Letonya’ya yapılacak olan seyahat’in türü, vize türünde farklılığa sebep olur. Buna göre oluşturulacak evraklar da vize ücretleri de değişir.
Yapacak olduğunuz seyahate göre vize evrakları değişim gösterir. Vize belgelerindeki farklılıklar seyahat türünüzdeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Seyahatinizin başlangıcını internet üzerinden çıktısını alarak dolduracağınız online vize başvuru formu oluşturur.
Her yıl zamlanan Letonya vize ücretlerinin yazımızda inceleyebilirsiniz:
Nedir? : Kısa süre ülkede çalışmak, bir firmayla iş görüşmesi yapmak, herhangi bir organizasyonda görev almak vb. işle ilgili amaçlarla ülkede bulunacak kişilerin alacağı kısa süreli Schengen vizesitürüdür.
Kaç günlük alınabilir? : Letonya ticari vize alanlara ülke içerisinde maksimum 90 güne kadar kalma izni verilir.
Nereye başvurulur? : Herhangi bir vize danışma kurumuna başvuru gerçekleştirmeniz mümkündür.
Davetiye nasıl olmalıdır? : Letonya firması tarafından gönderilmesi gerekli olan davetiye;
bilgilerini içermelidir. Belgelerin fotokopisi de beraberinde verilmelidir.
Nedir? : Letonya aile ziyareti vizesialanlar, ülkede bulunan akraba ya da arkadaş gibi herhangi bir yakınını ziyaret etmek isteyenlerdir.
Kaç günlük alınabilir? : Belgelerin geçerliliği, kişilerin birleşme nedeni, maddi kaynaklar gibi kriterlerin değerlendirilmesinin ardından vizenin ne gibi bir geçerlilik süresine sahip olacağı görevlilerin yetkisinde olmaktadır.
Nereye Başvurulur? : Letonya vize başvurusu için gerekli belgelervize danışma kurumuna iletilerek başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.
Gerekli Evraklar Nelerdir? : Kişilerin kısa süreli vize başvurusu esnasında sunacağı belgelerin haricinde ikinci bir ülkedeki yakınından gelen davet mektubunu da yetkililere ibraz etmesi gerekir.
Davetiye nasıl olmalıdır? : Davetiye mektubu, kişilerin tanışıklığını, maddi sponsoru, diğer tarafın kimlik, pasaport fotokopilerini, iletişim bilgilerini ve birlikte kalınacak olan evin ikametini içermek durumundadır. Diğer tarafın davetiyeyi bulduğu bölgenin yetkililerine onaylatması gerekir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Başvuruların diğer kısa süreli vize başvurularında olduğu üzere 30 gün önceden tamamlanması önerilir.
Randevu nasıl alınır? : Kendi alanınızdaki herhangi bir yetkili vize danışma kurumuna ulaşmanız halinde randevu alabilirsiniz.
Nedir? : Letonya transit vize başvurusu, ülkenin herhangi bir havalimanı üzerinden farklı bir 3. ülkeye uçmak için aktarma yapacak olanların yapması gereken işlemlerdir.
Kaç günlük alınabilir? : Vizeniz, yalnızca aktarma uçuşunun gerçekleşeceği saate kadarki süreyi kapsar ve bu süre içerisinde havalimanından ayrılmanıza izin verilmez.
Nereye Başvurulur? : Kendi tercihiniz olan yetkili herhangi bir vize başvuru merkezine başvuru işlemleri için danışabilirsiniz.
Gerekli Evraklar Nelerdir? : Kişisel bilgilerinizi sunduğunuz kısa dönem vize başvuru belgeleri haricinde, sizden ikinci uçuşunuzun rezervasyon ya da bilet bilgileri istenecektir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Gidiş yolculuğuna takribi 30 gün kala başvuru işlemlerinizin son bulması önerilir.
Randevu nasıl alınır? : Başvuru için tercih ettiğiniz kurum, randevu alanında da yardımcı olmaktadır.
Nedir? : Letonya aile birleşimi vizesi, birinci ya da ikinci dereceden akrabaları ile birleşmek amacıyla uzun süre oturum izni talep edenlerin alacağı bir izindir.
Kaç günlük alınabilir? : Bu vize için başvuru esnasında ibraz edilmiş olan, maddi kaynaklar başta olmak üzere, belgeler değerlendirerek süre belirlenir.
Nereye başvurulur? : Letonya aile birleşimi vizesi başvuru işlemleri Konsolosluk ya da Büyükelçiliğe yapılmaktadır.
Gerekli Evraklar Nelerdir? : Kişilerin kendi vize başvuru belgelerinin haricinde diğer akrabanın da belgelerini sunması istenir. Finansal durum, iletişim, ikamet bilgilerini gösterir belgeler, varsa çocuklara ya da önceki evliliklere dair belgeler bu dosyada yer alır.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Ulusal kapsamda değerlendirilecek olan bu izin 30- 60 gün önceden başvuru yapılmasını gerektirir.
Randevu nasıl alınır? : Başvuru kabul yetkilileri sizlere, iletişime geçmeniz halinde konuyla ilgili hizmet sağlayacaktır.
Nedir? : Erasmus Projesi için öğrenci ya da stajyer unvanı ile Letonya seyahati gerçekleştireceklerin alacağı vizedir.
Kaç günlük alınabilir? : Dahil olunun çalışma ve eğitim süresine bağlı olarak vize verilmektedir.
Nereye Başvurulur? : Konuyla ilgili vize başvuru merkezleri yardımcı olmaktadır.
Gerekli Evraklar Nelerdir? : Letonya Erasmus vizesi başvurusu yapacak kişilerin, vize başvurusunda sunulan standart kişisel bilgi ve seyahat belgelerine ek olarak;
göstermeleri gerekmektedir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Senenin hangi döneminde vizenizi almanız gerektiği, projeye kabulünüze ve kabulünüz de üniversitenizle ilişkili değişken bir durumdur. Ancak kabulünüzle birlikte öngördüğünüz gidiş gününden 1-2 ay öncesinde işlemlerinizi tamamlamanız gerekecektir.
Randevu nasıl alınır? : Letonya Erasmus vizesibaşvurusunda bulunacakların randevu almak için vize merkezi görevlileri ile görüşmesi yeterlidir.
Vatandaşlık İşlemleri
Nedir? : Letonya vatandaşlarına tanınan haklardan faydalanmak adına, kişinin kendi vatandaşlığından ayrılması sürecidir.
Kaç günlük alınabilir? : Letonya vatandaşlığı alınması halinde, nihai bir süreç bulunmayıp haklar geçerliliğini yaşam boyu korur.
Nereye Başvurulur? : Letonya vatandaşlık başvurusu için tek yetkili kurumlar Büyükelçilik ya da Konsolosluklardır.
Gerekli Evraklar Nelerdir? : Letonya vizesi için sunulan belgelerin haricinde ek olarak:
yetkililere sunulmalıdır.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Letonya’ya geliş amacınıza bağlı olarak sizden belli bir süre oturum iznini tamamlamış olmanız istenir. Örnek vermek gerekirse iş ve çalışma amacıyla gelenlerin firma boyutuna ya da yatırım amaçlı gelenlerin proje büyüklüğüne bakılır ve bu çerçevede bir oturum süresi talep edilir. Bu oturum izninin süresini dolduran kişiler için vatandaşlığa başvuru işlemleri istediği zaman başlatılabilir.
Randevu nasıl alınır? : Kendi bölgenizde bulunan Konsolosluk ile temasa geçmeniz, randevu sisteminde yer almanız için yeterli olacaktır.
Nedir? : Letonya’da yaşamak, bu esnada çalışmak ya da yatırım gibi amaçlarla ülkede uzun süreli kalacak kişilerin alacağı izindir.
Kaç günlük alınabilir? : Kişilerin sunduğu belgelerin değerlendirilmesi halinde iznin süresi belirlenir. Ancak minimum 90 günle verileceği bilinmektedir.
Nereye Başvurulur? : Letonya oturum izni başvurusu Letonya Hükümeti’nin temsilcisi Konsolosluklara ya da Büyükelçilik yetkilerine yapılmaktadır.
Gerekli Evraklar Nelerdir? :Standart Schengen vizesi başvuru belgeleri haricinde, seyahatin amacını destekler (eğitim, iş, yatırım, ortaklık vb.) belgelerin sunulması istenir.
Ne zaman başvurmak gerekir? : Sorun yaşanmasını önlemek adına 60-90 gün önceden yapılan başvurular uygun görülür.
Randevu nasıl alınır? : Hükümetin temsilci Konsolosluklarına veya Büyükelçiliğine ulaşarak kendiniz için randevu tarihi oluşturmanız mümkündür.
Nedenleri Nedir?
Letonya vize reddi alan kişiler için bu durumun farklı nedenleri olabilir. Ancak sunulan belgelerdeki hatalar, güvenlik açısından tehdit unsuru görülmesi, bölge ve ülkeye girişlerin kısıtlandırılması, daha önceki vize başvurularınızda görülen kusurlar ya da ülkeye geri dönüşü destekler belgelerin yetersizliği gibi nedenler oldukça sık karşılaştığımız nedenlerdir.
İtiraz Hakkı
Evraklardan ileri gelen bir ret halinde, dosyanızı düzenleyerek itiraz hakkı elde edebilirsiniz.
İtiraz Şekli
İbraz ettiğiniz belgelerin aslını geri aldığınız tarihten sonraki 28 gün içerisinde ıslak imzalı bir itiraz mektubu hazırlayıp, elektronik ortamda başvuru kurumuna iletmeniz yeterlidir.
Ücret İadesi var mı?
Vize reddi halinde, ne yazık ki ödenen bedellerin geri alınması mümkün olmamaktadır.
Letonya vize başvuru ücreti ve buna ek olarak aracı kurum ile posta şirketine ödenecek ücretler, başvuranın sorumluluğundadır. Kur farkına ek olarak güncel zamlardan da etkilenen bu ücretlerin kesin karşılığı ancak başvuru için tercih ettiğiniz kurumla iletişime geçmeniz yoluyla öğrenilebilir.
Letonya Hükümeti, Letonya Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu’na ek olarak vatandaşlara gerekli hizmetleri
Avrupa’nın kuzeyinde yer alan Letonya; bitki örtüleri ile kaplı yemyeşil alanlara sahip doğa ile özdeş bir ülkedir. Tam bir tatil merkezi olan Letonya’ya yapacağınız seyahatler için vize almanız gerekir.
Letonya vizesi,Letonya sınırları içerisine girmek amacı ile yetkili resmi makamların başvuru sahibine verdiği resmi bir belge niteliği taşımaktadır.
Letonya vizesi ekşi yorumlarına göre, Letonya vizesi almak isteyen T.C. vatandaşlarının alacağı vize kategorisi kapsamı içerisinde talep edilen evrakları hazırlayarak başvuruda bulunması ve eksik ya da tutarsız evrak beyan etmemesi gerekmektedir.
Letonya vizesi için gerekli evraklar, yetkili konsolosluk ve büyükelçilik tarafından şu şekilde talep edilmektedir;
Letonya vizesi almak adına başvuru sahipleri direkt olarak başvuru merkezlerine ya da büyükelçiliğe başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir. Talep edilen nitelikteki evrakların eksiksiz bir şekilde teslim edilmesinin akabinde Letonya vizesi almak zor değildir.
Ancak başvuruda bulunacak olan kişiler Letonya vizesi müracaatı sırasında eksik evrak ve yanlış bilgi beyanında bulunur ise, Letonya vizesini almak adına süreç zorlu geçebilmektedir.
Letonya vizesi aracılık konumunda faal gösteren başvuru merkezlerinden veyahut başvuru firmalarından alınabilmektedir. Bunun yanı sıra başvuru sahipleri Letonya vizesi için direkt olarak büyükelçiliğe de müracaatta bulunabilme hakkına sahiptir.
Talep edilen gerekli evrakların hazır olması ve harç bedelinin ödenmesinin akabinde belirtilen kurum ve kuruluşlardan başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.
<hr size=0 width=1140 style=’width:855.0pt’ noshade style=’color:#404248′ align=left>
Letonya vizesi,başvuruda bulunacak olan kişinin seyahat kategorisi içerisinde hazırlamış olduğu evraklar ile başvuru merkezlerinden ya da büyükelçiliklerden alınabilmektedir.
Letonya vizesi VFS Global ofisine başvuruda bulunarak temin edilebilmektedir. Başvuruda bulunacak olan kişi yetkili ve uzman olan müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek kendisine en uygun vize türünü belirleyerek evrak hazırlaması gerekmektedir.
Daha sonra yetkili müşteri temsilcileri kişi için en uygun randevuyu belirleyerek kişinin ofise gelmesi için belirli gün ve saat aktarımında bulunacaktır.
Bu nedenle başvuruda bulunmadan önce kişinin pasaportunu dikkatli bir şekilde kontrol etmesi ve yanında olması gereken evrakları iyice kontrol etmesi yetkili vize uzman görevlileri tarafından tavsiye edilmektedir.
Letonya vizesinin alınabilmesi için Letonya Konsolosluğu’na müracaat gerçekleşmeli.
Letonya Türk vatandaşlarının pasaportlarına göre vize verir.
Letonya vizesi evraklar da herhangi bir problem olmazsa ortalama 10 iş gününde çıkar.
]]>
Temel işlev ya da ihtiyaç doğrultusunda Letonya’ya;
Uluslararası kuruluşlar tarafından davet mektubu alarak Letonya’ya giriş yapılabilir.
Letonya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşları; bordo renkli olan umuma mahsus pasaport ile Schengen vizesi alarak, 90 günlük vize ile giriş yapabilir. Diplomatik pasaport, hususi ve hizmet pasaportuna sahip Türk vatandaşları; 6 aylık süre içinde 90 gün vizeden muaf sayılır.
Letonya Hükümeti; geçerli Schengen vizelerini kabul eder. Eski pasaportunda schengen vizesi olan kişiler, Letonya’ya giriş yapamazlar.
Parmak izi alındığı için, başvuruların şahsen yapılması önemlidir. Ancak daha önceden alınmış bir parmak iziniz bulunuyorsa, bu gerekli değildir. Parmak izleri, sistemde 5 yıl boyunca saklanır.
Letonya’ya gitmek için; eğitim vizesi, turistik vize, ticari vize, çalışma vizesi türlerinden yararlanılır. Letonya vizesi almak için, standart evrakların yanında, vize türüne göre, farklı evraklar da istenir.
Bazı durumlarda Letonya Hükümeti, ek belgeler de talep edebilir. Bu yüzden belgelerin eksiksiz ve doğru bilgilerle hazırlanmış olması da önemlidir.
Letonya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, Schengen vizesiyle birlikte, pasaport kullanmak zorundadır.
Kısa süreli C tipi vize, uzun süreli D tipi vize, ticari vize, turistik vize, aile ve arkadaş ziyareti vizesi, eğitim vizesi, Erasmus ve değişim öğrencileri vizesi, tam zamanlı master öğrenci vizesi, kültürel ve sportif faaliyet vizesi gibi vize türlerine, amaca uygun şekilde başvuru yapılabilir.
Letonya Schengen mi; evet. Letonya’nın vize istemediği ülkeler arasında; Arnavutluk, Andorra, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Hong Kong, Güney Kore, Meksika, Japonya, İsrail, Kolombiya, Honduras, Bosna Hersek, Brezilya, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela, İngiliz vatandaşları, Romanya, Marshall Adaları, Kosta Rika gibi ülkeler bulunur.
Diğer yandan vize ile giriş yapacak kişilerden standart belgeler dışında, ek belgeler de vize başvurusu sırasında istenir.
Turistik amaçlı Schengen vizeleri için;
Tıbbi amaçlı Schengen vizeleri için;
Çalışma amaçlı Schengen vizeleri için;
Eğitim, Araştırma ve Staj amaçlı vize için;
Seçeceğiniz vize türüne göre başvuru yaparken; firmamız ile iletişime geçebilir, uzman danışmanlarımızdan vize başvuru sürecinizle ilgili ayrıntılı bilgi alarak, başvuru sürecinizi gerçekleştirebilirsiniz.
]]>Baltık ülkeleri arasında bulunan Letonya’nın başkenti Riga’dır. Schengen bölgesi içinde yer almaktadır. Letonya’ya gidenler Schengen vizesi almak zorundadır. Bir Letonya tatili planınız varsa Letonya turistik vize evrakları hakkında listemizi okumalısınız.
Kişinin bulunduğu statüye göre bu listeye eklemesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır.
Letonya ile Türkiye ticari anlaşmaları her sene gitgide büyümektedir. Bu da Letonya’da ki şirketler ile Türkiye’de bulunan şirketlerin iş yapabilmesinin yolunu açmaktadır. Letonya’da bulunan bir şirketle iş yapacaksanız Letonya ticari vize evrakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Eğer başvuran kişi SGK’ya bağlı bulunan bir çalışansa şu iki belgeyi de sunmalıdır:
Letonya’da bulunan bir arkadaşınızı veya ailenizin bir üyesini ziyaret etmek istiyorsanız. Letonya aile ve arkadaş vizesi evrakları hakkında bilgilenmeniz oldukça önemlidir. İşte işlemler için gerekli evraklar:
Eğer bir yere seyahat ederken Letonya üzerinden oraya gidecekseniz Letonya transit vizesine başvurmalısınız. Sizlere Letonya transit vizesi için gerekli belgeler hakkında bilgiler sunalım:
Dilekçe işlemler sırasında gerekli önemli evraklardan bir tanesidir. Dilekçenin içeriğinde diğer belgelerle çelişen hiçbir bilgi olmamalıdır. Dilekçe konsolosluğa hitap edilerek yazılır. Herhangi bir bilgi eksikliği olması durumunda ekstra belge talep edilir veya vize başvurunuz direk ret cevabı alır.
Bu yüzden seyahat tarihleri, otel rezervasyonu, Letonya’da masraflar nasıl karşılanacak? gibi birçok konudan bahsetmelisiniz. Özellikle seyahatinizin amacından bahsetmeyi es geçmeyin. Bu şekilde eksiksiz olan dilekçeler hızlıca işleme alınırlar. Vize dilekçesi örneklerimize internet sayfamız üzerinden ulaşmanız mümkündür.
Vize başvurularında konsolosluğun önceliği işlemler için gerekli dosyaların kontrolü olmaktadır. Letonya’nın istediği bu belgelerin toplanması süreci belirleyen temel ögedir. Formun üzerine bir tane fotoğraf koymalısınız.
Letonya vizesine başvururken vize formu tamamlanması gereken önemli belgeler arasında yer almaktadır. Bu belge doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Yanlış ve diğer belgelerle çelişen başvurular kesinlikle reddedilmektedir. Reddedilmek yerine ekstra belge de istenme ihtimali vardır. Bu durum da süreci bir hayli uzatmaktadır.
Letonya Vizesi İçin Gerekli Evrak Listesi 2025En iyisi formu dikkatli bir şekilde doldurarak hızlıca cevaplanmasını sağlamaktır. Formda seyahat tarihleri, seyahat nedeni, ülkeye neden, ne şartlarla gireceğiniz gibi bilgileri yazmalısınız. Ziyaret sebebi tam olarak bilinmeyen formlar konsolosluk görevlileri tarafından hoş karşılanmamaktadır.
Letonya vize başvuru güncel formunu internet sitemizden PDF formatında indirmeniz mümkündür. Formu doldurmadan bir göz atmanız sizin için faydalı olabilmektedir.
Letonya vizesi ücretleri döneme ve almak istediğiniz vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Letonya’ya seyahat planınız varsa Letonya vize ücreti hakkında bilgi edinmeniz faydalı olacaktır. Konsolosluk 6 yaş altı çocuklardan konsolosluk harcı talep etmemektedir.
İşte vizeler ve ücretleri:
Letonya vize ücretini yatırmadan önce sizin için topladığımız bazı bilgilere göz atarsanız süreç sırasında bu bilgiler çok yüksek ihtimal işinize yarayabilir. Letonya vize ücreti hakkında bilmeniz gerekenler listesini sizlerle paylaşıyoruz:
Letonya vizesi işlemlerinizi kendiniz halletmek yerine bir vize merkezi ile anlaşarak kolayca halletmeniz mümkündür. İşlemlerinizi bu şekilde halletmek isterseniz vize merkezi danışmanlık bedelleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız. Kısa süreli vizeler için vize merkezleri 30 Euro danışmanlık bedeli almaktadır. Bu danışmanlık bedelinin içine şu hizmetler girmektedir.
Vize merkezlerinin verdiği ekstra hizmetler vardır. Bu hizmetler:
Letonya vizesi evraklarınızın konsolosluğa ulaşma sürecini de sürenin dışında tutarsak vizelerin işleme alınıp tamamlanması 10 iş gününü bulmaktadır. Türkiye dışından bir vatandaş Türkiye’den başvuru yapıyorsa bu işlemlerin süresi 3 haftaya kadar çıkmaktadır. Letonya vize başvurularını sadece konsolosluğa değil direk başvuru merkezlerine de yapabilirsiniz.
Başvuru merkezlerinde kabul edilen evraklarınız ve pasaportunuz incelenmek için Ankara’ya gönderiliyor. Vize planlamasında süre hesabı yaparken belgelerin aktarım süresini de bu 10 iş günü dışında tutarak hesaplamanız gerekmektedir. O anki kargo yoğunluğu ve yapılan başvuruların yoğunluğu süreci bir hayli uzatmaktadır.
Letonya vizesi Letonya Konsolosluğu’ndan istenilen evraklar da herhangi bir problem olmaz ise 10 gün içerisinde elinize ulaşır.
Letonya vizesi Letonya büyükelçiliğinden alınır.
Letonya Schengen bölgesinde bulunan bir ülkedir.
Letonya konsolosluğu – visa center adresleri Letonya Konsolosluğu’na gidiş için kullanılabilecek adresleri içerir. Bu adreslerden yararlanarak konsolosluk binasına giderek başvurunuzu bizzat gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerde bulunan konsoloslukların bilgilerine ulaşabilirsiniz. Konsolosluk bilgileri dışında vize işlemleri ve erasmus bilgilerini alarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Letonya’nın Türk vatandaşlarının bir kısmına pasaport türüne göre vize muafiyeti uygulaması vardır. Visa Center sayesinde pasaportunuza göre muafiyet hakkınızın bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz. Letonya Konsolosluğu ve diğer işlemler için doğru bilgileri almak istiyorsanız sayfadaki içerikleri okumaya başlamalısınız.
LETONYA CUMHURİYETİ BÜYÜKELÇİLİĞİ
Kançılarya: Reşit Galip Caddesi No : 95 G.O.P., Çankaya
Telefon: 405 61 38
Faks: 405 61 37
E-Posta: [email protected]
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 09:00 – 17:00 Konsolosluk Bölümü: Pazartesi-Perşembe: 10:00 – 12:00
Letonya konsolosluğu Ankara hizmetleri, Türkiye’de yer alan diğer konsoloslukların faaliyet alanlarına yakın olan bütün bölgelerde oturan kişilerin işlemlerini yapmakla yetkilidir. Bu işlemlerden bazıları ise ölüm, evlilik, noterlik gibi belge işlemleridir.
İstanbul ve çevresindeki Letonyalı vatandaşlara konsolosluk işlemleriyle alakalı hizmetler sunmayla yetkili birimlerden bir tanesidir.
Vize başvurusu yapacak olan vatandaşlar, eğer yeşil pasaporta sahipseler, Letonya vizesi almalarına gerek yoktur. Aynı zamanda Türkiye’de diplomatik ve pasaport sahibi vatandaşların da vize işlemlerinden muaf olduğu söylenebilir.
Antalya’da yer alan konsolosluğun, yine çevre illere de vereceği destekler ile çalışma sistemi oluşturduğu söylenebilir. Konsolosluk işlemleri için Antalya ve çevresinde oturan vatandaşlar, Letonya konsolosluğu Antalya ilinden destek alınabilir.
Vize merkezleri arasında yerini alan Bursa, hafta içi 9’dan 17’ye kadar hizmet vermektedir. Vatandaşlar, vizeleriyle alakalı bütün işlemleri ve ayrıca konsolosluk işlemlerini Bursa’ya yapabilecektirler.
Erasmus ile Letonya’ya gidecek olan öğrencilere uygulanan vize işlemi uzun senelerdir uygulanmaktadır. Bu vize başvurusu için Schengen vizesi başvurusunda bulunmak gerekmektedir.
Başkonsolosluk hizmeti olarak irtibata geçilecek numara 0212 519 75 00’dır. Bu irtibat numarası, İstanbul’da yer alan başkonsolosluğa aittir. Letonya konsolosluğu telefon numarası üzerinden çeşitli bilgiler alabilmek mümkündür.
İstanbul başkonsolosluk hizmetleri, Maltepe’de yer almaktadır. Açık adres ise Küçükyalı, eski bağdat cad. / çamlık çıkmazı no: 1 34840’dır. Letonyalı vatandaşlar bu adres üzerinden mal hizmetleri, doğum belgesi, noterlik işlemleri, ölüm belgesi ve benzeri işlemleri yaptırabilirler.
Letonya konsolosluğu adres üzerinden birçok işlem yerine getirilebilmektedir. Vatandaşlar, ikamet etmiş oldukları ile en yakın görev alanına sahip olan konsolosluktan detaylı bilgilendirmeleri alabilmektedir. Bunun yanı sıra vize başvuruları da yakın konsolosluklara sağlanabilmektedir.
Letonya ekonomik açıdan orta derecelidir.
Letonya’da Nordik ırkı bulunur.
Letonya’da Hristiyanlık dini daha fazla mensuptur.
Letonya, Türkiye ile yaptığı vize anlaşması ile Letonya ziyaretleri için Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahiplerine vize zorunluluğu getirmiştir.
Letonya bir Avrupa Birliği ülkesi ve Schengen grubu ülkesidir. Yeşil, diplomatik ve hizmet pasaportlarının sahip olan Türkiye vatandaşlarının Letonya için vize almasına gerek yoktur.
Aynı zamanda ABD, İngiltere, İsviçre, Kanada ve Schengen ülkelerinde izni olan vatandaşlar da Letonya vizeleri olmadan seyahat edebilme imkânına sahiptir.
Türkiye vatandaşlarının hususi, hizmet, diplomatik pasaport sahipleri Letonya’ya vizesiz seyahat edebilirler. Letonya bu pasaport sahipleri için 6 ay içerisinde 90 günü geçmemek şartıyla vizesiz giriş yapabilme olanağı sağlamaktadır.
Letonya vizesine sahip olabilmek için konsolosluk oluşturulmuş vize başvuru formunu doldurmalısınız. Bu vize başvuru formu Schengen vize başvuru formudur. Letonya bir Schengen ülkesi olduğundan dolayı Schengen vize başvurusu yapılmalıdır.
Çeşitli vize türlerine göre değişkenlik gösteren Schengen vizesi, Letonya’ya seyahat etme nedeninize göre seçeceğiniz vize türüne bağlıdır. Turistik, akraba veya arkadaş ziyareti, ticaret ve kültürel amaçlı konferans vizelerinden seçilen vize türü sonucunda istenen evraklar hazırlanmalıdır.
Başvuru formu online olarak doldurulup istenen evrakların içine koyulmalıdır. Schengen vize başvuru formunu doldururken hazırlanan evraklar arasında uyum olmalıdır. Birbiri ile çelişen bilgiler vize başvurusunun iptaline veya reddine sebep olabilir.
Başvuru sırasında verilen evraklar ile talep edilen ücrette yatırılmalıdır. Schengen vizesi için istenenler yapıldıktan sonra Letonya tüm başvuruları inceleyip sonuçlarını 10 iş gününde başvurulara bildirmektedir. Bu süre büyükelçiliğin ek evraklar istemesi sonucu uzayabilir.
Letonya vize başvurusu sırasında istenen evraklar:
Letonya vizesi alabilmek için Konsolosluğu’na vize başvuru talebinde bulunulmalı.
Letonya belirli ülkeler için vize verdiği gibi belirli ülkeleri de bu durumdan muaf tutar.
Letonya vizesi yaklaşık 2 hafta içerisinde çıkar.
Letonya Vizesi İçin Gerekli Evrak Listesi 2025
Letonya turistik vize ihtiyaçlarınız için Letonya turistik vize talep dilekçesi, Letonya ticari vize ihtiyaçlarınız için ise Letonya ticari vize talep dilekçesi doldurmalısınız.
Vize dilekçe örneklerine yazı sonunda ulaşabilirsiniz.
Letonya, Kuzey Avrupa’da yer alan Baltık ülkelerinden biridir. Başkenti Riga olan Letonya, İskandinav ülkeleri ile yakın ilişkide ve benzer özellikler taşıyan ülkelerden biridir. Avrupa anakarası üzerinde yer alması dışında, iklimi İskandinav ülkelerine benzeyen Letonya’da 2020 itibari ile ortalama 1,95 milyon insan yaşamaktadır.
Turistik olarak saraylar, milli parklar ve farklı anıtlar ile bezeli olan Letonya, bu anlamda ziyaret edilmesi gereken ülkelerden biridir. Turizm anlamında oldukça farklı deneyimler elde edebileceğiniz Letonya’ya gitmek istiyorsanız, Avrupa Birliği’nin de bir parçası olan Letonya’ya ulaşmak için Letonya turist vizesi almanız gerekecektir.
Letonya turistik vize talep dilekçesi doldurarak, ilgili dilekçeyi İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’na iletebilir ve İsveç Başkonsolosluğu üzerinden Letonya vizesine başvuru yapabilirsiniz. Dilekçede yer vermeniz gereken ifadeler arasında şu noktalar bulunmalıdır:
Ayrıca özel durumlar dahilinde sponsor tarafından ikincil dilekçe hazırlanması gereklidir. Bu durumlar ise aşağıdaki bireyleri kapsamaktadır:
Letonya, ticari anlamda Avrupa’nın en dengeli ekonomilerinden birine sahiptir. Ülkede baş gösteren sektörler, birbirleri ile gayet dengeli bir şekilde oluşturulmuştur. Tarım, hizmet, sanayi, eğitim, inşaat vb. sektörler, bu alanda nispeten aynı oranlarda değer görürler.
Letonya ticari vize talep dilekçesi ile başvurabileceğiniz vize, İsveç Başkonsolosluğu üzerinden başvurulabilen bir vizedir. Dilekçede yer alması gereken bilgiler şirketinize ait antetli kâğıt üzerinde bulunmalı ve şu konuları içermelidir:
Her vize işleminde olduğu üzere, dilekçeyi doğrular nitelikte başvuru bilgileri.
Letonya Schengen bölgesinde bulunan ülkeler için vize sağlar.
Türkiye’den Letonya’ya gidebilmek için ilk olarak Letonya konsolosluğundan vize başvuru talebinde bulunulmalı.
Yeşil pasaporta sahip vatandaşlar Norveç’te kısa süreli olarak bulunabilir.
Yine bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Letonya vatandaşı olmasa dahi Letonya’da sürekli oturma izni bulunan biri ile evlenerek vize ve yerleşim talep edebilir.
Letonya’daki bir vatandaş veya yabancı ama oturma izni bulunan bir vatandaş ile birleşim sağlayacak kişinin talep edebileceği Letonya aile birleşimi vizesi koşullarının her birinde farklı evraklar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.
Bu konuda yerleşim ya da ikamet etmek isteyen kişi başvuru işlemlerini Letonya konsolosluğu üzerinden gerçekleştirir.
Başvuru işlemleri sırasında talep edilen ücretlerin ödenmesi ile birlikte genellikle 3-6 ay gibi bir süre içerisinde başvurunuzun sonuçlanması beklenecektir. Ayrıca Letonya aile birleşimi vizesi gerçekleştirildiğinde, mutlak bir şekilde konsolosluk tarafından belirtilmiş olan randevu tarih ve saatine uyum gösterilmelidir.
Letonya aile birleşimi vizesi gerçekleştirilmek istendiğinde bir Letonya vatandaşı ile evlilik gerçekleştirilebilir. Bu durumda Türkiye vatandaşının hazırlaması gereken evraklar arasında;
Ayrıca Letonya vatandaşı olan eş tarafından da pasaport fotokopisi, vatandaşlık belgesi, ikameti gösteren kira kontratı veya tapu fotokopisi, son 3 aylık maaş bordrosu, doğum belgesi, yaşadığı evin fatura belgeleri ve ikametgah belgesi gerekmektedir.
Başvuru koşulları açısından diğer nokta göz önünde bulundurulursa, Letonya’da yerleşik olan bir Türkiye vatandaşı ile evlilik gerçekleştirilecek ise yine benzer şekilde belgeler hazırlanır. Fakat Türkiye vatandaşı veya başka bir ülkenin vatandaşı Letonya’da yerleşik olduğu için ek olarak onun da kimlik belgeleri, pasaportu ve geçimini ispatlayan belgeler gibi noktalar talep edilmektedir.
Ayrıca kişilerin daha önceden yapmış oldukları evlilikler gibi noktalarda da ölüm veya boşanma gibi noktalar ile sonuçlanmış evliliklerin kanıtlandığı evraklar talep edilebilir.
Letonya gece hayatı konusunda oldukça canlı olduğu için ülkeye giren turist sayısının bir hayli yüksek olduğu görülmektedir. Turist vizesi alacak olan kişilerin uçak bilet nüshalarını ve otel rezervasyon belgelerini anında sunması gerekir.
Letonya evlilik sitesi üzerinden anlaşmalı bir şekilde evlenen ve oturum almak isteyen kişilerin tespit edilmesi durumunda ülkenin oturum iznini iptal etme hakkı vardır.
Letonya evlilik süreci üzerinden oturum alan kişilerin, haneleri zaman zaman resmi görevliler tarafından takip edilmektedir. Bu şekilde belirtilen amaç ile yaşantının uyum içerisinde olup olmadığı kontrol edilir.
Letonya’da yaşayan Türklerin büyük bir kısmı çalışma için izin talep etmektedir. Öncelikli meslek gruplarından olan mühendislik bilimlerinin ülkeye kabul edilmesinin görece çok daha kolay olduğu belirtilmelidir.
Letonya kadınları ile evlenmek sizin için direkt vatandaşlık sahibi olmanızı sağlamayacaktır. Bu ancak sizin ülkede oturum izni almanızı aile birleşimi kategorisinde mümkün hale getirir.
Letonya’da yaşam koşulları bakımından orta seviyededir. Çalışma izni alarak özlük haklarınızı korursanız koşulların iyileştirilmesi için sunulan resmi fırsatlardan da istifade edebilirsiniz.
]]>