Belçika Aile Birleşimi ve Oturum İşlemleri
Belçika Aile Birleşimi ve Oturum İşlemleri – Visa Center |
Belçika’da eşi ya da ebeveyni bulunan kişiler aile birleşimi uygulamasından faydalanarak bu ülkeye giriş yapabilir. Uluslararası sözleşmeler ve dünya ülkelerinin büyük kısmının kendi iç hukuklarında düzenledikleri ailenin bütünlüğünün sağlanması hakkı gereğince aile birleşimi yapılır.
Aile birleşimi ile Belçika’da kalıcı olarak oturum alınması mümkündür. Bu başvuru için diğer vize başvurularından farklı olarak doğum belgesi ya da evlilik belgesi istenecektir. Ayrıca Belçika’da oturan aile ferdinin de bu ülkede gerekli başvuruları yapması, ilgili belgeleri teslim etmesi ve istekte bulunması gerekir. Aile birleşimi hakkından faydalanacak olan kişiler eş ve belli bir yaşa kadar olan çocuklardır.
Son yıllarda Avrupa’da yaşanan ırkçılık, sağcı popülist faaliyetler ve yabancı düşmanlığı gibi durumlar sonucunda Avrupa’da özellikle Belçika aile birleşimi vizesi alma yönünde bilhassa Türk vatandaşlarının önüne çok daha fazla engel çıkarılmaya başlanmıştır.
Aile birleşimi vizesi, kişilerin eşinin yaşadığı ülkede ikamet etmek için talep ettiği vizedir. Bu vize eşinizin yanında ikamet istemeniz durumunda veya çocuklarınızın ailenizin yanında ikamet etmesini istemeniz durumunda talep edilir.
Birçok dünya ülkesi bu tip vizeleri uzun süreli verirken, Belçika vize başvurularında çok daha hassas davranarak uzun bir süreç ortaya çıkarmaktadır.
Belçika Aile Birleşimi Gerekli Evraklar
Belçika aile birleşimi için gerekli evrakları bir araya getirmelisiniz. Belçika vatandaşı ile bir araya gelmek istiyorsanız aşağıdaki dosyaları toplamanız gereklidir. (Yani, Türk veya üçüncü ülke vatandaşı iseniz)
- Pasaportun fotokopisi (10 yıldan eski olmamalı, müracaat tarihinden itibaren 12 ay geçerli olmalı, 2 adet boş sayfası olmaldıır)
- Kimlik fotokopisi (kimlik kartı ve oturma izninin kopyası)
- Müracaat formu
- Fotoğraf (3 adet yeni çekilmiş fotoğraf)
- Dil Tercih Formu
- İdari Harç
- Belçika`da yanına yerleşeceğiniz kişinin nüfus cüzdanı kopyası
Yanına yerleşeceğiniz eşin toplaması gereken evraklar ise şu şekildedir.
- Evlenme kayıt örneği
- Doğum kayıt örneği
- Boşanma davası sonucu ya da ölen eş varsa ölüm kayıt örneği
- Daha önce boşanma ya da dul kalma durumu varsa belirtilmeli
18 yaşının altında olan çocuklar için gerekli olan evraklar ise aşağıdakilerdir.
- Her iki ebeveynin isminin bulunduğu Doğum Kayıt Örneği
- Ebeveynler boşanmışsa, velayetin velilerden hangisine bırakıldığına dair belgenin onaylı fotokopisi
- Çocuğun kalıcı olmak şartı ile ayrılabileceğiniz belirten izin (Noter onaylı)
- Evlatlık durumu varsa, Evlatlık edinme evrakı
- Ebeveynlerin ölmesi durumunda, Ölüm Kayıt Örneği
Belçika Aile Birleşimi için davetiye talebinde bulunan kişiden istenen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- İngilizce Vize Talep Dilekçesi
- Pasaport
- Gelir Belgeleri
- Orijinal Davetiye
- 2 Adet biyometrik fotoğraf
- Kimlik kopyası
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Belçika Aile Birleşimi Vize Ücreti
Belçika Aile Birleşimi vize ücreti genellikle ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır.
Vize ücret tablosunu aşağıdaki şekilde gösterebiliriz.
- Belçika vatandaşı eş – Ücretsiz
- Belçika vatandaşı ebeveynlerin çocukları – Ücretsiz
- Belçika vatandaşı ile birlikte yaşayan kişiler – Ücretsiz
- Belçika vatandaşı çocukların aileleri – Ücretsiz
- Belçika vatandaşı olan, EEA İsviçre ya da Avrupa Birliği vatandaşlığı olmayan kişilerin aile bireyleri – 1170 TL
Belçika Aile Birleşim Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Belçika aile birleşim vizesi için yapılan başvurunun sonuçlanma süresi net değildir. Fakat genellikle 15 – 20 iş günü gibi bir süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
Başvuru işlemi yetkili kurumlar tarafından ayrıntılı incelenmesi gerektiği taktirde süreç uzayabilir. Ayrıca daha fazla evrak talep edilen vize kategorisi için yapılan vize başvurusu, normal Schengen vizesi başvurusuna göre daha uzun sürmektedir.
Belçika aile birleşim vize başvurusu özel günler ve resmi tatiller sebebiyle de gecikebilir. Bu nedenle planınıza tüm bunları katarak hesaplama yapmalısınız.
Belçika Aile Birleşimi Vizesi İçin Dil Şartı Var mı?
Belçika aile birleşimi vizesi için dil şartı bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda konsolosluk dil şartı isteyebilir. Bu dil şartını karşılamak için evrakları hazırlayacağınız zaman Yabancı Dil Bilgisini Kanıtlayan Belge takdim etmelisiniz. Belirtilen belgenin olmaması durumunda Belçika aile birleşimi vizesi almanız mümkün olmayacaktır.
Belçika Aile Birleşimi Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Belçika aile birleşimi vize randevusu almadan önce gerekli olan tüm evrakları toplamanız gereklidir. Bu evrakları eksiksiz bir şekilde toplamalısınız. Randevu öncesinde
- Vize Başvuru Formu
- Pasaport
- 2 Adet Vesikalık fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği
- Tam Tekmil Vukuatlı Kimlik Kayıt Örneği
- İkametgah Belgesi
- Belçika`da yaşayanlara ait belgeler
- Belçika`da yaşayanlara ait nüfus kimlik bilgileri
- Belçika`da yaşayan eşin İkametgah belgesi
- Maaş Bordrosu
- Sağlık Sigortası
- Eşlerin önceki evlilikleri hakkında belge
- Eşlerin çocukları hakkında belge
- Yabancı Dil bilgisini kanıtlayan evrak
Belirtilen evrakları topladıktan sonra seyahate 1 ay veya 2 hafta kaldığı zaman başvuru yapabilirsiniz. Reddedilme durumunu da göz önüne alarak tüm işlemlere 1 ay öncesinde başlamanızı öneririz. Belçika Aile Birleşimi Randevusu için vize merkezlerinden yararlanabilirsiniz.
Başvuru Sonucum Kabul Edilmezse Ücreti Geri Alabilir miyim?
Vize ücreti sadece başvuru ve hizmet ücretidir. Bu ücret yalnızca servis ve yönetim ücretini kapsamaktadır. Bu nedenle vize onaylama garantisi verilmez. Yani, başvurunuzun iptal edilmesi veya reddedilmesi durumunda ücret herhangi şekilde iade edilmez.
Başvuru Durumunu Nasıl Kontrol Edebilirim?
Başvuru sonucunu Vize başvuru merkezi çalışanından öğrenmeniz mümkün değildir. Başvuru durumu bilgisi başvuru sahibi ve Başkonsolosluk arasında gizli saklanmaktadır. Başvuru durumunu kontrol etmek için size takip numarası verilmektedir. Bu numara sayesinde online bir şekilde internet başvurunu formunu doldurarak takip edebilirsiniz. İnternet sitesi sayesinde pasaportunuzun teslim alınmaya hazır olup olmadığı hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Belçika Aile Birleşimi Vizesi Şartları
Belçika üzerinden talep edilen bu vizelerde kişi öncelikle ülkede uyum kurslarına katılır ve mutlak bir şekilde istenen şartları yerine getirir. Bu koşulda son yıllarda yapılan değişikliklerde öncelik ile başvuru yapan kişide aranan 18 yaş koşulunun 21 yaş koşuluna yükseltildiği görülmektedir. Ayrıca başvuran kişinin sosyal uyum ödeneğinin minimum %120 oranında olması şartı getirilmiştir.
Belçika konsolosluğu üzerinden gerçekleştirilecek bu başvuruda istenen evraklar arasında;
- Vize başvuru formu,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Pasaport,
- İkametgah belgesi,
- Belçika’da yaşayan kişiye ait evraklar yani ikametgah ve kimlik fotokopisi,
- Uluslararası evlenme kayıt örneği,
- Maaş bordrosu ve sağlık sigortası,
- Ailenin çocukları ile ilgili belgeler,
- Eşlerin daha önce gerçekleştirdikleri evliliklerine ait belgeler,
- Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olunduğunu gösteren belge talep edilmektedir.
Gerekli tüm evraklarını hazırlayan kişiler seyahat günlerine en az 2 hafta kala süreye kadar başvuru gerçekleştirebilir. Eğer başvurunun onaylanmaması gibi bir durumdan şüpheleniyor iseniz, seyahatinizin bozulmaması için bir ay öncesinden işlem başlatabilirsiniz. İşlemler 15-45 arasında bir sürede tamamlanabilir.
Belçika aile birleşimi vizesi, Belçika’da 90 günden fazla kalmak isteyen yabancılar için alınması gereken vize türüdür. Uzun dönemli bir vize türüdür ve D tipi olarak isimlendirilir. D tipi aile birleşimi vizesi Belçika vatandaşı olan bir aile ferdi olan kişilerin alabileceği vizedir.
Belçika evlilik vizesi Belçika vatandaşı olan eş, 18 yaş altındaki çocukları ve eşin 18 yaş altındaki çocukları olan kişi ile evli olan eş tarafından alınabilir. Belçika bir Schengen ülkesidir ve bu sebeple alınacak vize Schengen kurallarına uygun olarak alınacaktır.
Belçika aile birleşimi oturum izni alırken ilk kez Schengen vizesi alınıyor ise başvuru sahibinin biyometrik verileri alınır. Parmak izi örneklerini ve tüm kişisel bilgilerin alındığı bu işlem ilk vize alımında yapılarak diğer vize işlemlerinde şart değildir.
Belçika aile birleşimi vizesi 2025 yılı için en fazla 6 ay ile 1 yıl arası süre için verilmektedir. Bu sürelerin bitiminde eğer halen Belçika’da kalmak isteniyorsa vize uzatma işlemi yaptırılmalıdır. Vize uzatma işlemini başlamak için ise vizenin süresinin dolması beklenmemelidir.
Belçika aile birleşimi vizesi kaç günde çıkar? Aile birleşimi vizesi evrakların tam olması ve eksik bulunmaması halinde ortalama 1 ay içerisinde çıkmaktadır. Bu sebeple seyahat tarihi buna göre planlanmalıdır.
Belçika aile birleşimi vizesi red sonucu alınmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi evraklarda yapılan hatalardır. Evraklarda tüm bilgiler net ve ispatlanabilir olduğundan emin olunmalıdır.
Bangladeş aile birleşimi vizesi 7 ile 15 iş günü içerisinde elinize ulaşır.
Bangladeş aile birleşimi vize işlemleri 1 ay kadar sürebilir.
Aile birleşimi vizesi ülkede bulunma amacına göre farklı zaman dilimleri içerisinde çıkar.