İzlanda Schengen’e Dahil mi?
Schengen Bölgesi; tüm iç sınırları kaldıran 26 Avrupa ülkesinden oluşan bir bölgedir. 1985’te kurulmuş ve diğer birçok Avrupa Birliği üye devleti de kapsayacak şekilde büyümüştür.
İzlanda Schengen’e dahil mi; Evet. 26 AB ülkesi ve Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre gibi EFTA ülkeleri arasında seyahat etmek için, sınır kontrollerinden muaf tutan, Schengen iş birliğinin bir üyesidir.
İzlanda’ya Schengen Vizesi ile Gidebilir miyim?
İzlanda’ya seyahat etmek isteyen kişiler, tek tip Schengen vizesi ile, tüm Schengen Bölgesine dahil olan ülkelere seyahat edebilir. Schengen vizesi için, ana varış yerinin Schengen bölgesi içinde olduğu eyaleti temsil eden, bir Büyükelçiliğe başvurulur.
Vize alması gereken kişiler, Schengen bölgesine seyahat etmeden önce, ilgili elçilik ya da konsolosluğa vize başvurusunda bulunur. Tek tip schengen vizesi 90 gün geçerliliğe sahiptir.
Schengen Bölgesi Ülkeleri Hangileridir?
Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre Schengen Bölgesine ait ülkelerdir.
Tüm Schengen üyesi ülkeler Avrupa’da bulunur. Buna göre;
- 22 üye Schengen müktesebatı için tam uygulama gerçekleştirir.
- EFTA ülkesi olan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn, Schengen Bölgesi ortak üyesidir ancak AB üyesi değildir. Bu dört ülke, özel anlaşmalar ile Schengen müktesebatını uygulamaya yoluna gider.
- Monako, San Marino ve Vatikan ile sınırlar açılmış olmasına rağmen, vizesiz bölgeye üye gerçekleştirmemişlerdir.
- Azor Adaları, Madeira ve Kanarya Adaları, Avrupa kıtasında olsalar da AB özel üyeleridir ve Schengen Bölgesine aittir.
İrlanda, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs da yakında Schengen bölgesine katılacak ülkeler arasında yer alır.
İzlanda Neden AB Üyesi Değildir?
İzlanda; AB üyesi olmayan ülke statüsündedir. Bunun yanında Avrupa Ekonomik Anlaşması ve Schengen Anlaşması ile, büyük oranda AB ülkelerine bütünleşmiş şekildedir. 2009 yılında üyelik başvurusunda bulunmuş ancak hükümet tarafından bu başvuru sonradan dondurulmuştur.
- İzlanda’da balıkçılık büyük önem taşıması ancak AB üyeliğinde olumsuz etki yaratması
- İzlanda tarım sektörünün olumsuz yönde etkileneceği
- İzlanda’nın birçok yönden Amerika ile güçlü bağlarının olması, Avrupa ülkelerine olan bağımlılığını azalttığı gibi nedenler, AB’ye üye olmaması adına sunulan gerekçelerdir.
Bunun yanında İzlanda Dublin Sözleşmesi ile bağlantısı olmakla birlikte İskandinav Konseyi üyeliği sayesinde, birkaç AB üye devletiyle bağlantı sağlamıştır.
Schengen Vizesi Nedir?
AB üyesi devletler, bölgenin düzgün çalışması için, güvenlik ve bilgi sistemleri ile yönetilir. Visa Information System sayesinde birçok işlem kolaylıkla gerçekleştirilir. Schengen vizesi; yolcuların pasaportuna yapıştırılan çıkartma şeklinde bir belgedir.
Schengen üyesi ülkelere girmeden önce, ibraz etmeye gerek kalmadan seyahat izni verir. Ancak Schengen vizesine sahip olanlar, sadece Schengen giriş limanında, belgeyi ibraz etmeleri gerekir.
Schengen vizesi türleri;
- Turist vizesi
- Aile/arkadaş ziyareti için vize
- Çalışma vizesi
- Sağlık vizesi
- Eğitim vizesi
- Eğitim ve staj vizesi
Tek bir belge ile şu an için toplamda 26 tane olan Schengen Bölgesi üye devletlerini ziyaret etme şansı bulunur. Schengen vizesiyle Arnavutluk, Belarus, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Türkiye, Gürcistan, Cebelitarık, Bulgaristan, Antiqua ve Barbuda, Romanya gibi ülkeler de Schengen Bölgesi dışındaki ülkeler olarak ziyaret edilebilir.
Schengen Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
İzlanda Schengen’e dahil mi; evet. Schengen vizesi almak için gerekli evrakların toplanması, randevu alınarak vize görüşmesi gerçekleştirilmeli ve vize ücreti ödenmelidir.
Schengen girilmesi gereken zamana bağlı olarak, başvuru şekilleri değişebilir:
- Tek girişli vize: Schengen eyaletlerine tek seferlik giriş sağlar.
- Çift girişli vize: Schengen Bölgesi’nden ayrıldıktan sonra, bir kere daha geri dönülmesine izin veren vizedir. 3 ya da 5 yıllık süre içinde, Schengen eyaletlerine çoklu giriş vizesi alarak ziyaret etme şansınız bulunur.
Schengen vize geçerliliği; başvurunuzu işleme alan vize görevlisinin verdiği süre dahilindedir. Çoğunlukla Schengen Bölgesi’nde kalış süreleri makuldür. Ancak bazı durumlarda gerekenden daha kısa ya da daha uzun kalmak için, belirlenmiş vize de alınabilir.
Buna göre;
- 30 günlük vize verilir.
- 3 ay için 30 günlük verilir.
- 6 ay için, 90 günlük verilir.
- 1 sene için 180 günlük verilir.
Schengen Bölgesine adım atacağınız ilk tarih ve ayrılacağınız son tarih, pasaport teslim edildiğinde üzerinde yazar. Bu günlere dikkat edilmelidir. Schengen ülkelerinde kalma izni gün sayıları kısadır ancak vize geçerliliği uzundur.
Vize geçerliliği ve kalınması gereken gün sayısı aşılmamalıdır. Böyle bir durumda para cezası ya da Schengen Bölgesi’nden men cezası alınabilir. Tüm Schengen vize işlemlerinizi gerçekleştirmek ve vize başvurunuzu en kolay şekilde yapabilmek için, vize başvuru ofisimizle hemen iletişime geçebilir ve başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!