Çin Aile Birleşimi Vize İşlemleri
Birçok farklı dünya ülkesinde aile birleşimi vizesi tek tip uzun süreli vize olmasına rağmen Çin tarafından verilen vize iki farklı kategoriye ayrılır. İlk kategoride yer alan aile birleşimi vizesi, Çin Q1 bir aile birleşimi vizesi olarak uzun süreli verilmektedir. İkinci kategoride yer alan vize ise kısa süreli olarak verilir ve Çin Q2 aile birleşimi vizesi olarak adlandırılır. Her iki vize arasında gerekli evraklar ve başvuru konusunda farklılıklar yer almaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti Vizesi Gerekli Evraklar 2023
Temel olarak Çin’de ailenizin yanında ikamet etmek ve uzun süreli yaşamak istiyorsanız, Çin aile birleşimi vizesi Q1 vizesi talep etmeniz gerekecektir. Çin, bu sayede aile bütünlüğünü korumak için süresiz oturma hakkına sahip olabilecek yabancı uyruklu kişilere bu vizeyi vermektedir.
Çin’de sürekli bir şekilde ikamet eden kişilerin aile bireyleri yani anne, baba, eş, çocukları, kardeşleri bu vizenin başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Q1 şeklinde adlandırılan bu vizenin başvurusunu gerçekleştirmek için sizden talep edilen evrakların arasında;
- Geçerlilik süresi en az 6 ay olan ve 2 adet boş sayfası bulunan pasaport,
- 2 adet güncel biyometrik fotoğraf,
- Çin’de ikamet talep etmek için Çin vatandaşı olan veya Çin’de süresiz oturma hakkı olan kişinin gönderdiği davet mektubu, (Talep edilen davet mektubu üzerinde davet edilen kişinin adı, soyadı, doğum tarihi ve cinsiyet bilgisi yer almalıdır. Ayrıca davet eden kişinin kendi adı, soyadı, telefonu, adresi ve imzası mektup üzerinde bulunmalıdır.)
- Davet gönderen kişinin Çin üzerinden alınmış nüfus cüzdanı fotokopisi veya yabancı uyruklu vatandaş ise pasaportu ve ikamet belgesi,
- Başvuru yapan kişi ile davet eden kişi arasında bulunan akrabalık durumunu gösteren belgenin aslı veya fotokopisi, (yani evlilik cüzdanı, doğum belgesi veya emniyet kurumu tarafından verilen akrabalık durumunu gösteren belge)
- Başvuru yapan kişinin savcılıktan alınmış adli sicil kaydı,
- Son olarak asgari 5000 TL banka hesap defteri veya mevduat bilgisi gerekmektedir.
Çocuklar için ikamet talep edildiğinde ise çocuk bakımı tasdik belgesi, noter tarafından Çin ülkesinde tasdik edilmiş çocuk bakım vekaletnamesi, vekalet sağlayacak kişinin pasaport belgesi, akrabalık belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, bakımını üstlenen kişinin kabul yazısı ve çocuğun Türkiye ya da Çin üzerinde bulunan ikamet belgesi talep edilmektedir.
Çin aile birleşimi vizesi Q1 ve Q2 olmak üzere iki farklı şekildedir, uzun süre için Q1, kısa süre için Q2 başvurusu yapılmalıdır. Müracaatlar şahsen, aracı kuruluş yardımı ya da online randevu sistemi ile yapılmaktadır.
Çin Konsolosluğu tarafından istenen evrakları ile birlikte yapılan vize başvurusunun sonuçlanma süresi 7 iş günüdür.
Çin’e ziyaret gerçekleştirmek isteyen bordo pasaport hamil’i Türk vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir. Ancak Makau ya da Hong Kong seyahatlerinde vizeden muaftır.
2004 yılında değişikliğe giden Çin vize politikaları gereği mümkün olduğu kadar çok sayıda ülke ile karşılıksız vizesiz seyahat anlaşması imzalanmıştır.