Küba Schengen Ülkesi mi?
Küba Schengen ülkesi mi; hayır. Ülkeyi vizesiz olarak ziyaret edebilecek ülke vatandaşlarına uygulanan vize muafiyeti sayesinde belli sürelerde Küba, vizesiz ziyaret edilebilir.
Türk Vatandaşları Küba İçin Vize Almak Zorunda mı?
Amerika üzerinden Küba’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, Amerika üzerinden Küba’ya giriş yapamıyor. Bunun yanında Küba Büyükelçiliği, illere göre yetki sınırlaması altında çalışmaz. Her ilden gelecek başvurular kabul edilir.
- Hususi pasaport, hizmet ve diplomatik pasaportu bulunan Türk vatandaşları, vizeden muaftır.
- Bordo umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, vize başvurusunda bulunmalıdır.
Küba vize işlemleri yaklaşık 2-3 içinde sonuçlanır. En hızlı şekilde İstanbul’dan başvuruların daha kolay gerçekleştirildiği vize başvuruları; Küba Büyükelçiliği ya da Küba Göçmenlik Ofisi’nin yoğunluğuna göre daha uzun sürelerde çıkar.
Küba’nın Vize Uyguladığı Ülkeler Hangileridir?
Küba’nın vize uyguladığı ülkeler bulunur ve Türkiye vatandaşları için bordo renkli umuma mahsus pasaport sahipleri de vize almak zorundadır.
- 90 günlük ziyaret için; Benin, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Malezya, Karadağ ve Sırbistan
- 60 günlük ziyaret için; Grenada ve Saint Vincet ve Grenadinler
- 30 günlük ziyaret için; Antigua ve Barbuda, Belarus, Rusya, Moğolistan, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Singapur
- 28 günlük ziyaret için; Barbados ve Dominika
Bu ülkeler dışındaki ülke vatandaşları, vize alarak Küba’yı ziyaret edebilir.
Küba Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Küba’ya seyahat planlayan Türk vatandaşları, gerekli evrakları tamamlamalı ve vize randevusu alarak, başvurunun vize onay sürecini başlatmalıdır. Küba’ya turistik amaçlı, çalışma amaçlı, aile ziyareti ya da öğrenci vizesi olarak başvuru yapılabilir.
- En az 6 ay geçerliliği olan ve yan yana 2 boş sayfası bulunan pasaport
- 6 aydan eski olmayan biyometrik standartlarda fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Uçak bileti rezervasyon fotokopileri
Bunun yanında ticari vize almak isteyenler, umuma mahsus pasaport göstermelidir. Çalışma vizesi için başvuranlar, çalışma vizesine uygun olan vize türünü seçer. Öğrenci vizesi için, Küba’da bulunan eğitim kurumundan kabul kağıdının başvuru formuna konulması gerekir.
Eğer akraba ya da arkadaş ziyareti yapılacaksa; ziyaret edilen akraba ya da arkadaştan davetiye mektubunun alınmış olması gerekir. Standart evrakların dışında, vizenin türüne göre hazırlanacak evraklar her zaman değişkenlik gösterir.
Küba’da Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Küba vatandaşlığı, sadece doğuştandır. Bunun yerine Küba’da kalıcı ikamet izni başvurusu yapılabilir. Kalıcı ikamet izni alan kişi, Küba vatandaşıyla, eşit haklara sahiptir.
- Kalıcı oturum izni için, Küba vatandaşıyla evlilik gerçekleştirilmesi gerekir.
- Küba’da kalıcı ikamet izni bulunan çocuğu bulunan kişiler, kalıcı ikamet iznine başvuru yapabilir.
- Kalıcı ikamet izni için dilekçe yazılır. Küba Hükümeti’ne yazılan dilekçede; neden Küba’da kalınmak istendiği net ve açık şekilde açıklanmalıdır.
- Kişisel bilgilerin dışında; çalışma deneyimi, diploma, varsa mezuniyet belgeleri, yabancı dil bildiğine dair sertifika gibi belgeler de hazırlanmalıdır.
- Türk vatandaşları doğum belgesi ve sabıka sicil kaydının bulunduğu evrakı hazırlamalı ve bu evrak Küba Büyükelçiliği tarafından tasdik edilmiş olmalıdır.
- Küba’da ikamet edilecek evin noter anlaşması olmalıdır. Eş ya da akraba yanında kalınacaksa, bu kişilerden birinin başvuru esnasında, oturum izni alacak kişinin yanında olmalıdır.
- Başvuru sahibi Küba vatandaşı ile evliyse; evlilik belgesi, başvuru tarihinden en az 3 ay içinde alınmış olmalıdır. Belgenin ikamet edilen bölgedeki noterden alınmış olması gerekir.
Kalıcı ikamet izni almak için hazırlanacak belgelerin; 6 aydan eski olmaması gerekir. Bunun yanında 16 yaş altı olan kişiler, kalıcı ikamet iznine başvuru yapamazlar.
Oturum izni için gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru olması, başvurunun kabul edilmesinde önemli rol oynar.
Küba Vizesi Almak Zor mu?
Küba Schengen ülkesi mi; hayır. Bunun yanında Küba vizesi almak, Türk vatandaşları için, diğer ülke vizelerine göre çok daha kolay gerçekleşiyor. Küba vizesi için; bulunduğunuz bölgedeki Küba Büyükelçiliğine direkt başvuru yapabilir ya da firmamız aracılığıyla vize izni başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.
Küba vizesi için başvuru yaptığınızda; vizenizin onaylanması durumunda, 6 ay geçerli vize veriliyor. Bu 6 aylık zaman diliminde, toplamda 30 gün kalma izniniz bulunuyor. Tek giriş hakkı bulunan ülkede, çıkış yapıldıktan sonra, tekrar giriş yapma olanağı bulunmuyor.
En fazla 2-3 gün içinde Küba vizesi onaylandığında; vize onayı pasaporta basılmadan, ayrı bir belge olarak veriliyor. Vize konusunda en önemli noktalardan bir tanesi de vizenizi çıkış yapana kadar kaybetmemektir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!