Karadağ Schengen Ülkesi mi?
Balkan ülkelerinden biri olan Karadağ Schengen ülkesi mi; hayır. 2006 yılında bağımsızlığını ilan eden Karadağ; AB ile sınır yönetimi iş birliği konusunda anlaşma imzalayarak, herhangi bir seyahat belgesi alınmaksızın, 90 güne kadar Schengen bölgesine vizesiz seyahat izni verilmiştir.
Ancak 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, vizesiz seyahat etme hakkı, Karadağ pasaportu sahiplerine 20222 yılında geçerli olmayacağı kararı alındı. Böylece pasaportu olan kişiler, AB üyesi ülkelere gitmek için, izin almak zorundadır.
Schengen Anlaşması Nedir?
Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg tarafından imzalanan ve sınır kapılarında herhangi bir kontrol olmasına izin vermeyen Schengen Anlaşması, 14 Haziran 1985 yılında imzalandı.
Bunun yanında AB üyesi olmayan ülkelerin de iş birliği sayesinde 26 ülkeden oluşan Schengen Bölgesi oluşturuldu. Schengen vizesi sayesinde, pasaport kontrolü olmadan bir Schengen ülkesinden diğer Schengen ülkesine serbest şekilde dolaşım hakkı kazanıldı.
Karadağ Vize İstiyor mu?
Karadağ için seyahat planı yapan Türk vatandaşları umuma mahsus bordo pasaport, gri hizmet pasaportu, hususi yeşil pasaport ve siyah diplomatik pasaportla seyahat etme hakkına sahiptir.
İki ülke arasındaki Vize Muafiyeti Anlaşması gereği; 180 gün içinde, 90 günlük süre ile vize alınabilir. Eğer bu sürelerin dışında uzun süreli vize alınmak isteniyorsa, buna uygun vize türüne başvuru yapılmalıdır.
Karadağ Vatandaşları için Vize Şartları Nelerdir?
Karadağ; AB sınır yönetimi iş birliği adına yapılan anlaşmayla, 90 güne kadar Schengen Bölgesine vizesiz seyahat etme hakkı bulunuyordu. Ancak 2022’nin sonunda Karadağ vatandaşları kısa süreli kalış için, Schengen bölgesine seyahat etmek için, Etias vize muafiyeti ile ön kayıt yaptırması gerekir.
- Pasaport numarası
- Pasaportun son kullanma tarihi ve veriliş tarihi
- Pasaport sahibinin adı ve soyadı
- Milliyeti
- Doğum yeri ve tarihi
- İkamet adresi
- İletişim numarası
Karadağlılar için şu an vizesiz giriş hakkı bulunuyor. 2022 yılında Schengen ülkelerine; turizm, sağlık, transit ya da iş amacıyla 90 günlük seyahat etmeleri için, Etias seyahat izni almaları zorunlu olacaktır.
Çift uyruğa sahip kişiler ise Etias başvurusunu online tamamlarken, Schengen Bölgesine seyahat için, en az 3 ay geçerliliği olan pasaportu kullanmak zorundadır. Bunun yanında başvuru sahipleri; Etias ücretini ödemek için, geçerli kredi kartı ve banka kartı bilgilerini sunmaları gerekir.
Karadağ Hangi Ülkelere Vize İstemiyor?
Karadağ, Schengen vizesi politikasıyla diğer ülkelere vize uygular. Ancak vize muafiyeti olan ülkeler de bulunur. Türkiye de bu muafiyetten yararlanan ülkeler arasındadır.
- AB vatandaşları, Andorra, Bosna-Hersek, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Monako, Sırbistan, San Marino, İsviçre ve Vatikan’ vatandaşları, kimlik kartı ile 30 günlük vizesiz giriş yapılabilir.
- Türkiye, Kosta Rika, El Salvador, AB, Andorra, Arjantin, Yeni Zelanda, Ukrayna, Amerika, Uruguay, Vatikan, Venezuela, Meksika, Malezya, Kanada, Avustralya gibi ülke vatandaşları, aksi olmadığı sürece, 90 gün için, vizesiz Karadağ’a giriş yapabilir.
- Mısır ve Zımbabve ülke vatandaşları, diplomasi pasaportla ziyaret edebilir.
- Ermenistan, Moğolistan, Azerbaycan, Fas, Kuzey Kore, Çin, Tacikistan, Vietnam, Kırgızistan, İran, Gine, Fas, Pakistan gibi ülkeler hem diplomatik hem de hizmet pasaportuyla Karadağ’ı ziyaret edebilir.
Bunun dışında Belarus, Kosova, Ekvador, Rusya ve Peru 30 gün için vize almadan Karadağ’a giriş hakkına sahiptir.
Türk Vatandaşları Karadağ Vizesi İçin Nelere Dikkat Etmelidir?
Türkiye ve Karadağ arasında, vize muafiyeti anlaşması bulunur. Buna göre Türk vatandaşları; umuma mahsus pasaport, hizmet ve diplomatik pasaport ile Karadağ’ı ziyaret edebilir.
- Her 6 ay için, ilk giriş tarihinden itibaren 90 gün aşılmamalıdır.
- İlk giriş tarihinden itibaren 90 gün aşılmayan ve transit geçiş amacıyla vize almadan giriş yapılabilir.
Bunun yanında vize muafiyeti olmasına rağmen; Karadağ’ın AB adaylık süreci olması ve AB ülkelerine sınır olması sebebiyle, çoğu zaman kuralcı davranışlar oluşabilmektedir.
Bu yüzden Türk vatandaşlarının Karadağ’a yapacakları seyahat planlarında; kendilerini idame ettirecek düzeyde döviz bulundurmaları ve ülkeyi ziyaret amaçlarını net ve açık şekilde yetkililere açıklamaları önemlidir.
Karadağ AB Üyesi Ülke mi?
Karadağ Schengen ülkesi mi; hayır. Ancak 21 Mayıs 2006 yılında bağımsızlığını ilan ederek Sırbistan’dan ayrılan Karadağ, 15 Ekim 2007 tarihinde İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalayan Karadağ, 15 Aralık 2008 tarihinde Avrupa Birliği üyelik başvurusunda bulunmuştur. 17 Aralık 2010 tarihinde Karadağ, resmen AB üyesi ülke olarak kabul edilmiştir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!