Belçika Vize Başvurusu
Belçika:
- Belçika vizesi Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
- Belçika vizesi Yeşil,Gri ve Siyah pasaport taşıyan ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vize istememektedir.
Belçika Turistik Vize İşlemleri
Belçika turistik vize işlemleri için şahısların Türkiye’de bulunan Belçika Konsolosluğu’na müracaat etmesi esastır. Gerekli belgeleri hazırlayıp randevu tarihinde ve saatinde yetkilerle teslim eden şahıslar kısa sürede Belçika turistik vizesine sahip olabilirler.
Ancak vize işlemlerinin sorunsuz yürümesi için konsolosluk yetkilerine teslim edilen belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir. Belgelerde doğru belgelerin bulunması da vize işlemlerinin sorunsuz yürümesi için önemlidir. bu nedenle Belçika turistik vize işlemlerinde sorunsuz vizesini almak isteyen şahıslar belgelerini eksiksiz olarak konsolosluk yetkililerine sunmalıdır.
Belgeler bir dizi evraktan oluşmakla birlikte Belçika Konsolosluk yetkilileri gerektiği durumda şahıslardan ek evrak talebinde bulunabilirler. Bu durumlarda şahıslar istenilen evrakları hazırlayıp belirtilen tarihte yetkilerle teslim etmelidir. Bazı evraklarda orijinallik aranmaktadır.
Orijinali istenen belgelerin fotokopisi evraklar arasında bulunuyor ise bu durumda da konsolosluk yetkilileri belgelerin aslını isteme talebinde bulunmak suretiyle Belçika turistik vizesi almak isteyen şahıslar ile irtibata geçecektir.
Belçika Turistik Vize İşlemleri İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport
- Belçika Schengen Vize Başvuru Formu
- Biometrik Fotoğraf
- Belçika Turistik Vize Talep Dilekçesi
- Finansal Durumu Belgeleyen Resmi Belgeler
- Kişinin varsa diğer Schengen ülkelerine olan seyahatinin detaylarını açıklayan dilekçe
- Mesleki/İş Durumunu Beyan Eden Belgeler
- Seyahat Planını Destekleyen Belgeler
- Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanan belge
- Diğer evraklar için >> visacenter.com.tr/belcika-vizesi-icin-gerekli-evrak-listesi/
Belçika Turistik Vizesi Kaç Günde Çıkar, Fiyatı Nedir?
Belçika turistik vizesi işlemleri genel itibari ile evrakların teslim edilme durumuna bağlı olarak sonuçlanmaktadır. Evraklarda yer alan yanlış bilgiler vizenin çıkma süresini uzatırken aynı zamanda da vizenin türü de çıkış süresini belirlemektedir.
Bu nedenle şahıslar evraklarında eksik belge bulundurmamalıdır ki kısa sürede vize işlemlerini sonuçlansın. Şahısların seyahatine ilişkin tüm belgeler konsolosluk yetkileri tarafından büyük titizlik ile incelenmektedir.
Belçika Ticari Vize İşlemleri
Belçika ticari vize almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye sınırları içerisinde bulunan Belçika Konsoloslukları’na başvurularını şahsen yapabilirler. Şahısların schengen vizesi bulunuyor ise ticari vize almadan da Belçika’ya seyahat edebilirler.
Ancak ticari işlemler yapılacak ise Belçika ticari vizesinin alınması esastır. Belçika ticari vizesi için gerekli evrakları hazırlayan şahıslar belirlenen gün ve saatte evraklarını konsolosluk yetkilerine sunabilirler. Bu tarihten sonra Belçika konsolosluk yetkilileri tarafından hiçbir evrak kabul edilmeyecektir.
Bu sebeple bütün evraklar belirlenen randevu tarihinde konsolosluk yetkililerine sunulmalıdır. Eğer Belçika Konsolosluk yetkilileri ek evrak talebinde bulunursa bu durumda şahıslar eksik evrakları ancak konsolosluk yetkilerinin belirlediği belgeleri sunabilirler.
Belçika Ticari Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport
- Belçika Schengen Vize Başvuru Formu
- Biometrik Fotoğraf
- Belçika Ticari Vize Talep Dilekçesi
- Finansal Durumu Belgeleyen Resmi Belgeler
- Kişinin varsa diğer Schengen ülkelerine olan seyahatinin detaylarını açıklayan dilekçe
- Mesleki/İş Durumunu Beyan Eden Belgeler
- Seyahat Planını Destekleyen Belgeler
- Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanan belge
- Belçika Schengen Vize Başvuru Formu Ve Sonuç Belgesi
Belçika schengen vizesi ve ticari vize başvuru formunu dolduran şahıslar bilgilerde yanlış beyanda bulunmamalıdır. Başvuru formunu İngilizce, Fransızca, Almanca, veya Flemenkçe dillerinden birisi ile doldurmak mümkündür.
Şahıslara ait bilgiler diğer sistemlerde yer alan bilgiler ile karşılaştırılır. Başvuru formunun doldurulmasının ardından konsolosluk yetkilisinin başvuruyu hangi dilde incelemesi isteniyorsa; dil seçim belgesi olarak adlandırılan Sonuç Belgesi’nin de yanıtlanarak birlikte teslimi zorunludur.
Ankara Belçika Büyükelçiliği veya İstanbul Belçika Başkonsolosluğu yetkilileri, başvurunun incelenmesinin ardından karar alma aşamasında kişiyi mülakata çağırabilir. Sonuç Belgesi’nde tercih edilen dil ile (İngilizce-Fransızca-Almanca-Flemenkçe) mülakat gerçekleşecektir.
Belçika Aile Ve Arkadaş Ziyareti Vize İşlemleri
Avrupa birliği ülkelerinden olmayan diğer ülke vatandaşları Belçika aile ve arkadaş ziyareti vizesi almak istiyorlar ise ülkelerinde bulunan Belçika Konsolosluğu yetkililerine müracaat etmelidir. Schengen vizesi bulunan ve 180 günlük zaman diliminde 90 günlük konaklama şartını da doldurmayan şahıslar Belçika aile ve arkadaş ziyareti vizesi almadan Belçika’ya seyahat edebilirler.
Ancak 180 günlük zaman diliminde 90 günlük konaklama limitini dolduran şahıslar ya yeniden schengen vizesi almalı ya da Belçika aile ve arkadaş ziyareti vizesi almka üzere Belçika Konsolosluğu’ndan vize işlemleri için randevu almalıdır.
Randevu aldıktan sonra randevu tarihinde ve saatinde gerekli hazırlanan evraklar yetkililere teslim edilir. Kısa süre sonra Belçika aile ve arkadaş ziyareti vizesi şahısların tarafına konsolosluk yetkileri tarafından verilir. Şahıslar bu vize ile Belçika’da bulunan aile arkadaşlarını ziyaret ederek seyahatlerini tamamlayabilirler.
Belçika aile ve arkadaş ziyareti vizesi alabilmek için ilk adım randevu almak ikinci adım ise gerekli belgeleri hazırlamaktır. Üçüncü adım ise bu belgelerin incelenmesini ardından konsolosluk yetkililerinin vize onayı vermesidir. İkinci adım olarak bulunan
Belçika aile ve arkadaş ziyareti vizesi için gerekli olan evraklar aşağıda belirtildiği gibidir.
- Pasaport
- Belçika Schengen Vize Başvuru Formu
- Biometrik Fotoğraf
- Belçika Aile ve arkadaş Ziyareti Vize Talep Dilekçesi
- Finansal Durumu Belgeleyen Resmi Belgeler
- Kişinin varsa diğer Schengen ülkelerine olan seyahatinin detaylarını açıklayan dilekçe
- Mesleki/İş Durumunu Beyan Eden Belgeler
- Seyahat Planını Destekleyen Belgeler
- Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanan belge
Belçika Transit Vize İşlemleri
Avrupa Birliği ülkelerinden birine Belçika’dan geçerek gidecek olan şahıslar için transit vize alınması şarttır. Ancak schengen vizesi bulunan şahıslar schengen ülkelerinden herhangi birinden istediği ülkeye transit geçiş yaparak seyahat edebilir.
Schengen vizesi bulunmayan ve Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı olmayan diğer ülke vatandaşları bulundukları ülkede Belçika Konsolosluğu’na müracaat ederek gerekli evrakların incelenmesinin ardından Belçika transit vizesi alabilirler.
Transit geçiş hakkı veren transit vizesi ülkede gezme ve seyahat etme hakkı vermez. Sadece diğer bir ülkeye geçerken Belçika sınırlarını kullanma hakkı tanımaktadır. Bu nedenle Belçika’da seyahat edecek olan şahıslar ülkede yapacakları gezi için ayrıca turistik vizesi alabilirler.
Belçika transit vizesi için gerekli evraklar bulunmaktadır. Bu evrakları hazırlayıp belirtilen randevu saatinde konsolosluk yetkilerine sunan şahıslar kısa sürede transit vize sahibi olabilirler.
Ancak evraklarda doğru bilgiler bulundurmayan şahıslar Belçika transit vizesi işlemlerinin ret ile sonuçlanmasını göze almalıdır. İleriki dönemlerde yapılacak vize başvuruları da ret ile sonuçlanabilir. Bu yüzden şahıslar vize işlemlerinde doğru bilgiler bulundurmalıdır.
Belçika Transit Vize Gerekli Evraklar
- İngilizce, Fransızca, Almanca veya Flemenkçe yazılmış Vize Talep Dilekçesi (şirket çalışanı ise şirketin antetli kağıdına, Konsolosluğa hitaben, kaşe ve imzalı)
- Pasaport (Belçika seyahati sonrası en az 3 ay geçerli)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (güncel, 3,5×4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon arkalı)
- Gelir belgeleri (kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren)
- Kimlik fotokopisi
- Gidilecek ülkeye ait uçak rezervasyonu ya da öngörülen seyahat planını gösteren belgeler.
- Gidilecek ülkenin vizesi aslı ve fotokopisi.
- Sonuç Belgesi
- Dil seçim belgesi.
- 1 adet imzalanmış vize başvuru formu
Belçika Vatandaşlık İşlemleri
Belçika’da yer alan iş fırsatları vatandaşlık işlemleri için tercih edilen ülke olasının da sebebidir. Belçika’da yeni iş fırsatları arayan be Belçika vatandaşlığına geçmek isteyen şahıslar ülkelerinde bulunan konsolosluk yetkililerine ya da Belçika’da ikamet ediyorlar ise yetkili mercilere müracaat edebilirler.
Ancak şahısların Belçika vatandaşlık işlemlerini başlatmadan önce dil eğitimi problemini çözmesi gerekmektedir. Belçika hükümeti yabancı dil bilme durumunu zorunlu tutmaktadır. Belçika vatandaşlık işlemlerini başlatmak isteyen şahıslar üç dil bilmek durumundadır.
Belçika’da üç ayrı resmi dil bulunduğu için Belçika vatandaşlığına geçmek isteyen şahıslar Fransızca, Almanca ve Flemenkçe bilmek durumundadır. Bu dillerden birinin ileri düzeyde bilinmesi halinde diğer diller için bilme şartı aranmaz. Ancak belgeler ile bu dillerden en az birinin ileri düzeyde bilindiği konsolosluk yetkililerine ibraz edilmelidir.
Belçika’nın, vatandaşları için sosyal uyumluluk şartı aramakla birlikte vatandaş olmak isteyenlere özel eğitim zorunluluğu da sunmaktadır. 400 saat süren mesleki eğitim ile son 5 yıl içinde 468 saat çalışmışlık da aranan şartların arasında.
Son beş yıl içinde çalışmışlık şartı aramak demek, Belçika’da yarım gün çalıştıysanız vatandaş olamayacaksınız demek. Bu da özellikle öğrenci olarak gelip kalmak isteyenlerin ya da bayanların vatandaş olamaması anlamına gelmektedir.
Belçika Erasmus Vizesi
Belçika erasmus vizesi almak isteyen Avrupa Birliği ülkelerinden olmayan vatandaşlar için vizebulundurma şartı vardır. Erasmus programı kapsamında Belçika’ya gitmek isteyen şahıslar gereklibelgeleri konsolosluk yetkilerine sunmalı ve belgelerin aslını teslim etmelidir.
Yeterli finansal kaynakları bulunan öğrenciler erasmus programı için Belçika erasmus vizesi alabilirler. Bunun içingerekli evraklar ile birlikte finansal durumunu gösteren banka hesap bilgilerini de konsoloslukyetkilerine sunmaları esastır. Kısa sürede erasmus programı boyunca geçerli olacak vizeyi taraflarına
konsolosluk yetkileri bildirecektir.
Şahıslar gerekli durumlarda yeniden müracaat ederek bu vize süresini uzatabilirler. Süresiuzatılmayan vizeler şahısların ülkeden çıkışınızı zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle vizenin bitiş tarihi ile erasmus programının bitişini takip etmek gerekmektedir.
Belçika Erasmus Vizesi Gerekli Evraklar
- FotoğrafPasaport
- Belçika’daki Üniversite/Yüksek okulun kabul belgesiTam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanmış belge
- Türkiye’deki Üniversiteden alınmış yazı
- Noter tasdikli Taahhütname
- Taahhütname: Sadece ebeveynler tarafından düzenlenen noter tasdikli bir taahhütnamenin aslı ve 2
fotokopisi ve Yeminli tercümandan Almancaya tercümesi - Sponsor Evrakları: Öğrenciye Erasmus süresince sponsor olacak ebeveynlerin meslek durumu veya
maddi durumuna ilişkin evraklar. - Muvafakatname
- Eğitim programı sertifikası
- Konaklama masraflarının karşılanacağına dair teminatlar
Belçika Öğrenci Vizesi
Belçika öğrenci vizesi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerekli evrakları hazırlayıp Belçika Konsoloslukları’na sunduğu taktirde yetkililerin onayı ile öğrenci vizesine sahip olabilirler. Belçika’da yer alan üniversite ve liselerde eğitim görmek isteyen şahıslar Belçika öğrenci vizesine sahip olmak için gerekli şartları sağlıyor olmalıdır. Bu şartlar Belçika yetkili mercileri tarafından belirlenmektedir.
Belçika’da göreceğiniz lisans eğitimi öğrencilere kariyerleriyle alakalı birçok ayrıcalık sağlayıp, yol gösterecektir. Bu başvuruyu gerçekleştirmeden önce Türk vatandaşlarının Türkiye’de üniversite eğitimi görebilmeleri için gereken, ÖSYM tarafından uygulanan üniversiteye giriş sınavlarından (AYT/TYT) başarı elde etmeleri gerekmektedir. Lise öğrenimi için ise yine Türkiye’de yapılan LGS sınavından geçer not almak gerekmektedir. Bu şartı sağlayabilen öğrenciler öğrenim görmek amaçlı Belçika’ya gidebilirler.
Belçika öğrenci vizesi için gerekli evraklar şöyledir;
- Vize Başvuru formu
- Pasaport ve noter tasdikli pasaport tercümesi
- Noter tasdikli ikametgah tercümesi
- Noter tasdikli nüfus cüzdanı sureti tercümesi
- Noter tasdikli aktüel sabıka kaydı
- Belçika`da kalacağınız yurdun kabul belgesi ya da evin kira kontratı ve yanında kalacağınız kişiden alacağınız davet/kefalet mektubu
- Bir adet biyometrik fotoğraf
- Sağlık muayenesi raporu
- Finansal imkânlarınızı gösteren belge
- Seyahat sigortası
Belgelerde yer alan bilgiler şahısların diğer sistemlerde yer alan bilgiler ile örtüşmelidir. Birbiri ile tutalı olmayan bilgilerin varlığı şahısların vize işlemlerinin ret ile sonuçlanmasına sebep olacaktır.
Belçika Aile Birleşimi Vizesi
Belçika aile birleşimi vizesi aile fertlerinden birinin ya da bir kaçının Belçika’da ya da Türkiye’de bulunması halinde tarafların birleşme amacıyla konsolosluk yetkilerine müracaatı ile verilmektedir. İş ya da öğrenim amacıyla aile fertlerinden biri ya da bir kısmı Belçika’ya gittiğinde diğer fertler onun yanına yerleşmek isteyebilir.
Bu durumda şahısların durumuna balı olarak Belçika hükümeti ailelerin birleşimine fırsat vermekte ve Türkiye’de bulunan şahısların Belçika’ya yerleşmesini uygun görmektedir. Ancak bazı prosedürler vardır ve hazırlanması gereken evraklar konsolosluk yetkililerince incelenmelidir.
Aile birleşimi vizesi için şahıslar Türkiye’de bulunan Belçika Konsolosluk birimlerinden randevu alarak evraklarını randevu saatinde teslim edebilirler. Her aile ferdi için ayrı evrak hazırlanmalı ve başvuru işlemi yapılmalıdır.
Belçika Aile Birleşimi Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Vize Başvuru Formu
- Pasaport
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- İkametgâh belgesi
- Belçika’da Yaşayanlara Ait Evraklar
- Belçika’da Yaşayan Eşin İkametgâh Belgesi
- Belçika’da Yaşayanlara Ait Kimlik Bilgileri
- Maaş bordrosu
- Sağlık Sigortası
- Eşlerin önceki evliliklerine dair belgeler
- Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler
- Yabancı Dil Bilgisini Kanıtlayan Belge
Belçika Oturum Ve Çalışma İzni
Belçika oturum ve çalışma izni almak isteyen şahıslar aşağıda detayları verilen belgeleri hazırlamalı ve konsolosluk yetkilerine sunmalıdır. Belçika’ya seyahat eden ve oturum izni almak isteyen şahıslar ülkeye girdikten sonra 8 gün içerisinde ikamet ettikleri belediyeye oturum izni başvurusunda bulunmalıdır.
Belediye yabancının oturum izni taleplerini ve başvuru evraklarını güvenlik kontrolü için Belçika Yabancılar Dairesi’ne iletir. Belçika Yabancılar Ofisi (Office des étrangers) başvurusunu kabul ederse, Belçika oturum izni başvurusu onaylanır.
Yabancının oturum izni başvurusu Yabancılar Ofisi tarafından reddedilirse kişiye ülkeyi terk etmesi için Ordre de quitter le territoire talimatı verilir. Başvuru sahipleri gerekli prosedürleri izleyerek bu karara itiraz edebilirler. Belçika oturum izninin yenilenmesi ne durumla oturum izni alındı ise ona göre değişebilir.
Belçika vatandaşı olan kişiyle olan evliliğin devam etmesine, öğrenimin devam etmesine, iş sözleşmesinin devam etmesine gibi nedenlere bağlı olarak oturum izni bitebilir yada devam edebilir.. Kişinin oturma izni talebini değerlendiren tek yetkili kurum Belçika Yabancılar Ofisi’dir (Office des étrangers).
Yabancılar Dairesi Belçika oturum izni talebinizi onaylarsa, süresiz veya süreli oturma izni CIRE (beyaz kart) verilmektedir.
Belçika oturum ve çalışma izni alacak kişilerin çalışma izni için Belçika’da çalışacağı kuruma ait sözleşmesi bulunmalıdır. Şahıslar her yıl sonunda çalışma iznini süresini yenilemeli gerekli evrakları yetkililere sunmalıdır.
Belçika’da serbest meslekle uğraşmak isteyen kişilerin ilk olarak Belçika ticaret kartına sahip olması gerekmektedir. Belçika’da her belediyede bir CPAS/ Centre Public d´Action Sociale Kamu Sosyal Yardımlaşma Merkezi bulunmaktadır. Bu kurum geçimini sağlamakta zorlanan kişilere sosyal yardım amaçlı kurulmuştur.
Bu durumda bulunanlar kayıtlı bulundukları CPAS kurumuna yardım talebi başvurusunda bulunabilirler.
Belçika Vize Reddi
Belçika Konsolosluğu bazı prosedürler gereğini yerine getiren şahısların vize başvurularını incelemektedir. Bu prosedürlerde eksiklik olması halinde yetkililer vize reddi yapabilmektedir. Evraklarda yer alan bilgilerin asılsızlığı, evraklarda eksiklik ya da evrakların sahte olduğunun tespit edilmesi gibi sebepler ile vize reddi gerçekleşebilir.
Vize reddinde asıl sorun bundan sonraki vize işlemlerinde çıkmaktadır. Sonraki vize başvurularında ülkenin konsolosluk yetkileri önceki vize reddinin sebebini öğrenmek isteyecektir.
Bu durumda evrakta sahtecilik ile vize reddinin alınması öğrenildiği taktirde şahıslar için vize alınması zor duruma girecektir. Bu yüzden vize reddi almamak için evraklarda doğru bilgiler bulundurmak önemlidir.
Belçika vizesi başvurularında seyahat amacının kanıtlanmaması, sahte ya da eksik evrak ibraz edilmesi, Belçika vizesi başvurusunda bulunan kişilerin ülkenin kamu düzeni açısından tehlike oluşturması ya da Belçika seyahatinin bitiminde kişinin ülkeden ayrılacağını gösterir belgeler sunulmaması durumlarında Belçika vizesi başvurusu, Belçika vize reddi ile neticelenebilmektedir.
Kişinin ülkesine dönmesi konusunda şüphe olmasından kaynaklı Belçika vizesi reddi şahısların ülkesine dönmek için hazırladığı evrakların bulunmaması halinde gerçekleşir. Şahıslar seyahat bitiminde ülkelerine döneceklerini gösteren uçak bileti gibi resmi belgelerini konsolosluk yetkililerine sunmalıdır. Geri döneceğine dair belge sunmayan şahısların Belçika vize başvurusu ret ile sonuçlanabilir.
Belçika Vize Ücretleri
Belçika vize ücretleri her vizenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Konsolosluk görevlileri kısa süreli vize başvurularını vize merkezleri aracılığı ile almaktadır. Uzun süreli vize başvuruların ise doğrudan kabul etmektedir. Her iki durumda da şahıslar vize ücretlerini ilgili bankalara ödemeli ve ödediğine dair dekontu vize başvuru evraklarının arasında konsolosluk yetkilerine sunmalıdır.
Belçika vize ücretleri Euro olarak ödenmeli ve ödendiğine dair dekont kesinlikle evraklar arasında yer almalıdır. Vize ücretleri turistik vize, ticari vize, eğitim vizesi, erasmus vizesi, transit vize ve diğer vize türleri için ayrı alınmaktadır.
Her aile ferdi için ayrı başvuru ve ayrı vize ücreti ödenmelidir. Şahıslar her vize türü için de ayrı vize ücreti ödemelidir. Vize reddi alan şahıslar vize başvuruların yeniden merkezler aracılığı ile ya da konsolosluğa şahsen yapabilirler.
Ancak ret ile sonuçlanan vize işlemlerinin ücretleri şahıslara geri ödenmemektedir. Her vize işlemi için ayrı ücret ödenirken sonucu vizenin ücretinin geri ödeneceğini garanti etmemektedir.
Belçika Vizesi Sık Sorulan Sorular
Belçika Vizesi gerekli Evraklar : 2023 Vize Ücreti
Belçika; Batı Avrupa’da yer alan çeşitli uluslararası anlamdaki organizasyonların içinde bulunan ve üç farklı federal bölgenin bir araya gelişi ile oluşan bir alana hakim ülkedir.
Belçika yapılacak olan seyahatlerde vize belgesi çıkartmak gerekmektedir. Yurtdışı çıkışlarda güvenliği sağlayabilmek amacıyla kişilerin yurt çıkışlarında hiçbir sıkıntının olmadığını kanıtlamaları adına istenen vize belgesini herhangi bir pasaport sahibi olan tüm vatandaşların alması gerekmektedir.
Belçika’yı diğer Avrupa ülkelerinden ayıran Schengen ülkesi içerisinde bulunan ülkelerden birisidir.
Yeşil, siyah, bordo ve gri pasaporta sahip olan vatandaşlar Belçika’ya çıkışlarında 90 günü aşmayacak şekilde seyahat süreleri bulunması halinde vize alınması gerekmez.
Belçika Vize Türleri
Kişilerin seyahat amaçları birbirinden farklı olabilir. Yurt dışına çıkışlarda alınacak olan vize belgesi seyahati izin türüne göre değişmektedir. Bu değişim bazen vize’nin daha hızlı ya da daha yavaş çıkmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra hazırlanacak olan belge içerikleri de seyahat türüne göre değişim gösterir.
Belçika vize türleri şu seçenekler arasında alınabilmektedir:
- Belçika ticari vize
- Belçika aile ve arkadaş ziyareti vizesi
- Belçika turistik vize
- Belçika aile birleşimi vizesi
- Belçika çalışma vizesi
- Belçika evlenme vizesi
- Belçika kültür ve spor etkinliklerine dair vize
- Belçika staj ve öğrenci vizesi
- Yukarıda sayılmış olan vize türlerinden birinde yapılacak seyahatlerde vize kalış süresinde farklılıklar görülebilmektedir. Belçika’ya yapılacak seyahatlerde kısa süreli ve uzun süreli seyahatlere yönelik olarak da farklı vize türleri alınması gerekir.
- Belçika Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar
- Belçika’ya düzenlenecek olan seyahatlerde vize başvuru sürecinde Belçika Konsolosluğuna teslim etmeniz gereken belirli evraklar bulunur. Bu evrak çeşitleri alacağınız vize türüne göre değişmektedir. Bazı firmalar sizin yerinize tüm bu süreci yönetebilmektedir. Eksiksiz bir şekilde ve başvuru süreçlerinde tarih ve saatler dikkate alınarak yapılan vize başvurularında hiçbir sıkıntı olmadan kolaylıkla vize alım sürecini tamamlayabilirsiniz.
- 6 aylık geçerliliği bulunan Belçika seyahati dönüşünde 3 ay daha geçerliliği bulunan, 2 sayfasının boş olması gereken güncel pasaport
- Kişisel bilgilerinizin bulunduğu TC kimliğinizin yer aldığı nüfus kimliği
- Online olarak internetten başvuru yapabileceğiniz vize başvuru formunun bir örneği
- Seyahat bilgilerinizi içeren belgeler; otel rezervasyonu, uçuş bilgileri gibi bilgilerin yer aldığı kağıt
- Ekonomik durumunuzu belgeleyici kağıtlar. Burada Belçika seyahatiniz boyunca tüm masrafları karşılayabileceğinize dair bir kanıt niteliğindeki bilgiler yer alır.
- Son 6 aya ait olan biyometrik fotoğrafınız
- Seyahat süresince geçerli olacak ve dönüşünde de geçerliliğini birkaç ay sürdürecek olan seyahat sağlık sigortası
- Yapacağınız Belçika seyahati sonrasında ülkeye geri döneceğinize dair bir güvence niteliğindeki bulunduğunuz ülkede bulunan herhangi üzerinize kayıtlı arsa, tapu bilgileri gibi belgeler eklenmelidir.
- Size ait olan aktif bir banka hesabınıza ait 3 aylık döküm bilgileri
- Aktif olarak çalışmakta olan kişiler için son üç ayı içeren maaş bordrosu
- Eğer Belçika’ya çıktığınız sırada emekli konumundaysanız emekli aylığı aldığınızı ispat edici belge
- Ticari amaçlar ile çıkılacak ise şirket bilgilerini ve ziyaret amacınızı içeren bir mektup ya da Belçika’ya gideceğiniz zaman sizi karşılayacak olan şirket tarafından gönderilen bir davetiye.
Belçika Vize Ücretleri 2023
Yapacağınız seyahat türüne göre değişen vizeler kendi içerisinde farklı ücretlendirmelere tabii olunur.
- Turistik ve Ticari amaçlı olarak alınacak Belçika vizesi; yetişkinler için ücreti 390 TL’dir. Çocuklar için bu rakam 227 TL’dir.
- Özel olarak 9 ülkenin vatandaşı için bu ücret 227 TL’dir. (Bu ülkeler; Gürcistan, Rusya, Kosova, Sırbistan, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Ermenistan)
- Aile ve arkadaşlık vizesi yetişkin ücreti 390 TL, 0-6 yaş arası çocuklar için 227 TL
- Aile birleşimi vizesi başvuruları için vize ücreti: Eş, Belçika vatandaşlığı bulunan kişinin yakınları ve çocukları için ücretsizdir.
- Çalışma vizesi ücreti 1.170 TL
- Öğrenci staj ücreti için belirli bir ücret ödenmemektedir.
- Kültür ve Sanat aktiviteleri için alınacak vize ücreti yetişkinler için 390 TL, 0-6 yaş arası çocuklar için ücretsiz, 6 ve 12 yaş arası çocuklar için 227 TL’dir.
Belçika vize randevusu alabilmek için Belçika Konsolosluğu’na başvuru talebinde bulunulmalı.
Belçika belirli ülkeler için vize verdiği gibi, belirli ülkeleri de bu durumdan muaf tutar.
Belçika işçi vizesi yaklaşık bir hafta içerisinde tamamlanır.