İsviçre Vizesi İçin Gerekli Evrak Listesi 2023
İsviçre vize evrak listesi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmadan önce çevrimiçi başvuru formu doldurulmalıdır. Başvuru formu doldurulduktan sonra ise Konsolosluktan ya da vize başvuru merkezlerinden randevu almak gereklidir.
Randevu günü geldikten sonra ilgili makamlardan gerekli olan vize belgeleri ile ilgili bilgi almak mümkün olacaktır. Ancak, evrak bildirimine ek biometrik veri işlemi, yani parmak izi taraması yapıldığını ve bazı durumlarda mülakat yapılması gerektiğini söylemek de mümkündür. Mülakat, uzun süreli kalımlarda yani D tipi vize başvurularında gerekli olan bir uygulamadır.
İsviçre vize evrakları teslim edildikten sonra gerekli izinlerin ne kadar sürede çıkacağını kestirmek mümkün değildir. Bu sürenin genel olarak 5 ila 15 gün arası sürdüğü bilinmekle birlikte, vize süresine göre uzamasının mümkün olduğu göz ardı edilmemelidir. Bunların tamamı göz önünde bulundurularak toplanması gereken İsviçre vize belgeleri ise aşağıda verildiği gibidir.
- İsviçre vizesi için doldurulmuş başvuru formu,
- Vize talep dilekçesi,>>> visacenter.com.tr/vize-basvurusu-dilekce-yazisi
- Seyahat bittikten sonra en az 3 daha geçerli olduğu bilinen ve 2 sayfası boş olan pasaport,
- Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi,
- Tercihen 2 adet olan 3,5 * 4,5 ölçülerinde biometrik fotoğraf,
- Daha önce, yani son 3 yıl içerisinde alınmış olan vizelerin fotokopileri,
- Otel ve benzeri konaklama yerlerinin rezervasyonları,>>> visacenter.com.tr/vize-basvurusu-konaklama-belgesi
- Seyahate dair belgeler ( rezervasyon ve gidiş – dönüş bileti gibi ),>>> visacenter.com.tr/vize-basvurusu-ucus-rezervasyonu
- Son 3 aylık hesap dökümleri ve seyahat için yeterli miktarda olduğu bilinen bakiye (bu bakiyenin minimum 7000 TL olması gereklidir)
- Mali durumun anlaşılması amacı ile gösterge olarak kabul edilen araç ruhsatı, tapu ve kira geliri gibi belgeler,
- Tam vukuatlı olduğu bilinen nüfus kayıt örneği,
- 000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası,
- Schengen bölgesinin diğer ülkelerine de geçiş yapılması planlanıyorsa, bu planın detaylarının bulunduğu belgeler (yalnızca İsviçre’de kalacak olanlar için böyle bir zorunluluk yoktur.)
- Çalışanlar için özel olarak istenen 3 aylık maaş bordrosu, işe devam taahhüdü, iş yerindeki pozisyonu, işe giriş bildirgesi, iş yerinin vergi levhası, imza sirküleri ve buna benzer belgeler,
- Şirket ortakları ya da sahiplerine özel olarak ek; şirketin faaliyet belgesi, vergi levhası, ticari sicil gazetesi, imza sirküleri ve bunlara dair belgeler,
- Memurlara için özel olarak ek; resmi izin belgeleri, memuriyet gösteren belgeler, görevin kimlik kartı ve benzeri belgeler,
- Çiftçilere özel olarak ek; Ziraat Odası’ndan alınmış olan çiftçi belgesi,
- Avukat, Eczacı, Doktor, Diş Hekimi, Mühendis gibi meslek erbaplarına özel olarak ek; oda kartı ya da mesleki kimlik kartı,
- Emekliler için özel olarak ek; emeklilik karı, emekli maaşını gösteren belgeler ve benzerleri,
- 18 yaşını henüz doldurmamış olanlara özel olarak ek; ebeveynlerinden alınan ve noter onaylı olan muvaffakatname,
- Öğrenciler için özel olarak ek; sponsor bilgileri ve öğrenci belgesi,
- Ev hanımı ve çalışmayan diğer kişiler için ek olarak sponsor bilgileri,
- Aile veya arkadaş ziyareti vizesi ve ticari vize alacak olanlar için ek; davetiye>>> visacenter.com.tr/vize-basvurusu-davetiye-mektubu
- Transit vize alacak olanlar için ek; aktarma yapılacak ise İsviçre üzerinden aktarma yapılarak gidilecek olan ülke için var olan seyahat rezervasyon bilgileri,
- Öğrenci vizesi alacak olanlar için ek; öğrenci belgesi, transkript, diploma, motivasyon yazısı, İsviçre’de eğitim görülecek yerden alınmış olunan kabul belgesi ve dil yeterliliği belgesi,
- Aile birleşimi vizesi alacak olanlar için ek; evlilik cüzdanı, eş ve çocuk bilgisi, masrafların karşılanacağı kaynak ve ikamet edileceği bilinen yerin adres bilgileri gibi belgeler, vize belgeleri arasında yer alan belgelerdir.
Ek bilgi olarak İsviçre ile vize kolaylığı anlaşması bulunan ülkeler mevcuttur. Bu ülkeler, aşağıda verildiği gibidir.
- Arnavutluk,
- Kuzey Makedonya
- Azerbaycan
- Moldova,
- Gürcistan,
- Rusya
- Sırbistan
- Ukrayna
- Karadağ
- Yeşil burun adaları
Karşılıklı muafiyet anlaşması bulunan ülkeler ise aşağıda verildiği gibidir.
- Doğu Timor,
- Marshall Adaları,
- Samoa
- Palau,
- Dominika,
- Tonga,
- Peru,
- Grenada,
- Gürcistan,
- Ukrayna,
- Kiribati,
- Kolombiya
İsviçre Vize Ücreti
- Kısa süreli, göçmen olmayan yani 180 günlük süre içerisinde yalnızca 90 gün kalma izni bulunan vize türü için konsolosluk harcı 100 Euro, dış sağlayıcı ücreti ise 125 TL’dir.
- Yine kısa süreli olan yani 180 günlük sürede 90 gün oturma izni sunan vizelerin 6 ila 12 yaş arası çocuklar için var olan konsolosluk harcı 60 Euro, dış sağlayıcı ücreti ise 125 TL’dir.
- Kısa süreyi kapsayan göçmen olmayan vize türünün 0 ila 6 yaş arası çocuklar için konsolosluk harcı ücreti yoktur, dış sağlayıcı hizmeti ise yalnızca 125 TL’dir.
- Ticari hizmet amacı ile vize alan kişileri kapsayan ticari vize ücreti için konsolosluk harcı 100 Euro, dış sağlayıcı ücreti ise 125 TL’dir.
- Tıbbi amaç ile alınan tıbbi amaçlı vize için geçerli olan konsolosluk harcı 100 Euro, dış sağlayıcı ücreti ise 125 TL’dir.
- Yaz okulu için gidilen yani kısa süreli eğitimi kapsayan vize türü için konsolosluk harcı 100 Euro, dış sağlayıcı ücreti ise 125 TL’dir.
- Aile ya da arkadaşı ziyaret amacı ile alınan vize türünün konsolosluk harcı 100 Euro, dış sağlayıcı ücreti ise 125 TL’dir.
Bir dip not ile belirtilmesi gereklidir ki bahsi geçen ücretler, güncellenmiş ücretlerdir. Normal olarak bakıldığında 03 Şubat 2023 tarihinin öncesini kapsayan vize ücretleri, mevcut vize ücretlerinden 20 Euro azdır. Yani şubat ayında vize ücretlerine, konsolosluk harçlarına 20 Euro zam gelmiştir.
Ancak vizeyi almak için ücretleri ödemiş olmak yeterli değildir. Bir de işin diplomatik kısmı vardır ki, bu kısmın tamamlanması için bazı belgelerin toplanması ve gerekli makamlara sunulması gereklidir. Bahsi geçen evraklar ve İsviçre vize evrakları ile ilgi detaylar ise aşağıda verildiği gibidir.
İsviçre vize ücreti hakkında yapılan arama motorlarında seyahat amaçlı araştırmalar oldukça artış göstermiştir. Bu artışın sebebinin anlaşılması için ise ilk önce ülke hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir.
İsviçre, Dünya’nın en yaşanabilir yeri olarak bilinen, denize herhangi bir kıyısı bulunmayan ve İsviçre Platosu, Alpler ve Jura Dağları arasında bölünmüş olan bir ülkedir. Bu denli merak ediliyor olmasının temel nedeni de budur.
Resmi adı İsviçre Konfederasyonu olan ülkenin yüz ölçümü, diğer gelişmiş ülkelere kıyasla fazlasıyla azdır. Yüz ölçümünün matematiksel karşılığı, 41 285 kilometre karedir. Bağımsız olması ise bu denli merak ediliyor olmasının ve ilgi çekmesinin bir diğer nedenidir.
İsviçre vize ücretleri hakkında bilgi vermeden önce vize türlerinin incelenmesi gereklidir. Bahsi geçen İsviçre vize türleri ise aşağıda verildiği gibidir.
- Göçmen Vizeler: Uzun süreli olarak da bilinen göçmen vizeler, 90 günden fazla kalması gereken kişilerin almaları gereken vizelerdir. Yani İsviçre’de 90 günden fazla kalacak olan kişilerin göçmen vizesi almaları gereklidir. Bu tür vizelerin Schengen Anlaşması kapsamına girmemesi de Schengen vizesi alma zorunluluğunun ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Bu vizeyi almak için ise İsviçre Büyükelçiliğe ya da İsviçre Başkonsolosluğuna doğrudan başvuru yapmak gereklidir. Göçmen vizesi kapsamına giren vizeler ise aşağıda verildiği gibidir.
- Çalışma izni vizesi,
- Aile birleşimi vizesi,
- Uzun süreli eğitim vizesi,
- Evlilik öncesi vize gibi vizeler uzun süreli vizelerdir.
- Göçmen Olmayan Vizeler: Kısa süreli vizeler olarak da bilinen göçmen olmayan vizeler, 180 günlük sürede 90 günden fazla kalınmaması gerekliliği bulunan vizelerdir. Herhangi bir Schengen ülkesine ya da doğrudan İsviçre’ye gitmek için gerekli olan bu vizeler, İsviçre Büyükelçiliği ya da İsviçre Başkonsolosluğu tarafından verilebilecek olan vizelerdir. Bahsi geçen iki makamın da takdirine göre bir veya birden fazla giriş vizesi verilmesi ise mümkündür. Bu vizelerin geçerlilik süreleri, yine yukarıda bahsi geçen iki makama göre 1 ila 5 yıl kadar olabilmektedir. Başlıca göçmen olmayan vize, yani kısa süreli vize türleri ise aşağıda verildiği gibidir.
- Turistik vize,
- Arkadaş ve aile ziyareti vizesi,
- Ticari vize,
- Transit geçiş vizesi,
- Kültürel etkinlik vizesi,
- Sportif etkinlik vizesi,
- Kısa süreli eğitim vizesi gibi vizeler, kısa süreli vize türlerinden bazılarıdır.
İsviçre vize türleri tam anlamı ile öğrenildikten sonra vize ücretleri ile ilgili verilmesi mümkün olan bilgiler ise aşağıda verildiği gibidir.
İsviçre Vize Formu
Ülkemizden İsviçre’ye çeşitli amaçlar ile ziyaretler yapan kişiler mevcuttur. Bu ziyaretlerin, ticari, turistik ya da özel amaçlar ile yapılmaları mümkündür. Ancak seyahat amacı ne olursa olsun bilindik bir gerçek vardır, o da vize almak isteyen Türkiye vatandaşlarının tercih ettikleri vize türüne bağlı olarak değişmek şartı ile hazırladıkları evraklara ek, bir İsviçre vize başvuru formu da ibraz etmeleri gerektiğidir.
Başvuru için gerekli olan formun hazırlanmış olduğu 3 dil mevcuttur. Bu diller, İngilizce, Türkçe ve Fransızca şeklindedir. Ancak bu, başvuru formunda Türkçe açıklamaların da olduğu anlamına gelen bir bilgi değildir. Buna karşılık yeterli seviyede dil bilgisi bulunmayan kişilerin, başvuru formunu doldurdukları esnada görevliden gerekli olan bilgileri talep edip yardım istemesi mümkündür. Bu, dil bilgisi yeterliliği bulunmayan kişiler için adeta zorunlu olan bir durumdur. Çünkü başvurusunun onaylanmasını talep eden kişilerin, forma özellikle dikkat etmeleri gereklidir. Bunun temel nedeni ise, vize başvurusunu inceleyen yetkililerin, başvuru formuna özellikle dikkat etmesidir. Yani formda yapılacak en ufak bir yanlışlık sebebi ile başvurunun iptal edilmesi ihtimali vardır.
Kişisel kimlik bilgilerinin talep edildiği bir kısım, başvuru formunda özellikle bulunmaktadır. Bu formu dolduracak olan kişilerin, ilgili alanları kimlik bilgileri doğrultusunda doldurmaları gereklidir. Bu bilgileri dolduran kişilerin karşılarına bir sonraki adımda pasaport ile ilgili bilgiler çıkacaktır. Bu kısımda ise pasaportun nereden, hangi tarihte alındığı, geçerlilik süresi ve türü gibi bilgiler talep edilmektedir. Başvuru formu doldurulurken dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar ise aşağıda verildiği gibidir.
İsviçre Vize Başvuru Formu Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Seyahatin amacı özellikle belirtilmelidir. Bu, evrakları inceleyen kişilerin en çok dikkat ettikleri bilgidir. Bu sebeple seyahatin amacı hem açık ve net bir şekilde belirtilmeli hem de gerekli evraklar ile kanıtlanmalıdır. Örneğin İsviçre öğrenci vizesi alacak olan kişilerin, eğitim görecekleri kurumdan aldıkları onay belgesini, öğrenci belgelerini ve gerekli olan diğer önemli belgeleri başvuru formuna ek sunmaları gereklidir.
- Ticari ve iş amacı ile yapılan ziyaretlerde, ziyareti yapacak olan kişilerin istenilen evrakları yine istenilen ölçütlerde hazırlamaları ve iş yerleri ile ilgili gerekli bilgileri sunmaları önem arz etmektedir. Verilen bilgi ve belgeler konsolosluğun ölçütleri baz alınarak hazırlansa dâhil, konsolosluğun ihtiyaç duyulan hallerde iş yeri ve meslekler ile ilgili ekstra belge talep etmeleri mümkündür.
- İsviçre başvuru formu dolduracak olan kişilerin 2 adet imza ve tarih alanı ile karşılaşmaları mümkündür. İlk imza, formda talep üzerine paylaşılan bilgilerin doğruluğunun vize sahibi tarafından onaylandığını belirten imzadır. İkinci imza ise vize süreci ve koşullarının yine vize talebinde bulunan kişi tarafından kabul edildiğini belirten imzadır.
- Visacenter, İsviçre vizesini talep ettiğiniz andan son ana kadar sizlerin yanında bulunacak olup kendiniz için verebileceğiniz en doğru karar, bizleri tercih etmek olacaktır.
İsviçre Vize Dilekçesi
Vize dilekçesi turistik ziyaret adı altında, iki durumda talep edilen bir dilekçedir. Bu durumlar aşağıda verildiği gibidir.
- İsviçre vize dilekçesi, Turistik vize başvurusunda bulunan kişinin SGK’lı çalışan olması durumunda, firma yetkilisince kişinin seyahat tarihinde izinli olduğuna dair beyan bulunduran bir vize talep dilekçesi yazılmalıdır.
- İsviçre vize dilekçesi, Turistik vize başvurusunda bulunan kişinin ev hanımı ya da öğrenci olması durumunda gerekli seyahat masraflarının sponsor tarafından karşılanması gereklidir. Başvuru yapan kişilerin birinci dereceden yakınları ( anne – baba, çocuk, eş ) ise Konsolosluk tarafından sponsor olarak kabul edilebilmektedir. Bu kişilerden sponsor olanın, gerekli seyahat masraflarını kendisinin karşıladığına dair İsviçre Konsolosluğuna taahhütte bulunması, bu taahhüdü ise bir İsviçre vize talep dilekçesi aracılığı ile iletmesi gereklidir.
İsviçre Ticari Vize Dilekçesi:
Ticari vize dilekçesini gerekli kılan haller ise aşağıda verildiği gibidir.
- Personelini iş seyahatine gönderecek olan şirket için, şirket yetkilisi tarafından şirket antetli olan kâğıda yazılmalı ve imza ile kaşe taşımalıdır.
- Seyahatin amacı açık bir şekilde yazılmalıdır.
- Seyahate çıkacak olan kişinin firmada sahip olduğu görev ve konum açıkça belirtilmelidir.
- Ziyaret edecek olan kişinin seyahat başlangıç ve bitiş tarihi açıkça belirtilmelidir.
- Şirket yetkili tarafından hazırlanan dilekçede, yaşanması muhtemel olan masrafların karşılanacağı açıkça belirtilmelidir.
- Dilekçede bulunan bilgiler, dosyaya eklenen diğer bilgiler ile desteklenmeli ve kanıtlanmalıdır.
İsviçre Vizesi Kaç Günde Çıkar?
İsviçre vize çıkış süreleri, yukarıda da belirtilmiş olunduğu üzere ve İsviçre vize ücreti aksine net değildir. Yani İsviçre’ye gidecek olan kişilere vizenin çıkış tarihi ile ilgili net bir bilgi sunulması şansı yoktur. Ancak, bu sürenin genel itibari ile 5 ila 15 gün arasında olduğunu söylemek mümkündür.
Bu, minimum süredir. Yani en az bu kadar zamanda çıktığını söylemek mümkündür. Ancak artan vize süreleri sonucunda, vize onay sürecinin de artacağı bilinmelidir.
Aslında ülkeyi ziyaret eden kişilerin uzun süreli vize ya da kısa süreli vize alış durumuna göre, vize onay sürecinde değişiklikler meydana gelecektir. Bunda, vize dilekçesi ve vize talep formu üzerinde yer alan bilgilerin ve seçilen vize türünün etkili olduğunu söylemek mümkündür. İsviçre Vize ücreti koşulsuz şartsız ve geri ödemesiz alınmaktayken, ret durumunda geri ödeme yapılmaz.
İsviçre’ye Çalışmaya Gitmek İstiyorum, Ne Yapabilirim?
İsviçre’ye çalışmak için gitmek isteyen kişilerin Çalışma Vizesine başvuru yapması gerekmektedir. Bunun için gerekli vize koşullarını sağlıyor olmalısınız. Ayrıca Türkiye de çalıştığınız iş yeri sizi İsviçre de hizmet veren merkezine gönderebilir. Bunun için sizden istenilen vize başvuru evrakları sunarak vize başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.
İsviçre’ye Giriş Yasağı Nedir?
İsviçre’ye seyahat edebilirsiniz. Fakat enfeksiyon riski yüksek bir ülkede bulunmanızdan dolayı İsviçre’ye girişte 10 günlük karantinaya girmeniz gerekmektedir. İsviçre vize başvurusunda yetkili kişiler gerekli bilgileri verecektir. Ancak ülkeye giriş yaptıktan sonra kalacağınız yere direk gidecek 10 gün çıkmadan kalmanız şarttır. Ancak bu koşulu yerine getirebilecekseniz İsviçre’ye girebilirsiniz.
İsviçre’ye Nasıl Gidilir?
İsviçre’ye gitmek istiyorsanız vize için başvuru yapmalısınız. İsviçre Konsolosluğu ya da vize merkezleri aracılığı ile İsviçre vizesine başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Seyahat amacınıza uygun vize türüne başvuru yapmanız gerekmektedir. İsviçre’ye en çok seyahat uçak ile yapılmaktadır. Ancak isteye vatandaşlar karayolunu da tercih edebilir. Her iki giriş yönteminde de vize göstermeniz zorunludur.
İsviçre’ye Giriş Yasağı Corono’dan Dolayı Devam Ediyor Mu?
Evet. İsviçre Hükümeti tedbirler doğrultusunda ülkeye giriş sağlıyor. Seyahat edecek vatandaşın en son bulunduğu ülke riskli ise 10 gün İsviçre’ye girişte karantina da kalması zorunludur. Bunun için ülke de kalacağınız yere direk gitmeniz ve 10 gün kimse ile temas etmeden kamanız istenmektedir. Ancak koşulu yerine getirenler ülkeye alınacaktır. Eğer bu koşul yerine getirilmez ise İsviçre’ye seyahat edemezsiniz. Dolayısı ile İsviçre’ye seyahat etmeyi planlıyorsanız 10 gün karantinada kalmanız gerekebilir.
İsviçre’nin Vize İstemediği Ülkeler Nelerdir?
İsviçre vizesi için Hükümetler kendi arasında bir anlaşma yaptı ve ülkeler arası vizesiz giriş-çıkış söz konusudur. Bu ülkeler;
Kolombiya, Gürcistan, Grenada, Trinidad ve Tobago, Tonga, Samoa, Marshall Adaları, Mikronezya, Dominika, Tavalu, Ukrayna, Vanuatu, BAE, Palau, Doğu Timor, Peru, Kiribati, Saint Vincent ve Grenadinler ve Saint Lucia ülke vatandaşlarının vize almasına gerek yoktur. Aynı zamanda İsviçre transit vizesini almalarına bazı ülke vatandaşları İsviçre’ye seyahat edebilir. Bu ülkeler; Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Büyük Britanya, İrlanda, Kanada, Romanya, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Schengen üye devletleri’dir.
İsviçre Başvuru Formu Nedir?
İsviçre’ye seyahat etmek istiyorsanız vize için başvuru yapmanız gerekmektedir. İsviçre vizesi için yapılacak vize başvurusunda ilk olarak vize başvuru formu doldurulmalıdır. İsviçre vize başvuru formunda yer alan sorulara doğru yanıtlar vermelisiniz. Aynı zamanda vize başvurunuzu destekleyici belgeler sunmanız gerekmektedir. İsviçre vize başvuru formu için vize merkezine ya da konsolosluğa ücret ödemeniz gerekmektedir.
İsviçre Aile Birleşimi Vize Yorumları Neler?
İsviçre Aile Birleşimi Vizesi için başvuru yapan kişiler en çok vize başvurusunun reddedilmesi ve vize başvurusunun ne kadar sürede sonuçlanacağını merak ediyor. Diğer bir taraftan en çok tartışılan konu İsviçre vizesi ücretleridir. İsviçre vizesinin reddedilmesi ve ücret iadesinin sağlanmamasından mağdur olan kişilerin de yorumları üst sırada yer alıyor.
Fransa Vizesi İle İsviçre’ye Giriş Yapabilir Miyim?
Fransa vizesi ile ilk önce Fransa’ya daha sonra İsviçre’ye giriş yapılmalıdır. Kural ihlali olmaması için Fransa vizesine sahip kişiler ilk önce Fransa’ya seyahat etmelidir. Eğer Fransa vizesi ile İsviçre’ye gitmeye kalkarsanız sınırda kalırsınız. Eğer Fransa vizesi ile İsviçre’ye direk girmeye çalışırsanız Schengen kurallarını ihlal etmiş ve vizeyi kötü kullandığınız için bazı durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.