Bükreş Schengen Mi
Avrupa Birliği üye ülkesi olmasına rağmen halen Schengen bölgesine dahil edilmediğinden dolayı Romanya seyahatlerinde vize zorunluluğu bulunmaktadır. Umuma mahsus bordo pasaporta sahip olan Türk vatandaşları seyahat amacına göre uygun vize almak zorundadır. Ancak hizmet, diplomatik ya da hususi pasaporta sahip olan Türk vatandaşları 90 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
Romanya Vizesi
2014 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile geçerli çok girişli Schengen vizesi ya da ikametgâh tezkeresi bulunan yabancıların vizeye ihtiyaç duymadan Romanya’ya girmeleri sağlanmıştır. Ayrıca 180 gün içinde toplam 90 günü aşmayacak şekilde Romanya’da ikamet etmeleri sağlanmaktadır.
Bükreş Schengen mi sorusunun cevabına bakıldığında ise, Romanya’nın başkenti Bükreş giriş yapabilmek için Romanya vizesi gerekmektedir. Romanya vize işlemleri konsolosluklar tarafından yapılmaktadır, Romanya’ya giriş yapabilmek için Schengen vizesi alınmaz bunun yerine Romanya vizesi alınması gerekir.
Romanya vizesi A, B, C ve D olmak üzere farklı kategoriler altında farklı türlerdedir.
- Romanya Havaalanı transit vizesi
- Romanya kısa süreli turist vizesi
- Romanya aile ve arkadaş ziyareti vizesi
- Romanya ticari vizesi
- Romanya nakliye vizesi
- Romanya spor faaliyetleri vizesi
- Romanya kültürel, kısa süreli tedavi ve eğitim vizesi
- Romanya D tipi vize ülkede geçerli olan vize türleridir.
A tipi olarak nitelendirilen Romanya havalimanı transit vizesi ile havalimanından çıkış yapmadan 24 saat ülkede kalma iznine sahiptir. C tipi vize olan kısa süreli turist vizesi kendi içerisinde farklı kategorilere ayrılır. Ülkeye giriş yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği vize türü olarak gösterilmektedir.
Aile ve arkadaş ziyareti vizesi için Romanya’da ikamet edenler tarafından davetiye belgesinin bulunması gerekmektedir. Ticari vizede ise başvuru yapılmadan önce görüşülecek olan firmanın davetiyesi kullanılmalıdır.
Diğer adı şoför vizesi olan nakliye vizesi ise kara yolundan ülkeye girecek olanlar için geçerlidir. D tipi vizesi alan vatandaşlar ise ülkede 3 ay kalma hakkı elde eder.
Romanya Schengen Vizesi Mi
Aralarında Romanya’nın da bulunduğu 5 ülke Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen tam olarak Schengen ülkesi değildir. Bu sebepten dolayı Romanya vizesi bir Schengen vizesi değildir ülke kendi vizesini vermektedir.
Bükreş Schengen mi geçerli olan Schengen vizesi Romanya yapılacak olan seyahatler için geçerlidir ancak burada önemli olan vizenin çok girişli olmasıdır. Aynı zamanda vizenin daha önce alınmış ülkeye öncelikle giriş yapılması gerekir. Çünkü geçerli olan Schengen vizesini Romanya’ya girişte kullanıldığında diğer Avrupa bölgelerinde kalış süresi sayılmaktadır.
Tek girişli Schengen vizesi sahip olanlar ülkeye girişte kullanılması halinde vize geçerliliğini yitirmektedir. Geçerli Schengen vizesi olan vatandaşların Romanya’ya giriş yapabilmesi için sınır polisinin insiyatifi büyük öneme sahiptir.
Romanya Vizesi Nasıl Alınır
Romanya Schengen vizesi vermeyen ülkelerdendir bundan dolayı Avrupa Birliği vatandaşı olmayan vatandaşların Roma vizesi ile Schengen bölgesinde gezmesi söz konusu değildir.
Romanya’ya Schengen vizesi ya da ulusal Romanya vizesi ile giriş yapmak söz konusudur. Romanya vizesi alabilmek için konsolosluğa müracaat edilmelidir, vize işlemleri için gerekli olan evraklar;
- Başvuru formu
- Pasaportun aslı ile kimlik bilgilerinin yazılı olduğu ilk sayfanın fotokopisi
- İki tane güncel biyometrik fotoğraf
- Vize harcı dekontu
- Kalınacak gün kadar geçerli olan sağlık sigortası
- Son 3 aya ait banka hesap ekstresi
- Mesleki belgeler
- Maaş bordrosu
- Konaklama rezervasyonu
- Özel araçla gidildiğinde araç ruhsat fotokopisi, uluslararası ehliyet
- Öğrenciler için öğrenci belgesi Aslı ve fotokopisi
- 18 yaşından küçükler için ebeveynlerinin verdiği Noter tasdikli izin belgesidir.
Romanya Vize Başvurusu Nereye Yapılır
Bölgesel yetkilendirme ile vize başvurularını alan Romanya’dan vize almak adına vize işlemlerini gerçekleştirebilmek için en yakın başvuru merkezine müracaat etmek yeterlidir. Vize başvurularında başvuranın niteliklerine ve mesleki durumuna göre farklı uygulamalar gerçekleştirilir.
Talep edilen evraklar dışında ayrıca ek evrak talebinde bulunmak ya da mülakata çağırmak söz konusudur. Büyükelçilik tarafından prosedürlerin tamamı yerine getirildikten sonra bordo pasaport sahiplerine izin verilir.
Vize işlemleri büyükelçilik himayesinde konsolosluklar tarafından yürütülür dolayısı ile uluslararası vize şartlarına uygunluğu ve yasal kuralları onaylayan sadece büyükelçiliktir.
Büyükelçilik yapılan başvuruyu başvuru sahibine en yakın konsolosluk ile yürütür ve buna göre farklı evrak taleplerinde bulunmak söz konusudur. Süreç online formun doldurulması ile başlar, kişiye özel olarak hazırlanan evraklar eksiksiz şekilde sisteme girilir. Ardından dosyanın yasal sürece olan uygunluğu ya da vize şartlarının taşınıp taşınmadığı kontrol edilir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!