Parmak İzi ( Vis) Vize Bilgi Sistemi
İlk olarak Afrika ülkelerinde kullanılmaya başlanan ve daha sonrasında tüm dünyaya yayılan vize bilgi sistemi, vize başvuruları esnasında konsoloslukta yapılan işlemleri kapsar.
Parmak izi ( vis) vize bilgi sistemi – Visa Center blog yazısında detaylı bir şekilde sizlere anlatılmıştır. Vize bilgi sistemi kişinin parmak izinin alınarak evrensel bir sisteme kayıt edilmesi ve pasaportuna işlenmesi anlamına gelir.
Parmak İzi Sistemi
Schengen ülkesi vize başvuruları için 25.09.2014 tarihinden itibaren parmak izi sistemine zorunlu geçiş yapılmıştır. Bu tarihten sonraki vize alacak kişilerin mutlaka parmak izi vermeleri gerekmektedir. Vermiş oldukları parmak izi bilgileri 5 ( Beş ) yıl süre ile saklanmaktadır.
Sonraki vize başvurularında şahsen gelmelerine gerek kalmadan Acentemiz aracılığı ile veya Vekâletname ile başvuru yapabilirler ancak bazı Konsolosluklar her durumda vize başvurusu yapacak kişileri şahsen istemekte ve her seferinde parmak izi almaktadırlar. Sürekli karıştırılan bir konu olan Emniyette pasaport alımı için verilen parmak izi geçerli olmamaktadır.
Parmak İzi Vis Vize Bilgi Sistemi
Parmak izi vis vize bilgi sistemi vize talebinde bulunan her bir birey için zorunlu hale getirilmiştir. Parmak izinin geçerliliği 5 yıl sayılmaktadır. Fakat başvuracak kişi eğer ki son 4 yıl 11 ay içerisinde Schengen vizesi almışsa parmak izi vermek için zorunlu değildir.
Önemli Bilgiler
- Alınmış olan parmak izleri, Schengen ülkelerinin dışındaki ülkeler için geçerli değildir.
- Evlilik yapan kişilerde veya boşanmış olan kişilerde soyadı değişikliği meydana geldiği zaman tekrardan dijital parmak izi gereklidir.
- Pasaport işlemleri için verilmiş olan dijital parmak izleri, vize işlemleri için geçerli değildir.
- 12 yaş üzeri için parmak izi sistemi geçerlidir.
- Kişinin adında ya da soyadında ö veya ü bulunuyorsa, parmak izi vermek için başvuru merkezine gitmek zorundadır.
Bazı durumlarda Schengen Konsolosluğunda parmak izi bulunuyorsa bile tekrar verilmesi için çağırabilmektedirler.
Bu sistem ile kabul etmeyen ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler:
- Danimarka
- Litvanya
- Finlandiya
- Malta
- Hırvatistan
Biyometri uygulamasının tamamlanması için başvuru merkezine gitmek zorunludur.