İsviçre Vize Başvuru İşlemleri 2025
İsviçre Turistik Vize İşlemleri
İsviçre schengen sözleşmesine bağlı ülkelerden olduğu için diğer schengen ülkelerinde olduğu gibi İsviçre turistik vize işlemlerinde de hazırlanması gereken bir dizi evrak vardır. Bu evraklar randevu saatine kadar hazırlanmalı ve hiçbir eksik olmadan zamanında İsviçre Konsolosluğu’na teslim edilmelidir. İsviçre turistik vizesi için gerekli evraklar aşağıda belirtildiği gibidir.
Bu evraklarda şahısların dikkat etmesi gereken tek nokta İsviçre turistik vizesi alacak olan başvuru sahibinin güncel bilgileri bulunmalıdır. Güncel bilgileri bulunan şahıslar evraklarını teslim ettikten sonra kısa sürede vize sonuçlarını öğrenebilirler. Resmi tatil günlerine göre vizenin sonuçlanma süresi de uzayabilir.
İsviçre turistik vizesi için gerekli evraklar;
- İsviçre vize başvuru formu (Eksiksiz doldurularak başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalı.)
- Şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı ve İsviçre Konsolosluğuna hitaben gidiş amacını belirten orijinal vize talep dilekçesi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Yeni Çekilmiş 2 adet biometrik fotoğraf (fotoğraf çektirirken 35×45 ebatlarında olacağını belirtin)
- Faaliyet belgesi aslı ve fotokopisi ticari ve sanayi odasından son 3 ayın
- Banka hesap cüzdanları Aslı ve fotokopileri (güncel tarihli – hesap hareketli ve bakiyesi bulunan son 6 ay )
- Evli olanlardan Evlenme cüzdanı Aslı ve fotokopisi
- Seyahat sağlık sigortası
- Pasaportunuzun ilk 4 ve temdit yapılan sayfalarının fotokopileri ve 60. sayfa yani Kimlik sayfasının fotokopilerini istenmektedir.
- Vergi Levhası fotokopisi
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Tapu fotokopisi var ise ve araç ruhsatı fotokopisi (Varsa)
- Otel rezervasyonu
- Uçak bileti rezervasyonu
- Pasaport – sahibi tarafından imzalanmış olmalı, Temdit süresi en az altı Ay ve Pasaporta kayıtlı seyahat edecek kişi kadar boş vize sayfasının bulunması gerekmektedir
- C kimlik yazılı nüfus cüzdanı fotokopisi
İsviçre Ticari Vize İşlemleri
İsviçre ticari vize işlemleri İsviçre’ye ticari seyahat gerçekleştirecek olan bütün Türkiye cumhuriyeti vatandaşları tarafından ve Türkiye’de ikamet eden diğer ülke vatandaşları tarafından İsviçre Konsolosluğu’na başvuru yapılarak alınan kısa süreli bie vize türüdür.
Kısa süreli İsviçre ticari vizesi için gerekli evraklar aşağıda belirtildiği gibidir. Şahıslar bu evrakları belirtildiği gibi aslına uygun olarak hazırlamalı ve güncel bilgiler bulundurmalıdır. İsviçre ticari vize işlemleri vize merkezleri aracılığı ile de alınabilir.
Başvuru sahipleri için randevu saati alınır. Bu randevu saati resmi tatiller dışında İsviçre Konsolosluk çalışma saatleri dahilinde olur. Randevu saatinde teslim edilen belgelerde yer alan bilgiler diğer sistemlerde yer alan bilgiler ile karşılaştırılır.
Bilgilerin doğruluğu ispatlandığı taktirde İsviçre ticari vize işlemleri olumlu sonuçlanarak taraflara bildirilir. Aksi halde şahıslara ret cevabı verilerek yeniden başvuru sürecini başlatmaları hakkı verilir. Her vize işlemi için ayrı başvuru yapmak ve vize harcı ödemek esastır.
İsviçre ticari vize işlemleri için gerekli evraklar;
- Seyahat bitim tarihinden 6 ay sonra geçerliliğini koruyan pasaport,
- 35*45 ölçülerinden arka fonu beyaz kullanılan biyometrik fotoğraf,
- Biyometrik parmak izi taraması, ülkelere göre her ne kadar bu durum değişim göstermiş olsa da, İsviçre vizesi için gerekli görülmediği takdirde bir kez verildikten sonra 5 yıl geçerliliğini korumaktadır.
- İsviçre ticari vize için gerek duyulan davet mektubu doldurulmalıdır. İngilizce ve Almanca olarak doldurulmalıdır.
- Güncel tarihli şirket evrakları,
- SGK iş bildirisi, SGK 4A Hizmet Dökümü,
- Son 3ayı kapsayan, kaşe ve ıslak imzalı olarak damgalanmış maaş bordrosu,
- İsviçre ticari vizesi için, aile ve kişisel bilgilerin yer aldığı nüfus kayıt örneği ve kişinin nüfus cüzdan fotokopisi,
- Güncel banka hesap özeti gereklidir. Banka hesap özeti en az 5000 TL bakiyesi olan, son 3 ayı kapsayan, kaşeli, banka imzalı sirküleri ile birlikte sunulmalıdır.
İsviçre Aile Ve Arkadaş Ziyareti Vize İşlemleri
İsviçre aile ve arkadaş vizesi en çok başvurusu yapılan vize türlerinden biridir. İsviçre bir schengen ülkesi olduğu için Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarından İsviçre’ye seyahat etmek isteyen şahıslar schenegen vizesine sahip olarak da İsviçre’ye seyahat edebilirler. Ancak bunun için 180 günlük zaman diliminde 90 günlük konaklama şartını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Bu şartı sağlayan şahıslar belirtilen seyahat tarihleri dahilinde İsviçre’ye seyahat edebilirler. İsviçre aile ve arkadaş vizesi almadan da ziyaretlerini gerçekleştirebilirler.
Ancak yeniden vize alacak kişiler için gerekli evraklar aşağıda belirtildiği gibidir. Bu evraklar istenildiği gibi hazırlanmalı ve alınan randevu saatinde teslim edilmelidir. İsviçre aile ve arkadaş vizesi işlemleri vize merkezi aracılığı ile gerçekleştirilebilinir. Kısa süreli bütün vizeler vize merkezleri tarafından rehber edilerek alınabilir.
İsviçre aile ve arkadaş ziyareti vizesi için gerekli evraklar;
- İsviçre Aile Ziyareti Vize Başvuru Formu,
- TC kimlik yazılı nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliğini koruyan pasaport,
- Biyometrik parmak izi taraması,
- İsviçre vize talep dilekçesi, şirketin antetli kağıdına, Konsolosluğa hitaben yazılmış seyahat amacını ifade etmesi ve İngilizce, Almanca olarak sunulması önemlidir.
- 2 adet 35*45 ölçülerinde arka fonu beyaz, güncel hali yansıtan biyometrik fotoğraf
- Maaş bordrosu son 3 aylık dökümü ve en az 5000 TL bakiyesi olan, orijinal kaşeli ve imzalı göstergedir.
- SGK Hizmet dökümü 4A,4B,4C kişilerin uygunluk durumuna göre verilmektedir.
İsviçre Transit Vize İşlemleri
İsviçre transit vizesi bir ülkeye seyahat ederken İsviçre’nin transit geçiş alanı a-olarak kullanılması durumunda alınması gereken vize türüdür. Kısa süreli bir vizedir ve vize merkezleri aracılığı ile alınabilinir. İsviçre transit vizesi size bir ülke içerisinde seyahat etme hakkı tanımaz.
Sadece İsviçre’nin sınır geçişinde izin almanıza yardımcı olmaktadır. Havaalanını kullanmak için izin verilmektedir. İsviçre içerisinde seyahat etmek için ise schengen ya da diğer vize türlerinden birine sahip olmak gerekmektedir. Şahıslar gereken belgeleri hazırlayarak schengen vizesi ya da sadece transit vizesi sahibi olabilirler.
Ancak iki vize için de hazırlanacak evraklar farklıdır. Havaalanında aktarma yapmak için İsviçre transit vizesi kullanılır. Şahıslar İsviçre transit vizesi için de randevu alarak evrak hazırlamalıdır. Gerekli evraklar şöyledir;
1-Asıl gideceği ülkenin vizesi veya oturma izni
2- Uçak bileti veya hava yolu şirketinin rezervasyon teyidi veya uçak bileti
3- Uçak bileti veya hava yolu şirketinin rezervasyon teyidi
4- Seyahat sağlık sigortası
5-Yeni çekilmiş ve Biometrik özelikte 2 adet vesikalık fotoğraf (fotoğraf çekinirken 35×45 ebatlarında olacağını belirtin)
6-İş evraklarınız ve şahsi evraklarınız -tapu ,araç ruhsatı (fotokopileri)
7- Konsolosluk Pasaportunuzun ilk 4 ve temdit yapılan sayfalarının fotokopileri ve 60. sayfa yani Kimlik sayfasının fotokopilerini istenmektedir
8- Pasaport – sahibi tarafından imzalanmış, Temdit süresi en az 6 Ay ve Pasaporta kayıtlı seyahat edecek kişi kadar boş vize sayfasının bulunması gerekmektedir
9- Vize İşlemi Takip Belgesi (Eksiksiz doldurularak başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalı
10- Evli olanlardan Evlenme cüzdanı Aslı ve fotokopisi
İsviçre Vatandaşlık İşlemleri
İsviçre vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir dizi prosedürü yerine getirmek durumundadır. İsviçre vatandaşlığına geçiş için birden fazla yasa bulunmaktadır.
İsviçre’ye geliş nedeni, oturma süresi veya oturma izni statüsü gibi kıstaslar, bir yabancının İsviçre vatandaşlığına geçişinde hangi yasadan yararlanabileceğinin belirlenmesi bakımından önemlidir. Her ülkenin vatandaşı kendi iradesi ile İsviçre vatandaşlığına geçiş sağlayabilir.
İsviçre vatandaşlığına geçilmesi halinde İsviçre’de seçme seçilme hakkından, İsviçre vatandaşlarına tanınan her türlü imtiyaz ve memur olma gibi ayrıcalıkların elde edilmesine giden bir dizi yolların açılımı sağlanmaktadır.
İsviçre vatandaşı olarak şahıslar schengen ülkesi vatandaşı olacağından bütün schengen ülkelerine vizesi olarak seyahat edebilirler. Uzun süreli oturma izni de vatandaşlık hakkı ile kazanılan haklar arasındadır.
İsviçre pasaportu Avrupa’nın elde etmesi en zor pasaportlarından biri olarak bilinir. Sahip olduğunuz takdirde 155 ülkeye vizesiz olarak seyahat edebileceğiniz İsviçre pasaportu, sağladığı seyahat avantajları ile pasaport güç endeksinde dördüncü sırada yer almaktadır.
İsviçre ayrıca kaliteli eğitim, sağlık, dijital altyapısı ve finansal varlıkları nedeniyle Kapsayıcı Gelişme Endeksi (IDI) 2017 listesinde 30 gelişmiş ülke arasından üçüncü sırada yer almıştır.
10 yıldır İsviçre’de ikamet eden şahıslar vatandaşlık için başvuruda bulunabilirler. Çift olarak İsviçre vatandaşlığı için başvur yapacak olan şahıslar için ikamet şartını her iki şahıs da sağlamalıdır. Bu durumda İsviçre vatandaşlığı kabul edilecektir.
İsviçre Öğrenci Vizesi
İsviçre öğrenci vizesi bir dizi evrak hazırlandıktan sonra belirli bir süreç işlenir e şahıslara teslim edilir. İsviçre’de dil eğitimi ve diğer okul eğitimlerini almak isteyen şahısların İsviçre öğrenci vizesi alması gerekmektedir. İsviçre öğrenci vizesi için şahısların ilk olarak bir dil okulu ya da okul biriminden kabul edilmiş olması gerekmektedir. Kabul edildiğine dair belge ile şahıslar konsolosluğa başvuru yapabilirler.
İsviçre’deki süresi en fazla 3 ay olan kurslar ve dil okulu gibi programlar için kısa süreli İsviçre Schengen C vizesine başvurmanız gerekmektedir. İsviçre’de kayıt yaptırdığınız eğitim programı 3 aydan uzun sürecekse başvurmanız gereken vize türü ise uzun süreli İsviçre Schengen D Vizesidir.
Şahıslar eğer Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde schengen vizesi ya da turistik vize alarak İsviçre’ye gider ise İsviçre’de öğrenci vizesi alamaz. 90 günden daha fazla süre için İsviçre’de öğrenim görmeyi planlayan şahıslar oturum izni için de İsviçre’de başvuru yapmalıdır.
İsviçre öğrenci vizesi için şahıslar başvurularını kursun başlamasından önce en fazla 6 ay en az ise 10 gün kala İsviçre öğrenci vizesi için başvuruda bulunabilirler. Kısa süreli vizeler İsviçre Konsolosluğu tarafından 10 ile 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Uzun süreli vizeler ise İsviçre Konsolosluğu tarafından 8 ile 10 hafta arasında sonuçlanabilir.
İsviçre Öğrenci Vizesi İçin Dil Yeterliliği
İsviçre öğrenci vizesi alabilmek için dil yeterliliği ile ilgili genel bir kural yoktur. Ancak konsolosluk yetkileri yine de her duruma karşılık şahıslardan okuldaki eğitim dilinin anlaşılacağına dair kanıt isteyebilir. Bu kanıt yeterli İngilizce dil bilgisini ispatlama çerçevesinde olabilir.
İsviçre Konsolosluğu şahısları mülakata çağırabilir. Konsolosluk bazen sözlü ve yazılı bir teste dayanarak dil bilginizi daha geniş kapsamda değerlendirmek isteyebilir. Dil gereksinimleri ile ilgili gerçekleştirmeniz gereken adımlar başvuracağınız kurs ve eğitim düzeyine göre farklılık gösterir.
İsviçre Aile Birleşimi Vizesi
İsviçre aile birleşimi vizesi almak için şahıslar İsviçre Konsolosluğu’na başvuru yapmalıdır. Aile birleşimi aile fertlerinden birinin ya da bir kaçının İsviçre’de bulunması halinde gerçekleşebilir. Bu durumda aile birliği için şahıslar aile birleşimi kapsamında İsviçre Konsolosluğu’na başvuru yapmalıdır.
Bu başvuruda sadece başvuru sahibinin değil aile birleşimi yapılacak olan şahısın da İsviçre’deki durumu değerlendirilmektedir.
Gerekli olan evraklar hazırlanırken şahıslardan aile birleşimi yapılacak olan İsviçre’de yaşayan şahısa ait de belgeler istenebilir. Şahıslar bu belgeleri güncel bilgiler ile sunmalıdır. Aksi halde konsolosluk yetkileri İsviçre’de ailenin geçinemeyeceği kanaatine vardığı durumda vize reddi kararı verebilirler.
Eğer anne ya da baba İsviçre vatandaşı ise İsviçre aile birleşimi vizesi ile İsviçre’ye gidilebilinir. Aile birleşimi vizesine sadece İsviçre vatandaşının eşi ve 18 yaşını doldurmuş çocukları başvuru yapabilirler. .
Aile birleşimi genellikle 5 yıl içinde gerçekleşmektedir. 12 yaşın üzerindeki çocuklar için bu süre 1 yıldır. İsviçre aile birleşimi vizesi alacak kişiler mutlaka İsviçre’deki ailesi ile beraber bir süre yaşamlıdır. Bazı istisnai durumlarda şahısların ayrı yaşaması durumu kanaat olarak görülebilinir.
İsviçre Aile Birleşimi gerekli Evraklar
- Başvuru Formu
- Pasaport
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Başvuru sahibinin ikametgah belgesi
- İsviçre’de Yaşayan Eşin İkametgah Belgesi
- İsviçre’de Yaşayan Eşin Kimlik Bilgileri
- Banka Hesap Dökümleri
- Maaş bordrosu
- Sağlık Sigortası
- Eşlerin varsa daha önceki evliliklerine dair belgeler
- Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler
İsviçre Oturum Ve Çalışma İzni
İsviçre oturum ve çalışma izni alacak olan şahıslar başvurularını İsviçre Konsolosluğu’na yapabilirler. İsviçre schengen ülkelerinden olduğu için 180 günlük zaman diliminde 90 gün konaklama fırsatı schengen vizesi dâhilinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmektedir.
Ancak 90 günden daha fazla kalacak olan şahısların İsviçre oturum iznini alması gerekmektedir. İsviçre Federal Cumhuriyeti 26 kantondan oluşmaktadır. Her kantonda oturum izni başvurusunda bulunabilecek kanton göçmenlik büroları ve çalışma izni alınabilecek kanton istihdam ofisleri bulunmaktadır.
Her kanton kendi bölgesinde özerkliğe sahiptir fakat federal olarak aynı yasaya tabidir. Bu nedenle her kantonda oturum izni ve çalışma izni konusunda yerine getirilmesi gereken şartlar farklılık gösterebilmektedir.
İsviçre Oturum İzni, AB üye ülke vatandaşlarına kağıt kimlik kartı olarak verilmektedir. Türkiye ve diğer 3. Ülke vatandaşlarına ise AB yönetmeliklerine uygun olarak biyometrik kimlik belgesi şeklinde verilmektedir.
Parmak izi ve biyometrik fotoğraftan oluşan biyometrik verilen kimlik belgesinde bulunan çipte saklanmakta ve bu biyometrik veriler İsviçre oturum izni sahibi olan kişinin oturum izni süresi biterek İsviçre’den ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl sonra silinmektedir.
- İsviçre L Oturum İzni (Kısa Süreli Oturum İzni)
- İsviçre B Oturum İzni (İlk ya da Geçici Oturum İzni)
- İsviçre C Oturum İzni (Yerleşim İzni)
- İsviçre G Oturum İzni (Sınır ötesi Banliyö İzni)
- İsviçre Ci Oturum İzni: Aynı zamanda bir çalışma izni de olan Ci Oturum İzni hükümetler arası kuruluşların ve yabancı elçilik çalışanlarının aileleri ve akrabaları içindir.
- İsviçre F Oturum İzni: Vatandaşı oldukları ülkeye dönmeleri gereken ancak bir sebepten ötürü İsviçre’yi terk edemeyen, geçici olarak İsviçre’ye kabul edilmiş kişiler içindir.
- İsviçre N Oturum İzni: Sığınmacılar içindir.
- İsviçre S Oturum İzni: Korunmaya ihtiyacı olan kişiler içindir.
İsviçre Vize Reddi
İsviçre vize reddi bazı durumlarda gerçekleşebilir. İsviçre Konsolosluk yetkilileri belirlediği kriterlerin yerine getirilmesini talep eder. Yapılacak olan vize başvurularında şahıslar kesinlik ile evraklarda yanlış bilgi bulundurmamalıdır.
Vize reddi durumunun ortaya çıktığı en belirgin sebep evrakların eksik olması durumundan kaynaklanıyor. İsviçre vizesi için yapılan başvurularda sahte ya da yıpranmış seyahat belgelerinin ibraz edilmesi, seyahat amacının kanıtlanmaması, başvuru sahibinin herhangi bir Schengen ülkesinden sınır dışı edilmiş olması gibi durumlarda İsviçre konsolosluğu vize başvurusunu reddetmektedir.
İsviçre vizesi reddi bazen de ekonomik sebeplerden ötürü verilebilinir. Konsolosluk yetkilileri şahısların seyahatini idame ettirecek finansal desteği sağlayıp sağlayamadığına ikna olmak isteyecektir. Şahısların seyahat için gerekli finansal desteği yok ise vize sonucu ret ile sonuçlanacaktır.
Aynı zamanda bu seyahati finanse edecek kaynağında yasal yollardan elde edildiğinin gösterilmesi gerekmektedir. İsviçre Konsolosluğu İsviçre vizesi başvurusunda bulunan kişinin seyahat için yeterli maddi imkâna sahip olmadığını ya da sahip olduğu maddi olanaklara yasal yollarla kavuşmasının mümkün olmadığına kanaat getirmesi durumunda, bu kişilerin İsviçre vize başvurularını reddetmektedir.
Schengen vizesi 6 aylık süre içerisinde en fazla 90 gün konaklama hakkı veren bir vizedir. İsviçre Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişi son 6 ay içerisinde Schengen Bölgesi’nde 90 gün konaklamış ise, kişi İsviçre vize reddi ile karşılaşabilmektedir.
İsviçre Vize Ücretleri
İsviçre vize ücretleri her vizenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Konsolosluk görevlileri kısa süreli vize başvurularını vize merkezleri aracılığı ile almaktadır.
Uzun süreli vize başvuruların ise doğrudan kabul etmektedir. Her iki durumda da şahıslar vize ücretlerini ilgili bankalara ödemeli ve ödediğine dair dekontu vize başvuru evraklarının arasında konsolosluk yetkilerine sunmalıdır.
İsviçre vize ücretleri Euro olarak ödenmeli ve ödendiğine dair dekont kesinlikle evraklar arasında yer almalıdır. Vize ücretleri turistik vize, ticari vize, eğitim vizesi, transit vize ve diğer vize türleri için ayrı alınmaktadır. Her aile ferdi için ayrı başvuru ve ayrı vize ücreti ödenmelidir.
Şahıslar her vize türü için de ayrı vize ücreti ödemelidir. Vize reddi alan şahıslar vize başvuruların yeniden merkezler aracılığı ile ya da konsolosluğa şahsen yapabilirler. Ancak ret ile sonuçlanan vize işlemlerinin ücretleri şahıslara geri ödenmemektedir. Her vize işlemi için ayrı ücret ödenirken sonucu vizenin ücretinin geri ödeneceğini garanti etmemektedir.
İsviçre Vizesi Önemli Notlar 2025
Bir Orta Avrupa ülkesi olan İsviçre, topraklarının çoğunluğunun alplerden oluştuğu, nüfusunun diğer ülkelere göre daha az olduğu bir ölçme sahiptir.
İsviçre’ye yapılacak olan yurt dışı seyahatleri için belirli vize alım süreçleri gerekmektedir.
Vize alım sürecinin yanı sıra kişinin pasaporta sahip olması gerekir. Bu pasaport ve vize sayesinde yurtdışı çıkışlarını gerçekleştirir. Yalnızca bordo pasaporta sahip olan kişilerin muhakkak ki vize almaları gerekirken; siyah, yeşil ve gri pasaporta sahip olan kişilerin 90 günü aşmayacak şekilde yapacakları İsviçre ziyareti için vize istenmemektedir.
İsviçre Vize Türleri
İsviçre’ye yapacağınız seyahat’in türüne göre almanız gereken vize türü de farklılaşır. Bu farklılıktan dolayı daha farklı bir vize ücreti ödemek durumunda kalabilir, konsolosluktan istenen belgeler daha farklı olabilir yine buna bağlı olarak vize çıkış süreciniz de değişim neler yaşanabilir.
İsviçre yapılacak olan seyahatlerde alınabilecek vize türleri şu şekildedir:
- İsviçre Aile Ziyareti Vizesi
- İsviçre Transit Vize
- İsviçre Turistik Vize
- İsviçre Öğrenci Vizesi
- İsviçre Ticari Vize
- İsviçre Aile Birleşimi Vizesi
İsviçre Vize Başvuru Evrakları 2025
İsviçre’ye yapacağınız seyahatlerde gereken vize alım sürecinin başlangıcı vize başvuru formunu doldurmanız ile başlamaktadır. Birden çok makama giderek onaylatmanız, süreçlerinden geçtikten sonra Türkiye’de bulunan İsviçre Konsolosluğu’na giderek istenen belgeleri eksiksiz ve doğru beyanlar ile konsolosluğa bırakmanız gerekir. Kısa süre içerisinde sizlere vize sonucunuz hakkında bilgi dönüşü yapılacaktır.
İsviçre için istenen vize başvuru evrakları şu şekilde sıralanmaktadır:
- İsviçre vize başvuru formu; bu formu doğru beyanlar ile internet üzerinden doldurduktan sonra el ile çıktısını alıp doldurmanız yeterlidir.
- Pasaport; geçerliliğini yitirmemiş olan, İsviçre seyahat dönüşünüzden sonra 3 ayı daha kapsayan ve 2 sayfası boş bırakılmış pasaport belgeler arasına yerleştirilmelidir.
- TC kimlik numaranızı belirten ve size ait olan nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi
- Konaklama sırasında İsviçre’de kalacağınız otele dair rezervasyon bilgileri ve yapacağınız seyahat sırasında uçuş bilet bilgileri evraklar içine eklenmelidir.
- Güncelliğini koruyan, son 6 ay içerisinde çekilmiş bulunan, anlaşılır ve ölçülere uygun 2 adet arka fonu beyaz biyometrik fotoğrafınız
- Son 6 ağınızı kapsayan, çalıştığınız iş yerine ait olan maaş hesabınızdan bordro örneği
- Size ait olan banka hesabınızdan 3 aylık hesap hareket döküm bilgileri
- İsviçre seyahat sürecinizi kapsayan, güvencenizi belirten, 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası
- Öğrenci olarak yapacağınız İsviçre vize başvuruları için, öğrenci transkribiniz; mezun konumundaysanız diplomanızın örneği bulunmalıdır.
- Çalışmayan veya ev hanımı durumunda bulunan kişilerin yapacakları İsviçre seyahatleri sırasında, tüm masrafları karşılayabileceklerinin ispatı niteliğinde bir sponsor bulunmalıdır. Bu sponsorun bilgileri ek evraklara eklenmelidir.
İsviçre Vize Nedir?
İsviçre vize, İsviçre sınırları içerisinde seyahat gerçekleştirmek isteyen kişilerin yetkili makamlar tarafından onay aldığı bir belge niteliği taşımaktadır. İsviçre ülkesi sınırları içerisine vize olmadan başvuru sahipleri seyahat gerçekleştirememektedir.
İsviçre Vizesi için Nereye Başvurulur?
İsviçre sınırları içerisinde kısa süreli seyahatler gerçekleştirmek adına vize başvuruları, konsolosluk vize başvuru işlemleri adına aracılık konumunda yetki sahibi edilmiş olan başvuru merkezleri ya da bunun yanı sıra başvuru firmaları tarafından kabul edilmektedir. İsviçre vizesi işlemlerinde uzman kadro ve profesyonel danışmanlık hizmetleri kişiye sağlanmaktadır.
İsviçre Vize Şartları nelerdir?
İsviçre vize şartları, başvurusunda bulunmak adına biyometrik veriler gizlilik çerçevesinde alınmaktadır. Ayrıca kişinin mevcut pasaportunun da en az on yıl daha geçerli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra seyahat etme itibari ile üç ay daha geçerliliğini koruması talep edilmektedir.
Ayrıca vize başvuru şartları içerisinde de kişinin en güncel halini yansıtacak altı ay içerisinde çekilmiş olan iki adet biyometrik fotoğrafı da talep edilmektedir. Kimlik fotokopisi ile birlikte banka hesap özetinde son 3 aylık dökümüne yer verilmesi gerekmektedir.
İsviçre Vize Fotoğraf Ölçüsü Nedir?
İsviçre vize, biyometrik fotoğraf talep etmektedir. Biyometrik fotoğraf ölçüleri ise 3,5×4,5 santim ölçülerinde olması yetkili makamlar tarafından talep edilmektedir.
İsviçre Vizesi Ekşi Yorumları
İsviçre vizesi ekşi yorumlarına göre, başvuruda bulunacak olan kişilerin talep edilen tüm evrakları hazırlaması ve ardından randevu olarak başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi tavsiye edilmektedir. İsviçre prosedürüne göre de vize başvurusu bu şekilde ilerlemektedir.
İsviçre Vize Başvuru Merkezi
İsviçre vize başvuru merkezi, başvuruda bulunacak kişi tarafından vize başvurusu adına vize talebinde yetkilendirilen firmalar ya da merkezler bulunmaktadır.
İsviçre vize başvurusu için kişiler kısa süreli seyahat nedenleri için konsolosluğa başvuruda bulunamamaktadır. Uzun süreli vize başvuruları ise direkt olarak konsolosluğa yapılması gerekmektedir.
İsviçre Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
İsviçre vize başvurusu, başvuruyu gerçekleştirecek olan kişi tarafından seyahat nedenine göre hazırlanması gereken evraklar ile başlamaktadır. Ardından kişiler vize harç bedeli nde ödeyerek kendisi için en uygun randevuyu talep etmesi gerekmektedir. Ardından merkeze gelerek parmak izi beyanında bulunması ve ardından evrakları dosya içerisine ekleyerek ibraz etmesi gerekmektedir.
İsviçre Vizesi ile Schengen Ülkelerine Gidilir Mi?
İsviçre vizesi ile, Schengen ülkelerine giriş yapılabilmektedir.. İsviçre ulusal yargı yetkisi gereğince ve ulusal yargı yetkisine girmesinden dolayı Schengen anlaşması kapsam içerisine dahil bir ülke değildir. Bu nedenle İsviçre vizesi, Schengen kapsamı içerisinde yer almamaktadır.
İsviçre Vize Almak Zor Mu?
İsviçre vizesi, talep edilen tüm aşamaları yerine getirildiği takdirde alınması zor bir vize kategorisi değildir. Başvuru gerçekleştirecek olan kişiler seyahat tarihi aralıklarına göre vize başvuru kategorisinde bulunması gerekmektedir. Ancak, eksik evrak ve yanlış bilgi beyan edilmesi akabinde kişinin İsviçre vizesi alması zorlu bir süreç olarak gerçekleşecektir.
Bu nedenle kişiler başvuruda bulunmadan önce kapsamlı bir araştırma yapması, vize merkezi uzman yetkililer tarafından tavsiye edilmektedir. Kişinin başvuruda oldukça dikkatli olması gerekmektedir.
İsviçre, Avrupa Kıtasında yer alan ve Schengen vize protokolleri uygulayan bir ülkedir. İsviçre ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarının, vize başvurusu yapmaları gerekiyor. Ancak yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları, 90 günü geçmeyecek olan kısa süreli seyahatlerinde vizeden muaftırlar.
Umuma mahsus pasaport sahipleri, kısa süreli turistik vize başvurusu ile Schengen vizesi alabilirler. 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyecek olan seyahatlerinde İsviçre vizesini kullanabilirler. İsviçre vizesi için konsolosluklara direkt olarak başvuru yapma zorunluluğu bulunmuyor. Yetkilendirilen vize başvuru merkezleri üzerinden Schengen vize başvurusu yapılabilir.
Uzun süreli oturum izni almak isteyen Türk vatandaşları ise konsolosluklara şahsen başvuru yapmak durumundadırlar. Ziyaret vizesi, çalışma vizesi veya öğrenci vizesi gibi uzun süreli seyahat programlarında, başvuru belgeleri ile İsviçre Konsolosluğuna müracaat edebilirsiniz.
Transit vize, ticari vize alarak İsviçre ye vize başvurusu yapan kişiler için, vize harç ücretleri ve başvuru belgeleri güncellenmiştir. Kovid-19 kapsamında sağlık talepleri için konsolosluk web sayfasını inceleyebilirsiniz.
İsviçre Vize
Orta Avrupa ülkelerinden olan İsviçre, Avrupa Birliği üye ülkeleri kapsamındadır. Seyahat ve dolaşım konusunda Schengen vize protokolleri uygulamaktadır. Bordo pasaport hamili Türk vatandaşları, İsviçre seyahatleri için vizeye tabiidirler. Başvurular hem dış temsilcilikler hem vize başvuru merkezlerinden kabul edilmektedir. İsvicre vizesi kategorileri şu şekildedir;
- İsviçre Turistik Vize
- İsviçre Ticari Vize
- İsviçre Aile Ziyareti Vizesi
- İsviçre Aile Birleşimi Vizesi
- Transit Vize
- İsviçre Öğrenci Vizesi
Seyahat öncesinde vize başvurusu yapmanız ve seyahat programınıza göre rezervasyon belgelerini iletmeniz gereklidir. Kısa süreli vize olarak verilen İsviçre Schengen vizesi, 5 ila 15 iş günü içerisinde çıkar. Vize onayı ile seyahat programınıza göre ülkeye giriş yapabilirsiniz.
İsviçre vizesi başvuru
şartları kapsamında, 10 yıldan eski olmayan ve en az 6 ay geçerliliği olan güncel pasaportlar ile başvuru yapılması gerekiyor. Vize harç ücreti yatırılarak dekontu, başvuru belgeleriyle birlikte konsolosluğa iletilir.
İsviçre Vize Başvuru
Schengen vizesi bulunan TC vatandaşları, vize geçerlilik süresi dahilinde İsviçre’ye seyahat edebilirler. Hususi pasaport, hizmet pasaportu ve diplomatik pasaportu bulunan TC vatandaşları ise kısa süreli seyahatleri için vizeden muaftırlar. Pasaport ve vize güncelliği dahilinde, Schengen üye ülkelerinde dolaşım ve seyahat hakkına sahiptirler.
Umuma mahsus pasaport sahibi olan Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklular, İsviçre Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen başvuru merkezlerinden Schengen taleplerini iletebilirler. Vize başvuru formuna, İsviçre Konsolosluğu resmi internet adresinden ulaşabilirsiniz. Formun güncel ve yasal bilgilerle, eksiksiz olarak doldurulması gereklidir.
İsviçre Büyükelçiliği, vize ve pasaport işlemlerinde tek yetkilidir. İsviçre pasaportu, İsviçre ulusal vizesi, İsviçre Schengen vizesi başvurularında onay mercii olarak görev almaktadır. Türkiye’de yaşayan İsviçre vatandaşlarının doğum, evlilik, noter, boşanma gibi resmi işlemlerinin tamamı, Büyükelçilik ve Konsolosluk tarafından sürdürülür.
İsviçre Vizesi Nasıl Alınır
İsviçre’ye kısa süreli veya uzun süreli vize almak isteyen vatandaşlar, vize merkezleri aracılığıyla konsolosluğa başvuru yapmak durumundadırlar. Turistik Schengen vizesi için gerekli evraklar, vize başvuru formu ve vize ücretini yatırarak başvuru yapılır. İsviçre vize istiyor mu konusunda şayet bordo pasaport sahibiyseniz, evet istiyor.
Umuma mahsus pasaport sahipleri, kısa ve uzun süreli seyahatleri için vizeye tabiidirler. İsviçre vizesi, İsviçre Konsolosluğuna başvuru yapılarak alınır. Gerekli şartlar arasında ise seyahatin amacı ve kapsamını gösterir belgeleri iletmenizdir. İsviçre Schengen vizesi için gerekli evraklar şöyledir;
- İsviçre Vizesi başvuru formu
- 10 yıldan eski olmayan ve 6 ay geçerliliği olan pasaport
- İsviçre vizesi talep dilekçesi
- TC Kimlik Fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Daha önce alınmış vizeler var ise fotoğrafları
- Varsa eski pasaport
- Uçak ve konaklama belgeleri
- Banka hesap dökümleri
- Banka hesabında minimum 7 bin TL bakiye
- Gelir durumu ve mali durumu gösterir belgeler (tapu, ruhsat, kira geliri vs)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Ve seyahat sağlık sigortası ile İsviçre vize başvurusu yapılabilir. 90 günden uzun süreli seyahat başvuruları için İsviçre konsolosluğu Ankara birimine doğrudan başvuru yapılması gerekiyor. Çalışma vizesi, eğitim vizesi ve ziyaret vizeleri için İsviçre Başkonsolosluğu ve İsviçre Konsolosluğuna şahsen müracaat edilmesi gerekiyor.
Uzun süreli İsviçre ulusal vize başvuruları için mülakat uygulanmaktadır. Konsoloslukta verilen randevuya giderek, yüz yüze mülakat dahilinde vize başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
İsviçre Ye Nasıl Gidilir
İsviçre Schengen vizesi veya ulusal vize alınarak gidilebilir. Seyahat sürenize ve seyahat amacına göre İsviçre vizesi verilmektedir. Schengen vizesi en az 5 gün en fazla 2 hafta içerisinde çıkar. Vize başvurusu bordo pasaportu olan tüm Türk vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler tarafından yapılabilir.
Vize koşullarına uygunluk gösterilmesi durumunda İsviçre’ye seyahat edilebilir. İsviçre vizesi Ankara Büyükelçiliği tarafından onaylanmaktadır. Ancak kısa süreli vizeler için doğrudan başvuru yapılma zorunluluğu bulunmuyor. Vize için gerekli belgelerini tamamlayan bordo pasaport hamilleri, yetkili vize başvuru merkezlerinden işlemlerini tamamlayabilirler.
İsviçre vizesi alan kişiler, Schengen üye ülkelerinde seyahat edebilirler. İsviçre’nin vize talep etmediği ülkeler arasında; BAE, Marshall Adaları, Samao, Doğu Timur, Mikronezya, Tonga Palau, Dominika ve Trinidad bulunuyor. Ayrıca Tobago Peru, Tuvalo, Grenada, Saint Lucia, Ukrayna ve Gürcistan ülke vatandaşları, karşılıklı vize muafiyeti olan ülkeler arasındadır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer ülke vatandaşları, İsviçre vize prosedürlerine uygun şekilde başvuru yaparak, ülkeye seyahat edebilirler. Vize harç ücretleri 2025 de 80 € olarak belirlenmişti. 6- 12 yaş arası çocuklardaysa 40 € ve 6 yaşına kadar olan bebeklerde ücretsiz olarak vize verilmektedir.
İsviçreye Schengen Vizesi İle Gidilir Mi
Schengen vizesi bulunan bordo pasaport hamilleri İsviçre’ye gidebilirler. Yeşil, gri ve siyah pasaportu olan Türk vatandaşları, Schengen vizesine gerek olmadan İsviçre’ye seyahat edebilirler. İsviçre’ye turistik amaçlı gitmek isteyen kişiler, Schengen vizesine başvuru yaparak gidebilirler.
İsviçre Schengen vizesi almak için başvuru şartlarını yerine getirmek gerekiyor. Başvuru belgelerinin güncel ve tam şekilde iletilmesi, başvuru ücretinin yatırılması gerekli koşullar arasındadır. İsvicre vize basvurusu için yetişkinlerde 60 Euro, 6 ve 12 yaş arası çocuklarda 35 Euro vize harç ücreti zorunludur. 0-6 yaş bebeklerden vize ücreti alınmamaktadır.
İsviçre Schengen vizesi alan kişiler, vize tarihleri aralığınsa İsviçre’ye seyahat edebilirler. Schengen üye ülkelerinden olan İsviçre, 90 günden daha uzun süreli seyahat programları için ulusal vize protokolleri uygular.
- Aile birleşimi
- Çalışma
- Eğitim/ dil okulu
- Ticari/ yatırım
- Aile ziyareti
Gibi uzun süreli programlar için doğrudan İsviçre Dış Temsilciliklerine başvuru yapılması gerekiyor. Diğer Schengen ülkelerine geçiş yapılacak durumlarda veya uzun süreli vize opsiyonlarında ek belgeler talep edilir. İsviçre kısa süreli vize başvuru belgelerine ek olarak şu evraklar istenmektedir;
- SGK’lılar için; son 3 aylık maaş bordrosu
- İşe giriş bildirgesi, iş görevi ve pozisyonu
- Şirket belgeleri (imza sirküleri, ticari sicil gazetesi, vergi levhası)
- Memurlar için resmi izin belgesi, kadro veya memuriyet belgeleri, görev kartı vs.
- Tarım işçileri ve çiftçiler için; Ziraat Odası kayıt belgesi
- Meslek kimlik belgesi; sağlık ve tıp çalışanları, mühendisler, avukatlardan talep edilir
- Emekliler için; emeklilik belgesi ve maaş bordrosu
- 18 yaşından küçük olanlar için muvafakatname
Belgeleri talep edilmektedir. Sponsorluk dahilinde İsviçre Schengen vizesi alacak kişilerden, sponsor bilgileri istenir. Öğrencilerin öğrencilik belgeleri ve masrafları karşılayacak sponsor kişinin dilekçesi talep edilmektedir.
İsviçre Konsolosluğu Vize İçin Gerekli Evraklar
İsviçre ulusal vize başvurularında gerekli evraklar, Büyükelçilik tarafından güncellenmiştir. Uzun süreli seyahat programları ve oturum/ çalışma izinleri için yasal belgelerin güncel şekilde teslim edilmesi gerekiyor. Uzun süreli İsviçre vizesi için konsolosluğa bizzat başvuru yapılması gerekiyor. İsviçre schengen vizesi için gerekli evraklar arasında;
- Ticari vize veya aile ve arkadaş ziyareti vizesi başvurularında, İsviçre’de ilgili kişi veya firmanın davetiye mektubu olması gereklidir
- İsviçre Transit vize başvurusu için, rotada olan ülkenin seyahat belgeleri gereklidir
- İsviçre öğrenci vizesi başvurularında, öğrenci belgesi, diploma ve eğitim kurumu belgeleri, transkript ile İsviçre’de kayıt olduğu kurumdan alınan kabul belgesi/ davetiye belgesi istenir. Eğitim amaçlı vizelerde ilaveten dil yeterlilik belgesi gerekiyor.
- İsviçre Aile Birleşimi vize başvurularında, uluslararası geçerliliğe sahip evlenme belgesi, nüfus kayıt örnekleri, maddi durum gösterir belge, çocuklara ait nüfus kayıt örnekleri gibi ek belgeler talep edilir.
Ticaret ve yatırımcı vizesi başvurularında tüm ticari faaliyete dair belgeler, davetiye ve İsviçre şirketinin izin- kayıt- faaliyet belgeleri talep edilmektedir. Konsolosluktan vize başvuru randevusu alınır ve belgeler, başvuru formu ile birlikte iletilir. Konsolosluğun verdiği mülakat randevusuna katılım zorunluluğu bulunuyor. Vize başvuru işlemlerinin tamamlanması halinde, ilgili vize türünün süresine göre sonuçlandırılır.
İsviçre Vize Başvuru Merkezi
İsviçre vize başvurularında yetkili merkezler üzerinden işlem sağlanır. Turistik vize programları ve kısa süreli seyahatler için konsolosluk birimlerine müracaat edilme zorunluluğu yoktur. Türkiye’nin tüm bölgelerinde ve pek çok kentinde bulunan vize başvuru merkezlerinden başvuru yapabilirsiniz.
İsviçre vizesi almak zor mu, başvuru şartları nelerdir gibi konularda danışmanlık hizmetleri de verilmektedir. Vizelerin daha kolay ve sorunsuz şekilde çıkması için vize başvuru merkezlerinden, prosedürlere uygun şekilde başvuru işlemleri yapılmaktadır.
Konsolosluk randevu alımı, başvuru işlemleri, kurye hizmetleri ve danışmanlık alanlarında hizmet alabilirsiniz. İsviçre vize başvuruları, uzun süreli oturum/ çalışma izinleri ve aile birleşimi vizeleri için şahsen başvuru yapılması gerekiyor. Konsolosluk tarafından sağlanan mülakata katılarak, vize talebinizle ilgili yönlendirilen soruları yanıtlamanız gerekiyor.
Uzun süreli oturumlar için çeşitli seviyelerde dil yeterlilik belgesi talep edilir. Başvuru için gerekli evraklar 2025 ve vize harç ücretleri bilgisini edinerek, işlem sağlayabilirsiniz.
İsviçre Konsolosluğu Vize Başvuru Formu
Schengen vize protokollerine uygun şekilde hazırlanan vize formu, dilekçe form niteliğinde dizayn edilmiştir. Schengen vizesi ile isviçreye gidilirmi konusunda, Schengen vize kapsamında olduğu için evet gidilir yanıtı verilmektedir. İsviçre’ye turistik amaçlı seyahat etmek isteyen kişiler, online başvuru formunu doldurarak başvuru yapabilirler.
Online erişimde sunulan başvuru formunu indirerek temin edebilirsiniz. Vize başvuru merkezlerinden de başvuru formu verilmektedir. Formun eksiksiz ve resmi bilgilerle doldurulması gerekiyor. İsviçre Konsolosluğu başvuru belgelerine ek olarak vize talep dilekçesi ister. Dilekçe Türkçe ve İngilizce veya direkt İngilizce olarak hazırlanabilir.
Seyahatinizin amacı ve vize talebiniz doğrultusunda, kişisel bilgileriniz, iş ve çalıma bilgileriniz ile aile ve yaşantınızla bilgili detaylara yer vererek dilekçe yazabilirsiniz. Dilekçenin el yazısı ile hazırlanma zorunluluğu yoktur. Bilgisayardan yazabilir veya danışmanlık merkezleri aracılığıyla gereğine uygun dilekçe hazırlatabilirsiniz.
İsviçre Yeşil Pasaport
Hususi pasaport sahibi Tük vatandaşları, vizeye gerek olmadan İsviçre’ye gidebilirler. 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyecek olan seyahat programları için Schengen vizesinden muaftırlar. Yeşil pasaport sahipleri İsviçre seyahatlerinde, doğrudan rezervasyonlarıyla gidebilirler.
Ulusal İsvicre vize başvuruları için tüm kategorilerde pasaport hamilleri, vizeye tabiidirler. Schengen üye ülkelerinde seyahat ve dolaşım serbestisi bulunan yeşil pasaport sahipleri, 5 yıl geçerliliğe sahip pasaportları ile her yıl 2 defa 90 günlük seyahat hakkına sahiptirler.
İsviçre Vize Ücreti
İsviçre Schengen vizesi 2025 ücretleri, 80 Euro olarak güncellendi. Vize harç ücreti olarak tahsil edilen rakam, vize başvuru işlemlerinden önce yatırılması gereklidir. Başvuru belgeleri ile iletilen yatırım dekontu, gerekli evraklardan biridir.
İsviçre vizesi için gerekli evraklar ve vize harç ücreti ile Schengen vize başvuruları kabul edilmektedir. 0 ila 6 yaş arasındaki çocuklar, Schengen vize harç ücretinden muaf tutulur. 6 ila 12 yaş arası çocuklarda ile 40 Euro vize harç ücreti tahsil edilmektedir. 12 yaş üzeri olan tüm yaş kategorilerinde 80 Euro vize harç ücreti alınır.
İsviçre ulusal vize ücretleri, vize türüne ve izin süresine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Vize danışmanlık ücretleri, uzun süreli vize harç ücretleri konsolosluk tarafından sunulmaktadır. İsviçre aile birleşimi vizesi için vize harç ücreti 150 Euro olarak belirlenmiştir. Yaz okulu vizesi, tıbbi amaçlı vize ve ticari vize harç ücretleri 2025 80 Euro olarak güncellenmiştir.
İsviçre Vizesi Schengen Mi
Avrupa Birliği ülkelerinden İsviçre, aynı zamanda Schengen protokolünü kabul eden ülkelerden biridir. Schengen vize prosedürlerine göre, ülkeye kısa süreli seyahatler için gelecek olanlardan Schengen vizesi talep eder. İsviçre kısa süreli vize, Schengen vizesidir. Turistik amaçlı ve kısa süreli programlarınız için bordo pasaportunuz ile birlikte başvuru yapabilirsiniz. İsviçre schengen vizesi başvuru formu doldurarak, başvuru işlemlerinizi sağlayabilirsiniz.
Başvuru formuna erişim için İsviçre Ankara Büyükelçiliği veya İsviçre Konsolosluğu resmi web sayfasına giriş yapabilirsiniz. Vize başvuru merkezlerinden başvuru formu sağlanmaktadır. Umuma mahsus pasaport hamilleri, İsviçre seyahatleri için Schengen vizesine başvuru yapmak durumundadır.
Hususi (yeşil), diplomatik (siyah) ve hizmet (gri) pasaport sahipleri, 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayacak olan seyahatleri için vize almak zorunda değiller. Schengen vize anlaşmaları kapsamında vizesiz seyahat edebilirler.
Ankara İsviçre konsolosluğu online randevu sisteminden, ulusal vize başvuruları için randevu alabilirsiniz. Oturum izni, çalışma izni, aile birleşimi vizesi veya öğrenci vizesi başvurularında, şahsen mülakat gerçekleştirilir.
İsviçre Çalışma Vizesi
İsviçre’de çalışma izni almak için öncelikle iş bulmak veya bir işe kabul edilmiş olmak gerekiyor. Kendi imkanlarıyla iş bulan ve İsviçre’de bir firma ile iş sözleşmesi yapan kişiler B tipi çalışma vizesine başvuru yapabilirler. 90 günden daha uzun süreli oturum izinleri için İsviçre B tipi vizesi verilir.
İsviçre’de bir şirketten iş teklifi alan kişiler veya iş kurmak isteyen kişiler İsviçre çalıma vizesi alabilirler. Ülke vize kanunları dahilinde, kalifiye meslekler grubunda olan kişilerde İsviçre ulusal vize başvuru hakkından yararlanabilir.
İsviçre çalışma vizesi için gerekli belgeler;
- 10 yıldan eski olmayan ve seyahat süresi sonunda en az 6 ay geçerliliği olacak pasaport. Ve en az son 2 sayfasının boş olması gerekiyor.
- İsviçre vizesi başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf 2 adet
- Seyahat sağlık sigortası
- Uçak ve konaklama belgeleri
- Son 3 aya ait banka döküm bilgileri ve hesapta 5- 7bin civarında bakiye
- Çalışanlar için SGK dökümü, maaş bordrosu
- Şirket içi transferler için iş yeri ve İsviçre şirket belgeleri, davetiye
- Tapu ve ruhsat gibi gelir durumu belgeleri
- Sgk işe giriş bildirgesi
Gibi çalışma belgelerinin güncel olarak temin edilmesi gerekiyor. Mevsimlik işçiler, tarım işçileri, mühendisler ve kalifiye meslek grubunda olanlar için ek kayıt belgeleri talep edilmektedir.
İsviçre yeşil pasaporta vize istiyor mu konusunda kısa süreli seyahatler için vizeye gerek yoktur. Uzun süreli seyahatler için oturum izni türüne bağlı olarak vize başvurusu yapmak gereklidir. Schengen vize kapsamında 180 gün içinde 90 günden fazla olmayan seyahatler için vize istemez.
İsviçre Ankara Konsolosluğu
İsviçre Büyükelçiliği, Türkiye’nin başkenti Ankara’dadır. Türkiye ve İsviçre arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye’de yaşayan İsviçre vatandaşları için görev yapmaktadır. İsviçre Ankara Konsolosluğu, Türk vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan yabancı uyrukluların İsviçre seyahatleri için hizmet vermektedir.
İsviçre vize evrakları, vize başvuru talepleri ve pasaport işlemleri gibi alanlarda hizmet sağlanıyor. İsviçreliler için doğum, ölüm, evlilik, noter, pasaport, miras ve vatandaşlık işlemleri için konsolosluk biriminden hizmet verilmektedir.
Kavaklıdere Ankara adresinden Büyükelçilik ve konsolosluk hizmetleri sağlanıyor. Ankara Büyükelçiliğine 0312 457 3100 numaralı telefonlardan ulaşabilir ve işlemleriniz için bilgi alabilirsiniz. Evrak gönderimleri için faks numarası 0312 467 1199 üzerinden gönderim sağlayabilirsiniz.
İsviçre Ankara Konsolosluğu mail erişim adresi [email protected] olarak belirtilmiştir. Konsolosluk işlemleri hakkında bilgi almak ve sorularınız için e-mail adresinden erişim sağlayabilir, mesajlarınızı iletebilirsiniz.
İsviçre ulusal vize başvuruları ve Schengen vize başvuruları, aile birleşimi, çalışma ve oturum izin belgeleri, vatandaşlık başvuruları için İsviçre Büyükelçiliği hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu
İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu, Levent İstanbul’da faaliyet gösteriyor. İstanbul ve görev bölgeleri dahilindeki şehirlerde yaşayan vatandaşlar, konsolosluk işlemleri için başvuru yapabilirler. Türkiye’de oturumu olan İsviçre vatandaşları için hizmet verilmektedir. Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu kişiler için pasaport ve vize işlemleri, oturum ve vatandaşlık hizmetleri için faaliyet gösterilmektedir.
İsviçre için vize almak isteyen TC vatandaşları, İsviçre İstanbul Başkonsolosluğuna başvuru yapabilirler. Tüm konularda bilgi almak için [email protected] e-posta adresinden erişim sağlayabilirsiniz. Telefonla bilgi almak, randevu talebinde bulunmak için İstanbul Konsolosluğu santral birimi 0212 283 1282 telefon numarasından ulaşım sağlıyor.
Faks gönderilerinin için 0212 283 1298 numarası üzerinden ulaşabilirsiniz. İstanbul Konsolosluğu hizmetleri dahilinde;
- İsviçre Schengen vizesi
- İsviçre çalışma vizesi
- İsviçre öğrenci vizesi
- İsviçre Aile ziyareti vizesi
- İsviçre aile birleşimi vizesi
- İsviçre ticari vize
- Transit vize
Başvurularından bulunabilir, oturum ve vatandaşlık işlemlerini sağlayabilirsiniz.
İsviçre Vizesi Nasıl Alınır
Avrupa Birliği ülkelerinden İsviçre, 3. Dünya ülkelerinden vize talep eder. Türkiye’yi bu kapsamda değerlendiren ülke, bordo pasaport sahiplerinden kısa süreli programları için vize uygulaması yapar. Turistik vize kapsamında 3 ayı geçmeyecek olan seyahat programlarında İsviçre vizesi almanız gerekiyor. İsviçre vize başvurusu için gerekli evraklar tamamlanarak, başvuru yapabilir ve İsviçre vizesi alabilirsiniz.
Hususi pasaport, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları, Schengen vizesinden muaftırlar. 3 ayı geçmeyecek olan seyahat programlarında, vizeden muaf şekilde İsviçre’ye gidebilirler. İsviçre vizesi için gerekli belgeler arasında iş ve çalışma belgeleri özellikle istenir.
Başvuru sahipleri, pasaportlarının güncel ve boş sayfaları olması halinde başvuru yapabilirler. Vize harç ücretinin yatırılmış olması ve dekontunun başvuru belgeleri ile teslim edilmesi gerekiyor. İsviçre vizesi için öncelikle randevu oluşturma işlemi yapılır.
Konsolosluk sayfasından edineceğiniz İsviçre vize başvuru formunu doldurunuz ve gerekli evraklar ile randevu tarihinizde başvurunuzu sağlayınız. İsviçre vizesi ne kadar sorusu için konsolosluk 2025 ücretini 80 Euro olarak belirtmiştir.
12 yaş üzerindeki tüm pasaport sahipleri için 80 Euro yatırmaları gerekir. 6 ve 12 yaş arasında olan pasaport sahipleri için 40 Euro talep edilmektedir. Vize harç ücretinden muaf olan yaş grubu ise 0-6 yaş grubudur. Vize harç ücretini, başvuru işlemlerinden önce yatırmanız gerekiyor.
İsviçre Göçmenlik Başvurusu
26 kantondan oluşan İsviçre’nin her bölgesinde Göçmen Dairesi bulunuyor. İsviçre’de kısa süreli oturum izni veya uzun süreli oturum izni bulunan kişiler, göçmen bürolarına müracaat ederek, vize sürelerini uzatabilirler. Çalışma vizesi ve öğrenci vizelerinde, süresi dolan yabancı uyruklu kişiler bu merkezlerden vize yenileyebilirler.
İsviçre vizesi için gerekli belgeler, göçmen bürolarında farklılık gösterir. Çalışma izin ve kayıt belgeleri, öğrenciler için eğitim kurumundan alınan güncel belgeler dahilinde işlem sağlanmaktadır.
Avrupa Birliği ülke vatandaşları ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülke vatandaşlarının dışındaki kişiler, ancak vize protokolleri dahilinde göçmenlik başvurusu yapabilir. Uzun süreli oturum izni alarak, en az 10 yıl boyunca İsviçre’de ikamet eden yabancı uyruklular bu haktan yararlanabilmektedir.
C tipi uzun süreli oturum vizesi olarak bilinen başvurularda, kişinin öncelikle kısa süreli oturum izni alması ve vize süresini yenileyerek 10 sene yaşaması gerekiyor. Bu süreç boyunca kesintisiz olarak İsviçre’ye yaşayan bir kişi, kalıcı oturum veya süresiz oturum olarak bilinen vizeden yararlanabilir.
İsviçre Oturum İzni Nasıl Alınır
İsviçre’de çalışma izni almak için şirket içi transfer opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz. Kendiniz bir iş bularak, İsviçre firmasıyla iş anlaşması yapabilirsiniz. Veya nitelikli meslekler dahilinde eğitim veya uzmanlığınız bulunuyor ise kalifiye meslekler kapsamından faydalanabilirsiniz.
Eğitim alıyor ve İsviçre’de öğrenciliğinize devam ediyorsanız, uzun süreli oturum izni alabilirsiniz. İsviçre ye vize nasıl alınır konusunda, uzun süreli vizeler için amacı destekler belgelerle başvuru yapılması gereklidir. Aile birleşimi vizesi dahilinde de uzun süreli oturum verilir. En az 6 aydan itibaren 10 yıla kadar İsviçre uzun süreli oturum izni alınabilir.
Çalışan kişilerin, çalıştıkları firma veya kurumda memnuniyet şeklinde çalışmaya devam etmek istemeleri halinde, oturum süresi uzatılabilir. Öğrenciler, eğitim süreleri bittikten sonra 12 ay içinde İsviçre’de iş bularak yaşamaya devam edebilirler. İş kurmak ve ticari faaliyetlerde bulunmak isteyenler, gerekli prosedürleri tamamlamaları halinde, oturum izni alabilirler.
İsviçre Vatandaşı Olmak İçin Şartlar
İsviçre’ye nasıl gidilir, nasıl vatandaşlık alınır konusunda bilinmesi gereken, en az 10 yıl İsviçre’de yaşamanız gerektiğidir. İsviçre vatandaşı olmak için, o ülkenin vatandaşı ile evlilik yapmanız gerekiyor. İsviçre’de uzun süreli oturum izni olan kişi ile evlilik ve İsviçre vatandaşlığı olan kişi ile evlilik, farklı sürelerde vatandaşlık hakkı tanır.
Aile birleşimi vizesi kapsamında, birinci derecede yakınları İsviçre’de olan kişiler, uzun süreli oturum hakkıyla başvuru yapabilirler. 1 yıl ile 5 yıl arasında alınabilen uzun süreli oturumlar, kamu düzenine uygun şekilde yaşanması halinde, 10 yıla kadar uzatılabilir. 10 yıl süresince İsviçre’de yaşamanız halinde kalıcı oturum ve vatandaşlık başvurusu yapma hakkınız oluyor.
İsviçre Büyükelçiliği Ankara, Türk vatandaşlarının vize ve oturum izin başvurularında tek yetkilidir. İsviçre’de yaşayan Türk vatandaşları ise süre uzatımı için Göçmen Dairelerinden başvuru yapabilirler.
İsviçre Öğrenci Vizesi
Erasmus vizesi, dil okulu vizesi, öğrenci veya eğitim vizesi gibi farklı şekilde adlandırılan vizelerden, eğitim süresi boyunca yararlanabilirsiniz. Öğrenciler için İsviçre vizesi başvuru formu, konsolosluklardan ve dijital sistemlerinden edinilebilir. İsviçre’de kabul edildiğiniz eğitim kurumundan davet mektubu veya kayıt belgesi alarak başvuru yapmanız gereklidir.
Sponsor dilekçesi ile başvuru belgelerinin eksiksiz olarak iletilmesi gereklidir. Ayrıca İsviçre vizesi ücreti 80 Euro olarak yatırılmalı ve dekontu, belgelerle birlikte teslim edilmelidir. Öğrenci vizesi 1 yıllık veya 2 yıllık sürelerde verilebilir. Eğitim alanınıza ve kurumda alacağınız belge dahilinde 4-5 yıla kadar uzatılabilir.
İsviçre’de eğitimini tamamlayan öğrenciler 6 ila 12 ay boyunca oturum hakkından yararlanabiliyor. Bu süreçte iş bulmaları veya bir işe yerleşmeleri dahilinde 10 yıla kadar uzun süreli oturum alabilirler. Sponsorluk dahilinde gidecek olan kişilerin tüm sponsorluk belgelerini iletmesi gereklidir.
İsviçreye Çalışmak İçin Nasıl Gidilir
Çalışan statüdeki kişiler, şirket içi değişim programı kapsamında İsviçre’ye gidebilirler. Kanunlar kapsamında istihdamı sağlamak ve belirli bölgelerde işçi açığını kapatmak için kalifiye meslekler belirlenmiştir. İsviçre nasıl gidilir, nasıl çalışma izni alınır konusunda uzmanlığı veya eğitimi bulunan kişilere onay vermektedir.
İsviçre’de çalışmak için kendi imkanlarınızla bir iş bulabilirsiniz, bir şirketten iş teklifi alabilirsiniz. Tıp, sağlık, mühendislik gibi kalifiye meslekler dahilinde başvuru yaparak, sunulan iş fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Çiftçi ve mevsimlik işçi, vasıflı işçi gruplarında yapılan işçi alımları dahilinde İsviçre’ye çalışmak için gidebilirsiniz.
İsviçre’de dil okuluna gitmek, eğitim görmek aynı zamanda part-time çalışma imkanından yararlanmanızı sağlar. Eğitim süreci sonunda İsviçre, ülkede kalma ve iş bulma/ çalışma opsiyonları sunar. Öncelikle kısa süreli geçici oturum izni alabilir, çalışmanız devem ettiği sürece kalıcı ve uzun süreli oturum alabilirsiniz. Ancak öncelikle iş bulmanız ve bir İsviçre firması ile iş sözleşmesi imzalamanız gerekiyor. Çalışma vizesi için;
- Davetiye mektubu
- İş sözleşmesi
- Şirket belgeleri
- Çalışma izin belgesi
- Resmi kurumlara işçi kaydı
- Nüfus ve ikamet belgeleri
- Aylık ve yıllık bazda kişinin alacağı ücreti gösterir belge
İsviçre şirketinin remi kuruluşlara yapacağı müracaatlar ve kişinin Türkiye’den edineceği resmi belgeler dahilinde, çalışma vizesi başvurusu yapılabilir. İsviçre çalışma vizesi 1 yıllık olarak verilir. Opsiyonel olarak 3 yıl ve 5 yıllık periyotlarda yeniden başvuru ile uzatılabilir.
10 yıl boyunca çalıştığınız ve kesintisiz İsviçre’de yaşadığınız durumda kalıcı yani süresiz oturum izni alabilirsiniz.
İsviçre’ye seyahat planlayan bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
İsviçre vize başvuru formunda önemli olan başvuru evraklarında beyan edilen bilgileri doğrular nitelikte hazırlanmasıdır formun üzerinde bulunan imza pasaport üzerindeki imza ile eşleşmelidir.
Kısa süreli İsviçre vizesi için başvurular 6 ile 8 iş günü aralığındadır, uzun süreli ulusal vize türlerinde başvuru süreci değişmektedir.