Estonya Aile Birleşimi
Avrupa’da Kuzey bölümde yer alan bir Baltık devleti olan Estonya, düşük nüfusu ve yüksek ve ekonomik imkanları ile birlikte Avrupa’da refah seviyesi yüksek olduğu için tercih edilen bir ülkedir.
Bugün ülkemizden Avrupa’ya yerleşmeyi düşünen ve yurtdışına çıkan birçok kişi Estonya’da sürekli oturma izni almayı tercih etmektedir. Ayrıca Estonya’da çalışma koşullarını sağlayan birçok kişi, bu bölgede evlenmeyi de tercih etmektedir.
Ayrıca Türkiye’de yerleşik olarak yaşayan fakat 18 yaşın altında olan çocuklar için de bu vize talep edilebilir. Vize uzun süreli olmakla birlikte ulusal vize kapsamında değerlendirilir. 90 gün süreden daha uzun olmak kaydı ile verilir. Vize başvuruları Estonya konsolosluğu üzerinden gerçekleştirilir.
Belirtilen koşullarda yer alan bir kişinin Estonya aile birleşimi vizesi gerçekleştirmesi için gereken evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar arasında;
- Başvuru sahibinin hazırladığı eksiksiz ve ıslak imzalı başvuru formu,
- Son 10 yılda alınmış, 3 ay kadar daha geçerli ve 2 boş sayfası bulunan pasaport,
- Son 6 ayda çekilmiş ve başka noktada kullanılmamış biyometrik fotoğraf,
- Ön ve arka yüzü bulunan nüfus fotokopisi,
- Aile ve adres bilgilerini barındıran tam vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Uluslararası evlenme kayıt örneği,
- Son 3 aylık hesap dökümünü içeren ve güncel mevduatın minimum 4000 TL olduğu banka hesap dökümü,
- Kişinin ve eşinin üzerinde bulunan gayrimenkul araç ve tabloları gösteren gelir belgesi,
- Kişinin ve eşinin çalışma durumunu gösteren belgeler,
- Seyahat tarihinden önce 30.000 Euro teminatı sağlayan seyahat sağlık sigortası,
- Konaklama için yapılan rezervasyonlar ve uçak bileti rezervasyonu,
- Karayolu seyahatleri için araç ruhsat ve diğer belgeleri,
- Estonya’da yaşayan eşin oturma izni, kimlik fotokopisi, maaş bordrosu, hesap dökümü ve sağlık sigortası,
- İzin alınması istenen çocukların doğum belgesi ve okul belgeleri,
- Ayrıca konsolosluk tarafından talep edilebilecek ek belgeler bulunmaktadır.
Bazen Estonya Konsolosluğu tarafından daha önce eşlerin yapmış olduğu evliliklerle ilgili boşanma kararları veya ölüm kayıtları talep edilebilir. 12 yaş üzerindeki her birey biyometrik olarak parmak izi verisi vermelidir. Tahminen işlemler birkaç ay sürdüğü için seyahat tarihinden 3 ay öncesinde başvuru yapılabilir.
Estonya özellikle son yıllarda popüler olan ülkelerden biridir ve bu nedenle Estonya’ya yerleşmek pek çok insanın dikkatini çekmektedir. Estonya birçok olumlu özelliği nedeni ile tercih edilen bir ülke olsa da en çok diğer ülkeler ile seyahat süreci açısından tercih edilmektedir.
Bunun için bir sebebiniz olmalıdır. Yani Estonya’ya yerleşmek için ve orada oturum izni alabilmek için çalışmak veya aile birleşimi gibi fırsatlardan faydalanmanız gerekmektedir. Estonya’da çalışmak buna en iyi örnek olacaktır.
Estonya çalışma izni alarak Estonya’da çalışmak mümkündür. Burada pek çok alternatif bulunmaktadır. Özellikle bilimsel bir çalışma için olabileceği gibi burada bulduğunuz bir iş için de buraya gelebilirsiniz.
Estonya göçmenlik süreci değişken bir süreç değildir. Yani koşullar aynı şekildedir. Pek çok biçimde Estonya’da göçmen olarak yaşayabilmek mümkündür. Çalışarak, evlenerek ya da eğitim gibi seçeneklerden faydalanarak bu vizeyi alabilirsiniz. Sizler de Estonya’da yaşamak istiyorum diyorsanız bu durumda yapmanız gereken Estonya’ya yerleşmek için bir sebep bulmaktır. Bu yukarıda belirtilen sebeplerden herhangi biri olabilmektedir. Ardından ise Estonya vatandaşlığı nasıl alınır diye düşünebilirsiniz. Estonya vatandaşlığı için en az 5 yıl burada yaşamış olmanın dışında en az bir buçuk sene çalışma ve 3 dilden birini bilme şartı vardır.
Ulusal vize kapsamında değerlendirilen aile birleşimi vizesi için Estonya Konsolosluğu’na başvuru yapmak gerekmektedir.
Umumi pasaporta sahip olan Türk vatandaşlarının Estonya ziyaretinde vize alması gerekirken diğer pasaport sahibi vatandaşlar 90 günü geçmemek şartıyla vizeden muaf tutulmaktadır.
Vize şartlarını yerine getiren ve seyahatin nedeni anlaşılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Estonya vizesi alması oldukça kolaydır.
İstisnai durumlar dışında Estonya Büyükelçiliği ya da Fahri Konsolosluğu direkt olarak başvuru almaz vize başvuruları akredite edilen kurumlar aracılığı ile yapılmaktadır.