Bulgaristan Schengen Bölgesi Mi
Avrupa Birliği üyesi olmasından dolayı Schengen ülkesi olduğu sanılan Bulgaristan aslında bir Schengen ülkesi değildir. Bulgaristan Schengen Bölgesi mi sorusu son yıllarda Schengen bölgesine girişi ile ilgili çok sık gündeme gelmiş olsa da henüz bu durum bir resmiyet kazanmış değildir.
Schengen ülkesi olmadığından dolayı Bulgaristan için alınan vize ile üye ülkelerin herhangi birine gitmek söz konusu değildir Bulgaristan vizesi ile ülkeye giriş yapılması ile birlikte aynı zamanda çift ya da çok girişli vize alma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca Bulgaristan vizesi ile Romanya ve Hırvatistan’a seyahat etme hakkı bulunmaktadır.
Schengen ülkesi olmaması ile birlikte çok geçişli Schengen vize sahiplerine giriş izni veren Bulgaristan aynı zamanda 2018 tarihinden bu yana Schengen bilgi sistemi içerisinde giriş yasağı bulunan kişilerin verilerine erişme imkânına sahiptir.
Schengen Vizesi İle Bulgaristan’a Gidilir Mi
Schengen vizesi ile Bulgaristan’a girme imkanı bulunmaktadır dolayısıyla geçerli Schengen vizesine sahip olan insanlar ülkeye girebilmek için ayrıca vize almak zorunda değildir.
Ancak Schengen vizesi ile ülkeye girebilmek için çok girişli vizeye sahip olmak gerekir. Schengen vizesi almak için Bulgaristan Konsolosluğu’na müracaat etmek yanlıştır çünkü üye olmadığından dolayı vize düzenleme yetkisi bulunmamaktadır.
Bulgaristan Ne Zaman Schengen Üyesi Olacak
Avrupa parlamentosu 2018 yılında Bulgaristan ile birlikte Romanya’nın da Schengen bölgesine kabul edilmesine dair kararnameyi onayladı.
Ancak birçok Avrupa parlamentosu milletvekili hem sınır içi deniz ve hava sınırındaki kontrolün kaldırılması hem de kara sınırlarında kontrollerin kaldırılması görüşünü riskli değerlendiriyor ve ülkenin Schengen Bölgesi’nin genişlemesi üzerinde olumsuz etki yaratacak düşüncesini paylaşıyor.
Bazı milletvekillerine göre ise ülkenin Schengen bölgesine tam katılımının ertelenmesi hem ülke hem de Avrupa Birliği için olumsuz sonuçlara neden oluyor. Bulgaristan Schengen Bölgesi mi hem Bulgaristan yetkilileri hem de Schengen bölgesi üye ülkeler nezdinde Bulgaristan’ın kısa süre içerisinde Schengen bölgesine dahil edilmesi söz konusu görünmüyor.
Bulgaristan Vize İstiyor Mu
Bulgaristan tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vize politikalarında pasaport türlerine göre değişiklikler yaşanmaktadır. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları vize almak zorunda iken hizmet ya da diplomatik pasaporta sahip olan vatandaşlar 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Hususi pasaporta sahip olan Türk vatandaşları ise 180 gün içerisinde toplam 90 gün yapılacak olan seyahatlerde vizeye tabi değildir. Bulgaristan vize türleri seyahat nedenine göre;
- Turistik vize
- Ticari vize
- Aile- arkadaş ve akraba ziyareti vizesi
- Transit vize
- Uzun vadeli D vize olmak üzere 5 kategoriye ayrılmaktadır.
Ülkeye seyahat edecek olanlar yapacakları seyahatin nedenine göre uygun vize türünü belirleyerek gerekli olan evrakları tamamlamalıdır. Müracaatlar Bulgaristan konsolosluklarına ya da Bulgaristan büyükelçiliklerine yapılmaktadır.
Bulgaristan vizesi sonuçlanma süresi yaklaşık olarak 5 iş günüdür ancak seyahate engel olmamak adına ve yaşanacak olan aksilikler değerlendirilerek vize başvurusunun seyahatten yaklaşık 15 gün önce başlatılması önemlidir.
Bulgaristan Vizesi İçin İstenen Evraklar
Aile- arkadaş ve akraba ziyareti vizesi için Bulgaristan’da yaşayan birinden davetiye mektubu alınması gerekmektedir. Ticari vize başvurularında ise kesinlikle resmi evrakların belgelenmesi gerekir. Vize başvurusu için talep edilen evraklar ile ilgili bilgi konsolosluk ve büyükelçiliklerden alınır.
Vize için istenen evraklar;
- Doğru ve eksiksiz olarak doldurulmuş Bulgaristan vize başvuru formu
- En az 1 yıl geçerliliği bulunan pasaport
- Daha önce kullanılan vize fotokopileri
- Gidiş dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonu belgeleri
- Schengen bölgesi seyahat sağlık sigortası
- Son 3 aylık banka hesap dökümüdür.
Bulgaristan vizesi almak için tüm başvurular Bulgaristan Büyükelçiliği, Bulgaristan Konsolosluğu ya da temsilcilikleri tarafından akredite edilen TURSAB A grubu seyahat acentası işletme belgeli şirketler tarafından yapılmaktadır.
Türkiye’de bulunan temsilcilikler 2015 yılından bu yana şahsi başvuruları kabul etmez. Pasaportunda halen kızlık soyadı bulunanların yaptığı müracaatlar da kabul edilmez bu yüzden pasaportun güncellenmesi gerekmektedir. Vizenin süresi tamamı ile Bulgaristan konsolosluğunun inisiyatifi içerisinde yer almaktadır.
Ülke Vatandaşlarını Bulgaristan’a Girişi
Üçüncü ülke vatandaşlarının Bulgaristan topraklarına girişi geçici bir süreliğine Bulgaristan Sağlık Bakanlığı emri ile yasaklandı. Yasaklamalardan Schengen bölgesine üye olan ülkelerin vatandaşları muaf tutuldu.
Ancak sağlık uzmanları, sağlık araştırmacıları, yaşlı bakım uzmanları, nakliye personeli, diplomatlar, uluslararası kuruluş yetkilileri, askeri personel, insani yardım çalışanları, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uzun süreli oturma izni bulunanlar Bulgaristan’dan transit geçiş yapma hakkına sahip olan 3 ülke vatandaşlarıdır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!