturum ve çalışma izni gibi nedenler ile Avusturya vizesi alınmak istenebilir.
Bu vize çeşitlerinin hepsinde ödenecek harç bedeli Euro olarak banka hesabına yatırılır. Yukarıda belirtildiği gibi harç ücretleri vize reddi durumlarında geri ödenmez ve şahıslar her vize başvurusu için ayrı ücret ödemelidir
Avusturya vizeleri uzun süreli vizeler ve kısa süreli vizeler olarak değişiklik gösterir. Bu vizelerin değişiklik göstermesi süresine bağlı ve amacına bağlı olmaktadır. Dolayısıyla vize ücretleri belirlenirken de bu kriterlere uyum sağlanmaya çalışılır. Avusturya vizesi ücreti Avusturya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir.
Avusturya 2025 vize ücretleri her yıl güncellenen vize harç ücreti gibi güncellenmekte olup her yılbaşında farklı güncel fiyat tarifesinden sunulmaktadır. Bununla birlikte acil vize hizmeti gibi hızlandırılmış vize işlemleri ek hizmetlerinin d farklı fiyat yansıtılmaları bulunmaktadır.
Bu gibi nedenlerden kaynaklı olarak Avusturya 2025 vize ücreti konusunda net bir bilgi verilmemektedir. Vize başvurusunda bulunan kişinin talep ettiği vize türü ve almış olduğu ek hizmet ayrıcalığı ile değişik fiyat çıkarılmaktadır.
Avusturya vizesine başvuruda bulunulduğu zaman Avusturya Konsolosluğu’ nun sunmuş olduğu banka hesap numarasına vize ücreti yatırılır. İşlemin ardından vize ücretinin ayırılmış olmasını kanıtlayan dekont alınmalıdır. Bu dekontun vize başvuru dosyasında bulunması gerekmektedir. Avusturya vize harcı yatırıldıktan sonra sebep ne olursa olsun iadesi mümkün olamamaktadır.
Bu nedenle de Avusturya vize reddi yaşanması durumunda ya da başvuru sahibinin ilgili başvuruyu geri çekmesi durumunda harç ücreti yatırılmışsa geri iadesi mümkün değildir.
Avusturya vize ücreti için ve vize başvurularında detaylı bilgi alabilmek için sizler de Visacenter ile çalışabilirsiniz. Bu sayede Visacenter güvencesi altında kolay ve evrak işlerinden sıkılmadan vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
Avusturya Vizesi Hakkında
Avusturya Vizesi gerekli Evraklar : 2025 Vize Ücreti Ne Kadar?
Bulunduğu yer itibariyle; İsviçre, Macaristan ve Almanya’ya komşu konumda bulunan Avusturya Orta Avrupa’da bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir. Başkenti Viyana olan Avusturya’ya düzenlenecek olan gezilerde yurtdışından gelen kişilerin vize başvurusunda bulunması gerekir.
Avusturya’ya seyahat düzenlemek isteyen kişilerin pasaport sahibi olması gerekir. Eğer yeşil, gri ya da siyah pasaporta sahipseniz vize alım sürecini başlatabilirsiniz. Bu pasaportlara sahip olup da 90 gün ve aşağısında bir süre için seyahat düzenleyecekseniz vize almanıza gerek yoktur.
Avusturya Schengen ülkeleri arasındadır.
Avusturya Vize Türleri
Avusturya’ya yapacağınız ziyaretlerinizin sebebi birbirinden farklı olabilmektedir. Seyahat türünüze göre farklı vize çeşidini almak durumunda kalırsınız. Bu da vize sürecinin daha uzamasına ya da kısalmasına belgeleriniz de farklılıklara ve vize ücretlerinde değişimlere sebep olmaktadır.
Bu farklılıklara göre Avusturya’ya seyahat düzenleyecek olanlar şu vize türlerine başvurabilirler:
Avusturya ticari vize
Avusturya aile ziyareti vizesi
Turistik vize
Transit vize
Sportif ve Kültürel aktivite vizesi
Erasmus vizes
Avusturya Vize Başvuru Evrakları 2025
Avusturya seyahatlerinizde konsolosluklara başvuru sürecinin ardından hazırlamanız gereken evraklar sizlere bildirilir. İstenen evrakları temin ettikten sonra Avusturya Başkonsolosluğuna teslim ederek vize alım sürecini başlatmış olursunuz.
- Pasaport: Bazı sayfalarının ibraz edilmiş bulunduğu ve seyahat bitiminden sonra 3 ayı kapsayacak şekilde pasaportunuz bulunmalıdır. Bu pasaportunuzun 2 sayfası boş bir şekilde olması gerekir. Güncelliğini koruması gereken pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması gerekmektedir.
- Güncel fotoğraf: son 6 ayı kapsayan 2 adet arka fonu beyaz olacak şekilde biyometrik fotoğrafınız evraklar arasında yer almalıdır.
- Seyahatiniz boyunca güvenceniz olacak sağlık sigortası
- Otel rezervasyon ve uçak bileti ayrıntılarını bulunduğu belgeler evraklar arasında yer almalıdır.
- Size ait olan aktif kullanımda bir banka hesabı döküm bilgileri
- Çalışan bir kişi olarak vize başvurusunda bulunuyorsanız ek olarak SGK bilgilerinizin yer aldığı bir belge
- Emekli olarak vize başvurusunda bulunuyorsanız maaşınızın tescillendiği bir emeklilik döküm belgesi
- İş yeri sahibi olarak vize başvurusunda bulunan kişilerin işletmelerine dair sicil kayıt belgesi, vergi levhası bulunmalıdır.
- Çalıştığınız işyerinden alınacak olan 3 aylık bordronuz
- Avusturya’ya çıkışınızı ve gelişinizi kapsayacak şekilde seyahat sürecinizi geçirebilecek miktarda paranın yer aldığı banka hesap bilgileriniz
- Vize başvuru sürecinin başlangıç noktası olan başvuru formunun belgesi; el yazısı çıktı şeklinde ve imzalı olarak evraklar arasında eklenmelidir.
- Öğrenci olarak başvuruda bulunuyorsanız; mezunu konumunda diplomanız, öğrenci konumunda transkriptiniz belgeler içerisine eklenmelidir.
Avusturya vizesine başvuru yaparken seyahat amacınıza yönelik vize başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. Örneğin; eğitim için Avusturya’ya seyahat edecek kişilerin Eğitim Vizesi için başvuru yapması gerekmektedir. Bu doğrultuda seyahat amacınız yönelin aşağıda yer alan vize türünden başvuru yapmalısınız.
- Oturum vizesi
- Çalışma vizesi
- Eğitim vizesi
- Aile birleşimi vizesi
Avusturya vizesine sahip olan ve vize geçerliliğini uzatmak için konsolosluğa başvuru yapabilirsiniz. Vize uzatmak için gerekli evraklar;
- Oturma izni başvurusu,
- Avusturya da okuyan kişilerin eğitimine devam edeceğine dair onay belgesi,
- Bildirim formu,
- 12 aylık yasal konaklama hakkı (kira sözleşmesi, öğrenci yurdu sözleşmesi vs.),
- Sağlık sigortası,
Avusturya vize başvurusu, Avusturya Büyükelçiliğine müracaat gerçekleştirilerek yapılır.
Avusturya vize başvuruları resmi tatil günleri dışında, güncel olarak alınabilir.
Avusturya öğrenci vizesi, Avusturya’da eğitim amaçlı bulunacak kişilerin alması gereken bir vizedir. Avusturya Konsolosluğu bünyesinde alınır.
Avusturya Vizesi Sık Sorulan Sorular
Müşteri temsilcilerimize merak ettiklerinizi ücretsiz olarak sorabilirsiniz.
u003cstrongu003eAvusturya Vize İstiyor Mu?u003c/strongu003e
Bordo (Umumi) Pasaporta sahip ve Schengen vizesine sahip olmayan kişilerin u003cstrongu003eAvusturya Vizesiu003c/strongu003e için başvuru yapması gerekmektedir. Aynı zamanda Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi kişilerin u003cstrongu003eAvusturya vizesine başvuruu003c/strongu003e yapmasına gerek kalmadan 180 gün içerisinde 90 günü şekilde seyahat etmesi mümkündür.
Avusturya İçin Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Avusturya’ya seyahat edecek yabancı ülke vatandaşları u003cstrongu003eAvusturya vizesiu003c/strongu003ene konsolosluk ya da vize merkezi aracılığı ile başvuru yapabilir.
u003cstrongu003eViyana Vize İstiyor Mu?u003c/strongu003e
Evet. Viyana’ya seyahat etmeyi planlayan kişiler u003cstrongu003eAvusturya Vizesiu003c/strongu003e için başvuru yapmalıdır.
Avusturya Konsolosluğu Vize Hizmeti Veriyor Mu?
Evet. Avusturya’ya seyahat etmeyi düşünüyorsanız ikamet ettiğiniz ilde bulunan u003cstrongu003eAvusturya konsolosluğuu003c/strongu003ena veya vize merkezine giderek u003cstrongu003evize başvuruu003c/strongu003enuzu gerçekleştirebilirsiniz.
u003cstrongu003eAvusturya Vize Problemleri Olur Mu?u003c/strongu003e
Avusturya’ya seyahat etmek için başvuru yapılan u003cstrongu003eAvusturya vizesiu003c/strongu003ende sorun yaşanabilir. Bu durum çoğunlukla vize sahibinin eksik ya da yanlış vize başvuru belgeleri sunması ile ilgilidir.