Vize başvurusu yapmak için öncelikle seyahat amacınızı belirlemelisiniz. Seyahat amacınız eğitim, iş gibi farklı sebepler dahilinde olabilir. Başvuru formunu doldururken net bir şekilde belirtmeniz gerekir.
Başvuru formunu online olarak da doldurabilirsiniz. Başvuru formuna kişisel bilgilerinizi doğru bir şekilde doldurmalıdır. Konsolosluklar arasında bilgilerin tutarsızlığı veya yanlışlığı olur ise, başvurunuz otomatik olarak ret edilir. Çin Vize Başvuru Formu Başvuru formunuz onaylandıktan sonra, bir numara iletişim hattınıza gönderilir. Bu numara ile online sistem üzerinden hızlı bir şekilde başvuru yapabilmek için randevu alabilirsiniz. Vize başvuru yoğunluğuna göre en erken tarihte randevunuz verilir. Vize kabulü gerçekleştikten sonra, vizeniz çıkış tarihinden itibaren yaklaşık 3 ay geçerlilik süresiniz bulunur.
Eğer siz, Çin Cumhuriyetine ticaret, iş, gezi, seyahat, eğitim vb. amaçlar sebebi ile gitmek istiyorsanız, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak “Çin Vizesi” almanız gerekmektedir ve bu işlem için bir başvuru formu mevcuttur.
Evet! Bir Türk vatandaşı olduğunuz için, yurtdışına gidebilmek için bir pasaport sahibi olsanız dahi, bir vize başvurusu yapıp vize ile gitmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ülkeye giriş yapamazsınız.
Ancak burada, sahip olduğunuz pasaport türü de önemlidir. Eğer bordo renkli bir pasaporta sahipseniz, yukarıda değindiğimiz durum söz konusu olmaktadır.
Yani vize şartı doğurmaktadır. Ancak yeşil renkli bir pasaport sahibiyseniz, 30 gün sınırı olmak şartı ile vizesiz şekilde Çin Cumhuriyetine gidebilmektesinizdir.
Vizenin ücreti, tamamen yaptığınız başvuru sebebine göre değişmektedir. Her sebep için farklı ücretler ödenmektedir. Aynı zamanda geçerlilik süresine de bağlıdır.
Çin vize başvuru formu doldurulmadan herhangi bir şekilde başvuru yapılması söz konusu değildir, online olarak doldurulan başvuru formunda çıktı alınıp ıslak imza atılması gerekmektedir.
Vize tipine uygun olan başvuru evrakları hazırlanmalı ve randevu alınmalıdır. Çin vizesi başvurusunda en önemli konu başvuru sahibinin parmak izi vermesidir.
Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Türkiye Cumhuriyeti bordo pasaport sahibi vatandaşlara vize verilmektedir.
Çin vizesi Türkiye vatandaşları gibi tüm ülke vatandaşları açısıdından alınması en zor vizedir.
Aşağıda tüm Çin vize kategorilerine ait vize başvuruları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Çin Halk Cumhuriyeti turistik vizesi için yapılan açıklamaya göre 2016 yılından itibaren şahısların turizm amaçlı olarak Çin’e seyahat edecek kişilerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Turistik amaçlı seyahatlerde Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu grup şeklinde yapılan başvuruları kabul etmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilecek olan kısa süreli seyahatlerde F tipi kısa süreli vize türü alınmaktadır. Kısa süreli seyahatler, ziyaretler, iş gezisi ve araştırma gerekçesi ile gidenler Çin turist vizesi için başvuru yapmalıdır.
Çin turist vizesi başvuruları Çin Konsolosluğuna şahsen başvuru yapılarak veya Çin Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Çin vize işlemleri yetkili acenteler aracılığıyla yapılabilecektir. Çin turist vizesi ile Çin’de ticari faaliyetler bulunulması Çin mevzuatınca suç sayılacaktır.
Yukarıda belirtildiği üzere Çin turistik vizesi işlemleri kaldırılmış olup turistik amaçlı ziyaretlerde grup ile vize başvurusu yapılması esası bulunmaktadır. Çin’e seyahat edecek kişilerin turist vizesi yerine, grup vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Çin grup vizesine başvuru yapabilmek için en az 5 kişi gerekmektedir.
Nedir? : Çin turistik vizesi 15.02.2016 tarihine kadar Çin Halk Cumhuriyeti’ne kısa süreli seyahat edeceklerin alması gereken vize olurken, bu tarih itibariyle İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Çin Halk Cumhuriyeti’ne turistik amaçlı seyahat edecek kişilerin alma zorunluluğu kaldırılan vizedir.
Çin F vizesi kategorisinde yer alan bu vizenin yerine, ülkeye turistik seyahat amacıyla gidenlerin Çin grup vizesi alması şartı getirilmiştir. Bu kapsamda Çin turistik vize başvurusu şahsi olarak yapılamamakta olup bu amacı güden seyahatler için başvuruların en az 5 kişilik yapılmasına karar verilmiştir.
Kaç günlük alınabilir? : Kısa süreli seyahatler için alınan Çin vizesi sizlere 90 güne kadar ikamet hakkı tanır.
Nereye başvurulur? : Çin vizesi başvurusu için yetkili vize başvuru merkezine ve Konsolosluğa belgeler sunulur.
Biometrik veri gerekli midir? : Çin turistik vizesi başvuru işlemleri parmak izinin alınmasıyla son bulurken, bu uygulamanın her 5 senede bir tekrarlanması gerekmektedir. Engelliler ve 14*70 yaş aralığında olmayanlar uygulamadan muaftır.
Ne zaman başvurmak gerekmektedir? : Önerilen Çin vizesi başvuru zamanı, seyahat gününden 30 ila 90 gün öncesi olmaktadır.
Ne kadar sürede çıkar? : Başvurunuz normal şartlar 7 ila 10 gün içerisinde sonuçlanmakta ancak olası bir sorunun yaşanmaması adına bir ay öncesinden randevuya şahsi katılımınız önerilmektedir.
Randevu nasıl alınır? : Çin Halk Cumhuriyeti’nin temsilcilikleri tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri, iletişime geçmeniz halinde randevu almanızı sağlamaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne ticari amaçlı seyahat edecek olan şahısların Çin ticari vizesi alması zorunludur. Kongre, fuar, eğitim ve seminer gibi gerekçelerle gidilmesi halinde de alınması gerekirken, Çin ticari vize (F) alabilmek için Çin ‘de ziyaret edilecek olan firmadan davetiye yazısı alınmalıdır.
Davetiye yazısı diğer evraklar ile beraber konsolosluk yetkilerine sunulmalıdır. Çin Konsolosluğu vize işlemleri için başvuruları şahsen bireysel olarak kabul etmemektedir. Vize merkezleri aracılığı ile başvuru yapmak mümkündür. İlk defa için vizesi alacak şahıslar için Çin Konsolosluğu yetkilileri tek girişli vize verecektir.
Tek ve çift girişli olarak verilen çin vizesi süresi 3 aydır. 3 ay geçerli olan vize ile sadece 30 gün konaklama sağlanabilinir. Çin vize ihlali yapmamaya özen gösterilmeli aksi takdirde Çin mevzuatına göre para, hapis cezası alabilir, Çin’e yeni bir giriş yapma olasılığınızı azaltabilirsiniz. 6 ay veya 1 yıl süreli alınacak olan Çin vize işlemleri için ekspres vize uygulaması ise bulunmaz.
2018’den itibaren Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu yaptığı duyuruda Çin ticari vizesi işlemleri için yapılacak başvuruların online olacağını duyurmuştur. Çin ticari vizesi almak isteyen şahıslar Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden yapılabilecek.
Nedir? : Çin ticari vizesi, herhangi bir iş ya da proje amacıyla Çin Halk Cumhuriyeti’ne seyahat edecek vatandaşların alması gereken vizedir.
Kaç günlük alınabilir? : Çin ticari vizesi başvurusu ilk defa başvuranlar için tek girişli vize ile sonuçlanabilmektedir. Ancak hem tek hem çift girişli vizeler için maksimum geçerlilik süresi 3 ay olmakta ve verilen maksimum kalış izni 30 günü kapsamaktadır. Vize kapsamı dışında yapılan tüm işlemler, Çin’e ikinci giriş şansını azaltmakta, bu konuda geçerlilik süresi ve kapsamına dikkat edilmesi önerilmektedir.
Nereye başvurulur? : Çin Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize başvuru acenteleri başvuruları kabul etmektedir.
Çin ticari vizesi almak isteyen şahısların evrakları arasında kesinlikle bulundurması gereken evrak davet yazısıdır. Konsolosluk yetkileri bu evrağın eksik olması halinde başvuru sahiplerinden davet yazsını talep edecektir. Bu sebeple de şahısların başvurularını yaparken bu evrağı hazır bulundurmaları zorunludur.
Çin ticari vizesi talebinde bulunan şahıslar Çin’de ticari işlemler yapılacak şirketten aldığı davetiye yazısını konsolosluk yetkilerine sunmalıdır.
Çin ticari vize başvurusu için gerekli evraklar, standart vize başvuru belgelerine ek olarak ticari davetiyeyi de kapsamaktadır. Küçük ölçekli işletmeler barkodlu belediye davetiyesi temin etmeli, aksi halde başvuru sonuçlanması tarihi belirsiz bir şekilde tamamlanmakta, 2 ila 6 ay arası gibi bir sürece kadar uzayabilmektedir. Firmanın Türk kökenli ve büyük ölçekli olması halinde Çin’den gelen davetiye yeterli olmaktadır.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Çin ticari vize başvurusu yapmak için planlanan gidiş tarihinden 1 ay öncesi uygundur.
Randevu nasıl alınır? : Vize başvuru merkezleri iletişime geçmeniz halinde randevu sağlamaktadır.
Nedir? : S1 ve S2 olmak üzere iki farklı türü bulunan bir vizedir. Çin’de bulunan aile ya da arkadaş ziyareti için seyahat edecek olan Türkiye vatandaşlarının alması şarttır.
Kaç günlük alınabilir? : Çin’de bulunan yakının davetiyesi ile alınan Çin ziyaret vizesi S1 türünde alınırsa en az 180, S2 türünde alınırsa en fazla 180 gün ikamet hakkı tanımaktadır.
Nereye Başvurulur? : Çin ziyaret vizesi başvurusu için en yakın vize başvuru merkezine ve Konsolosluğa gidilebilir.
Çin aile ve arkadaş ziyareti vizesi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerekli evrakları hazırlayarak konsolosluk yetkilerine teslim edebilirler. Şahıslar Çin’de bulunan aile ve arkadaşlarını ziyaret etmek amaçlı olarak bu vizeyi alabilirler. Ancak belirli prosedürler vardır ve Çin aile ve arkadaş ziyareti vizesi almak isteyen şahıslar bu prosedürleri yerine getirmek mecburiyetindedir.
Şahıslar Çin’de yanına gidecekleri aile ya da arkadaşlarından aldıkları davet mektubunu konsolosluk yetkilerine diğer evraklar ile beraber sunmalıdır. Davet mektubu bulunmayan şahısların aile ve arkadaş ziyareti vizesi onaylanmayacaktır. Akrabalık ilişkisinin noter tasdiki, Çin’de çalışan yahut öğrenim görmekte olan veya iş arkadaşlarının ziyaret edilebilmesi için ev sahibi tarafından imzalanmış davet mektubu ve ev sahibinin Çin’de ki şirketinden yahut kurumundan istihdam veya öğrenim belgesinin alınması zorunludur.
Çin’e böyle bir amaçla gidiyorsanız bu bilgileri göz önünde bulundurabilir, alacak olduğunuz davetiye ile Çin ziyaretçi vizesi işlemlerinize başlayabilirsiniz.
Uzun süreli Çin ziyaret vizesi S1 kısa süreli Çin ziyaret vizesi ise S2 olarak adlandırılmaktadır. Çin’de ikamet eden aile, akraba, arkadaş ziyareti bu vizeler ile yapılabilmektedir.
S1 vizesi olan uzun süreli Çin ziyaret vizesinde 180 günden fazla ikamet eden şahısların anneleri, babaları, eşleri, on sekiz yaşın altındaki çocukları ya da özel bir durum için Çin’e gitmesi gereken kişilerin başvurduğu bir vize türüdür. Çin’e giriş yapıldıktan sonra 30 gün içinde ikamet için başvuru yapılması gereklidir.
Kısa süreli S2 vizesi ziyaret amaçlı 180 günden az kalmak koşuluyla Çin’de çalışan, eğitim alan, ikameti bulunan yabancı uyruklu kişilerin, eşleri, çocukları, çocuklarının eşleri, anne babaları, kardeşleri ya da özel bir iş için Çin’e gitmesi gereken kişilerin başvurduğu bir vize türüdür.
S2 ziyaret vizesi sahibi olabilmek için Çin’de bulunan ve ziyaret edilecek kişiden davet mektubu gerekmektedir. Davet mektubunun temin edilmemesi durumunda vize alınma ihtimali bulunmamaktadır. Uzun süreli ve kısa süreli ziyaret vizesi için Çin’de bulunan akrabalardan davet mektubu ve akrabalık ilişkilerini gösteren noterden tasdik onaylı evrak zorunludur.
Çin aile ziyareti vizesi için gerekli belgeler standart vize başvurusu belgelerine ek olarak ziyaret edilecek kişinin davetiyesini ve yakınlık durumunu gösterir belgeleri sunmak gerekmektedir.
Davetiye nasıl olmalıdır? : Eğer S1 için başvuru yapılacaksa, davetiye;
Çin’e davet eden kişinin ad ve soyadını, telefonunu, adresini, imzasını, davet edilen kişinin seyahat amacını, tarihlerini, yakınlık durumunu, gider kaynağını kapsamalıdır. Davet edenin nüfus cüzdan veya pasaport fotokopisi ve ikamet tezkere fotokopisi de ibraz edilmelidir.
Eğer S2 için başvuru yapılacaksa, davetiye;
Davet edilenin adı, soyad, cinsiyet, doğum tarihi bilgilerini, seyahat detaylarını, seyahat amacı ve tarihlerini, ziyaret edilecek olan yeri, ziyaret edilecek kişinin yakınlığını, masrafların nasıl karşılanacağı bilgilerini içermelidir. Ayrıca davetiyede davet eden kişinin de kimlik ve iletişim bilgileri yer almalıdır.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Yetkililerin yoğunluğuna bağlı olarak sorun yaşanmaması adına planlanan seyahat tarihinden 1 ay öncesinde belgelerin ibrazı önerilir.
Randevu nasıl alınır? : Çin vize başvuru merkezleri iletişime geçenler için uygun bir randevu tarihi oluşturmaktadır.
Çin transit vize işlemleri için şahıslar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Çin Konsolosluğu’na şahsen müracaat edebilirler. Müracaattan sonra Çin Halk Cumhuriyet’ini transit geçiş hakkı verilen transit vizesi alınabilir. Ancak bazı izlenmesi gereken prosedürler bulunmaktadır. Çin transit vizesi almak isteyen şahısların bu prosedürleri eksiksiz olarak izlemesi esastır.
Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi şahıslar 30 güne kadar yapacakları Çin seyahatlerinde vizesiz olarak ülkeye giriş yapabilirler. Ancak 30 günden fazla olacak seyahatler için şahısların vize başvuru yapması zorunludur.
Çin transit vizesi G vizesi olarak bilinmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti üzerinden bir başka ülkeye geçiş yapacak olan şahıslara transit vizesi verilmektedir. Şahısların Çin üzerinden geçiş yapacakları ülkelere giderken saten az bir süre ile havaalanı içerisinde bulunması halinde transit vizesi almasına gerek yoktur ancak saatten uzun bir müddet için geçiş sağlanacak ise bu durumda şahıslar konaklama yapacaktır ve geçici olarak transit vizesi alması gerekmektedir.
Arjantin, Avusturya, Avustralya, Belçika, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg , Malta, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Polonya, Portekiz, Katar, Romanya, Rusya, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri. Bu ülkelerin vatandaşları için Beijing Capital International, Shanghai Pudong International ve Shanghai Hongqiao International Havalimanlarında transit geçiş yapacak olan yolcular, mevcut geçerli olan pasaportları, gidecekleri ülkelerin geçerli vizeleri, uçak biletlerini yanlarında bulundurmak şartıyla 72 saatten az kalmak şartıyla Pekin ve Şanghay’da vizesiz olarak kalabilirler.
Nedir? : Çin vizesi türleri arasında yer alan Çin transit vize uygulaması, Çin üzerinden transit yolculuk yapacakların alması gereken vize türüdür. Çin aktarması için 24 saatten daha az süre havalimanı içerisinde kalması gereken kişilerin bu vizeyi almasına gerek yoktur. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle Beijing ve Shanghai’de vize muafiyeti için verilen süre 72 saate çıkmıştır.
Kaç günlük alınabilir? : Transit yolculuk için kullanılan havalimanına bağlı olarak maksimum 72 saatlik alınabilen Çin transit vizesi izin süresi, iznin alınmasıyla başlar. Bu nedenle uçağın iniş saati dikkate alınmamalıdır.
Nereye Başvurulur? : Yetkili vize başvuru merkezleri belgelerin sunulması için yardımcı olmaktadır.
Gerekli Evraklar Nelerdir? : Kısa süreli vize başvurusunda sunulan standart belgelere ek olarak yapılacak olan 3. ülke seyahatine dair detayların beyanı gerekmektedir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Çin transit vize başvurusu için 1 ay öncesinden işlemlere başlanması önerilir.
Randevu nasıl alınır? : İstenen evraklar, vize başvuru merkezi ile iletişime geçildiği takdirde alınan randevularla iletilir.
Diğer yabancı ülkeler gibi Çin Halk Cumhuriyeti de vatandaşlık işlemleri konusunda belirli şartlar koymaktadır. Bu şartları sağlayabilen diğer ülke vatandaşları olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Çin vatandaşlığı için başvuru yapabilirler. Çin kalabalık bir nüfusa sahip ülkedir.
Bu nedenle de diğer ülkelere göre vatandaşlık işlemleri daha zordur. Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olma isteğinde bulunan şahıslar kendi ülkesinin vatandaşlığını kaybederler. Çifte vatandaşlık konusu Çin için geçerli olmamaktadır.
Kan Bağı İle Vatandaşlık
Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olmak için izlenecek en kolay yol kan bağıdır. Eğer anne ya da babanız Çin vatandaşı ise bu durumda şahıslar da Çin vatandaşı olarak kabul edilmektedir. Şahısların doğduğu yer önemli değildir.
İkamet Yolu İle Vatandaşlık
Çin’de ikamet ediyor olmak da vatandaşlık almanın bir diğer yoludur. Ülkede, kalıcı olmanız için belli bir iş üzerinde yetkiniz bulunmalıdır. İş hayatındaki yatırım gücünüz vatandaşlığınızı destekliyor.
Tüm şartlar sağlandığı taktirde Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri vatandaşlık işlemleri için onay verecektir. Bu süreçten sonra oturma ve çalışma iznine dair bir sorun da kalmayacaktır. Çin Halk Cumhuriyeti çifte vatandaşlık hakkı vermektedir. Hangi ülke vatandaşı olunursa olunsun eğer şahısların Çin vatandaşlık işlemleri kabul edilirse diğer ülkenin vatandaşlığından çıkması zorunludur.
Nedir? : Yabancı uyruklu kişinin, kalıcı olarak Çin vatandaşlığı haklarına sahip olmak adına yapması gereken işlemlerdir. Kişinin Çin’den annesi yoluyla çifte vatandaşlık alması mümkün olduğu gibi yalnızca Çin vatandaşlığı başvurusu ile tek ülke vatandaşı olabilmesi de mümkündür.
Kaç günlük alınabilir? : Vatandaşlık hakları, başvurunun onayı halinde kalıcıdır ve bitiş tarihi söz konusu değildir.
Nereye Başvurulur? : Çin vatandaşlık başvurusu için ilgili Konsolosluklara belgelerin sunulması gerekir.
Çin Vatandaşlık için Gerekli Evraklar Nelerdir? :
Çin vatandaşlığı almak için hangi kriteri sağladığınıza bağlı olarak sunulması gereken belgeler de değişmektedir. Anne ya da babanın Çin vatandaşı olması nedeniyle vatandaşlık alacakların akrabalık bağlarını gösterir belgeleri sunması, yatırım yoluyla vatandaşlık alacakların firma bilgilerini ve yatırım bütçesini, alanını göstermesi gerekmektedir.
Bunun haricinde sunulan belgeler Çin oturum izni ile aynı olmakta, çünkü Çin vatandaşlığı almak için öncesinde belli süre oturum iznine sahip olunması gerekmektedir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Normal durumlarda 10 ila 12 gün arasında sonuçlanan Çin vatandaşlık başvurusu için öncesinde oturum izni alınması gerekmektedir. İstenen oturum süresinin doldurulmasının ardından kişi oturum izninin bitmesine 30 gün kala başvuru yapabilir.
Randevu nasıl alınır? : İlgili ülkelerin Konsoloslukları ile iletişim kurularak randevu alınabilir.
Öğrenci Vizesi
Nedir? : Çin’de eğitim görmek isteyenlerin alması gereken, geçerlilik süresine göre X1 (180 günden fazla kalacaklar için) ve X2 (180 günden az kalacaklar için) olarak iki farklı türü olan vize çeşididir.
Kaç günlük alınabilir? : Çin’de görülecek olan eğitimin kapsamına bağlı olarak alınan Çin öğrenci vizesi;
*X1 türünde uzun süreli kalışları kapsar ve en az 180 günlük verilir.
*X2 türünde kısa süreli kalışları kapsar ve en fazla 180 günlük verilir.
Nereye Başvurulur? : Çin öğrenci vizesi başvurusu için yetkili vize başvuru merkezine belgelerin sunulması gereklidir.
X1 türündeki vize için standart kimlik bilgileri ve dilekçeye ek olarak eski pasaportun, kabul alınan okulun kayıt mektubunun, sabıka kaydının ve sağlık raporunun sunulması gerekmektedir.
X2 vizesi için başvuranın standart kimlik belgelerine ek olarak ikametgah belgesini, okul davetiyesini, sabıka kaydını ve içerisinde 2500 USD ( ya da karşılığındaki Türk lirasını) barındıran banka hesap cüzdanının orijinalini sunması gerekmektedir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Genel olarak bir hafta içerisinde Çin öğrenci vizesi başvurusu sonuçlanmakta olup herhangi bir sorun yaşamamak adına istenen tüm belgeleri ve uygun görülen başvuru tarihini öğrenmek adına yetkili başvuru merkezi ile iletişime geçilmesi önerilir.
Randevu nasıl alınır? : Vize başvuru merkezleri, başvuracak kişinin iletişime geçmesi halinde uygun tarihe randevu sağlamaktadır.
Çin öğrenci vizesi X1 vizesi olarak bilinmektedir. Çin’de uzun süreli eğitim alacak şahıslar X1 vizesi almak için başvuruda bulunabilirler. Çin öğrenci vizesi için uzun süreli X1 vizesi almak isteyen şahıslar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Çin Başkonsolosluğu ve Çin Büyükelçiliği’nde şahsen müracaat edebilirler.
Şahıslar başvuru sırasında bütün evrakları eksiksiz olarak hazırlamalı ve konsolosluk yetkilerine teslim etmelidir. Konsolosluk yetkileri gerekli durumlarda şahıslardan ek evrak talep edebilirler. Diğer uzun süreli Çin vizelerinde olduğu gibi Çin X1 vizesi için de konsolosluk başvurunuz sonrasında sizi mülakata çağırmaktadır. Mülakat için size belirtilen tarihinde konsoloslukta olmanız gerekmektedir.
Şahısların uzun süre Çin’de ikamet etmesi için sadece X1 vizesi alması yetmeyecek Çin’e seyahat ettikten sonra Çin kamet tezkeresinin de alınması zorunludur. İkamet tezkeresi alınabilmesi için Çin’de ikamet ettiğiniz yerin ilçe düzeyinin üzerinde olan Yerel Halk Hükümet Emniyet Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmektedir.
Yasal oturum hakkı için müdürlüğün hudut giriş ve çıkış idari şubesine başvuruda bulunmalısınız. Başvuru tarihiniz Çin’e giriş tarihinden sonraki ilk 30 gün içinde olmalıdır.
Çin öğrenci vizesinde uzun süreli olan vize türü X1 kısa süreli olan Çin öğrenci vizesi ise X2 olarak adlandırılmaktadır. Şahıslar kısa süreli öğrenci vizesi alacaklar ise bunu başvuru formunda belirtmelidir. Kısa süreli X2 Çin öğrenci vizesi için de bazı prosedürler işlenmektedir.
180 günlük zaman dilimini aşmadan görülecek olan eğitim süresini kapsayan X2 vizesinin başvurusu vize merkezleri aracılığı ile alınmaktadır. Konsolosluk yetkileri gerekli durumlarda ek evrak talebinde bulunabilir ve şahısları mülakat için konsolosluk binasına çağırabilirler. Kısa süreli Çin öğrenci vizesi ile Çin’de kalış süresi 180 gün ile sınırlıdır.
Şahıslar bu süreyi aşmadan Çin’den ayrılmalıdır. Şahıslar eğer Çin’de daha uzun süre kalacaklar ise Çin’deki yerel emniyet müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. Başvuruda bulunulan yerel emniyet güçleri olumlu ya da olumsuz olarak şahıslara dönüş yapabilirler. Çin’de daha uzun süreli kalışlar için yapılacak başvurularda tek sorumluluk başvuru sahibine aittir.
Çin aile birleşimi vizesi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Çin Konsolosluğu’na başvuruda bulunabilirler. Gerekeli evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalı ve konsolosluk yetkilerine teslim edilmelidir. Çin aile birleşimi vizesinde uzun süreli Q1 vizesi şahsen yapılmakta olup kısa süreli olan Q2 vizesi vize merkezleri aracılığı ile yapılmaktadır.
Çin’de ikamet eden aile bireyi ya da bireylerinin yanına git ek isteyen birey ya da bireyler için Çin Halk Cumhuriyeti aile bütünlüğünü korumak amacı ile bu vizeyi vermektedir.
Çin aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar uzun ve kısa süreli vizelerde olduğu gibi aileler arasında da değişiklik göstermektedir. Çin uzun süreli Q1 vizesi aile birleşimi vizesi aynı zamanda Çin’de oturma amacıyla verilen bir vize türüdür.
Çin’de süresiz oturma izni olan yabancı kökenlilerin aile fertleri, örneğin; eş, anne baba, çocukların eşleri, kardeşleri, anneanne babaanne, dede, torun gibi. Çin Halk Cumhuriyeti’ne girişinden ardından 30 gün içinde ikamet için başvurusu yapılması gereklidir. Evlatlık olarak alınan kişinin vize başvuru işlemi Çin’e girişin yapılmasının ardından 30 gün içerisinde yapılmalıdır.
Nedir? : Çin aile birleşimi vizesi aile bütünlüğünü korumak amacıyla Çin’de yaşamakta olan aile bireylerinin yanına seyahat edecek olanların alması gereken vizedir. Geçerlilik süresine bağlı olarak Q1 ve Q2 olarak iki farklı kategoride verilmektedir.
Kaç günlük alınabilir? : Q1 kategorisi başvuranın oturum iznine sahip olmasını da kapsamakla birlikte, Q2 kategorisi maksimum 180 günlük ikamet hakkı sunar.
Nereye başvurulur? : Konsolosluk direkt başvuruları kabul etmemekte, Çin aile birleşimi vizesi için başvurular en yakınınızda bulunan vize başvuru merkezine yapılabilmektedir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Çin oturum izni kapsamında yer alan Q1 kategorisi için kişinin 3 ay öncesinden başvuru yapması önerilmekte, onay halinde Çin’e girilen ilk 30 gün içerisinde ülkeye belgelerin sunulması gerekmektedir. Ancak kısa süreli ziyareti kapsayan Q2 kategorisi için seyahat tarihinden 1 ay öncesinde belgelerin sunulması önerilir.
Randevu nasıl alınır? : İlgili kurumlar iletişim bilgileri aracılığıyla ulaşmanız halinde Çin aile birleşimi vizesi başvuru randevusu vermektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti’nde oturum izni almak isteyen şahısların belirli sebepler ile Çin’e seyahat edişinin ardından en geç 30 gün içerisinde ikamet ettiği yerde bulunan ilçe düzeyindeki Yerel Halk Hükümet Emniyet Müdürlüğü Hudut Giriş ve Çıkış İdare Şubesi’ne ikamet belgelerini almak üzere başvuruda bulunmaları gereklidir.
Çin oturum izni Z vizesi olarak bilinmektedir. Kategori olarak Z vizesi kategorisinde bulunmaktadır. İnsan kaynakları ve sosyal güvenlik kurumları tarafından verilmekte olan izin belgesi ve yetkilendirilen kurumdan davet mektubu, teyit mektubu gereklidir.
Çalışma izni verilen şahıslara oturum izni için de başvuru imkânı tanınmaktadır. Çin’de çalışma, oturum talep eden kişilerin alacağı davet mektubu, fotokopi veya bilgisayar çıktısı olabilir. Ancak Çin Konsolosluğu davetiyenin aslının da sunulmasını isteyebilir.
Çin İstanbul Konsolosluğu gerekli görmesi durumunda başvuru sahibinden ek evrak sağlamasını ya da yüz yüze görüşme talep edebilmektedir. Çin Konsolosluğu, vize işlemlerinin değerlendirilmesinde ve onaylanmasında tek yetkili makamdır. Vizenin geçerliliği ve kalış süresi, kaç girişli olması gerektiğine karar verecek olan tek yetkili kurumdur.
Nedir? : Çin oturum izni Çin’de çalışmak ya da uzun süreli ikamet etmek isteyenlerin alması gereken Z kategorisindeki izin türüdür.
Kaç günlük alınabilir? : Çin’e yapılan seyahatin amacı ve sunulan belgelerin geçerliliği değerlendirildikten sonra izin süresi de değişkenlik göstermektedir.
Nereye Başvurulur? : Çin’in yetkili Türkiye temsilcilikleri (Konsolosluklar) aracılığıyla başvuru yapılabilir.
Çin Oturum izni Gerekli Evraklar Nelerdir? :
Çin oturum izni için gerekli evraklar seyahat amacına göre değişkenlik gösterir. Standart vize başvuru bilgileri beyanı haricinde;
Ne zaman başvurmak gerekir? : Konsolosluk yoğunluğu ya da tatil günlerine denk gelinmesinin yaratacağı sorunları önlemek amacıyla 30 ila 60 gün öncesinden belgelerin sunulması önerilmektedir.
Randevu nasıl alınır? : Çin oturum izni için Konsolosluk ile iletişime geçilerek randevu alınabilir.
Çin vize reddi şahısların başvuru sırasında yaptıkları bazı hatalardan ötürü ortaya çıkmaktadır. Bu hatalar genel olarak evraklarda eksiklik olması durumunda konsolosluk yetkileri tarafından tespit edilmektedir. Şahısların evraklarda verdiği bilgiler başvuru sahibine ait olmalı ve bilgiler güncel olarak bulunmalıdır. Güncel bilgiler içermeyen evraklar konsolosluk yetkilerince geçerli sayılmaz.
Bazı evraklarda konsolosluk yetkileri evrağın aslını istemektedir. Bu durumda fotokopisi verilen evraklar geçerli sayılmaz. Bu hatalar Çin vize reddi oluşmasına sebep olabilir. Bu durumda şahısların vize reddi sebebini öğrenip yeniden ücret ödeyerek vize için başvuru yapması önerilir.
Vize reddi sadece bu hususlarda değil aynı zamanda seyahat amacının net belirtilmemesi halinde de ortaya çıkabilir. Seyahat amacının net belirtilmediği ve bu seyahat amacını destekleyen belgelerin bulunmaması halinde Çin vize başvurusu ret ile sonuçlanabilir. Şahıslar seyahat amaçlarını destekleyen belgeleri evraklar ile beraber konsolosluk yetkilerine sunmalı ve ardından da seyahat amacını net olarak başvuru formunda belirtmelidir.
Çin Vize Red Nedenleri Nedir?
Çin vize reddi ile sonuçlanan başvuruların, reddedilmesinin farklı nedenleri olabilir.
Sunulan belgelerdeki hata ya da eksiklerin giderilmesi halinde vize başvurusunun reddine itiraz hakkınız mevcuttur.
İtiraz Şekli
İtiraz dilekçeleri belgelerin geri düzenlenmesi ile birlikte ilgili başvuru merkezine yapılabilir.
Ücret İadesi var mı?
Vize başvurularının reddedilmesi halinde ödenen maddi bedellerin iadesi yoktur.
Çin vize ücreti seyahatinizin ne kadar süreceğine, yapmakta olduğunuz işe ya da yaşınıza bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çin vize başvuru ücreti seyahatinizin kapsadığı tarih aralıklarına göre de belirlenmektedir.
Çin vize işlemlerinde alınan ücretler her vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Uzun süreli ve kısa süreli vize başvurularında alınacak vize ücreti değişkenlik gösterir. Şahıslar vize ücretlerini ilgili banka hesaplarına yatırmalı ve bu ücreti yatırdığına dair dekontu da evraklar ile beraber konsolosluk yetkilerine vermelidir. Ücreti yatırılmayan vize başvuruları işleme alınmaz.
Kısa süreli Çin vizesi başvuruları vize merkezleri aracılığı ile yapılmaktadır. Bu nedenle de şahıslar vize ücretini ayrı vize merkezlerinin ücretini ayrı olarak yatırmak durumundadır. Vize merkezleri şahıslara kısa süreli vize başvurularında rehberlik hizmeti vermektedir. Koordinasyon bedellerini oluşturan unsurlar Çin vizesi başvuru sahibinin seyahatinin içeriğine göre evrakların hazırlanacak olması göz önünde bulundurularak belirlenebilmektedir.
Yetkili seyahat acentelerinin koordinasyon işlemleri, seyahat ve sağlık sigortası hazırlanması, otel ve konaklamaya dair rezervasyonların yapılması, uçak rezervasyonlarının ayarlanması, form ve dilekçelerin Çin Konsolosluğunun belirlediği kriterlere göre hazırlanması, bazı durumlarda noter tasdik işlemleri ve evrak takibi gibi karışık vize prosedürlerinin düzenlemesini içermektedir.
Pasaport: Başvuruda bulunan kişinin seyahat tarihi bitiminde itibaren en az 6 daha geçerli olan bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.
Kimlik Kartı: Kimlik kartının her iki adet yüzünün çekilmiş fotokopisi.
Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi Rezervasyon Bilgileri Maaş Bordrosu Tapu ya da Araç Ruhsatı Vize Başvuru Formu Ticaret Sicil Gazetesi Aile Toplum Kâğıdı Çin vizesi güncel evrak listesi için visacenter.com.tr/cin-halk-cumhuriyeti-vizesi-icin-gerekli-evrak-listesi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Çin’e vize alacak iseniz Çin Konsolosluğu ile irtibatta olmanız gerekmektedir. Çin Konsolosluğu internet sitesi üzerinden başvuru tarihi alıp ardından size verilen gün ve tarihte gerekli konsoloslukta olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda Çin’e vize alırken tek kişi olmak mümkün değildir ve bir grupta en az 5 kişi olarak gidilmelidir.
Çin’in vize istemediği ülkeler de vardır ancak Türkiye bunlardan biri değildir. Sadece bordo pasaportlular haricindeki pasaportlara sahip olanlar 30 gün kadar Çin’e vizesiz gidebilmektedir.
Çin’e seyahat etmek isteyen pek çok insan vardır ve vizeden önce sorulan soru ise Çin’e seyahat serbest mi sorusudur. Çin’e seyahat edebilmek mümkündür. Bu konuda herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Çin vizesi kolaylaştı demek de mümkündür ancak bu 1984 öncesi doğumlular içindir. Kolaylaşan şey evrak sayısıdır. Evrak sayısının azlığı bu senede ve öncesinde doğanlar için söz konusu iken yine de istenen şartlar sağlanmalıdır.
Ancak Çin’e gidildiğinde karantina da önemli bir faktördür. Bu nedenle Çin’e girişte karantina var mı sorusu sorulur ki vardır. 14 günlük bir karantina uygulanmaktadır.
Çin vizesi alabilmek için öncelikle vize tipi belirlenmelidir ve buna göre vize başvurusu evrakları hazırlanmalıdır. Ardından başvuru gerekmektedir. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi grup halinde seyahat şarttır.
Çin’in Türkiye büyükelçisi de Liu Shaobin olmakla birlikte güncellemeler ve yeni duyurular buradan kontrol edilebilmektedir.
Çin vize başvuru işlemlerinde izlenmesi gereken adımlar büyükelçilik ve konsolosluk tarafından açıkça belirtilmiştir.
Çin Halk Cumhuriyeti vize vermektedir, vize işlemleri konsolosluk ile birlikte büyükelçilik tarafından da gerçekleştirimektedir.
Çin için vize başvuruları Ankara Büyükelçiliği ya da İstanbul başkonsolosluğuna yaptırılmaktadır. Başvurularda bölge ayrımına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Çin tarafından sağlanacak olan firma davet mektubu ile birlikte gerekli olan tüm evrakların eksiksiz şekilde hazırlanmasının ardından vize sonuçlanma süresi 7 iş günüdür.
Çin Vize İşlemleri
Çin vize dilekçesinde dilekçeyi veren kişinin ne amaçla geldiği, nerede ve ne kadar kalacağı, turistin masraflarının nereden karşılanacağı gibi bilgilerin belirtilmesi gerekir. Çin’e seyahat nedeninin tam ve tatmin edici şekilde belirtilmediği dilekçeler bazen olumsuz dönütler alabilir. Dilekçeyi mümkün olduğu ölçüde belgelerle desteklemeyi unutmayın. Bu sayede işleriniz kolaylaşır.
Çin turistik vize ihtiyaçlarınız için Çin turistik vize talep dilekçesi, Çin ticari vize ihtiyaçlarınız için ise Çin ticari vize talep dilekçesi doldurmalısınız.
Vize dilekçe örneklerine yazı sonunda ulaşabilirsiniz.
Son yıllarda dünyanın ticari anlamda en büyük ataklarını geliştiren ve bugün ekonomik anlamda dünyanın en büyük süper gücü olan Çin, Amerika ile bu konuda aşık atabilen tek ülke durumunda. Küresel bir satış ağı bulunan, sürekli olarak ithalat ve ihracat yapan Çin, bu özelliği ile birlikte hem turistik hem de ticari anlamda ziyaret edilen ülkeler arasında yer alıyor. Doğal güzellikleri, devasa coğrafyası ve tarihten gelen birbirinden eşsiz kalıntıları ile Çin’i turist olarak ziyaret etmek istiyorsanız, Çin turistik vize almanız gerekiyor. Çin vizesi alırken kullanmanız gereken dilekçe ise Çin turistik vize talep dilekçesi. İlgili dilekçeyi Çin İstanbul Başkonsolosluğu’na iletmeli ve şu hususları dilekçede barındırmalısınız:
Çin seyahatiniz için dilekçede yer alacak bu hususları, Çin vize başvuru evrakları ile destekleyiniz.
Dünyanın yeni ekonomik lideri olan Çin ile ticari anlamda iş birliği yapmak herkesin gerçekleştirebileceği bir eylem.
Tüm bu bilgiler net bir dil ile açıkça ifade edilmeli ve vize başvuru belgeleri ile desteklenmelidir.
Çin vize dilekçesi doldurulurken gerekli olanların tamamının eksiksiz ve doğru olarak hazırlanması önemlidir. Dilekçe kesinlikle orijinal olmalıdır fotokopi kabul edilmez.
Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları için Çin ziyaretlerinde vize gereklidir, diplomatik, hizmet ve hususi pasaportların 30 gün vize muafiyeti bulunmaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara büyükelçiliği tarafından belirlenen vize harç ücretleri düzenli aralıklarla güncelenir.
Çin turistik vizesi tek kişilik başvuru yapılarak alınan birinize türü değildir. Çin’e turistik amaçlı gezi planlayanların grup başvurusu yapması gerekmektedir.
Çin Konsolosluğu Vize İşlemleri
Çin’e yolculuk yapmak istiyorsanız, vize alma işlemleriniz için gerekli makamlara bazı evraklar teslim etmeniz gerekmektedir. Şirketimiz sizin için evraklarınızı alarak, gerekli makam ve mercilere başvuruları sizin adınıza profesyonel bir biçimde yapabilmektedir.
Çin’e gitmek için almanız gereken vize evraklarını sizler için detaylı bir biçimde, visacenter farkıyla anlatıyor olacağız. Eğer, Çin’e gitmek için gereken evraklar ve vize alma konusunda profesyonel destek isterseniz, visacenter iletişim hattından bizlere ulaşabilirsiniz. Çin Halk Cumhuriyeti Vizesi İçin Gerekli Evrak Listesi 2023 sizler için maddeler halinde aşağıda yer almaktadır.
Çin Başkonsolosluğu birkaç sebepten ötürü vizenize ret verebilmektedir. Bu sebeplerin başında Çin Başkonsolosluğu’nun verdiğiniz bilgilere inanmamasından veya tehlikeli bir durum oluşturabileceğinizden çekindikleri için olabilir. Çin vize ücreti ödedikten sonra, tüm evraklarınızı eksiksiz verseniz dahi, Çin vizenize ret kararı çıkarabilir. Vizenizin reddedilmesi genelde verdiğiniz bilgilerin teyidinin yapılamaması ile alakalı olabilmektedir.
Ret kararı olasılığını minimum, vize onayı şansızınızı da maksimuma çıkarmak için kaliteli danışmanlık hizmeti sizlerin yararınıza olabilir. Danışmanlık hizmetlerimiz Çin vizesi dahil olmak üzere, diğer ülke vizeleri içinde geçerli olmak ile birlikte, danışmanlık almanız için yapmanız gereken tek şey bizler ile iletişim kurmaktır.
Çin vize işlemleri diğer vize işlemlerinden daha uzun süren bir vize işlemi olduğu için ne kadar erken başlarsanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Çin vize evrakları 2023 yılında birkaç ufak değişikliğe uğramıştır. Bunun temel nedeni, Covid-19 salgınının başladığı ülkenin Çin olmasından kaynaklanmaktadır.
Çin son zamanlarda bakanlık onaylı davetiyeler ile birlikte vize işlemlerini tekrar yürürlüğe sokmuştur. Dikkat etmeniz gereken husus ise bu işlemlerin uzun sürebildiğidir. Ne kadar erken başvurup, karar sonucunuza ne kadar kısa sürede kavuşabilirseniz, işlerinizin ilerlemesi ve zaman kaybı yaşamamanız için büyük bir fırsat yakalayabilirsiniz. Çin vize ücreti ve danışmanlık ücretlerimizi ödeyerek, hemen vize başvurunuzu yapabilirsiniz.
Çin Halk Cumhuriyeti Vizesi Gerekli Evraklar 2023
2023 yılında Çin’e gitmek için ödenmesi gereken toplam tutarları Visacenter çağrı merkezimizi arayarak detaylı bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Çin vize ücreti genelde davetiyeye ve Çin’e gideceğiniz süreye bağlı olarak ücretlendirilmektedir.
Ücret ödemeleri ile ilgili detaylı bilgi almak ve Çin vizesi alma konusunda yanınızda sizlere destek olacak uzmanlar arıyorsanız, visacenter olarak sizlere her daim bu yolda eşlik etmek isteriz.
Çin vize ücretlerinin genel fiyatları yukarıda belirtildiği gibi olup, arada sırada gerçekleşen kur değişimlerinden dolayı, fiyat değişimleri de yaşanabilmektedir.
Ticaret amacıyla Çin’e gidecekseniz, danışmanlık ve harç ücretlerinde değişmeler yaşanabilmekte olup, bu değişim miktarını öğrenmek için bizleri arayabilirsiniz. Çin vize ücreti alacağınız vize türüne göre değişim gösterip, göstermediğini öğrenmek için de bizleri aramanız mümkün. Visacenter olarak sizlerin vize gibi olan tüm işlerinizde, sizlere destek olmak için hemen burada sizlerden haber bekliyor olacağız.
Çin’e giderken vize almak için sunulabilecek birkaç adet sebep bulunuyor. Bunların başında turistik sebepler gelse bile akraba ziyaretine varıncaya kadar, Çin’e vize başvurusu yapmak mümkün. Dilerseniz Çin’e vize başvurusunun hangi koşullar altında yapılabildiğine hep beraber bakalım.
Çin’e gitmek için başlattığınız vize işlemleriniz sırasında doldurmanız gereken formdur. Bu form, Çin Başkonsolosluğu’nun istediği ve öğrenmesi gerektiğini düşündüğü, kişisel bilgileriniz de dahil olmak üzere birçok bilgiyi barındırmaktadır.
Çin vize ücreti tam ödemesi alındıktan sonra sizlerden talep edilen, asıl amacı sizleri daha net tanımlamak ve en ufak bir sıkıntı çıkarıp, çıkarmayacağınızı ölçmek adına bilgi kontrol formudur da diyebiliriz. Vize formu doldurulmadan resmi olarak işlem yapılamamakta olup, kimi zaman vize ücreti vermeden önce bile vize formu talep edilebilmektedir.
Çin vize formu ile ilgili detaylı örnekleri sayfamızın sonunda bulabilirsiniz. Bulacağınız bilgiler sizlere yol gösterici nitelikte olup, Çin’den vize alırken sizlere yardımcı olacaktır. Vize formunun kati suretle dikkatli bir biçimde ve eksiksiz doldurulması kesin olarak gerekmektedir. Vize formunu tamamen doldurduktan sonra bir de vize dilekçesi yazmanız gerekenler arasında yer alıyor.
Çin ticari vize dilekçesi İstanbul Başkonsolosluğu’nun onayınca, Çin Başkonsolosluğu’na sunulan, vize onay işlemlerinin başlamasını sağlayan dilekçedir. Dilekçe içeriğinde, Çin’e gitmek isteyen kişinin bilgileri ve İstanbul Konsolosluğu tarafından onaylandığı bilgisi verilmektedir.
Dilekçede seyahatin amacı açık bir dille belirtilmiş olmak ile beraber dilekçe içerisine yazılacak herhangi bir yanlış bilginin tespitinde, Çin Başkonsolosluğu’nca vizeniz reddedilecektir.
Turistik amaçla alınmaya çalışılan vizeler için de dilekçe oldukça önemlidir. Dilekçe yazılırken, Çin Başkonsolosluğu’nca sıkı bir denetimden geçeceğini ve sorgulanacağının bilincinde olup, hatalı, eksik veya yanlış bir bilgi vermekten hem bilinçli, hem de bilinçsiz olarak sakınılmalıdır.
Pandemi öncesi dönemlerde yani covid-19 salgını dünyayı kasıp kavurmaya başlamadan önce Çin ticari vizesi 8 ila 15 gün arası bir süreçte sonuca bağlanmaktaydı. Çin vize ücreti ile beraber vizelerin onay veya ret süreleri de pandemiyle birlikte oldukça değişiklik göstermiş durumda.
Pandemi dönemi sonrasında ki Çin vizesinin alınma zamanı ile ilgili durum gün geçtikçe farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak veya bilgilerinizi güncellemek amacıyla, visacenter. com’da bulunan iletişim bölümümüze hepiniz davetlisiniz.
Çin Halk Cumhuriyeti her vize türü için farklı evraklar talep etmektedir. Buna rağmen standart evraklar pasaport, ikametgah belgesi, aile nüfus örneği, davetiye mektubu ve fotoğraftır.
Çin’e gitmek için bordo pasaport sahiplerinin ağzında bulunması gerekmektedir, yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin ise 30 güne kadar vizesiz olarak Çin’i ziyaret etmesi söz konusudur.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en zor aldığı vizelerden biri Çin vizesidir, müracaatlar sadece İstanbul ve Ankara’dan gerçekleştirilir.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen Türk vatandaşları içerisinde bordo pasaporta sahip olanlar için vize verilmektedir. Diğer pasaport sahipleri 30 güne kadar vize almadan ziyaret gerçekleştirebilir.
]]>
Çin Vize İşlemleri
Evraklar hazırlandıktan sonra http://cova.cs.mfa.gov.cn adresine girerek randevu alınmalıdır. Randevu işlemlerinde yönergeler takip edilmelidir ve istenilen bilgiler doğru bir şekilde girilmelidir.
Kimlik belgesi geçerli olmalıdır. Eski kimlikler ve geçerlilik süresi dolmuş kimlikler başvuru esnasında kabul edilmemektedir. Pasaport harcının yatırılması ve makbuzun başvuru işlemleri esnasında dosyaya eklenmesi gereklidir.
TÜRK VATANDAŞLARINA UYGULANAN VİZE POLİTİKASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER VE ONLİNE VİZE BAŞVURU FORMU DOLDURMA VE INTERNETTEN RANDEVU ALMA SİSTEMİNİN KULLANIMI UYGULAMASI İLE İLGİLİ DUYURU |
2017/12/25 |
Türk vatandaşlarının Çin vizesi başvurularına kolaylık sağlamak için Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Büyükelçilik (Çin Başkonsolosluğu) geçerli vize politikasında değişiklik yapmıştır.Yeni politika 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Başvuru sahipleri yeni vize başvuru sistemi ile ilgili ayrıntılı tüm bilgileri “Çin Halk Cumhuriyeti Vize Başvurusu Hakkında Genel Bilgiler” adlı kısımda bulabilirler, ayrıca, online başvuru formu doldurma ve internetten randevuya geçmiştir,randevu alma sistemi tam çalışır durumda olacaktır, lütfen aşağıda belirtilen ayrıntılara dikkat ediniz: 1.“Çin Halk Cumhuriyeti Vize Başvurusu Hakkında Genel Bilgiler” yeni versiyonu: Başvuru sahibi bu yeni versiyonu Çin Büyükelçiliği’nin resmi web sitesinde “Vize & Konsolosluk İşleri” sütunu altında bulabilirler(http://www.fmprc.gov.cn/ce/cetur/tur/xwdt/t1521816.htm), bu arada eski “Çin Vize Başvuru Kılavuzu” iptal edilecektir. 2. Online Vize Başvuru formu doldurma ve internetten randevu alma sisteminin çalışma şekli: Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki Büyükelçiliği online başvuru formu doldurma ve internetten randevu alma sistemin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren tam kullanımda olacağını ilan eder. Çin vizesine başvururken, öncelikle lütfen “Çin online vize başvuru formu doldurma sistemi” ni seçiniz ve formu sistemden doldurunuz, son olarak randevu tarihini ayarlayınız. Basitleştirilmiş işlem kılavuzu: a) Evraklarınızı hazırlayınız:Öncelikle yeni “Çin Halk Cumhuriyeti Vize Başvurusu Hakkında Genel Bilgiler” (http://www.fmprc.gov.cn/ce/cetur/tur/xwdt/t1521816.htm) ve “Çin Online Vize Başvuru Formu Doldurma Sistemi” (http://cova.cs.mfa.gov.cn) ile ilgili bilgileri okuyunuz ve buna göre evraklarınızı hazırlayınız. b)Online Randevu: “Çin Online Vize Başvuru Formu Doldurma Sistemi” (http://cova.cs.mfa.gov.cn) ne giriş yapınız, lütfen websitesindeki açıklamaları takip ediniz, izlenmesi gereken basamaklar şu şekilde açıklanabilir: başvuru formunu doldurma, başvuru sahibinin fotoğrafının yüklenmesi, randevu tarihinin seçilmesi. Son olarak “Çin Online Vize Başvuru Formu Doldurma Teyidi” alınız. c)Konsolosluk Bölümü: Başvuru sahibi başvuru tarihi ve saatinde Konsolosluk Ofisine gelmelidir. Başvuru sahipleri kendileri( 16 yaşından küçük başvuru sahipleri, ebeveynleri veya yasal vasileri ile gelmelidirler.) “Çin Online Vize Başvuru Formu Doldurma Teyidi” , pasaport ve diğer gerekli evrakları ile birlikte şahsen gelmelidir. Sonunda, başvuru sahibi “Çin Online Vize Başvuru Formu Doldurma Teyidi”ni imzalamalıdır. d) Ödeme ve Alış: Vize başvurunuzun kabulünden sonra, görevlilerimiz size “Pick Up Form” ve ödeme bilgileri ile ilgili bir not verecekler. Başvuru sahibi ödeme bilgilerini dikkatle okumalı ve vize ücretini yetkili bankaya yatırmalıdır (ICBC Türkiye). Bütün başvuru sahiplerinin (veya temsilcilerinin) vizeyi “Pick Up Formu” nun üzerinde yazan tarihte alması gereklidir; pasaportunuzu ve vizenizi almaya gelirken lütfen “Pick Up Formu” ve banka dekontunuzu da Konsolosluk Ofisine getiriniz. |
Çin Vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Çin ülkesine gitmek için vize almak zorundadırlar. Bunun için bir takım işlemler bulunmaktadır Hangi pasaportlara vize istendiği ve hangi evrak ve şartlara tabi olduğunuzu öğrenmek için 0850 220 37 34 nolu telefondan firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Çin vizesi ile ilgili firmamız tarafından doğru ve hızlı bir şekilde yönlendirilerek işlemlerinizi tamamlayabilir vizenizi sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz.
]]> Çin Vize Başvuru Formu
Çin vize işlemlerinizi kendiniz tamamlamak isterseniz Visa Center tarafından Çin vize işlemleri için hazırlanan bu sayfayı inceleyerek başvuruyu nereye yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Çünkü sayfada Çin Konsolosluğu’na ait her türlü detay paylaşılmıştır. Konsolosluğa gitmeniz gerekiyorsa adresi kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Konsolosluk yetkililerine sormanız gereken sorularınız varsa sorularınıza iletişim numarasından yararlanarak cevap bulabilirsiniz.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ BÜYÜKELÇİLİĞİ
Kançılarya: Gölgeli Sok. No: 34 G.O.P., Ankara
Telefon: 436 06 28
Faks: 446 07 48 – 446 42 48
E-Posta: [email protected]
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 08:30 – 17:30 Vize Bölümü: Pazartesi, Salı, Perşembe: 09.30 – 12.30
ÇİN HALK CUMHURİYETİ İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU
Kançılarya: Memduhpaşa Yalısı, Mısırlı Caddesi, 6/8 Kireçburnu Mah., Sarıyer, İstanbul
Telefon: (212) 299 26 34, 299 21 87-88
Faks: (212) 299 28 55
Görev Bölgesi: Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova.
Büyükelçilik olarak hizmet veren Çin konsolosluğu Ankara temsilciliği, Covid’le mücadele başta olmak üzere, vatandaşlık hak ve özgürlükleri ve diğer seyahat işlemlerini yürütmektedir. Ayrıca iki ülke arasında gelişimlerin hız kazanması içinde çalışmalar yapmaktadır.
Ülkemizde ikamet eden Çinli vatandaşların Çin’e yapacakları seyahatlerinde vize başvuru işlemleri, pasaport ve kimlik işlemleri Çin konsolosluğu İstanbul görevleri arasındadır. Ayrıca ölüm ve doğum durumlarında da konsolosluktan yardım alınmaktadır.
İstanbul Sarıyer’de hizmet veren başkonsolosluk, İstanbul bölgesinde ve çevresinde ikamet eden vatandaşlara farklı elçilik hizmetleri sunmaktadır. Çin’in Ülkemizde yer alan en yüksek mercisi olarak hizmet vermektedir.
Konsolosluğun irtibat numaraları üç adettir. Çin konsolosluğu telefon numarası üzerinden bilgi almak isteyenler, 0212 299 21 88, 0212 299 26 34 ve 0212 262 27 21 iletişim hatlarını arayabilirler.
Ankara’da yer alan konsolosluğun, ulaşım numarası 0312 436 06 28’dir. Bunun yanı sıra Çin konsolosluğu Ankara telefon numarası olarak diğer hat ise 0312 446 42 48’dir. İki numara üzerinden de istenilen bilgi alımı gerçekleştirilebilir.
Çin konsolosluğu İstanbul iletişim bilgileri içinde konsolosluk adresi, sabit telefonlar, fax ve mail adresleri yer almaktadır. 3 ayrı telefon numarasından destek alınabileceği gibi 0212 299 26 33 fax numarasından da yardım alınabilir.
Konsolosluğa telefon numarası üzerinden ulaşım sağlanabileceği gibi mail adresiyle de detaylı bilgi alımı yapılmaktadır.
Ülkede yaşayan Çinli vatandaşlar, güncel duyuruları Çin konsolosluğu twitter hesabı üzerinden yapabilirler. Ayrıca bu hesap üzerinden vize duyuruları ve giriş çıkışlar hakkında da detaylı bilgilendirmeler yapılmaktadır.
2015 yılından bu yana Çin konsolosluğu İzmir hizmetleri devam etmektedir. Aslında başkonsolosluk olarak hizmet veren bir kurumdur. Görev bölgeleri arasında işbirliğini geliştirmek için büyük çaba sarf edilmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Konsolosluğu tarafından vize işlemleri sürdürülmektedir. Türk vatandaşlarına uygulanan vize politikasında Çin hükümeti tarafından değişiklikler yapılmıştır.
Çin Halk Cumhuriyeti Türk vatandaşlarına vize vermektedir, ancak 30 günü geçmeyen ziyaretler vizeden muaftır. Bordo pasaport sahipleri ise vizeye tabidir.
Vize ücretleri girişi, çift girişli, 6 aylık çok girişli, 1 yıllık çok girişli gibi farklı fiyat kategorisine sahiptir. Çin vizesi ücret tablosu büyükelçilik ve konsolosluk sitelerinde yer almaktadır.
Çeşitli sebeplerden dolayı Çin için vize almak oldukça zordur Çünkü Çin Halk Cumhuriyeti Devleti ülkeye girecek olan yabancıların belli şartları yerine getirmesini zorunlu kılmaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti Vizesi Gerekli Evraklar 2023
Temel olarak Çin’de ailenizin yanında ikamet etmek ve uzun süreli yaşamak istiyorsanız, Çin aile birleşimi vizesi Q1 vizesi talep etmeniz gerekecektir. Çin, bu sayede aile bütünlüğünü korumak için süresiz oturma hakkına sahip olabilecek yabancı uyruklu kişilere bu vizeyi vermektedir.
Çin’de sürekli bir şekilde ikamet eden kişilerin aile bireyleri yani anne, baba, eş, çocukları, kardeşleri bu vizenin başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Q1 şeklinde adlandırılan bu vizenin başvurusunu gerçekleştirmek için sizden talep edilen evrakların arasında;
Çocuklar için ikamet talep edildiğinde ise çocuk bakımı tasdik belgesi, noter tarafından Çin ülkesinde tasdik edilmiş çocuk bakım vekaletnamesi, vekalet sağlayacak kişinin pasaport belgesi, akrabalık belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, bakımını üstlenen kişinin kabul yazısı ve çocuğun Türkiye ya da Çin üzerinde bulunan ikamet belgesi talep edilmektedir.
Çin aile birleşimi vizesi Q1 ve Q2 olmak üzere iki farklı şekildedir, uzun süre için Q1, kısa süre için Q2 başvurusu yapılmalıdır. Müracaatlar şahsen, aracı kuruluş yardımı ya da online randevu sistemi ile yapılmaktadır.
Çin Konsolosluğu tarafından istenen evrakları ile birlikte yapılan vize başvurusunun sonuçlanma süresi 7 iş günüdür.
Çin’e ziyaret gerçekleştirmek isteyen bordo pasaport hamil’i Türk vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir. Ancak Makau ya da Hong Kong seyahatlerinde vizeden muaftır.
2004 yılında değişikliğe giden Çin vize politikaları gereği mümkün olduğu kadar çok sayıda ülke ile karşılıksız vizesiz seyahat anlaşması imzalanmıştır.
]]>
Çin seyahatinde bulunacak vatandaşların 90 güne kadar olan seyahatlerde kullanılan turistik vize, aile ve arkadaş ziyareti vizesi ya da uzun süreli seyahatlerde kullanılan çalışma vizesi, aile birleşimi gibi vizeler için birçok ilde bulunan Çin vize başvuru merkezlerine başvuru yapmaları gerekmektedir.
Danimarka Aile Birleşimi
Çin vize işlemleri – Visa Center ile kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Çin vizesi için gerekli olan tüm belgeler farklı meslek dallarına göre Visa Center sitesinde ayrıntılı olarak yer almaktadır. Çin vize işlemlerinde parmak izi sistemi kullanılmaktadır.
Bu nedenle Çin ülkesine vize başvuru yapacak olan vatandaşların randevu gününde Çin temsilciliklerinde bulunmaları gerekmektedir. Resmi pasaporta sahip vatandaşlar 30 güne kadar olan Çin seyahatlerinde vizeye ihtiyaç duymamaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti:
0850 220 37 34 Ücret Danışma Hattı
Dünya’ nın en kalabalık ülkesi olarak bilinen Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya’nın önemli bir turizm bölgesidir. Eyalet, özerk bölge ve özel idare bölgelerinden oluşmaktadır.
Siyah, yeşil ve gri pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 30 günü aşmamak şartı ile Çin ziyaretlerini vizesiz gerçekleştirebilmektedirler. Ancak bordo pasaport hamillerinin Çin vizesi almaları gerekmektedir. Çin’ in Hong Kong ve Makau özel idare bölgeleri vizesiz ziyaret edilebilmektedir fakat bu bölgelerden vizesiz olarak Çin’ e geçilemeyeceği unutulmamalıdır.
Çin vizesi başvuru sahibinin seyahat nedenine göre kısa süreli ve uzun süreli olarak iki ana grupta toplanmaktadır.
Kısa süreli Çin vizesi:
Çin’ de çeşitli nedenlerle uzun süreli kalmak isteyenlerin başvurabileceği vize türleri:
Çin vize işlemleri sırasında teslim edilecek evrak dosyasında bulunacak belgeler, kişiye ve seyahat nedenine göre farklılık gösterecektir. Çin vize başvurularında temel evraklar:
Çin Halk Cumhuriyeti’ ni koşulsuz olarak Bahamalar, Japonya, Singapur’ un da aralarında bulunduğu sınırlı sayıda ülke vatandaşları ziyaret edebilmektedir.
3 ay tek girişli | 6 ay tek girişli | 6 ay çok girişli | 1 yıl çok girişli |
58 $ | 87$ | 116$ | 195$ |