Romanya Vize Başvuru İşlemleri
Romanya turistik vizesi almak isteyen Türkiye cumhuriyeti vatandaşları gerekli evrakları hazırlayarak Romanya Konsolosluğu’na müracaat edebilirler. Şahısların müracaatından sonra bu evraklar Romanya Konsolosluğu tarafından incelenir ve gerekli görüldüğü taktirde ek evrak isteme talebinde bulunulur. Şahıslar ek evrakları da Romanya Konsolosluk yetkililerin ulaştırmalıdır. Aksi halde Romanya turistik vizesi ret ile sonuçlanabilir.
Romanya turistik vize işlemler için gerekli evraklar şu şekildedir;
- Pasaport
- Romanya Vize Başvuru Formu
- Biometrik Fotoğraf
- Romanya Turistik Vize Ücreti
- Finansal Durumu Belgeleyen Evraklar
- Mesleki Belgeler
- İzin Belgesi (Muvafakatname)
- Seyahat Planını Onaylayan Seyahat Evrakları
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Romanya vizesi gerekli evraklar güncel liste >> visacenter.com.tr/romanya-vizesi-icin-gerekli-evrak-listesi/
Şahıslar evraklarda yer alan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmelidir. Aksi halde yalan beyan bulunmasından kaynaklı vize reddi gerçekleşebilir. Bu da şahısların ileriki dönemlerde vize almasını güçleştirebilir. Romanya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından çok tercih edilen bir ülkedir.
Turistik açıdan gezilecek birçok noktasının bulunması Romanya turistik vizesinin alınması için de cazibe ülkesi durumuna geliyor. Romanya turistik vizesi için şahıslar evraklarını hazırlayarak konsolosluk yetkililerine sunabilir.
Romanya Turistik Vize için gerekli evraklar arasında yer alması gereken seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belgeler; vize başvuru sahibinin banka hesabında EURO/TL veya USD karşılığı teminat olarak gösterilmelidir.
Romanya Konsolosluğu’nun belirlediği asgari miktar; her kalış günü için 50 EURO; minimum toplam 500 EURO. Romanya turistik vizesi almak isteyen ve Romanya Konsolosluğu’na müracaat edecek olan şahıslar Romanya’ya seyahatinin tarihlerini kapsayan; ulaşım ve konaklama planını konfirme eden rezervasyon evraklarını sunması gereklidir.
Romanya’da konaklayacağı otelin kesin rezervasyonunu gösteren belgeler. Romanya’ya seyahatin uçak/tren/otobüs ile yapılması durumunda bilet rezervasyon belgelerinin sunulması mecburidir.
Romanya Ticari Vize İşlemleri
Romanya ticari vize işlemleri için gerekli evrakları hazırlayan şahıslar Romanya konsolosluğuna gerekli evrakları sunabilirler. Sunduktan sonra kısa süre sürede Romanya ticari vizesi çıkacaktır. Ancak evrakların eksiksiz ve doğru olarak hazırlanması gerekmektedir.
Şahısların hazırladıkları evraklarda yalan beyan bulunması halinde şahısların Romanya ticari vizesi ret ile sonuçlanacaktır. İş ortaklığı ya da fuar amacıyla ticari vizesi alınmak istenebilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Romanya ticari vizesi almak istiyor ise aşağıda yer alan evrakları eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamalıdır.
Romanya ticari vize işlemleri için gerekli evraklar
- Pasaport
- Romanya Vize Başvuru Formu
- Biometrik Fotoğraf
- Romanya Ticari Vize Ücreti Ödenmiş Dekontu
- Finansal Durumu Belgeleyen Evraklar
- Mesleki Belgeler
- İzin Belgesi (Muvafakatname)
- Seyahat Planını Onaylayan Seyahat Evrakları
- Seyahat Sağlık Sigortası
Romanya ticari vizesi için başvuru yapan şahıslar evraklarını istenildiği gibi hazırlandığı taktirde kısa sürede ticari vize sahip olabilirler. Ancak Romanya Konsolosluk yetkilileri gerekli gördüğü taktirde şahısları konsolosluk binasına çağırarak mülakat yapmak isteyebilirler.
Romanya Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibini görüşmeye çağırabilir ya da ek evrak talebinde bulunabilir. Bu durumlar şahısların ticari vize işlemlerinin sonuçlanma süresini bir iki gün uzatabilir. 2014 yılından itibaren Romanya ticari vizesi almak isteyen şahıslar online vize müracaatında bulunabiliyorlar.
E- vize portalı üzerinden başvuru formunu doldurarak resmi Romanya ticari vizesi başvurusu yapmak mümkündür. Şahıslar online olarak doldurdukları vize başvuru formunda ıslak imza ile bilgilerini doğrulamalıdır.
Romanya Aile Ve Arkadaş Ziyareti Vize İşlemleri
Romanya aile ve arkadaş ziyareti vize işlemleri Romanya’da yer alan aile ve arkadaşları ziyaret etme amaçlı alınacak bir vize türüdür.
Kısa sürelidir ve vize merkezi aracılığı ile alınabilecek bir vize türüdür. Uzun süreli vize türleri Romanya Konsolosluğu’ndan alınır ancak kısa süreli Romanya aile ve arkadaş ziyareti gibi vize türleri yetkilendirilmiş vize acenteleri aracılığı ile başvuru yapılıp alınabilir vize türüdür.
Kısa sürede başvuru işlemleri yapılıp konsolosluğun istediği evraklar randevu saatinde teslim edildiği takdirde Romanya aile ve arkadaş ziyareti vizesi alınabilinir.
Şahıslar sadece teslim ettiği evraklarda yer alan bilgilerin doğruluğundan emin olmalıdır. Bunun dışında da bazı evrakların aslını teslim etmek gerekir. Aslı yerine fotokopisi teslim edilen evraklar konsolosluk yetkileri tarafından kabul edilmez.
Bu da Romanya aile ve arkadaş ziyareti vize işlemleri sonucunun olumsuz olmasına sebep olabilir. Romanya aile ve arkadaş ziyareti vize işlemlerine ilişkin gerekli evraklar aşağıda belirtildiği gibidir.
Romanya Aile Ve Arkadaş Ziyareti Vize İşlemleri İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport
- Romanya Vize Başvuru Formu
- Biometrik Fotoğraf
- Romanya Aile Ve Arkadaş Ziyareti Vizesi Ücreti Ödenmiş Dekontu
- Finansal Durumu Belgeleyen Evraklar
- Mesleki Belgeler
- İzin Belgesi (Muvafakatname)
- Seyahat Planını Onaylayan Seyahat Evrakları
- Seyahat Sağlık Sigortası
Romanya Aile/Arkadaş Ziyareti Vize için gerekli evraklar arasında seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belgeler; vize başvuru sahibinin banka hesabında EURO/TL veya USD karşılığı teminat olarak gösterilmelidir. Romanya Konsolosluğu’nun belirlediği asgari miktar; her kalış günü için 50 EURO; minimum toplam 500 EURO.
Romanya Transit Vize İşlemleri
Romanya transit vize işlemleri Romanya’dan başka bir ülkeye transit geçişlerde kullanılacak vize türüdür. Şahıslara ülkede seyahat etme hakkı tanımaz. Bu yüzden de şahıslar transit vizesi aldığı taktirde sadece Romanya’nın havaalanından geçiş sağlayabilirler ve 5 gün konaklama yapabilirler.
Belarus, Ukrayna, Bulgaristan, Moldovya gibi ülkelere seyahat ederken Romanya üzerinden aktarma yapmak gerekecektir. B sembolü olan Romanya transit vizesi şahıslara ülkede 5 gün konaklama hakkı tanımaktadır. Romanya transit vizesi çok girişli ya da çok girişli olarak bulunabilir. Her geçişte şahıslara 5 güne kadar kalış hakkı tanımaktadır. Seyahatten en geç 15 gün önce başvuru yapılmalıdır. Aksi halde başvuru süresinde sıkıntı çıkabileceği gibi seyahat sekteye uğrayacaktır.
Romanya transit vizesi için gerekli evraklar
- Pasaport
- Romanya Vize Başvuru Formu
- Biometrik Fotoğraf
- Romanya Tiransit Vize Ücreti Ödenmiş Dekontu
- Finansal Durumu Belgeleyen Evraklar
- Mesleki Belgeler
- İzin Belgesi (Muvafakatname)
- Seyahat Planını Onaylayan Seyahat Evrakları
- Seyahat Sağlık Sigortası
Romanya Vatandaşlık İşlemleri
Romanya vatandaşlık işlemleri için gerekli olan bazı prosedürler bulunmaktadır. Şahıslar bu prosedürleri uyguladığı taktirde Romanya vatandaşlığına hak kazanabilir. Başvuru süreci bir dizi evrağın incelenmesinden oluşmaktadır. Konsolosluk yetkileri şahısların durumunu inceleyerek Romanya vatandaşlığı için uygun olup olmadığına dair incelemeleri yapmaktadır. Sonucunda da şahısların Romanya vatandaşı olup olmayacağına dair onayı vereceklerdir.
Romanya vatandaşlığı avantajı bol olan bir vatandaşlıktır. Çünkü şahıslara AB ile doğrudan bağlantı kurmayı sağlamaktadır. Ancak vatandaşlık için bulunan şartları diğer ülkelere göre daha ağırdır. Belgeler hazırlanırken neden Romanya vatandaşı olmak istendiği açıkça belirtilmelidir. Bu sayede izlenecek yol da belirlenmiş olacaktır.
Kan bağı ile vatandaşlık talep etmek en çok talep açılan vatandaşlık nedenidir. Anne ya da babadan biri Romanya vatandaşı ise bu durumda çocukları da Romanya vatandaşı olma hakkına sahiptir.
Anne ya da babası bir arada olan çocuk 18 yaşına gelene kadar farklı ülkelerde yaşamış olabilir. 18 yaşından önce vatandaşlık talebinin onay alması mümkündür. Dolayısıyla 18 yaşından küçük olan çocuklar için vatandaşlık almak oldukça kolaydır. Aynı durum annesi ve babası boşanmış çocuklar için de geçerlidir.
Romanya vatandaşı olmak için bir başka sebep ise doğum yoludur. Annesi ve babası farklı ülkelerin vatandaşı olan kendisi de Romanya’da dünyaya gelen çocuklar da Romanya vatandaşı olma hakkına sahiptir. Bebek, dünyaya geldiğinde Romanya’da doğum yapılan hastaneden doğum belgesi alınmalı ve resmi kuruma bu şekilde belge sunulmalıdır. Bebeğinizin doğumunu Romanya’da yapıp vatandaşlık almasını isterseniz döndükten sonra Türkiye’de nüfus müdürlüğüne bu durumu bildirmeniz gerekmektedir.
Romanya Öğrenci Vizesi
Romanya öğrenci vizesi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerekli evrakları hazırlayarak Romanya Konsolosluğu’na teslim edebilirler. Romanya’da lise, üniversite, yükseklisans, doktora gibi eğitimlerden yararlanmak isteyen şahıslar Romanya öğrenci vizesi almak durumundadır. Alınacak olan öğrenci vizesi Romanya’da kalınacak süreyi kapsamalıdır.
Romanya üniversitelerine kayıt olmak için Türkiye’deki sınavlardan bir yeri kazanmış olma şartı aranmıyor. Adaylar başvurularını lise diploması ile yapabilirler. Lisede alınana ağırlıklı eğitim paralel olarak istenilen bölümde okuma fırsatı bulunuyor. Romanya’da lisans eğitimi 3 yıl ( bazı mühendislik bölümlerinde 3.5 yıl), Master eğitimi ise 2 yıl sürer. Tıp eğitimi 6 yıl, Diş Hekimliği ve Eczacılık ise 5 yıldır. Romanya’da birçok bölümü İngilizce olarak okuyabilirsiniz.
Romence dil eğitimi alması gereken öğrenciler ilk yıl Bükreş Üniversitesinde dil hazırlık programına alınırlar. Dil eğitiminin ardından şahıslar bölüme başlayabilirler. Bunun için de Romanya öğrenci vizesinin alınması şarttır. Öğrenci vizesi Romanya’da kalınacak süre boyunca şahıslara verilmektedir. İstenildiği taktirde bu süreyi uzatmak üzere başvuru yapılabilinir.
Romanya Öğrenci Vizesi için Gerekli Evrakları
1- Pasaport (seyahat sonrası en az 6 ay geçerli)
2- 2 adet biometrik yeni fotoğraf (güncel, 35X45mm, beyaz fon üzeri)
3- Öğrenci belgesi
4- Muvafakatname (18 yaşından küçük ise, noter onaylı aslı)
5- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimlik fotokopisi
Romanya Aile Birleşimi Vizesi
Şahısların aile bireylerinden en az biri Romanya’da ikamet ediyor ise ve öğrenim amaçlı ya da iş amaçlı ikamet etmeye devam edecek ise şahıslar Romanya Konsoloslukları’na müracaat ederek Romanya aile birleşimi vizesi alabilirler.
Diğer vize türlerinde olduğu gibi bu vize türünde de şahısların ayarlaması gereken bir takım evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar sadece Türkiye’den Romanya’ya gidecek şahısları kapsamaz. Romanya’da ikamet eden ve aile birleşimi yapılacak şâhısı da kapsamaktadır. Romanya’da ikamet eden şahıs da bir takım evrakları orada bulunan yetkililere telsim etmelidir.
Şahıslar aile birleşimi vizesine başvuru yaparak Romanya oturum iznine de sahip olabilirler. Bunun için evrakları doğru ve eksiksiz olarak hazırlamak gerekmektedir. Ayrıca da evraklar kesinlikle güncel bilgiler içermeli şahıslar hakkında 3 aylık bilgileri içermelidir.
Romanya aile birleşimi vizesi için istenen evraklar şunlardır;
- Başvuru sahibinin eksiksiz, doğru ve güncel bilgilerle dolduracağı başvuru formu
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet 3,5*4,5 cm ölçülerinde biyometrik fotoğraf
- 10 yıldan eski olmayan ve 1 yıl daha geçerliliği olan pasaport
- Eşler için uluslararası doğum kayıt örneği
- Son 1 ay içerisinde alınmış sabıka kaydı
- Uluslararası evlenme kayıt belgesi
- Vukuatlı nüfus kayıt belgesi
- Emniyet müdürlüğünden alınan, son 10 yıla ait yurtdışına çıkış ve ülkeye girişleri gösteren belge
- Romanya vatandaşı eşin pasaport fotokopisi
- Romanya vatandaşı eşin kimlik belgesi
- Romanya’da yaşanılacak evin kira kontratı ya da ev sahibi iseniz tapu fotokopisi
- Romanya vatandaşı eş çalışıyor ise maaş bordrosu
- Romanya vatandaşı eşin doğum belgesi
- Varsa eski pasaportlar
Romanya Oturum Ve Çalışma İzni
Romanya oturum ve çalışma izni alabilmek için bir çok kriter bulunmaktadır. Bu kriterleri yerine getirecek olan şahıslar oturum ve çalışma izni sahibi olabilirler. Romanya oturum ve çalışma izni sahibi olabilmek için gereken durumlar birçok şekilde sağlanabilmektedir.
Romanya vatandaşlı olan bir şahısla evlenen kişiler Romanya oturum iznine sahip olabilirler. Romanya çalışma izni almak isteyen şahısların ise izleyeceği bir takım yollar bulunmaktadır. Romanya çalışma iznine ait bazı bilgiler şöyledir;
Çalışma izinleri A ve B türü olarak bulunmaktadır.
A türü Romanya çalışma izni;
Eğer yerel çalışma sözleşmesi şahıs ve Romanya şirketi arasında imzalanmış ise bu durumda şahısların Romanya’da vergi ödemesi gerekmektedir. Maaş vergisi ve sosyal vergiler işveren şirket tarafından bordroda kesilecektir.
B türü Romanya çalışma izni;
Romanya çalışma izni alacak olan şahıslar Romanya’daki kurularda bir yıl için görev alabilirler. Yabancı şahıslar Romanya ekonomisine katkıda bulunacak yatırım yapan Romen şirketlerinde 3 yıl boyunca görevlendirilebilirler. Yabancı şahısların kurumlarda yer alması Romanya’nın taraf olduğu ikili sosyal sigorta anlaşmaları çerçevesinde uzatılabilir.
Romanya oturma izni Romanya’da ilk altı ay içerisinde 90 günden fazla kalacak şahıslar geçici oturma iznine başvuru yapmak durumundadır. Geçici oturma iznine başvuru yapmadan önce, Romanya elçiliklerinden ya da konsolosluklarından vize alınması gereklidir.
Romanya oturma izni için gerekli evraklar
1.Vize ücreti yaklaşık 40 USD dir.
2.Vizenin ücreti, vizenin ret edilmesi halinde iade edilmemektedir
3.Müracaat anında müracaat sekline göre başka evraklar talep edebilirler.
4.İmzasız pasaportlar geçerli değildir.
5.Nüfus Cüzdanınızı pasaport ile birlikte gereklidir.
Romanya Vize Reddi
Romanya vize reddi bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Romanya vize reddi gerçekleşmesi için şahısların evraklarda bazı kritikleri yerine getirmemiş olması gerekmektedir.
Romanya Konsolosluğu evraklarda eksiklik olması durumunda şahısların Romanya vize başvurusu ret ile sonuçlandırmaktadır. Evraklarda yanlış bilgi bulunması halinde de şahısların Romanya vize başvurusu ret ile sonuçlanabilir.
Vize reddi oluşmasının bir başka durumu ise şahısların evraklar içerisinde seyahat amacını net belirtmemesi olabilir. Seyahat amacını net belirtmeyen şahıslar için Romanya Konsolosluk yetkileri yeniden görüşme gerçekleştirebilir ya da vize reddi kararını verebilirler.
Vize reddi kararının sebebi net öğrenilmeli ve şahıslar ikinci vize başvurusunda bu noktalara dikkat etmelidir. Aynı zamanda şahısların seyahat bitiminde ülkesine döneceğine ilişkin uçak bileti otel rezervasyonu bilgi bilgileri de konsolosluk yetkilerine sunması esastır. Bu bilgiler şahısların vize reddini almaması için önemlidir.
Ancak bunar diğer vize başvurularında sorun teşkil etmez. Yalan beyanda bulunmak sorun teşkil edecektir. Şahısların bütün belgelerdeki bilgileri diğer sistemlerde yer alan bilgiler ile karşılaştırılmaktadır.
Romanya Vize Ücretleri
Romanya vize ücretleri aşağıda belirtilen vize türlerine göre değişiklik göstermektedir. Her vize başvurusu için şahıslar ayrı başvuru işlemi gerçekleştirmelidir. Romanya Havaalanı transit vizesi (A Tipi Vize), Romanya Transit vizesi (B Tipi vize), Romanya Kısa süreli oturum vizesi (C Tipi Vize)
Romanya Uzun süreli oturum vizesi (D Tipi Vize), Romanya uzun süreli oturum vizesi gibi kısa süreli ve uzun süreli vize türleri için ücret değişmektedir. Şahısların vize reddi aldığı durumlarda vize ücretleri taraflarına geri ödenmez. Bu yüzden evraklarda yer alan belgeler son derece önemlidir. Şahıslar vize ücretlerini net belirleyemez. Vize ücretleri konsolosluk tarafından belirlenir ve vize merkezi, seyahat acenteleri rehberlik ücreti de konsolosluk harcı ile beraber ödenmelidir.
Romanya vizesi için yapılan başvurularda ülkeye yapılacak seyahatin amacı açıkça ifade edilmeli ve bu amaca uygun evraklar ibraz edilmelidir. Kişi ayrıca başvuru yaptığı Romanya vize tipinin şartlarını yerine getirecek durumda olduğunu kanıtlayan belgeler ibraz etmelidir.
Örneğin; kişi Romanya’ya Aile ziyareti amacıyla seyahat ediyorsa Romanya’da ikamet eden yakınlarına ve yapacağı seyahatin şekline ilişkin belgeler sunmalıdır.
Romanya Vizesi Sık Sorulan Sorular
Romanya vize politikası yıllar içerisinde değişkenlik gösteren bir durumdur. 2002 yılında acil hükümet kararıyla vize işlemleri sıkıntılı duruma gelmişti. Ancak acil hükümet kararı 2011 yılında değiştirildi ve Romanya vizesiyle alakalı durum, ülkeye gelecek olan ziyaretçiler için olumlu hale geldi. 2011 yılında alınan karara göre, vize işlemleri Romanya’nın diplomatik misyonları ve Romanya Konsolosluk birimleri tarafından tanzim edilmeye başlanmıştır.
Romanya Vizesi Ekşi
Romanya vizesi ekşi hakkındaki yorumlarda, Romanya vizesinin eskiye nazaran daha zorlayıcı bir şekilde alındığı belirtilmektedir. Romanya’nın Schengen Vize Topluluğuna üye olması, Schengen üyesi olmayan ülke vatandaşlarına vize başvurularında zorluklar çıkartmalarına sebep olduğu yorumlar içerisinde görülmektedir.
Romanya Vize Ücreti
Romanya vize ücreti, başvurulan vizenin türüne ve zamanına göre değişiklik göstermektedir. Vize harç ücretini belirleyen en net değişken ise, vizenin hangi türde olduğudur. Vize harç bedellerinin ödenmesi sırasında mutlaka ama mutlaka Romanya’ya yapılacak olan seyahatin amacına göre vize türü seçilmeli ve buna göre vize harç bedeli ödenmelidir. Yanlış bir şekilde yapılacak olan ödemeler, hem vize başvuru işlemlerinin olumsuz sonuçlanmasına, hem de ödenen vize harcının boşa gitmesine sebep olacaktır.
Romanya Vizeli mi?
Romanya Schengen vize topluluğuna üye olan ülkelerden biridir. Ancak, Schengen topluluğunun dışında olan ülkeler için vize uygulaması gerçekleştirmektedir. Türk vatandaşlarından Romanya’ya gitmek isteyenler ilk olarak Romanya vizeli mi konusunu araştırmaktadırlar. Romanya vize politikası sebebiyle, bordo renkli Türk vatandaşlarına vize uygulaması yapmaktadır.
Romanya Vize Randevu
Romanya Konsolosluğu vize başvuruları için online olarak randevu alımını zorunlu tuttuğundan dolayı, Romanya vize randevu işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Vize randevusu gerçekleştirilmeden herhangi bir Romanya vizesine başvuru işlemi yapılamayacaktır. Bu sebeple Romanya vizesi almak isteyenlerin bu konuya önem vermeleri gerekmektedir.
Romanya Vize Başvuru Formu
Romanya vize için başvuru formu, yetkili olan Romanya Konsolosluğu tarafından hazırlanmaktadır. Vize başvuru formunun hazırlanmasındaki temel sebep, Romanya Konsolosluğunun Romanya vizesi için talepte bulunan kişiler hakkında detaylı bilgiler edinebilmelerini sağlamaktadır. Bu durumdan dolayı da, Romanya vize başvuru formunun büyük bir titizlikle ve doğru, güncel bilgilerle doldurulmasına dikkat edilmelidir.
Romanya Vize İstiyor mu 2025
Eğer ki Schengen topluluğuna üye olan ülkeler dışında yer alıyorsanız, Romanya vize istiyor mu 2025 yılı için size verilecek olan cevap, evettir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız ve pasaportunuz umuma mahsus yani bordo renkteyse o zaman Romanya vizesi için, Romanya Konsolosluğuna vize başvurusunda bulunulmalıdır. Yapılacak olan vize başvurusunun da aynı zamanda online randevu alarak gerçekleştirilmesi, konsolosluk yetkilileri tarafından istenmektedir.
Romanya Vize Almak Zormu?
Romanya vize almak için Schengen topluluğuna dahil olduğundan dolayı, avantajlı ülkelerden biridir. Ancak Romanya vizesi alma işlemleri büyük zorluklarla olmaktadır. Çünkü Schengen bölgesi dışındaki ülkelere, Romanya Konsolosluğu yetkilileri zorlayıcı süreçlerden geçirmektedir. Bundan dolayı Romanya vizesi almadan önce tüm belgelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırlamalısınız.
Romanya’da çalışmak isteyen kişilerin alması gereken vize türü Romanya çalışma vizesi olmalıdır. Çalışma izni ile çalışma vizesi birbirine sık karıştırılan terimler olup aralarında temel bir fark vardır: Çalışma izni, çalışma vizesi alabilmek için gereklidir. Vize ile ülkeye sadece giriş yapabilirsiniz ancak çalışma izniniz olmadığı sürece bu ülke içerisinde herhangi bir işe giremezsiniz.
Romanya’ya dair merak edilen diğer bir soru da Romanya vizesi kalktı mı sorusudur. Bu tür haberler sürekli gündeme gelmekte olup, Türkiye ile bu ülke arasında vize muafiyeti bulunmamakta yani Romanya’ya olan ziyaretler için vize alınması gerekmektedir.
Ülkeye vize almak için Romanya e- vize uygulamasından yararlanabilirsiniz. Ancak bu esnada sizden talep edilecek olan başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmanız ve sizden istenen vize harç bedelini yatırmanız gerekecektir.
Romanya’ya işçi olarak nasıl gidilir sorusu için ise yanıt aslında son derece basit. Eğer bu ülkeden bir iş teklifi almışsanız o zaman işiniz kolay. Sizi işe alacak olan iş verenin imzaladığı iş davet mektubu sayesinde çalışma vizenizi alabilir ve böylece ülkede çalışmaya başlayabilirsiniz.
Romanya çalışma izni ile hangi ülkelere gidilir sorusuna karşılık verilecek yanıt sadece Romanya olacaktır. Çünkü çalışma izni ile herhangi bir ülkenin seyahat izni farklılık gösterecektir. Dolayısıyla bu ülkeden farklı bir ülkeye geçiş yapmak için öncelikle diğer ülkenin vize prosedürüne uygun bir vize almanız şarttır.
Romanya’ya giriş yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanlar vizeye tabidir.
Romanya vize başvurusu ikamet adresine yakın konsolosluk ya da büyükelçiliğe evrakları ibraz ederek yapılır, parmak izi vermek zorunludur.
Uzun süreli ulusal vize olan D tipi Romanya vize başvurusu gerekli olan evrakların eksiksiz teslim edilmesi halinde ortalama 15 gün içerisinde sonuçlanır.
ROMANYAVİZE DİLEKÇE VE BAŞVURU FORMLARI | |
Vize Dilekçe Örnekleri Aşağıdaki Gibidir. Tabloda listelenen formları indirerek lütfen bizimle 0850 307 96 81 numaradan ücretsiz iletişime geçiniz. | |
ROMANYA TİCARİ BELGELER | ROMANYA TURİSTİK BELGELER |
Ticari Vize Genel Başvuru Evrakları | Turistik Vize Genel Başvuru Evrakları |
Ticari Vize Başvuru Dilekçesi | Türkçe Dilekçe Listesi |
İngilizce Başvuru Dilekçesi | Vize İçin Gerekli Evraklar |
Vize almak istediğiniz ülke için Vize Rejim Tablosuna bakınız. Duyuru! Pasaportunuzu kullanabilmeniz için geçerlilik süreniz, seyahat süreniz artı 6 ay olmalıdır. E-Pasaport sitesinden de bilgi alabilirsiniz. |