Eski Pasaporttaki Schengen Vizesi Geçerli Mi?
Eski pasaporttaki schengen vizesi geçerli mi; Eski pasaportun yenilenme işlemlerinde, pasaport harici evrak sunulmamaktadır. İşlem sırasında, eski pasaportun geçerli olması için geçerli schengen vizenizle birlikte evrak sunmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yenilediğiniz takdirde, eski schengen vizenizi de yenilemeniz gerekmektedir. Yenileme işleminizi yapmadığınızda, vizeniz de yenilenmemiş olacaktır.
Pasaport Yenilenince Eski Vizeye Ne Oluyor?
Eski pasaportun yenilenme işlemlerinde, vize başvuru evraklarının da yanınızda olması gerekmektedir. Yeni pasaporta işlemin geçirilmesi, schengen vizesi işlemlerinizin kaşe ile onaylanması gerekir. Yeni pasaportunuzda bulunması gereken vizeniz için ayrıca evrak kaydınızın oluşturulması ve yeni pasaporta işlenmesi şartı bulunmaktadır. Evraklarınızın vize kaydıyla birlikte tamamlanarak pasaportun yenilenmesi şartı vardır.
Eski pasaporttaki schengen vizesi geçerli mi; pasaport yenileme işlemlerine, eski pasaportunuza iptal kaşesi vurulmalıdır. İptal kaşesi vurulduğu takdirde, yeni pasaportunuza devam eden schengen vizenizin kaydının oluşturulması gerekmektedir. Vizenizin süresi bitmemişse, evraklarınızla birlikte pasaportunuzu yenileme işleminizde, seyahat nedenini ve iznini de belirten belgelerinizle yenileme işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Vize Süresi Geçerse Ne Olur?
D tipi vize ve C tipi vize başvurusu işlemlerinde, pasaport üzerinden belirlenen tarihler arasında geçerli schengen vizeniz olduğu tasdik edilir. Vize sürenizin geçmesi durumunda, ülkede hala yer alıyorsanız vize ihlali cezası alırsınız. Ülkeye giriş yapmak istiyorsanız, geçersiz vize olduğu için reddedilirsiniz. Vize yenileme işlemi yapılmadan, ihlal edilen haklar nedeniyle kişi direkt olarak göçmen suçları veya kaçakçılık suçlarıyla ceza alabilmektedir.
Vize ihlali cezası;
- Vize ihlali cezası durumunda ülke prosedürünün uyguladığı yaptırımlar yasal olarak göçmenlik hukuku üzerinden değerlendirilir.
- Schengen ülkesi vize ihlallerinde yurtdışı seyahatleri 5 yıla kadar deport edilme ile sonuçlanır.
- Cezanın nedenlerine dayalı olarak ikamet izni harcının ve turistik gezi vize harcının iki katına kadar ücret ödemesi gerekiyor.
- Schengen ülke vizelerinde, ceza tutarı vizesiz gün ve ekstra harç bedeli olarak ceza ücretine yansımaktadır.
- Vizenizin geçmesi durumunda ülkede hala ikamet ediyorsanız, ülkeden kolluk kuvvetleri tarafından sınır dışı edilme hakkı verilmiştir.
- Yeni bir af durumuna kadar ülkeye giriş yasağınız 5 yıla kadar devam eder.
Vize Hangi Durumlarda Reddedilir?
Vize reddedilme nedenleri, konsolosluk üzerinden yasal prosedüre uygun görülmeyen durumlardır. Evrak ve belgelerin düzenlenmesiyle, vize süresine göre yapılan düzenlemelerin konsolosluğa göre yerine getirilmesi gerekir. Vize başvurusu sırasında, en az 3 ay ile 6 ay arasında geçerli belgeler vardır. Belgelerinizin düzenlenmesi sırasında, belgelerin alınma tarihlerinin de kontrol edilmesi gerekmektedir.
- Vize başvuru işlemlerinde belge eksikliği ve ıslak imza prosedürünün uygulanmaması reddedilme nedenidir.
- Gidilecek ülkenin maddi ve mali gücüne uygun yaptırımları gerçekleştirmeniz gerekir.
- Evrakta sahtecilik ve geçersiz belge kullanımında vizeniz reddedilir.
- Sınır dışı ve deport durumlarında vize başvurunuz kayda alınmadan reddedilme nedenleri arasında yerini alacaktır.
- Seyahat sigortanızı yatırmamanız ve harç ödememeniz durumunda da vizeniz işleme alınmaz.
Pasaport Vizesi Bitince Vize Ne Olur?
Pasaport süresi bitince vizenin yenilenmesine gerek kalmamaktadır. Schengen vizesi başvurunuzun süresi devam ediyorsa, C tipi ve D tipi vize haklarınızla yeniden pasaport çıkarmanız gerekmektedir. Schengen ülkeleri genellikle vize işlemlerinizde pasaport defterinin en az 2 sayfasının boş olmasını talep eder. Yeni pasaport işleminizde, vize başvurusunu yenilemenize gerek kalmamaktadır.
Vizenizin son 1 günü kalmasına rağmen pasaport yenilemeniz gerekse dahil, vizeniz iptal olmaz. Ancak yeni pasaport kaydında eski pasaportun iptal kaşesi alması gerekmektedir. Vizeniz yeni pasaportunuzda da devam edecek şekilde yasal düzenlemeyle size teslim edilir.
Verilen Vize İptal Edilir Mi?
Verilen vizenin günü hala varsa ve vizenizi iptal etmeniz gerekiyorsa, nedenlerinin belirtilmesi ve nedenlerin geçerliliğiyle iptal işlemi yapılabilmektedir. Vizenizin kalan süresinin boşa gitmemesi için yapılacak düzenlemede, iptalin nedenlerini belirten bir dilekçe vermeniz gerekir. Konsolosluk üzerinden vize iptali nedenlerini açıklayan dilekçeyle vizenizin kalan gününü iptal etme hakkınız bulunmaktadır.
Vize işlemleri, pasaport düzenlemeleri ve vize iptali işlemleriniz için vize merkezi üzerinden profesyonel destek alabilirsiniz. D tipi ulusal ve C tipi vizelere göre uygulanacak prosedürler değişiklik göstermektedir. Vizenizin devam etmesi için Schengen ülke politikaları ve konsolosluk prosedürleri üzerinden 2025 yılında geçerli olan hak ve hak ihlalleri durumlarında da sizlere vize merkezi ile yardımcı olunacaktır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!