Kanada’ya Göç
Bilindiği üzere Kanada hükümeti, ülkelerinde artan yaş ortalamasını düşürmek ve iş gücü sağlayabilmek için ülke kapılarını onlarca göçmene açacak. Durum böyle olunca, Türkiye başta olmak üzere pek çok dış ülke, Kanada’ya göç için müracaatlar yapma düşüncesi içerisinde girdi. İşte biz de bu yüzden son zamanların en çok merak edilen konularından olan Kanada’ya göç, Kanada göçmenlik başvurusu ve başvuru için gerekli olan hususlar gibi pek çok konuda sizleri bilgilendirmek istedik.
Kanada göç alma durumu meslek gruplarına göre farklılık gözetir. Bu durum Kanada’da bulunan süreçte de değişebilir.
Kanada vize başvuru işlemleri Kanada Konsolosluğu bünyesinde yapılır.
Kanada’ya gitmenin en kolay yolu göçmen ya da turist vizesi ile gerçekleşir.
Kanada’ya Göç İçin Hangi Başvurular Kabul Ediliyor?
Kanada’ya göç için, öncelikle göçmenlik başvurusunda bulunulması ve bu başvuruda bir puanlama sisteminin bulunduğunun bilinmesi gerekmektedir. Kanada hükümeti;
- Lisans
- Lisansüstü
- Dil Eğitimi
- Çeşitli sertifika programları
- Çalışma izni
Gibi pek çok hususta, göçmenlik başvurusunu kabul edebiliyor. Ancak bunlar arasında en çok tercih edileni ve en hızlı kabul göreni ise bir eğitim programına kayıt olup daha sonrasında göçmenlik başvurusunda bulunmaktır.
Eğitim Programları İle Kanada Vatandaşı Olabilir miyim?
Kanada’ da bir eğitim programına kayıt oldunuz ve bu program sonrasında ülke vatandaşı olmak istediğinize karar verdiniz. Ya da zaten aklınızda böyle bir düşünce hep vardı. Peki, bu eğitim tamamlandıktan sonra anada vatandaşı olmak mümkün mü? Evet, eğitim sonrasında nitelikle kişilere hem çalışma izni hem de vatandaşlık hakkı gibi pek çok hak tanınıyor. Ancak, eğitim programı tamamlandıktan sonra önce oturma izni, daha sonrasında da çalışma izni almanız gerekmekte. Bunlar sağlandıktan sonra ilerleyen zamanlarda ülke vatandaşlığına geçebilmeniz de mümkün kılınmış.
Kanada İçin Göçmenlik Alım Şartları Nelerdir?
Kanada’ya göç için ülkenin, göçmen alım şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun için ilk etapta iki önemli husus bulunmaktadır:
- Başvuru daveti almak
- Oturma izni için başvuruda bulunmak
Şimdi bu hususların içerisinde yer alan gereklilikleri sizlerle paylaşalım.
Kanada’ya Göç İçin Başvuru Daveti
İlk etapta sizlere bekar ya da bir eşe sahip olup olmadığınız soruluyor. Evlilikten ziyade, ülke hükümeti için nişanlılık, beraber yaşam, sözlülük gibi ilişki durumları da kabul edilmekte. Bu yüzden eğer evli değilseniz, sevgilinizle bir çift olduğunuzu belgeleyen ortak banka hesabı ya da nişan töreni fotoğrafları gibi evrakların kabul edildiğini de söyleyelim.
Bu husustan sonra başvuru davetiyesinin alınması için öncelikle bir puanlama sistemine tabii tutulduğunuzu belirtelim. Yapılan binlerce başvuru arasından, puanlama sistemi yoluyla göçmen kabulü sağlayan ülkede bu puanlama, bireylerin kişili özellikleri, eğitim durumları, mesleki başarıları, dil becerileri gibi kriterleri kapsıyor.
Kanada’ya Göç İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Kanada’ya göç için öncelikle hangi alana ve hangi bölgeye başvuru yapılacaksa, oranın hizmetini sağlayan konsolosluklarla görüşülmesi gerektiğini belirtelim.
Başvuru kabul edildiyse artık vize işlemleri başlar ve bu esnada sizden istenecek pek çok resmi evrak olacaktır. Bu resmi evrakları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Nüfus cüzdanı
- Sabıka kaydı
- Fotoğraf
- Aile kütük bilgileri
- Banka hesap bilgileri
- Tapular
- Ruhsat
- Eğitim bilgileri (yani diplomalar, sertifikalar vs.)
- İş Evrakları
Bu evraklar, kişilerin evli olup olmamasına ya da ekstra istenen belgelere göre değişkenlik gösterebilir.
Kanada’ya Göçmen Olarak Kabul Edilmek İçin
Kanada’ya göç aslında çok basit işlemlerin ve prosedürlerin uygulandığı bir süreç değildir. Çünkü her ülkenin, göçmen kabul etme politikaları ve aradığı nitelikler farklıdır. Keza Kanada gibi gelişmiş ülkelerde bu nitelikler bazen fazlasıyla vasıf gerektirebilmektedir. Peki, Kanada’ya kimler göçmen olarak kabul edilir?
Kanada’ya göçmen olarak kabul edilen kişileri iki sınıf içerisinde inceleyebiliriz. Bunlardan ilki vasıflı çalışan olarak kabul edilen kişilerin yer aldığı gruptur. Bu grup içerisinde kişilerin; ülke deneyimleri, yabancı dil bilgisi, iş ve eğitim deneyimleri sorgulanır. İkinci sınıf ise yatırımcı kabul edilen bir gruptur. Burada kişilerin mal varlığına göre değerlendirmeler yapılır. Başvuru yaparken bu kategorilerin doğru seçilmesi, başvurunun kabul edilmesi açısından son derece önemlidir. Ancak her iki özelliğin de var olması durumunda kişiler, başvurularını herhangi bir kategori üzerinden gerçekleştirebilirler.
Bu kategorilerin başvuru koşulları, başvuru süreleri, başvuru ofisleri, başvuru için yatırılan harç tutarları, doldurulması istenen formlar birbirinden farklı olmaktadır. Her iki kategorinin de başvuru sonuçlanma süresi değişkenlik göstermektedir. Her ne kadar bu değişkenlikler söz konusu olsa da, ister ilk sınıf isterse de ikinci sınıfa dahil olan bir başvuru yapılsın, her ikisi için de verilen vize aynı olmaktadır.
Alınan vize ile birlikte bir Kanada vatandaşının sahip olduğu haklara siz de sahip olmaktasınız.
Kanada’ya Göç Videosu;
Kanada Göçmenlik
Kanada, 2025 hedefleri doğrultusunda 1 milyon göçmen alınacağını duyurdu. İşgücünün yenilenmesi ve yaşı nüfus yoğunluğundan dolayı üretkenliğin- dinamikliğin azalması nedeniyle, göçmenlik projesi uygulanmaya başlanıyor. Kanada vatandaşı olmak, Kanada’ya yerleşmek için göçmenlik programına başvuru yapabilirsiniz.
Ottawa’da yapılan açıklamalar doğrultusunda Kanada Devleti, nitelikli iş grupları ve beden işçileri alanında 1 milyon göçmen alacağı belirtildi. Ancak göçmen projesinden faydalanmak için çeşitli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Örneğin dil yeterliliği, aranan şartlar arasındadır.
İngilizce veya Fransızca olması ve dil yeterliliğinin uluslararası sınavlar dahilinde başarı gösterilmesi gerekiyor. Kanada ya iltica ve göçmenlik talepleri için Express Entry online sistemi üzerinden başvurular kabul ediliyor. Nitelikli meslekler grubunda yer alan seçeneklerden eğitim veya uzmanlığınızı gösterir belgelerle başvuru yapabilirsiniz.
Kanada Göçmenlik Başvurusu
Skilled Worker olarak tanımlanan Nitelikli Göçmenlik projesi kapsamında, 1 milyon göçmen alımı yapılıyor toplam 38 meslek alanında ve 3 temel grupta değerlendirmeler yapılacak. Kanada iltica şartları arasında sunulan nitelikli meslekler;
- Mühendislik
- Sağlık ve tıp
- Beden işçisi
Kategorilerinde 2 yıl boyunca 450 binden fazla göçmen alımıyla tamamlanacak. Kaynak ve tesisat işçileri, inşaat ve tarım işçileri gibi nitelik gerektirmeyen vasıflı işçi alımlarında, dil yeterliliği olması halinde göçmenlik hakları veriliyor.
Sağlık alanında hasta bakıcılığından eczacılığa, doktordan hemşireliğe kadar hemen her kategoriden alımlar yapılacağı belirtiliyor. Mühendislik alanında bilişimden gene, kimyadan inşaata dek hemen her gruptan nitelikli işçi alımları yapılıyor.
Kas gücü ve ustalık gerektiren alanlarda, eğitim belgesi olmaksızın kurs ve mesleki belgeler dahilinde veya iş deneyimleriyle alakalı olarak göçmenlik veriliyor. Daha refah şartlarda yaşamak için Kanada davet ediyor. Başvuru şartları ve göçmenlik esaslarını detaylı olarak inceleyebilir ve başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.
Kanada İltica
Kanada Büyükelçiliği, Kanada Başkonsolosluğu ve Konsolosluk birimlerinden göçmenlik başvurusu için işlem sağlayabilirsiniz. Ancak öncelikle Kanada Göçmenlik Testinden geçmeniz gerekiyor. Ardından online sistem üzerinden göçmenlik başvurusu yapmanız ve randevu oluşturmanız gereklidir.
Kanada ya iltica etmek için İngilizcede IELTS, Fransızcada TEF ve TFC gibi sınavlarda dil yeterlilik belgesi almanız gerekiyor. Express Entry sistemi üzerinden, göçmenlik başvuru sınıfınıza göre başvuru sağlayabilirsiniz.
Kanada göçmenlik testi, online sistem üzerinden yapılıyor. Başvuru sahibinin göçmenliğe uygun olup olmadığının belirlenmesi için ilgili sorular yöneltilerek değerlendirme yapılır. Kanada vizesi, puanlama sistemiyle verilir. Kriterlerinize göre her aşamadan alacağınız puanlar toplamı dahilinde göçmen vizesi almaya hak kazanabilirsiniz. Yüksek maaş geliri ve daha konforlu yaşam hakları vadeden Kanada Devleti, 1 milyon göçmen vizesi için çalışmalarına devam ediyor.
Kanada da yaşamak istiyorum diyen nitelikli işçiler ve meslek sahipleri, göçmen vizesi başvuru sisteminden taleplerini iletebilirler. Aldığınız eğitime dair eğitim belgeleriniz, dil yeterlilik belgesi, vatandaşlık ve kişisel bilgileriniz ile başvuru formunu doldurarak işlem sağlayabilirsiniz.
Kanada İşçi Alımı
Kanada işçi alımları, kalifiye meslekler dahilinde ülkenin performansını artırmak üzere yapılıyor. Bölgesel işçi açıkları ve nüfus artımının istenilen düzeyde olmaması, genç nüfusun yaşlı nüfus ihtiyaçlarını karşılayamaz oranda olması gibi faktörlerden dolayı, göçmen alımları yapılıyor. Kalıcı oturum, uzun süreli çalışma hakkı veya vatandaşlık hakkı gibi çeşitli protokoller kolaylaştırılıyor.
Kanada vatandaşlık şartları arasında kalıcı oturum izni olması gerekiyor. Yatırımcı vizesi dahilinde belirli oranlarda ülkeye yatırım yapanların, vatandaşlık başvuru hakları bulunuyor. Göçmen vizesi kapsamında iltica edenler veya çalışma vizesi alarak kalıcı oturum alanlar, belirli şartlar dahilinde vatandaşlık alabilir.
1 milyon göçmen başvurusu dahilinde Kanada’ya giden ve uzun süreli oturum alan kişiler, kesintisiz 10 yıl boyunca ülkede ikamet ettikleri durumda başvuru yapabilirler. Vatandaşlık başvurusu yapıldıktan sonra takriben 2-3 yıl değerlendirme yapılır ve gerekli koşulların yerine getirilmesi halinde vatandaşlık verilir.
Kanadaya Gitmek
Kanada’ya gitmek, turistik amaçlı veya kalıcı oturum izni alma yöntemleriyle sağlanabilir. Kanada Devleti, kısa süreli seyahatler için Türk vatandaşlarına vize uyguluyor. 90 günü geçmeyen kısa süreli seyahat programları için seyahat bel geleri ile başvuru yapabilirsiniz.
90 günden daha uzun süreli seyahatlerde ise;
- Kanada çalışma vizesi
- Kanada öğrenci vizesi
- Kanada ziyaret vizesi
- Kanada aile birleşimi vizesi
- Kanada ticari vize
Seçenekleri dahilinde, seyahat amacınıza göre vize başvurusu yapabilirsiniz. Kanada vatandaşlık başvurusu için;
- Kanada’da oturum izninizin olması
- Kanada’da yaşadığınız sürece gelir vergisi beyanı
- Dil yeterliliğinin olması
- Kamu düzenine uygun yaşam
- Kanada’ya uygunluk
Gibi durumlar değerlendirilir. Kanada vatandaşlığı başvurusunda bulunan kişiler için temel iki faktör bulunuyor;
- Vatandaşlık başvuru formunu imzalamadan önceki ilk 6 senede toplam 1460 gün ülkede ikamet etmiş olmanız
- Vatandaşlık başvuru formunu imzalamadan önceki 6 senede toplam 4 takvim senesinin hepsinde 183 gün ülkede ikamet etmiş olmanız
Vatandaşlık başvurunuzun onaylanmasını sağlıyor. Kanada yaşamına adapte olan ve toplum düzenine aykırı haller taşımayan, suça karışmayan kişilerin vatandaşlık başvuruları kabul edilir.
Kanada vatandaşlığı başvurusu yaptığınızda devlet tarafından ‘’Discover Canada’’ isimli kılavuz gönderilmektedir. Başvuru sahibinin Kanada’yı ne kadar tanıyor olduğu, dil yeterliliğinin ne seviyede olduğu önemli kriterdir.
Kanada İş Başvurusu
Kanada’da kendi imkanlarıyla iş bulan kişiler, anlaşma sağladıkları şirket ile sözleşme yaparak Kanada’da çalışma izni alabilirler. İş başvurusu veya iş teklifi yöntemleriyle Kanadalı bir firmayla iş anlaşması yapılması halinde, uzun süreli çalışma ve oturum hakkı verilir.
Bunun yanı sıra Kanada göçmenlik başvurusu, oturum vizesi almanız için farklı bir yöntemdir. Nüfus dengeleme ve işgücünün sirküle edilme maksadıyla Kanada Devleti 2025 yılına kadar 1 milyon göçmen alacağını duyurdu. Aktif iş gücünün yenilenmesi ve bölgesel oranda iş potansiyelinin artırılması için göçmen projesi dahilinde başvuru yapabilirsiniz.
Kanada iş başvurusu için kalifiye meslekler grubunda eğitim veya uzmanlığınızın olması gerekiyor. En az ön lisans mezuniyeti ve dil yeterlilik belgesi dahilinde nitelikli meslek alımlarından yararlanabilirsiniz. Kas gücü gerektiren alanda beden işçisi alımları da yapacak olan Kanada, inşaat işçileri, tarım işçileri, tesisatçılar gibi kategorilerde göçmen vizesi başvurularını kabul ediyor.
Kanada’da eğitim gören kişiler de ülkede iş bularak çalıma vizesinden ve daha uzun süreli oturum izinlerinden yararlanabiliyor.
Kanada Vatandaşlık
Kanada kısa süreli oturum vizesi ve sonrasında uzun süreli oturum izni alan kişiler, gerekli koşulları yerine getirdiği takdirde vatandaşlık alabilir. Kanada’da en az 6 yıl ikamet eden kişiler, Kanada vatandaşlığı için başvuru yapabiliyor. Kanada’ya iltica etmek veya vatandaşlık almak isteyenler için 6 yıl kesintisiz ikamet ve bunu belgelerle sunması gereklidir.
Vatandaşlık başvurusunu imzalayan kişilerin, bahsedilen 6 sene içerisinde toplam 1460 gün ülkede yaşamış olmaları gerekiyor. Ve bu sürenin 4 takvim yılı içerisinde, her bir periyotta 183 gün ikamet etmiş olmak gerekiyor. Yani temel anlamda 6 yıl boyunca kesintisiz ikamet edenler, Kanadaya nasıl yerleşilir sorusunun cevabını yanıtlamış olurlar.
Ayrıca dil yeterliliği, suçlara karışmamış olmak, Kanada’yı iyi tanımak ve gelir vergisi beyanında bulunmak, vatandaşlık almanın formülleridir. Göçmen vizesi yöntemiyle vatandaşlık almak için öncelikle online başvuru yapılması ve uygunluk durumunda Kanada’da ikamet edilmesi gerekiyor.
Çalışma, iş ve mesleki yeterliliğiniz halinde ülkede uzun süreli yaşam hakkı elde edebilirsiniz.
Kanada Göçmenlik Başvurusu
Kanada göçmen vizesi almak isteyen Türk vatandaşları, Express Entry sistemi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir. Kanada Büyükelçiliği web sayfası üzerinden sunulan göçmenlik testini yapmanız ve puanlama sistemi hakkında bilgi edinmeniz önerilir. Kanada ya göçmenlik başvurusu yapmak için alım yapılacak olan mesleklere uygunluk göstermeniz gerekiyor.
Kanada Devleti tarafından göçmen alımı yapılacak olan 38 meslek grubu şu şekilde belirlenmiştir;
- Yer ve deniz bilimcileri
- İnşaat mühendisi, Makine mühendisi, Kimya mühendisi, Maden mühendisi, Petrol mühendisi, Jeolojik mühendis, Elektrik ve Bilgisayar mühendisi
- Kadastro memuru
- Bilgisayar programcısı
- Fizyoterapist, Terapist
- Meslek tedavi uzmanı
- Sağlık güvenliği uzmanı
- Odyolog
- Tıbbi radyasyon uzmanı
- Telekomünikasyon mesleklerinin tümü
- Müteahhit
- Marangoz
- Denetçi
- Orman makineleri operatörleri
- Su tesisatçısı, Elektrik tesisatçısı, Gaz tesisatçısı
- Vinç operatörü
- Taş ocağı ve maden işçileri
- Demirci, Kaynakçı
- Uçak müfettişi
- Uzay mühendisi
- Yatırım analisti
- Mühendis idarecileri
- Şantiye çalışanları
- Bilgisayar programcısı
- İnşaat denetçisi
- Tamirci
- Makine teknisyeni
Eğitim aldığınız meslek alanında, katıldığınız kurslar ve seminerler, ustalığınız ve iş tecrübeleriniz dahilinde yukarıdaki meslek dallarında başvurularınız kabul edilmektedir. Ancak tüm mesleklerde dil yeterliliği gerekiyor. İngilizce bilmeyenler için Fransızca zorunluluğu vardır. Eğitim gerektirmeyen beden işçisi formundaki mesleklerde dil şartı fazla aranmamaktadır.
Kanada Vatandaşlık Başvuru
Kanada Konsolosluğu vize başvuru ve vatandaşlık başvurusu hizmetlerinde görev almaktadır. Büyükelçilik ve Konsolosluk birimlerinden göçmen projesi başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz. Kanada başvuru formu, konsolosluk resmi internet adresi üzerinden verilmektedir. Vize veya göçmen vizesi taleplerinize göre başvuru formunuzu eksiksiz şekilde doldurunuz.
Kanada vizesi için gerekli evraklar dahilinde başvurular değerlendirmeye alınmaktadır. Kanada Göçmenlik Testi, başvuru için önemli kriterler arasındadır. Başvuru sahiplerinin, göçmenliğe uygunluk durumu test ile değerlendirilir.
Göçmenlik testinde eğitim durumu ve medeni durum, maddi durum ve gelir durumu, iş deneyimleri ve ustalık alanları gibi farklı etmenler değerlendirilmektedir. Göçmenlik kategorilerine göre size en uygun şekilde yerleştirilmeniz için Kanada Göçmenlik Testini online şekilde tamamlamanız gerekiyor.
Kanada’ya iltica şartları dahilinde göçmenlik testinden ideal puan almanız halinde, sizinle iletişime geçerek başvuru değerlendirmesi yapacaklardır. Kanada göçmenlik başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Sağlık raporu
- Temiz sicil kağıdı
- Uzun süreli oturum izni başvuru formu
- Vize harç ücreti
- Eğitim ve meslek diplomaları, sertifika, kurs belgeleri, ustalık belgeleri
- Sponsor mektupları
- Referans belgeler
- Maddi durum beyanı
- Beceri değerlendirme testi
- Dil yeterlilik belgesi
İle çeşitli kategorilerde ek belgeler ve ücretler talep edilir. Kanada göçmenlik kategorilerine göre başvuru yapılabilir.
Kanadaya Nasıl Gidilir
Kanada’ya uzun süreli oturum izni başvuruları için göçmenlik protokollerine uygunluk göstermeniz gerekiyor. Kanada vatandaşlığı başvurusu için öncelikle uzun süreli oturum almanız gereklidir. Göçmen vizesi kapsamında alınacak 1 milyon göçmen için kategorilendirme yapılmıştır. Göçmenlik testine göre ve başvuru talebinize göre;
- Nitelikli işçi göçmen kategorisi
- İş adamı göçmen kategorisi
- Şehir adayı göçmen kategorisi
- Aile kategorisi
- Quebec- seçilmiş göçmenlik kategorisi
- Quebec alt kategorileri; daimi işçiler, iş adamları, öğrenciler, geçici işçiler, aileler ve sponsorlu mülteciler
Kategorilerine göre seçme ve yerleştirme yapılmaktadır. Göçmen vizesi alan yabancı uyruklu kişiler, ülkede yaşama adapte olmaları ve yasalara uygun yaşamaları halinde, 6 yıl sonunda vatandaşlık başvurusu yapabilirler. İkamet edilen ilk 6 yıl içindeki durum değerlendirmesi yapılarak, Kanada vatandaşlığı onayı verilir.
Kanadaya Nasıl Göç Edilir
Kanada, pek çok ülkeye nazaran çok sayıda göçmen alan ülkelerden biridir. Nüfus gençleştirilmesi ve iş gücünün yenilenmesi için uluslararası alanda işçi alımları gerçekleştiriyor. Kanada’da yaşamak veya Kanada vatandaşlığı gibi prosedürler dahilinde ülkeye göç almak için projeler uygulanıyor.
Göçmen vize başvurularında nitelikli meslek ve nitelikli işçi alımlarıyla, ülkenin işgücü performansı artırılmaya çalışılıyor. Beden işçilerinden mühendislere dek üretimi destekleyen göçmen alımları için 2 yıl içerisinde 1 milyon kişi alacaklarını belirttiler.
Kanadaya göçmenlik başvuruları, Türkiye’de bulunanlar için Ankara Büyükelçiliği tarafından kabul edilmektedir. Hem Türk vatandaşları hem Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklular için online sistem üzerinden başvurular değerlendiriliyor. 5 farlı kategoride değerlendirilen göçmenler, meslek ve iş deneyimlerine göre Kanada coğrafyasına yayılacak biçimde dağılım ediliyor.
Sanayi ve endüstri alanları, eğitim ve tarım alanları gibi farklı kategoriler değerlendirilerek, nüfus ve işgücü sirkülasyonu sağlanıyor. Kanada göçmenlik başvurusu şartları arasında dil biliyor olmanız gerekiyor.
Kanada Çalışma İzni
Kanada’da iş bulan veya iş teklifi alarak iş sözleşmesi imzalayan kişiler, çalışma vizesine başvuru yapabilirler. Kanada uzantılı bir firma ile çalışan kişiler, şirket içi transfer programı kapsamında veya stajyerlik kapsamında Kanada çalışma vizesi alabilirler.
Kanada’da eğitim alan ve eğitimini tamamlayan kişiler, iş bularak vize sürelerini uzatabilir ve oturum hakkı alabilirler. Kanada nasıl gidilir konusunda Kanada Devleti tarafından yeni bir açıklama yapıldı. Göçmen vize sayılarının artırılacağı ve devlet tarafından 1 milyon göçmen alınacağı belirtildi. Kanada’da çalışmak ve Kanada’ya yerleşmek istiyorsanız;
- Nitelikli mesleklerden eğitim almış veya ustalığınız olması gerekiyor.
- Kas gücü gerektiren mesleklerde deneyiminizin olması
- Dil yeterliliğiniz
- Genç yaşınız
Gibi kriterler değerlendirilmektedir. 18 ve 45 yaş aralığında göçmen kabul edilmektedir. Ancak 30 lu yaşlardan sonra açılan göçmen kontenjanı sayısı oldukça düşüktür.
Kanada’da özellikle yaşamak istediğiniz şehirler var ise şehir adayı kategorisinde başvuru yapabilirsiniz. Yatırımcı olarak ülkede gayrimenkul satın almak ve iş gücüne karışmadan dilediğiniz gibi yaşamak istiyorsanız, yatırımcı/ iş adamı kategorisini değerlendirebilirsiniz.
Kanada Sığınma Talebi
Kanada ya iltica etmek istiyorum talebiyle sınıra giden kişiler, CBSA officer birimlerinde değerlendirmeye alınırlar. Yahut Kanada ülke sınırları içindeki bir CIC ofisine giderek yetkililer ile görüşme sağlayabilirler. Yapılan talepler ön değerlendirmeye alınır ve gerekli koşullar dahilinde sığınma talepleri kabul edilir.
Kanada’ya iltica etmek için iki yol bulunuyor. Birisi yasal yollardan ülkeye giriş yapmak. Diğeri illegal biçimde yani kaçak olarak ülkeye giriş yapmaktır. Hukuki yollardan vize alarak Kanada’ya seyahat ettikten sonra sığınma talebinde bulunulabilir. Hukuki olmayan yollardan Kanada’ya sınırlardan kaçak olarak giriş yapılır ve sonrasında sığınma başvurusunda bulunulur.
Kanada ya yerleşmek için yapılan iltica başvuruları IRCC (Kanada Göçmen İlticacı Vatandaşlık Ofisi) tarafından değerlendirilir. Size verilen başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Öncelikle kendi ülkenizde veya seyahat süresince herhangi bir suça karışıp karışmadığınız sorulmaktadır.
Kişisel bilgileriniz ve iltica nedeniniz sorulur. Sığınma talebinizin değerlendirmeye değer nitelikte olması gerekir. ‘’Neden ülkeyi terk ettiniz’’ sorusuna yanıtınız gerçek şekilde desteklenmelidir. Gerçekliği olmayan iltica talepleri değerlendirmede olumsuz sonuçlanabilir ve sınır dışı politikası uygulanabilir.
Din, siyaset veya cinsel konularda herhangi bir gruba dahiliyetten ötürü ülkeden iltica edildiğini ve tekrar dönüldüğünde baskı ve zorlayıcı muameleye maruz kalınacağını belirten başvurular kabul edilebilir. Ancak bahsedilen ülkenin gerçek manada bu politikalar dahilinde davranıyor olması gerek. Günümüzde pek çok insan ‘’siyasi sığınma’’ talebiyle gerçek olmayan iltica onayları almaktadır. Oysa güncel dünyada siyasi sığınma gerektirecek bir ülke davranışı bulunmamaktadır. Kişi ancak terör zihniyetinde ise bir ülkede sığınamaz.
Kanadaya Yerleşmek
Kanada’ya yerleşmek isteyenler için Kanada Devleti, geniş kapsamlı proje hazırlıyor. 1 milyon göçmen alımı yapacak olan devlet, kalifiye meslek sahiplerine özel yerleştirme programı hazırladı. Lisans ve ön lisans mezunları, ustalığı olan nitelikli işçiler göçmenlik başvurusu yaparak Kanada’da daha rahat şartlarda yaşamını sürdürebilir.
Kanadaya işçi olarak nasıl gidilir konusunda, 2025’e kadar yapılacak olan alımlardan yararlanmanız önerilir. Şayet dil yeterliliğiniz yoksa bu süre içerisinde hızlandırılmış dil kurslarından takviye yapabilirsiniz. Beden işçileri kategorisinde dil şartı yüksek seviyede aranmamaktadır.
38 farklı meslek dalından eğitim aldığınız veya iş deneyimine sahip olduğunuzu seçerek, Kanada Konsolosluğuna başvuruda bulunabilirsiniz. Göçmen vizesi başvuru şartlarını ve gerekli evrakları tamamlamanız gereklidir. Ancak bilinmesi gereken, Kanada’nın sizi davet etmediği size teklif sunduğudur.
Kendi ücretinizi ve masraflarınızı karşılayarak ülkeye yerleşmeniz için teklif sunulur. Üstelik sizin vaadiniz, Kanada’nın vaadinden daha yüksektir. Sadece nitelikli eğitim alanlar ve beden işçisi olarak kas gücünden yararlanılacak olan kişilere, ülke topraklarında yaşama hakkı verilir.
Yetenekleriniz ve iş yapma performansınız ile ülke standartlarını yükseltmeniz teklif edilir. Daha rahat ve konforlu bir ülkede yaşamak isteyebilirsiniz, ancak tüm masrafları kendinizin karşılayacağınızı ve iş gücünüz sayesinde geçineceğinizi bilmeniz gerekir. Bu şartlarda uygunluk gösterdiğiniz sürece tüm ülkeler tarafından aranan nitelikli insan sizsiniz zaten.
Kanada Vatandaşlığı Nasıl Alınır
Kanadaya nasıl göç edebilirim konusunda eğitim ve iş başlıkları değerlendirilebilir. Evlilik yoluyla aile birleşimi yapabilir, uzun süreli oturum alarak vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Göçmenlik projesi kapsamında sağlık ve tıp çalışanları, mühendislik eğitimi alanlar ile çeşitli alanlarda çalıştırılmak üzere beden işçileri alımı yapılıyor.
2025 hedefleri kapsamında 1 milyon göçmen alımı yapacak olan Kanada Devleti, iş gücü ve üretim performansını artırmak üzere başvuruları kabul ediyor. Başvuru için öncelikle;
- Kanada Göçmenlik Testini Çözün
- Express Entry sisteminden başvuru yapın
- Mülakat sürecine katılın
- Başvuru belgelerinizi hazırlayın
- Vize ücretini yatırın
- Başvuru işlemlerinizi tamamlayın
Onaylandığı ve uygun görüldüğü takdirde, göçmen kategorinize göre kaydınız yapılır ve Kanada’ya yerleşebilirsiniz. Kanadaya iltica eden veya etmek isteyen kişiler için sınır ofislerinde başvuru değerlendirmesi yapılıyor.
Şayet ülke içinde başvuru yapacak iseniz Kanada Göçmen, İlticası ve Vatandaşlık Ofislerine iltica başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Sığınma talebi için geçerli nedenleriniz ve sabıka kaydınız olmaması halinde başvurunuz kabul edilir. Örneğin Suriye vatandaşları gibi ülkesinde savaş olan ve topraklarını terk etmek zorunda kalan kişiler için sığınma talepleri kabul edilir.
Kanada Göçmenlik Başvurusu Formu
Kanada Başkonsolosluk ve Kanada Konsolosluğu dijital sistemi üzerinden göçmenlik başvurusu formuna erişebilirsiniz. Kanadaya sığınma talebi bilgilendirme portalı ve göçmenlik başvurusu için konsolosluk tarafından bilgilendirme yapılmaktadır.
Göçmenlik testi ve Kanada Göçmenlik başvurusu Express Entry adlı sistem üzerinden yapılıyor. Konsolosluk resmi internet adresi üzerinden erişim sağlayabilir, göçmen başvurusunu yapabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler ve başvuru şartları dahilinde Kanada’da uzun süreli oturum hakkı alabilirsiniz.
Kanada Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezlerinden de göçmen vizesi başvuru formlarını temin edebilirsiniz. Göçmenlik başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, dolandırıcılıktır. Denizin ortasında ölüme terk edilen göçmenler unutulmamalı ve bizzat konsolosluklara başvuru yapmalısınız.
Kanada Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’deki en yetkili kurumu olarak faaliyet gösteriyor. Göçmenlik ve vatandaşlık başvuru işlemleriyle alakalı bilgi alabilirsiniz. Mesaj ve bilgi talepleriniz için [email protected] e-posta adresinden erişim sağlanmaktadır.
0312 409 2700 telefon numarasından veya 0312 409 2712 numaralı faks üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
Kanada İş Başvurusu Nasıl Yapılır
Kanada iş başvurusu için devlet tarafından açılan 1 milyon göçmen yerleştirmesinden yararlanabilirsiniz. Daha iyi şartlarda çalışmak ve yaşamak için göçmen alımına başlayan Kanada, online erişim ile dünyanın her bölgesinden başvuruları kabul ediyor.
Vasıflı veya vasıfsız işçi olmanıza bakmaksızın, hemen her meslek dalından işçi alımları yapılmaktadır. Kanada vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır konusunda bilgi almak isteyenler için, göçmen vizesi almanın bir yöntem olduğundan bahsedebiliriz.
Göçmen vizesi kapsamında Kanada’da uzun süreli oturum hakkından yararlanabilirsiniz. Şayet 6 sene boyunca kamu düzenine uygun ve ülkeye verimli şekilde çalışıyorsanız, vatandaşlık talebinde bulunabilirsiniz. Kanada Devleti göçmen yasası kapsamında yapılan güncellemeler neticesinde 5 farklı kategoride ve 38 branşta işçi alımları yapılıyor.
İş başvurusunda bulunmak için göçmen alımı sisteminden niteliklerinize göre başvuru yapabilirsiniz. Dil yeterlilik belgenizin, iş tecrübeleri ve eğitiminizin olması gerekiyor. Şartlar ve koşullar Kanada Büyükelçilik web sayfasında sunuluyor.
Kanada iş ilanları incelemek ve global iş arama sistemlerinden iş başvurusu yapmak, Kanada’da işe girmenizi sağlayabilir. Açılan iş ilanlarına online olarak başvuru yapabilirsiniz. Eğitim ve yeteneklerinizin uyması halinde iş sözleşmesi yaparak, Kanada çalışma vizesi alabilirsiniz.
Kanada Mülteci
Kanadaya göç eden veya edecek olan mülteciler için, sığınma hakkı veriliyor. Kanada Göçmenlik Mülteci Kurulu tarafından yapılan mülteci alımları yapılan başvuruların değerlendirilmesiyle sağlanıyor. Hükümet destekli mülteci programı kapsamında veya mültecilerin özel sponsorluğu programı kapsamında oturum izni verilmektedir.
Mülteci statüsünde alınan kişilere eğitim ve sağlık alanında ücretsiz hizmet verilmektedir. Geçmiş yıllarda çok sayıda Suriyeli mülteci kabul eden Kanada, son yıllardaki mülteci alımını durdurdu. Mülteci statüsünde başvuru yapan herkese sığınma verilmemektedir. Gerçek anlamda sığınmaya ihtiyacı olan kişiler belirlenerek, mülteci haklarından yararlanım sağlanmaktadır.
Kanadaya nasıl iltica edilir konusunda legal veya illegal yöntemler denenebilir. Ülke sınırında veya ülke sınırları içerisinde ilgili ofislere gidilerek sığınma talepleri için başvuru yapılabiliyor. Mülteci programları kapsamında ekonomik gelir sağlanmaktadır. Bireysel veya aile bazında mültecilere ekonomik destek sağlanmaktadır.
Barınma, beslenme, sağlık ve eğitim konularında Mülteci Programı kapsamında hizmet veriliyor. Özellikle Suriyeli mülteciler konusunda pek çok sığınmacı kabul edilmiştir. Diğer ülkelerden yapılan mülteci/ iltica başvuruları değerlendirmeye alınmakta ve uygun koşullar dahilinde yerleştirme yapılmaktadır.
Gerçek temele dayanmayan sığınma talepleri, incelemeler sonunda kabul edilmemektedir. Ziyaret vizesi, öğrenci vizesi, çalışma vizesi veya turistik vize alarak Kanada’ya giden kişiler de iltica talebinde bulunabilir.
Ülke içerisinde bulunan IRCC ofislerinde başvuru formları doldurulmaktadır. İltica talebi, iltica nedeni, sabıka veya herhangi bir suça karışıp karışmadığı gibi bilgilerin yer aldığı form değerlendirmeye alınır. Bilgilerin doğrulanması ve haklı gerekçeler olması halinde sığınma talebi kabul edilir.
Kanada Green Card Başvurusu
Green Card ile göçmen alımı yapan ülke Amerika’dır. Kanada devleti, Green Card ile göçmen alımı yapmıyor. Her yıl binlerce göçmen alımı yapan Kanada, göçmenlik vizesi kapsamında uygulama sağlıyor. Kanada’ya göçmen olarak nasıl gidilir konusunda, göçmenlik başvurusu linki üzerinden başvurularınızı yapabilirsiniz.
https://www.canadainternational.gc.ca/turkey-turquie web adresi üzerinden Kanada Büyükelçiliği hizmetlerini inceleyebilir ve göçmenlik linkine erişim sağlayabilirsiniz. Göçmenlik haklarından yararlanmak ve ilerleyen zamanlarda vatandaşlık başvuru yapmak için, gerekli evraklar ile başvuru yapabilirsiniz.
Göçmenlik ve Vatandaşlık başvuru işlemleri için www.cic.gc.ca/ resmi internet adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Göçmenlik başvuruları Kanada Devleti tarafından doğrudan kabul edilmektedir. Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerden başvuru evraklarınızı teslime edebilirsiniz.
Kanada İşçi Alımı Göç Başvuru Formu Ve Başvuru Adresi
Kanada kalifiye işçi alımı programına başvurmak için expressentry sisteminden Express Entry online portalından başvuru yapmanız gerekiyor. Kanadaya işçi alımı başvuru şartları ve başvuru için gerekli evrakları tamamlamanız gereklidir. Beden işçileri, mühendisler, sağlıkçılar ve çeşitli mesleklerden işçi alımları ile 1 milyon göçmen alımı yapılacak.
Başvuru şartlarına uygunluğunuz ve online sistemden kabul edilmeniz halinde, Kanada Büyükelçiliği ve Kanada Konsolosluğuna başvuru yapabilirsiniz. Dil yeterliliği şartı ve mesleki eğitim, uzmanlık belgeleri gibi şartları bulunuyor.
Belirli bir alanda lisans ve en az ön lisans mezunu olmanız, teori ve pratikte uzmanlığınızın olması gerekiyor. Kas gücü gerektiren işçi alımlarında dil şartı bulunuyor. İş deneyimleri ve iş referanslarınız, kurs ve meslek sertifikalarınız olması, çalıştığınız alandaki becerilerinizi belgelerle sunmanız gerekiyor.
Kanada Göçmenlik Başvurusu sistemi https://www.cic.gc.ca/ resmi internet adresi üzerinden yapılıyor. Türkiye ve diğer ülkelerden göçmen başvuruları için linke tıklamanız yeterlidir. Tüm bilgilerinizi doğru ve eksiksiz şekilde giriniz ve göçmenlik statülerini inceleyerek başvurularınızı tamamlayınız.
Kanada göçmenlik projesi kapsamında uygun olduğunuz 5 kategoriden birine göre yerleştirilebilirsiniz. www.canadainternational.gc.ca/turkey-turquie elçilik adresinden göçmenlik başvuru sekmesine erişebilirsiniz.
Kanada Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır
Kanada’da çalışmak veya kanadaya gitmek istiyorum talepleri bulunan kişiler, 2025 ve 2025 yılları arasında göçmen alımlarından faydalanabilirler. Yüzbinlerce işçi alımı yapılacak olan Kanada’da pek çok meslekte eğitimi veya uzmanlığı olan kişiler alınacak. Göçmenlik şartlarının yerine getirilmesi veya Kanada’da yaşamaya uyum sağlayabilecek kişilerin belirlenmesi halinde, uzun süreli çalışma vizesi veriliyor.
Göçmenlik başvurusu dijital sistem üzerinden kabul ediliyor. Öncelikle göçmenlik testini yapmanız ve ideal puanı almanız halinde Express Entry online sisteminden başvuru yapmanız gerekiyor. Her kıtadan işçi alımı yapan Kanada, online başvurunun kabul edilmesi ardından mülakat randevusu veriyor.
Göçmenlik vizesi için gerekli belgeler ve gerekli şartları inceleyerek, Kanada Konsolosluğuna doğrudan başvuru yapabilirsiniz. Kanada vatandaşlık başvurusu ve Kanada göçmenlik başvuruları www.cic.gc.ca/ linkinden sağlanıyor. İngilizce veya Fransızca olarak başvuru işlemlerinizi sağlayabilirsiniz.
Kanada Devleti tarafından uygulanan göçmenlik projesi kapsamında, Türk vatandaşları Türkiye Dış Temsilcilikleri resmi web sayfaları üzerinden başvuru yapabilirler. Göçmenlik koşulları, ilgili meslekler, Kanada’yı Keşfet sistemi gibi ülke vatandaşlığıyla ilgili bilgiler ve işlem olanağı sağlanıyor.
Soruya neyim göçmenim’ mülteciyim Türkiye’de kalıyorum 10 yıldan belli kendi memleketime gidemiyorum ailemle birlikte 3 tane çocuk var Avrupa’ya kanada’ya gitmek istiyorum lütfen yardım destek edin bana kirada oturuyorum çalışamıyorum destek bekliyorum sizden
Avrupa’ya kanada’ya çalışmaya gitmek istiyorum ailenle birlikte Temelli sizden yardım destek bekliyorum Türkiye’de kirada oturuyorum çok zor durumdayım
Suriyeli Türkiye’de mülteci olarak Avrupa gitmek istiyorum ailenden bile de 3 tane çocuk var bir de işim var Suriye’den savaştan kaçtık geldik sarılmak 10 yıldan beri Türkiye’de sıkılmışsın Kendi ülkeme gelemiyorum asker olduğumuzun şu an Türkiye’de 3 tane çocuğum var savaşta geldik Avrupa birliği’ne gitmek