Polonya Çalışma Vizesi ve İzni Şartları
Polonya Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinden biri olmasıyla dikkat çekmektedir. Polonya’da çalışabilmek için Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biri olmak gerekmez. Çalışma izni adı verilen belge sayesinde Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkemiz vatandaşları da Polonya’da çalışma imkanına sahip olabilmektedir. Polonya’da çalışmak isteyen vatandaşlar çalışmak istediği firmadan onay almalı ve birlikte hareket ederek Polonya’da çalışmak adına girişimlere başlamalıdır.
Polonya Vize Başvuru İşlemleri
Polonya Çalışma Vizesi ve İzni Şartları – Visa Center
Polonya, vatandaşlarına ve ülkesindeki diğer çalışanlara iyi çalışma koşulları sunan bir ülkedir. Bu nedenle ülkemizden Polonya’ya giderek çalışmak ve bunun için çalışma izni almak isteyen vatandaşlarımızın sayısı oldukça yüksektir.
Polonya’da çalışmak için Avrupa Birliği ülke vatandaşları ve Polonya’nın istisnai olarak izin almadan kabul ettiği bazı ülke vatandaşları dışında herkes çalışma vizesi ve çalışma izni almak durumundadır.
Türk vatandaşlarının Polonya çalışma izni alabilmesi için detaylı bir dosya hazırlaması, birçok evrak teslim etmesi gerekebilir. Arıca çalışma izni alındıktan sonra oturma izni almak için de bir sürecin takibi gerekecektir. Visa Center merkez ve şubelerinden bu konularda yardım alınabilir.
Polonya Çalışma İzni ve Çalışma Vizesi
Polonya da Avrupa Birliği adı verilen oluşumda yer almakta olan ülkelerden biridir. Bu sebeple Avrupa Birliği’ne üye olmayan bir ülkenin vatandaşı iseniz çalışma iznini ve çalışma vizesini almadan burada çalışamazsınız. Sadece İzlanda, Norveç, İsveç ve Lihtenştayn gibi ülke vatandaşları çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın Polonya’da çalışabilir.
Kısaca söylemek gerekirse Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birinin vatandaşı değilseniz ve istisna durumunda bulunan ülkelerin vatandaşı değilseniz Polonya çalışma iznini almanız gerekir.
Polonya Çalışma İzni Şartları
Polonya çalışma izni şartları, Polonya’da çalışabilmek için gerekli esas belgedir. Bu belge Polonya’daki çalışacağınız firmadaki işveren tarafından hazırlanmaktadır. Bu nedenle bakıldığı zaman işverenin kendi üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi ve çalışma izni alma sürecini iyi yönetmesi önemli bir detaydır.
Sonuç olarak çalışma izni alacağınız zamanlar üzerinizde önemli bir vazife bulunmamaktadır. Sadece yapmanız gereken Polonya’daki işvereninizin hazırladığı çalışma izin belgesine titizlikle, hiçbir detay kaçırmadan göz atmalısınız.
Polonya’da çalışma izni aldıktan sonra daha çözülmemiş bir konu daha bulunur. Çünkü çalışma iznini almış olsanız da oturma iznini almış olmazsınız. Bu sebeple çalışma iznini aldıktan ve yetkililere bu belgeyi sunduktan sonra oturma izni için de başvurmanız gerekmektedir.
Polonya’da kimler çalışabilir?
- Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerden birinin vatandaşı konumunda iseniz
- Polonya’da bulunan bir mülteci konumunda iseniz
- Avrupa Birliği’nde olmamasına karşın Norveç, İsveç, İzlanda ya da Lihtenştayn vatandaşı iseniz
- Polonya sınırları içerisinde herhangi bir özel nedenle koruma altında iseniz
- Polonya ülke sınırları içerisinde kalıcı oturum iznine sahipseniz
- Polonya’da kalıcı oturma izni adına bekleme durumunda iseniz
- Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birinde kalıcı bir şekilde oturma iznine hak kazandıysanız
- Eğitim amacıyla gittiğiniz Polonya’da geçici oturma izniniz varsa
- Polonya vatandaşı olan birisi ile evlendiyseniz ya da evlenip boşandıysanız
- Polonya’da herhangi bir eğitim kurumunda lisans, doktora veya master eğitimi almış ve mezun olmuş iseniz
- Polonya’daki herhangi bir kurumda bilimsel çalışma ve araştırmalar yapmak amacıyla geçici oturum iznine sahip iseniz, çalışma izni almanıza gerek yoktur.
EK BİLGİ: Polonya’da bulunan herhangi bir kurum ya da firmada staj amacıyla çalışıp ancak hiçbir ücret almıyor iseniz çalışma izni almanıza lüzum yoktur. Bu durumda sadece, 90 günlük Schengen Belgesi’ni almanız yeterli olacaktır.
Polonya’da çalışmak için yapılması gerekenler ve gerekli evraklar
Çalışma izni her ülke için farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle Polonya çalışma izni alırken yaşadığınız ülkenin durumunu araştırmalı ve ona göre bir başvuru yapmalısınız.
Polonya’da çalışmak adına Türkiye’den başvuracak kişilerin başvuru sürecinde dikkat etmesi gereken pek çok durum vardır. Türkiye’de yaşıyor iseniz çalışma izni adına Polonya’daki firmadan bir niyet mektubu gönderilir. Bu niyet mektubu üzerine çalışacak kişinin yapması gereken ise niyet mektubunun yanına gerekli evrakları da koyarak çalışacağı firmaya göndermektir. Bu andan sonra Polonya’da çalışacağınız firma çalışma izin belgesini çalışanına gönderir. Ondan sonra ise yapmanız gereken Polonya Konsolosluğu’na giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunmaktır. Çalışma vizesi başvurusunun sonuçlanmasına dair ortalama süre niyet mektubunda yer alsa da bu süre daha kısa ya da daha uzun olabilmektedir.
Polonya’da yaşayan biri iseniz daha farklı bir yöntem ile hareket etmeniz gerekir. Bunun nedeni ise çalışma iznine gerek duymadan sadece oturma iznine başvurmanı gerekmesidir. Polonya’da çalışmak istediğiniz ve başvuruda bulunduğunuz firmadan aldığınız çalışma izin belgesini yanınıza alıp Urjond Miasta isimli yabancılar ofisine gitmelisiniz. Gittiğiniz bu yabancılar ofisinde ise oturma izni başvurusunu yapmalısınız. Kısaca Polonya’da yaşayanlar sadece oturma izni amacıyla başvuruda bulunmalıdır.
Polonya çalışma izni için gerekenler
- Polonya’da çalışmak için yapılan çalışma izni başvurusu işverenin kendisi tarafından yapılmalıdır. Çalışan tarafından başvuru yapılmamalıdır.
- Polonya’da çalışma amacıyla başvuru yaptığınız ofise başvurunuz kabul edildikten sonra ne kadar bir ücret alacağınızı, çalışacağınız pozisyonun ne olduğunu ve sahip olacağınız hakların ne olacağını işverenin şahsınıza yönelik hazırlaması gerekir.
- Polonya’da çalışmak amacıyla başvurduğunuz firma ya da şirketten çalışma izin belgesi alabilmek için ilk olarak siz ve işvereniniz arasında iş sözleşmesi imzalamalısınız.
- Çalışacağınız firma ile yapmış olduğunuz iş sözleşmesi için verilmiş tarihin Polonya çalışma vizesi ya da Polonya oturum izninin tarihleri ile aynı olması gerekmektedir.
- Polonya’da çalışmak için yaptığınız başvuruyu ilk defa yapıyor iseniz size verilen çalışma izni süresi 1 seneden fazla olmayacaktır.
- Polonya çalışma iznine başvurup başvurunuz kabul edildikten sonra bu çalışma izin belgesi ile oturma izni için başka bir başvuru yapmanız gerekir.
- Polonya’da çalışma izni tiplerinin bazılarında oldukça dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu durum işvereninizin sizin şirkette hangi pozisyonda çalışacağınızı işçi bulma kurumuna iletmesi gerekir. Bunun için oluşturulmuş belge bu kurumda detaylıca incelenir ve eğer herhangi bir Polonya vatandaşı bu iş için başvuruda bulunmadıysa sizin için bir belge oluşturulur. Bu belgeyi de yetkililere göstermeniz gerekmektedir.
- Polonya’da çalıştığınız firma işinize son verirse 15 gün içinde çalışma izniniz iptal edilecektir. Bu nedenle bir ay içerisinde yeni bir iş bulmanız gerekir. Eğer bir iş bulamazsanız Polonya’dan ayrılmanız gerekecektir.
- Polonya’da çalışma devamlılığı amacıyla yapılan uzatma işlemlerinde de aynı şartlar gereklidir.
Polonya çalışma izni tipleri nelerdir?
- A tipi çalışma izni, ülkede yabancı biri olarak yerel bir firmada çalışmanız için gerekli olan izin tipidir.
- B tipi çalışma izni, ülkedeki herhangi bir firmada yabancı biri olarak yönetim kurulundaki bir pozisyonda bulunuyorsanız almanız gereken izin tipidir.
- C tipi çalışma izni, Polonya sınırları içerisinde bulunan firmanın şubesinin merkezi eğer ki başka bir yerde bulunuyorsa, bu firmaya yabancı bir çalışan olarak giriyorsanız bu izin tipini almanız gerekir.
- D tipi çalışma izni, merkezi Polonya’nın dışındaki bir ülkede olan firmanın Polonya sınırları içerisinde olan bir diğer firma ile yaptığı sözleşme ile Polonya’da çalışacak yabancı çalışanların burada çalışabilmesi için almak zorunda olduğu çalışma izni tipine verilen addır. Bu izin tipine işçi veya hizmet transferi ismi verilmektedir.
- E tipi çalışma izni, yine Polonya dışındaki bir firmanın Polonya’da bulunan firma ile yapmış olduğu sözleşme dahilinde Polonya’da çalışacak yabancı işçilerin almasının zorunlu olduğu izin tipidir.
Polonya Çalışma Vizesi Nedir?
Polonya çalışma vizesi, çalışma iznine benzer olsa da belli farklarla ondan ayrılır. Çalışma izni başvurusu kabul edilmiş insanlar çalışma vizesi amacıyla başvuru yapmaktadır. Bu nedenle çalışma vizesini almak gerekli olmakla beraber çalışma iznine sahip olmayanların başvuru yapamayacağı bir vize tipidir. Bu nedenle Polonya’da çalışacaklar önce çalışma iznini ardından ise çalışma vizesini almalıdır.
Polonya’da çalışma isteyen kişilerin öncelikle çalışma izni ve çalışma vizesi alması gerektiğini bildirelim. Çoğu kimse vize işlemleri konusunda merak ettiği ve aklında soru işareti oluşturan konuların cevabını internet üzerinde arar. İşte Polonya çalışma vizesi türüne dair merak edilen bütün soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Polonya çalışma izni nasıl alınır sorusu ile başlayalım. Çalışma izni denilen kavram için oturma izninin de paralel olarak verilmesi gerekmektedir. Çünkü kişiler seyahat amacı için uzun süreli ikamet gerektiren bir vize türüne başvuruda bulunacaktır.
Bu vize türü ise Polonya D tipi vize olarak geçmektedir. Normalde C tipi vize ile ülke sınırları içerisinde 90 gün kalınabilirken bu vize türü ile ülke sınırları içerisinde 90 günden fazla kalınabilmektedir.
Polonya D tipi vize çalışma izni gerektiren durumlarda da alınabilmektedir. Ancak bunun için sizlerden talep edilen evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir.
Peki, Polonya çalışma izni evrakları nelerdir?
- Polonya vize başvuru formu
- Kimlik fotokopisi
- Geçerliliği olan bir pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- İşverenden alınan iş davet mektubu
- Banka hesap dökümleri
- Daha önceki işe dair maaş bordrosu
- İş verenin çalışma izni için sağlaması gereken evraklar
- Tam vukuatlı nüfusa kayıt örneği
- Adli sicil kaydı
Bu evraklar arasında Polonya çalışma davetiyesi belgesinin kesinlikle olmadı gerektiğini unutmayın.
Polonya’daki bir kurum ya da kuruluştan iş teklifi almış ve burada çalışmak isteyen kişilerin öncelikle Polonya D tipi vize çalışma izni alması gerekmektedir. D tipi vize ülke sınırları içerisinde uzun süreli kalma durumu söz konusu olduğunda alınmaktadır. Bu kategorisi içerisine çalışma vizesi de dahildir.
Polonya’ya işçi olarak gitmek hakkında en çok merak edilen vize işlemleri konusu bu şekildedir. Ayrıca vize başvuruları tamamlandıktan sonra başvuru sürecine dair de bazı şeyler merak edilmektedir. Bunlardan ilki Polonya işçi vizesi ne zaman çıkar sorusudur. Polonya işçi vizesi yani çalışma vizesi sonuçları yaklaşık olarak 15 ila 30 iş günü içerisinde açıklanması beklenmektedir. Ancak herhangi bir yoğunluk ya da aksilik doğrultusunda bu süre 60 güne kadar uzayabilmektedir. Polonya çalışma davetiyesi, burada uzun süreli çalışacak kişilerin vize almasını en çok kolaylaştıran evraktır diyebiliriz. Bu evrak olmadığı sürece çalışma vizenizden olumlu yanıt alamazsınız. Polonya çalışma saatleri ise çoğu ülkeye ve özellikle ülkemize göre gayet iyidir. Günde yaklaşık olarak 6 saat çalışılmaktadır.
Polonya’da çalışmak isteyen kişilerin öncelikle Polonya çalışma vizesi alması gerektiği herkes tarafından bilinmektedir. Ancak bunun için kişilerin bu ülkede çalışma izinlerinin de olması gerekmektedir.
İşte bu her iki şartın da sağlanmak istediği vize türüne Polonya D tipi vize çalışma izni denilebilmektedir. D tipi vizeler Schengen vize kategorisinde uzun süreli kalma gerektiren durumlarda başvurulması gereken vize türlerindendir. Bu yüzden de ikamet izni gerektirir.
Polonya işçi vizesi ile Polonya çalışma vizesi aynı anlamları karşılamaktadır. Bu yüzden araştırma yaparken her iki kavramın da birbiriyle aynı anlama geldiğini unutmayın.
Polonya D tipi vize ne zaman çıkar sorusu da vize başvuruları sonrasındaki süreç için en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bilindiği üzere uzun süreli kalma durumu gerektiren vizeler çok daha geç süreçlerde açıklanabilir.
Ancak Polonya işçi vizesi ne zaman çıkar sorusu için vereceğimiz tarih aralığı 15- 30 iş günü olacaktır.
Polonya D tipi vize için gerekli evraklar hangi kategoride başvuru yapacağınıza göre değişkenlik gösterse de hepsi için temel olan evraklar şunlardır:
- Pasaport
- Nüfus kağıdı fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- Tam vukuatlı nüfusa kayıt örneği
- Güncel sicil kaydı
- Banka hesap dökümleri (son 3 ayın olmalı)
- Maaş bordrosu (güncel olmalı)
- Uçak ve kalacak yer rezervasyon bilgileri
Polonya Schengen ülkeleri arasına dahildir ve bu ülkeye yapılacak olan seyahatler için Schengen vize prosedürü geçerlidir. Bu ülkeye yapılan kısa süreli ve uzun süreli seyahatler konusunda merak ettiğiniz her şeyi bu yazı içerisinde cevaplamak istedik.
İlk olarak Polonya D tipi çalışma vizesi nedir bunu açıklamak ile başlayalım. D tipi çalışma vizesi, uzun süreli bir vize türü olup bu ülkede çalışacak ve dolayısıyla da ikamet edecek kişiler için verilmektedir.
Ancak bu ülkede çalışabilmek adına öncelikle Polonya çalışma izni belgeniz olmak zorundadır. Bu belgeye sahip olduktan sonra çalışma vizesini rahatlıkla alabilirsiniz. Ancak çalışma vizesini almak için sizlerden talep edilen tüm evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamalı ve bunun teslimini gerçekleştirmelisiniz.
Polonya çalışma vizesi başvuru formu yukarıda belirttiğimiz evrak listesi arasında en önemli belgeler arasında yer almaktadır. Bu formu usule uygun olarak doldurmadığınız sürece vize sonucunuz olumsuz olarak yanıt bulacaktır.
Polonya çalışma vizesi aldıktan sonra bu ülkede uzun süre ikamet edeceğiniz için Polonya oturum izni de almış olacaksınız.
Peki, Polonya oturum izni ile Avrupa’da çalışma durumu söz konusu mu? Öncelikle çalışma konusunda her ülkenin kendisine has bir politikası bulunduğunu belirtelim. Schengen vizesi ile diğer Avrupa ülkelerine turistik seyahatler gerçekleştirebilirsiniz ancak çalışma izni için daha fazlası gerekecektir. Bu konuda da dediğimiz gibi, her ülkenin kendine özel bir prosedürü bulunmaktadır.