Pasaport nasıl çıkarılır?
Yurtdışında bulunmak isteyen kişiler mutlaka pasaport edinmelidir. Yurtdışı seyahatleri için pasaport olmazsa olmazdır. Sınırda görevli olan kişiler, yurtdışına çıkan kişilerin pasaportlarını kontrol ederler. Bu kontrol sırasında pasaport varsa seyahat edilebilir. Yoksa seyahat gerçekleştirilemez. Pasaportu yurtdışı seyahatlerinde kullanacak kişiler pasaport nasıl çıkarılır? -visa center konusunu araştırırlar.
Bu araştırma sırasında gerekli olan evraklar öğrenilir. Yapılacak olan seyahat türüne uygun olan pasaportun alınması gerekir. Temel olarak 4 tür pasaport vardır. Bu pasaportları almak için, güncel ücretlerin ödenmesi gerekir. Gerekli evraklar hazırlanıp ücret ödendiği takdirde pasaport alınabilir. Hazırlanacak olan evraklar belirlendikten sonra hızlıca hazırlanmalıdır. Evrakların eksik olmaması sonucunda pasaport hızlı bir şekilde alınabilir. Böylece seyahat süreci hızlandırılabilir.
Hangi amaçla olursa olsun yurtdışına çıkmak isteyen herkes için pasaport almak gereklidir. Sadece yeni tip kimlik kartıyla gidilebilen birkaç ülke dışında Türkiye sınırından çıkmak istediğiniz anda pasaportunuza bakılır. Vizesiz gidilebilen ülkeler dahi pasaportunuz olmasını talep etmektedir. Her pasaportun türüne göre sunmanız gereken evraklar değişkenlik gösterecektir. Yine de pasaport nasıl çıkarılır diye merak ediyorsanız tüm pasaportlar için süreç hemen hemen aynıdır. Öncelikle ne tür bir pasaporta ihtiyacınız olduğunu tespit etmeniz gerekmektedir.
Mevcut Pasaport Çeşitleri
Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği pasaport çeşitleri 4 adettir. Bunlar mesleğinize, statünüze ya da öğrencilik durumunuza göre değişmektedir. Uluslararası arenada pasaportunuz sizin kimliğiniz olarak rol oynadığı için hangi tür pasaporttan bulundurduğunuz da önemlidir. Ayrıca pasaport yenileme durumunda da yeni çıkartmak istediğiniz pasaportun türüne karar verebilirsiniz. Randevunuza gitmeden önce seçtiğiniz pasaporta uygun belgelere sahip olmanız; her pasaport için belirlenen ücretleri yatırmanız gerekmektedir. Bu yüzden ne tür bir pasaporta başvuracağınızı randevuya gitmeden önce belirlemelisiniz.
Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo Pasaport)
Pasaport çeşitleri arasında en yaygın olanı umuma mahsus yani bordo pasaport türüdür. Hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kullanılır. Bu pasaporta sahip olan kişiler çoğu ülkeyi ziyaret etmek için vize almak zorundadır. Pasaportu çıkartmak için hem defter bedeli, hem de pasaportun geçerlilik süresine bağlı olarak değişen harç ücreti ödersiniz. En az 6, en fazla ise 10 yıl süreli bordo pasaportunuzu çıkarabilirsiniz. Ayrıca öğrenci pasaport hakkı da bordo kapsamına girmektedir. Öğrenciler yalnızca defter ücretini ödeler. Harç ücretinden ise muaftırlar. 18 yaşından büyük öğrenciler için geçerlilik tarihi 25 yaşlarını dolduracak şekilde pasaportları düzenlenir. 18 yaşından küçük öğrenciler için ise öğrenci pasaportu maksimum 5 yıllık olarak şekilde verilir.
Bordo Pasaport İçin Gerekli Olan Belgeler
- Yeni tip T.C. nüfus cüzdanı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Mevcutsa eski pasaportunuz
- Öğrencilik durumunda öğrenci belgesi
- Defter ücreti ve pasaport harç bedeli ( 10 Şubat 2016 tarihinden beri olmak üzere, öğrenciler için pasaport için gerekli evraklar 2020 listesinde harç bedeli bulunmamaktadır.)
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
Kamu kurumlarında çalışan kişiler talep edilen hizmet süresini tamamladıktan sonra kendileri ve yakın akrabaları hususi pasaport almaya hak kazanır. Yeşil pasaport için gerekli evraklar daha komplike olsa da bu pasaporta sahip olan kişiler birçok ülkeyi vize almadan ziyaret edebilirler. Eski bakanlar, TBMM üyeleri, kamu çalışanları ve onların çocukları yeşil pasaport alabilirler. Bordo pasaport sürelerinden farklı olarak hususi pasaport 6 ay ile 5 yıl arasında düzenlenir. İstenen belgeleri edinerek eğer hakkınız varsa yeşil pasaporta başvurabilirsiniz.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Olan Belgeler
- Yeni tip T.C. nüfus cüzdanı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Başvuru sahibinin matbu talep formu
- 18 yaşından küçük çocukların aileleri tarafından sağlanacak muvafakatname
Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
Özel bir tür olan gri pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen yurtdışında görev alacak olan kişilere verilmektedir. Hususi pasaport gibi birçok ülkeyi vize almadan ziyaret etme şansı sunmaktadır. Milli sporcular, sanatçılar ya da akademisyenler bu pasaportu alma hakkına sahiptir. Ancak pasaportun geçerlilik süresi görev süresi ile sınırlıdır.
Gri Pasaport İçin Gerekli Olan Belgeler
- Yeni tip T.C. nüfus cüzdanı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Öğrencilik durumunda öğrenci belgesi
- Defter ücreti
- Hizmet pasaportu talep formu
- Sağlık kurulu raporu
Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
Sınırlı sayıda kişiye verilen siyah ya da diplomatik pasaport, sadece diplomatlara verilmektedir. Diğer pasaportlardan farklı olarak Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir. Yurtdışında çeşitli alanlarda görev alacak ya da konferans ve eğitimlere katılacak olan diplomatlar yararlanabilir. Ayrıca TBMM üyeleri ve bakanlar gibi devlet bünyesindeki yüksek statüde çalışanlar da bu pasaporta tabidir. Ön başvuru işlemleri Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki pasaport bölümüne yapılmaktadır.
Siyah Pasaport İçin Gerekli Olan Belgeler
- Yeni tip T.C. nüfus cüzdanı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Defter ücreti
- Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın talep ettiği pasaport için gerekli evraklar 2020 yılı için güncellenmiş haliyle teslim edilmelidir.
2025 Pasaport Ücretleri Ne Kadardır?
Ülkeler genelinde ulaşımda sağlanan kolaylıklar ve küreselleşmeye bağlı olarak karşılıklı biçimde ciddi bir yabancı giriş çıkışı mümkün olmuştur. Ülkelerin vatandaşları arasında seyahat kolaylığı ve vize politikalarının giderek gelişmesi, Schengen ülkeleri arasındaki vize politikası gibi konular, bireyler ,için yurtdışı seyahatini cazip hale getirmiştir.
Yurtdışında çeşitli nedenlerle bulunmak isteyenler, öncelikle pasaport sahibi olmalıdır. Ülkemizde pasaportlar, bordo, gri, yeşil ve siyah cipli olarak verilmektedir. Bordo pasaport umumi pasaporttur. Yeşil pasaport hizmet, siyah pasaport diplomatik, gri pasaport ise hususi pasaport olarak da bilinir.
Pasaport Nedir? Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport, gidilecek ülkede yetkili kişilerin turistin kimliğini incelemesine olanak veren, resmi belgedir. Pasaport sahipleri, yurtdışı seyahatlerinde resmi kolaylıklardan da yararlanır. Ayrıca alınan vizeler, pasaportlara işlenmektedir.
Pasaport Nasıl alınır?
Pasaport, başvuru sahibinin ikametinin bulunduğu il veya ilçe emniyet müdürlükleri tarafından verilir. Dolayısıyla da pasaport almak isteyenlerin, gerekli tüm evraklarını eksiksiz biçimde hazırlayarak, pasaport harcı ve pasaport defter bedeli ödemeli ve bulundukları il ya da ilçe emniyet müdürlüğünden randevu almalıdırlar.
Ayrıca pasaport sahipleri, pasaportlarını en az 6 ay en çok 10 yıllığına alabilirler. Dolayısıyla da pasaport geçerlilik sürelerini belirleyerek bir bedel yatırmalıdırlar.
Pasaport başvuruları değerlendirme süresi ortamala 5-7 gün olmaktadır.
Pasaport başvularında hangi evraklar istenir?
Pasaport başvuruları yapabilmek için bazı belgelerin eksiksiz biçimde hazırlanması ve randevuya belge dosyası ile gidilmesi gerekmektedir.
Pasaport başvurusu için gerekli evraklar?
- Nüfus cüzdanı ya da T.C. kimliği,
- Varsa daha önce alınmış pasaportlar,
- İki adet biyometrik fotoğraf,
- Öğrenciler için öğrenci belgesi,
- Pasaport harç ve defter ücreti ödendi dekontu
Pasaport fiyatları 2025 yılında ne kadardır? Pasaport almak için para ödemek gerekir mi?
Pasaport işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için devlete iki tür evrak için belirli bir bedel ödenmelidir.
- Pasaport harcı
- Pasaport Defter Bedeli
Pasaport bedelleri, il ya da ilçe emniyet müdürlüklerinden alınan randevulara gitmeden önce mutlaka yatırılmış olmalıdır. Pasaport harç bedelleri ya da pasaport defter ücretleri PTT’ den yatırılabileceği gibi anlaşmalı çok sayıda banka hesabı ile de yatırılabilmektedir. Cüzdan bedeli makbuzu ise pasaport işlemlerinde teslim edilecek evraklar arasındadır.
Pasaport Harcı Ne Kadardır?
Pasaport almak isteyen başvuru sahiplerinin ,işlem ücreti olarak bir pasaport harcı yatırmaları şarttır. Üniversite öğrencilerinden öğrenim gördükleri üniversitenin öğrenci işlerinden resmi onaylı olarak alacakları öğrenci belgelerini gösterdikleri taktirde harç. Bedeli alınmamaktadır.
Pasaport Harcı fiyatları pasaport geçerlilik süresine göre değişiklik göstermektedir.
- 6 aylık pasaport harç ücreti 208.80 TL’ dir.
- 1 yıllık pasaport harç ücreti 2025 304.50 TL.’ dir.
- 2 yıllık pasaport harç ücreti 497.00 TL.’ dir.
- 3 yıllık pasaport harç ücretleri 705. 90 TL.’ dir.
- 4 yıl ve 4 yılın üzerinde geçerliliğe sahip pasaport harç ücreti 995.00 TL’ dir. ‘ dir.
Pasaport Defter Bedeli Ne Kadardır 2025?
Pasaport sahibi olmak isteyenler pasaport cüzdan bedeli ya da pasaport defter ücreti konusunu da araştırmaktadırlar. Pasaport cüzdan bedellerinin, pasaport talebinin olumlu sonuçlandırılması için PTT ve anlaşmalı bankalara ‘pasaport defter bedeli’ olarak yatırılarak, dekontun başvuru evrakları arasında teslim edilmesi gerekmektedir.
- 2025, 6 aylık pasaport defter bedeli 160 TL’ dir.
- 2025, 1 yıllık pasaport defter bedeli 160 TL.’ dir.
- 2025, 2 yıllık pasaport defter bedeli 160 TL.’ dir.
- 2025, 3 yıllık pasaport defter bedeli 160 TL.’ dir.
- 2025, 4 yıl ve 4 yılın üzerinde geçerliliğe sahip defter bedeli ücreti 160 TL’ dir. ‘ dir.
2020 Pasaport Ücretleri
Pasaportların ücretlerine yıllık periyotlar halinde zam gelmektedir. Ne kadar ücret yatıracağınızı bilirseniz bankaya gittiğinizde herhangi bir sürprizle karşılaşmazsınız. Pasaport ücretleri bir önceki yıl olan 2019’a göre %23 arttı. Buna göre yeni ücretler:
Geçerlilik Süresi | Harç Bedeli | Defter Bedeli | TOPLAM |
6 Ay | 208,30 TL | 160,00 TL | 368,30 TL |
1 Yıl | 304,40 TL | 160,00 TL | 464,40 TL |
2 Yıl | 497,00 TL | 160,00 TL | 657,00 TL |
3 Yıl | 705,90 TL | 160,00 TL | 865,90 TL |
4 Yıl + | 994,80 TL | 160,00 TL | 1154,80 TL |
Pasaport çıkartmak için randevu aldığınızda seçtiğiniz geçerlilik tarihine göre bu ücretleri yatırmanız gerekmektedir. Ücreti başvuru sayfasından kredi kartınızla ödeyebileceğiniz gibi şu bankalardan biri aracılığıyla da yatırabilirsiniz:
- Akbank
- Aktif Yatırım Bankası
- Albaraka Bankası
- Alternatifbank
- Anadolubank
- Arap Türk Bankası
- Citibank
- Denizbank
- Finansbank
- HSBC Bank
- ICBC Türkiye Bankası
- ING Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Odea Bankası, Şekerbank
- PTT Bank
- Türk Ekonomi Bankası
- Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Garanti Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
Pasaport Nasıl Çıkartılır 2020?
Yaşadığınız ildeki herhangi bir nüfus müdürlüğünden randevu alarak yeni pasaportunuz için başvurabilirsiniz. Eğer pasaport nasıl çıkartılır diye merak ediyorsanız öncelikle yukarıda her bir pasaportun türü için ayrıntılı olarak belirtilmiş belgeleri tamamlamalısınız. Eğer mevcut pasaportunuzu yenileyecekseniz yanınızda eski pasaportunuzu da götürmeniz gerekmektedir. İlgili defter bedeli ve harç ücretlerini randevunuza gitmeden ödemiş olmalısınız.
Nüfus Müdürlüğü’nün resmi web sitesinden ya da bankaların internet bankacılığı üzerinden online olarak ödeme yaptığınızda çıktı almanıza gerek yoktur. Banka şubelerinden yapmış olduğunuz ödemelerde ise kaşeli ve imzalı makbuzları teslim almalısınız. Randevu sırasında pasaport için gerekli evraklar 2020 yılında ödenmiş ücret makbuzları ile birlikte teslim edilmelidir. Yatırdığınız ücretin geri iadesi mümkün olmadığı için pasaport almaktan vazgeçmeniz halinde ücretinizin yanacağını unutmamalısınız.
Randevu sırasında tüm bilgileriniz ve belgeleriniz kontrol edilir. Herhangi bir eksik ya da hata olmaması durumunda belgeler onaylanarak teslim alınır. Daha sonra pasaportunuzun teslim süreci başlamış olur. Başvuru yapan birçok kişi pasaport kaç günde çıkar diye merak etmektedir. Yoğunluğa bağlı olarak bu süre değişse de genelde 3 ila 7 iş günü arasında pasaportunuz adresinize ulaşmış olur. Ayrıca yeni kimlik için gerekli evraklar NVİ tarafından daha önce teslim alınmışsa, pasaportunuz için gittiğinizde tekrardan parmak izi vermenize gerek yoktur. Böylece zamandan tasarruf ederek işlemlerinizi hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Vize Nasıl Alınır?
Pasaportunuzu çıkarttıktan sonra artık gitmek istediğiniz ülke için vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu noktada vize nasıl alınır konusuna hakim olarak ilgili evrakları hazırlayıp başvuru yapmanız gerekir. Başvuru şekli ve istenen belgeler başvuracağınız vize tipine, sosyal statünüze, eğitim durumunuza ve kalacağınız süreye göre değişecektir. İsterseniz yeni pasaportunuz ile vize istemeyen ülkeleri de ziyaret edebilirsiniz.
Pasaport nasıl çıkarılır, hangi kuruma başvuru yapmalıyım, pasaport türleri nelerdir ve 2020 pasaport fiyatları ile pasaport yenileme gibi haklarınızla ilgili tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz.
Pasaport Türleri Nelerdir?
Aile bağlarınıza ve mesleki durumlarınıza göre değişebilen pasaport türlerini 4 kategoride inceleyebilirsiniz.
- Umuma Mahsus Pasaport:
Pek çok vize türünde ihtiyacınız olacak pasaport bordo renkte ve umuma mahsus pasaporttur. Kısa veya uzun süreli olarak alabileceğiniz umuma mahsus pasaportu 6 aydan 10 yıla kadar geçerli olacak şekilde alabilirsiniz. Kimlik, harç bedeli, biyometrik fotoğraf, öğrenci olmanız durumunda öğrenci belgesi ve varsa eski pasaportlarınızla birlikte başvuru yapabilirsiniz.
- Hususi Pasaport:
Yeşil renkte olan bu pasaporta devlet dairelerinde çalışan kişiler ve derecelerine göre akrabaları sahip olabilir. Bu pasaporta sahip olan kişilerin ülkelerle yapılan anlaşmalara göre vizesiz giriş yapma hakları bulunmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sayfası üzerinden alacağınız randevularla başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Dolduracağınız matbu talep formu ile 18 yaşından küçükler için muvafakatname ve biyometrik fotoğraf, kimlik gibi belgelerin bulunması gerekmektedir.
- Hizmet Pasaportu:
Gri renkte olan Hizmet pasaportu ülkemiz adına yurt dışında görevli olarak bulunacak kişilere verilmektedir. Talep formunu doldurmanız ve kimlik, fotoğraf, harç bedel makbuzu, öğrenci belgesi ve sağlık kurulu raporu gibi bazı evrakları yanınızda bulundurmanız halinde başvuruları yapabileceğiniz bir pasaport türüdür.
- Diplomatik Pasaport:
Siyah renkte olan bu pasaport diplomatların, bakanların, TBMM üyelerinin ve devlet bünyesinde yüksek statüde görev alan kişilerin başvuru yapması gereken pasaport türüdür. Kimlik, cüzdan bedel makbuzu ile 2 adet biyometrik fotoğrafın bulunması halinde başvurular yapılmaktadır.
Pasaport Ücretleri ve Pasaport Yenileme
Her yıl değişen pasaport ücretleri ile ilgili güncel bilgileri takip etmeniz gerekmektedir. Eğer pasaportunuzun sayfaları veya geçerlilik süreleri dolmuşsa, bu durumda pasaport yenilemesi için başvuru yapmanız istenmektedir.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]