Belçika’da Yaşam Şartları Nasıl?
Belçika’da Evlenmek
Belçika’da evlenmek beraberinde her iki ülke içinde, yasal olarak çeşitli işlemlerin sağlanmasını gerektirir. Burada izinler, vizeler, 3’ü kişilerin yapması gereken gibi birçok etmen yer edinir.
Belçika’da Evlenmek
Belçika’da evlenmek için evlilik vizesi ya da diğer bilinen ismiyle aile birleşimi vizesi gereklidir. Aile birleşim vizesi, evlilik doğrultusunda bir ziyaret gerçekleşeceği sırada verilen vize türüdür. Amaç evlilik ise bu vize kesinlikle önemlidir. Evlilik vizesi olarak alınan aile birleşim vizesi, uzun süreli ya da kısa süreli ziyaretlere göre farklılık gözetir.
Belçika’da evlenmek isteyen kişiler sonrasında da Belçika’da yaşamak istedikleri takdirde aile birleşim vizesi ile beraber oturum iznini de tamamlaması gerekir. Burada Belçika Konsolosluğu ile irtibata geçip, başvuruda bulunulmalı.
Ardından tarafınızdan istenen çeşitli işlemlerde tamamlandıktan sonra herhangi bir sorun olmadan, Belçika’da evlilik süreci istenilen doğrultuda gerçekleşir.
Belçika Vatandaşı İle Evlenmek
Belçika vatandaşı ile evlenmek isteyen kişinin, belirli bilmesi gereken detaylar yer edilir. Burada alınacak olan izinler, vizeler ya da Belçika vatandaşıyla evlenip Belçika’da bir düğün gerçekleşecekse Türkiye’den gelecek misafirlerin bilmesi gereken nitelikler bulunur. Belçika’da evlenmek ya da Belçika vatandaşı ile hayatını birleştirmek isteyen kişi, ülkenin sunduğu şartları yerine getirmelidir.
- Burada 18 yaş sınırı
- Çalışılan yerden evleneceğine dair alınması gereken izinler
- Belçika vatandaşının Belçikalı olduğuna dair ikametgah belgesi
- Belçika’daki evlendirme dairesinden alınan belgeler
- Türk konsolosluklarından kabul görmüş onay belgeleri gibi birçok ıslak imzalı evrak yer edinir.
Düğün tarihi planlanmışsa, bundan yaklaşık 1 ya da 1 buçuk ay öncesinde bu işlemlerin hazırlanması ve tamamlanması gerekir. Belçika vatandaşı ile evlenmek isteyen kişi Türk konsoloslukları hem de Belçika konsoloslukları ile ayrı ayrı irtibatta olmalıdır. Burada uluslararası bir işlem gerçekleştiği için her ülkenin de tutunduğu şartların, iki birey adına da kesinlik kazanması önemlidir.
Belçikalı Biriyle Evlenmek
Belçikalı biriyle evlenmek isteyen kişinin, vize işlemlerini Belçika konsolosluğunun yasal olarak sunduğu şartlara göre tamamlaması gerekir. Belçika’da evlenmek için gerekli olan evraklar şu şekildedir;
- 10 yıldan eski olmayan bir pasaport
- Belçikalı vatandaşın Belçikalı olduğuna dair nüfus kayıt örneği
- Belçika’da evlilik için gerekli şartların kabul görmesi ve bunun gibi birçok etmen yer edilir.
Belçikalı biriyle evlenmek aynı zamanda Belçika’nın yasal olarak istediği belirli niteliklerinde net olarak görülmesini sağlar. Belçika’da evlilik yapmak isteyenler için gerekli olan evlilik vizesi, Belçika’da uzun süre kalma talebine göre farklılık gözetir.
Burada Belçika’da bulunan kişinin ikametgah ettiği bölgeye vizeler ya da bu işlemler sunulmalıdır. Islak imza gerektiren evraklar, kesinlikle ıslak imzalı olmalıdır. Fotokopi şeklinde yer edinirse evrak sürecinde onay görmez. Bu da oturum izni alınmak istediği zaman tekrardan karşınıza çıkar ve problem oluşturabilir.
Belçika Vatandaşı İle Evlilik
Belçika vatandaşı ile evlilik konusunda hem Belçika vatandaşı, hem de Türk vatandaşının ayrı ayrı yapması gereken işlemler bulunur. Burada Türk vatandaşı Belçika Konsolosluğu ya da Belçika Büyükelçiliği ile iletişime geçerek, Belçikalı vatandaşla evleneceğine dair çeşitli işlemleri tamamlaması gerekir.
Burada tarafınızdan belirli evraklar istenir. Bu evraklar eksiksiz, sorunsuz ve Belçika Konsolosluğu’nun istediği nitelikleri taşır şekilde olmalıdır. Aynı zamanda Belçika vatandaşının da bulunduğu ülkedeki Türk konsolosluğu ile irtibata geçip, tarafından istenen çeşitli evrakları aynı doğrultuda hazırlanması gerekir. Hem Türk vatandaşı hem de Belçika vatandaşı, yasalara uygun olarak işlemleri tamamladıktan sonra oturum iznini alabilir.
Belçika’da evlenip sonrasındaki yaşantılarına Belçika’da devam etmek isteyen çiftin alması gereken bir izindir. Bu izin uzun süreli ya da kısa süreli olarak farklılık gözetir. Uzun süreli olarak süresiz bir şekilde Belçika’da yaşanılacaksa, oturum izni süresi yaptırılmalıdır. Fakat belirli bir süreç boyunca Belçika’da ikametgah edip sonrasında Türkiye’ye dönecek olan vatandaşlar kısa süreli oturum izni tercih etmelidir. Buradaki işlemlerin Belçika Konsolosluğu ya da Belçika Konsolosluğu tarafından görevlendirilmiş diplomatik müdürlükler doğrultusunda yetkili kişilerle irtibata geçip, edilmesi mümkündür.
Turist Vizesi İle Belçika’da Evlilik
Herhangi bir ülkeye turizm amaçlı bir ziyaret gerçekleşecekse, kişiler turist vizesini almalıdır. Turist vizesi uzun süreli ya da kısa süreli seyahatlere göre değişkenlik gözetir. Turist vizesi ile Belçika’da evlilik söz konusu değildir. Turist vizesi yalnızca turizm amaçlı olarak verilir ve evrakları da bu doğrultuda hazırlanır.
Fakat evlilik amacı ile bir Belçika ziyareti gerçekleştirdiği için aile birleşim vizesi ya da Belçika’da evlenme vizesi alınmalıdır. Belçika’da evlenip sonrasında balayı tatilini Belçika’nın herhangi bir seyahat rotasında gerçekleştirmek isteyenler, turist vizesini alabilir. Fakat bu durum Belçika evlilik şartları dışında olduğu için sınırda ya da Belçika bölgesinde problem oluşturabilir. Belçika’ya ayak basıldığı anda herhangi bir sorun yaşanmaması için evlenme vizesi daha doğru olur. Turizm amaçlı bir seyahat gerçekleştirileceği sırada ise turizm vizesine göre evraklar hazırlanır.
Belçika Evlilik Vizesi
Belçika evlilik vizesi içerisinde belirli belgeler bulunur. Bu belgeler zorunlu ya da Belçika konsolosluğunun yasal olarak istediği çeşitli evraklardır. Ana belgeler şu şekildedir;
- Pasaport
- Vize başvuru formu
- Sonuç belgesi
- Ve biyometrik fotoğraf
Belçika’da evlenmek isteyen çiftler, ana belgeleri olarak bunları kesinlikle evrak dosyası içerisinde bulundurmalıdır. Ana belgeler içerisinde zorunlu olarak yer edinen evraklar ise şu şekildedir;
- Önceden bir evlilik yaşanılmışsa bunun bittiğine dair boşanma belgesi
- Belçikalı vatandaşın Belçika’da ikametgah ettiğine dair bir belge
- Ortada çocuk var ise çocuğun doğum belgesi
- Pasaportun güncel bir şekilde bulunması
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Belçika’da gerçekleşen bir boşanma var ise boşanma kararının belgesi ve fotokopisi Belçika’daki evlilik için evlilik belgesi ve bunun gibi çeşitli belgelerdir Belçika
- Konsolosluğu ya da Belçika’nın ülke olarak dışarıdan gelen yabancılardan istediği kişisel evraklarında ıslak imzalı olarak bulundurulması istenebilir.
Burada evlilik amaçlı bir ziyaret olduğu önceden belirtilmelidir. Böylelikle evrak süreci de bu şekilde hazırlanır. Sonrasında istenmeyen sonuçların yaşanılması için gerekli belgeler eksiksiz ve yasal olarak hazırlanıp, yetkili diplomatik müdürlüklere teslim edilmelidir.
Belçika’da Düğün
Belçika’da düğün yapacak olan çiftlerin Türkiye’den misafirleri gelecek ise belirli detayları bilmesi gerekir. Bunlar;
- Türkiye’den gelecek olan misafirler için ilk olarak aile birleşimi vizesinin alınması önemlidir.
- Aile birleşim vizesi, davetli olarak katılan kişilerin ne kadar süreyle Belçika’da bulunacaklarına göre değişir.
- Düğüne katılıp sonrasında halen Belçika’da belirli bir süreç boyunca ikametgah edecek olan kişiler, uzun süreli D tipi vizesini tercih edebilir. Fakat yalnızca düğün amaçlı bir uçuş gerçekleşecekse C tipi olan kısa süreli vize adına başvuruda bulunulmalıdır.
- Belçika’da evlenmek isteyen çiftin düğününe katılacak olan davetlinin önceden güncel olarak yer edinen bir vizesi bulunuyorsa, bu vizesini yeniletip düğün gününde orada bulunabilir. Fakat vize konsolosluk ya da bunun gibi etmenlerle daha önce uğraşmamış olan kişiler, en baştan bir vize sürecine girmelidir.
- Düğünden bir ya da bir buçuk ay öncesinde yaptığı takdirde düğün tarihine yetişilir.
- Fakat aile birleşim vizesinde kısa süreli ya da uzun süreli Belçika’da bulunma süreci, önceden belirtilmelidir. Evraklar da buna göre hazırlanır.
Belçika Asgari Ücret 2025
Avrupa Birliğine üye ülkeler arasında yer alan ve yaşam kalitesi açısından ilk sırada bulunan Belçika her yıl binlerce göçmen tarafından tercih edilmekte. Türkiye’nin de öncelikli ülkeleri arasında yer alan Belçika asgari ücret konusunda da oldukça yüksek asgari ücret ödeyen ülkeler sıralamasında üst sıralarda yerini koruyor. Ülkede çalışanlara aylık olarak 1,625 Euro ödeme yapılıyor.
Belçika’da Asgari Ücret Ne Kadar 2020
Eurostat tarafından paylaşılan verilere göre Belçika’da asgari ücret 2020 yılında 1593 Euro idi, Belçika Krallığı tarafından belirlenen asgari ücret 2020 yılında değiştirilmedi ve 2019 yılı asgari ücreti ile aynı kaldı.
Belçika’da Asgari Ücret Ne Kadar 2025
Belçika’da 2025 yılı itibariyle ülkede uygulanan asgari ücret oranı 1,625 Euro olarak artış gösterdi. Meslek gruplarına ve çalışma saatlerine göre Belçika asgari ücret oranı farklılık göstermektedir. Aynı zamanda işçinin eğitim durum, cinsiyeti ve deneyim süresi de maaş farklarında önemli faktör olarak öne çıkmaktadır.
Ülkede en yüksek maaş petrokimya Endüstrisi ve üst düzey yöneticileri kapsayan sektörlerde görülmektedir, ortalama maaşın 3450 Euro olduğu Belçika asgari ücret oranında en düşük maaş alan sektör konaklama ve yemek hizmetleridir.
Belçika Asgari Ücret Çalışma Oranı
Yüzde 0,4 oranı ile Avrupa ülkeleri arasında Belçika asgari ücret alan kişi sayısı en az olan 11. ülkedir. 33 Avrupa ülkesi arasında asgari ücret sıralamasında Belçika 7. sırada yer alır.
Ülkede yüksek lisans derecesinde eğitim almış olanlar ortalama bir çalışana göre çok daha fazla maaş alır. Maaş artışında eğitimin öneminin yanı sıra aynı zamanda cinsiyette öne çıkar erkek çalışanların kadın çalışanlara göre ortalama aylıkları çok daha yüksektir.
Belçika’da Asgari Ücret Ne Kadar
Uluslararası Para Fonu tarafından yapılan açıklamaya göre Belçika 2020 yılında kişi başına satın alma gücü paritesine göre 18. sırada yer aldı. Türkiye’den çok daha yüksek alım gücüne sahip olan Belçika’da 2025 yılı itibariyle farklı asgari ücret ödeme sistemleri uygulanmaya başlandı.
Alt limit 1593 Euro olurken 19 yaşını dolduran ve 6 ay çalışanlar için Belçika asgari ücret net tutarı 1636 Euro, 20 yaşını dolduran ve en az 12 ay çalışanlar 1654 Euro şeklinde aylık alıyor.
Belçika Nüfusu 2025
Sürekli artma eğiliminde olan Belçika nüfusu dünya nüfusunun yüzde 0,15’ini oluşturuyor. 11 milyon 645 bin 148 olan ülke nüfusu bir önceki yıla göre yüzde 0,47 oranında arttı.
Ülkenin en kalabalık bölgesi Flaman bölgesi olurken en az nüfusa sahip bölge ise başkent Brüksel bölgesi olarak belirlendi. Belçika’da her kilometrekareye ortalama 380 kişi düşüyor.
Belçika Nüfusu 2025
Belçika’nın nüfusu 2020 yılında 11 milyon 589 bin 623 olarak gerçekleşti, 2019 yılına göre yaşanan artış oranı yüzde 0,44 artış ile resmileşti. 2025 yılında yaşanan artışla beraber ülke nüfusu son 10 yılda toplam yüzde 6,4 oranında artış gösterdi.
Son 10 yıldaki artış ve pandemi dikkate alındığında ülkenin 2025 yılında beklenen nüfus oranı 11 milyon 703 bin 373 olarak tahmin ediliyor.
Belçika Türk Nüfusu
Türk nüfusunun yoğun olarak bulunduğu Avrupa ülkelerinden biri olan Belçika’da ortalama 300 bin Türk’ün yaşadığı tahmin ediliyor. Brüksel nüfus 2020 verileri dikkate alındığında nüfusun yaklaşık yüzde 2,5 oranını Türklerin oluşturduğu ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en çok yaşadığı bölgeler Brüksel, Antwerp, Genk, Liège ve Gent’tir.
Türklerin büyük bir bölümü Türkiye Cumhuriyeti’nden göç eden Türkler olmasının dışında aynı zamanda Türk kökenli olup Balkan ülkelerinden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Osmanlı’nın dağılmasından sonra kurulan ülkelerden göç eden Türkler de yer alıyor.
Belçika’da Yaşam
Türkler tarafından Belçika nüfusu kadar önemli olan ülkedeki yaşam şartlarıdır, ülkede yaşam şartları şehirlere göre farklılık. İnsani gelişmişlik endeksi’nde 14. sırada yer alan Belçika’da sağlık sistemine tüm vatandaşlar kolaylıkla ulaşabilmektedir.
İstihdam açısından oldukça gelişmiş bir Avrupa ülkesi olan Belçika’da istihdam oranı yüzde 70’in üzerindedir ve her geçen gün işçi ihtiyacı artmaya devam etmektedir. Ülkede en çok tercih edilen meslekler arasında;
- Bankacılık
- Avukatlık
- Dişçilik
- Hemşirelik
- Eczacılık
- Bilgisayar analistliği
- Turizm
- Tekstil
- Mühendislik ilk sıralarda yer almaktadır.
Belçika Yüzölçümü
Atlas okyanusuna kıyısı bulunan Belçika iç sular ile birlikte 33 bin 990 kilometrekare iç sular dışında ise 30 bin 528 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Ülkenin üç temel coğrafi bölgeye sahiptir kıyı ovaları, Merkez Plato ile havzalardan oluşan yapısı ve sayısız su yolu ile sulanan kutsal alanı bulunmaktadır.
Belçika Bayrağı
Genellikle 2:3 boyutunda kullanılan Belçika bayrağı asıl boyutu 13: 15 şeklindedir, bayrak boylamasına olacak şekilde sol kısmı siyah, ortası sarı ve sağ kısmı kırmızı olmak üzere 3 eşit parça renkten oluşmaktadır.
23 Ocak 1831 yılında resmi olarak kabul edilen bayrak, 1830 yılında ilk kez hazırlandı. 3 şeritli renkten oluşan bayrağın Hollanda Krallığı’na karşı Brüksel’deki Opera evinde direnişi başlatan Belçikalılar tarafından tasarımı gerçekleştirildi.
Belçika Bayrağı Görselleri
Belçika bayrağı üzerinde bulunan renkler içerisinde yer alan kırmızı Lüksemburg şehrinin kırmızı aslanını ifade ederken sarı renk Bhavna şehrinin sarı aslanını, siyah renk ise Flamber şehrinin siyah aslanını ifade etmektedir. Belçika bayrağı resmi dışında ülkede aynı zamanda Belçika kralının resmi arması da kullanılmaktadır.
Armada 2 Belçika aslanı bulunurken taç monarşiyi simgeler. Armanın altında bulunan Fransızca yazıda birlik güç yapar ifadesi kullanılır, üzerinde bulunan küçük bayraklar ise Belçika’nın Namur, Lüksemburg, Anvers, Doğu Flandre, Hainaut,Limburg, Batı Flandre, Liège ve Flaman Brabant olmak üzere 9 eyaletini temsil eder.
Belçika Bayrağı Anlamı
Bayrak ilk olarak 1792 yılında Belçika’da kullanılmaya başlandı. Üzerindeki renklerin dizilimi ilk yıllarda yatayken 1831 yılında Fransız bayrağından esinlenerek dikey hale getirildi.
Belçika bayrağı Brüksel direnişi tarafından tasarlandı, tasarımında ülke tarihinden alıntılar yer alırken Fransız egemenliği altında uzun yıllar kalmış olan Belçika’da egemenliğin simgesi olarak kullanılmaya başlandı.
Anlamına ve tarihçesine bakıldığında Belçika için bayrak oldukça büyük bir değere sahiptir ve koruma altına alınmış durumdadır.
Belçika Bayrağı Özellikleri
Belçika bayrağı hakkında bilgi gösteriyor ki ülkenin değerleri dikkate alındığında tasarlanan bayrağın tarihçesi oldukça eski yıllara dayanır. Fransız egemenliği ve Almanya işgalinin ardından İngilizler tarafından kurtarılan ve özgür yaşama haklarını elde eden Belçika için bayrak birçok farklı şeyi sembol eden farklı bir yansıma olarak değerlendirilir.
Belçika bayrağı vektörel görüntüsü halka açıktır, bayrağın vektör çizimleri, vektörel grafik ve stok vektörleri indirilerek milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır.
Belçika bayrağı boyama yapılırken dikey olarak kullanılan renklerin bir anlamı olduğu bilinmelidir. Bayrak üzerindeki sarı Brabant Aslanın rengi, siyah kalkanını, kırmızı ise dilini temsil eder.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!