Özellikle Rusya ülkesine sıklıkla yapılan seyahatler için ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelerin hazırlanması ve öncelikli yapılacak işlemler için hizmet veren firmalardan da rusya konsolosluğu iletişim bilgileri – visa center ulaşmak mümkün.
Rusya Konsolosluk iletişim bilgilerini mesai saatlerinde arayarak Ankara Rusya Konsolosluğundan almak mümkün.
Türkiye’nin her yerinden Rusya Konsolosluğunu aramak için güncel iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz.
İlgili: Aleksei V. ERKHOV
Adres: Andrey Karlov sokağı, Numara:o 5 Kavaklıdere Çankaya/ Ankara
Telefon: (+90) 312 439 21 83
Faks: (+90) 312 438 39 52 – (+90) 312 442 90 20
E-Posta : [email protected]
Rusya Konsolosluğu İletişim Bilgileri
Ankara büyükelçiliğinin görev alanı tüm Türkiye’yi kapsamındadır. Türk vatandaşları hangi şehirde yaşadıklarından bağımsız olarak Rusya Ankara Büyükelçiliğine vize talebi için başvuruda bulunabilirler.
Yönetici: Aleksei V. ERKHOV
Adres: Andrey Karlov sokağı, No 5 Kavaklıdere Çankaya Ankara
Telefon: +90 312 439 21 83
Faks: +90 312 438 39 52 / +90 312 442 90 20
E-Posta: [email protected] (Büyükelçilik İçin)
E-Posta : [email protected] (Konsolosluk Konuları İçin)
E-Posta : [email protected] (Basın İle İlgili Konular İçin)
Rusya Federasyonu dış temsilcilikleri görev bölgesi olarak kısıtlanmamışlardır. Bu nedenle tüm Türkiye’den, nerede konakladığınızdan bağımsız olarak İstanbul Başkonsolosluğuna vize veya diğer konsolosluk hizmetleri için başvurabilirsiniz.
Yönetici : Andrey PODELYSHEV
Adres : Gümüşsuyu Mahallesi Tak-I Zafer Caddesi No:3/A 34437 Beyoğlu İstanbul
Telefon : +90 (212) 292 51 01
Faks : +90 (212) 249-05-07
E-Posta : [email protected]
Kaza, ölüm, hırsızlık gibi acil durumlar için + 90 (530) 941 03 68 veya + 90 (530) 941 03 69 numaralarından birisi aranabilir, yardım talep edilebilir.
Trabzon Rusya Başkonsolosluğu’nun görev alanı kısıtlaması bulunmamaktadır. Tüm Türkiye’den gelen vize veya konsolosluk hizmet taleplerini yanıtlayabilirler.
Yönetici : Dmitry TALANOV / Başkonsolos
Adres : Ortahisar Mahallesi Refik Cesur Caddesi No:6 Merkez Trabzon
Telefon : +90 (462) 326 27 28 / +90 (462) 326 26 00
Faks : +90 (462) 326 26 01 (Ofis)
Faks : +90 (462) 326 26 77 (Muhasebe)
E-Posta: [email protected]
E-Posta: [email protected]
Antalya Rusya Başkonsolosluğu da diğer Rusya dış temsilcilikleri gibi görev alanı kısıtlaması olmadan hizmet vermektedir. Tüm illerden konsolosluk ve vize başvurularını kabul etme, değerlendirme ve karara bağlama yetkisine sahiptir.
Yönetici : Oleg ROGOZA / Başkonsolos
Adres : Gençlik Mahallesi, Yenikapı Park Sok. No:30 Muratpaşa / Antalya
Telefon : +90 (0242) 248 32 02
Faks : +90 (0242) 248 44 68
E-Posta : [email protected]
Rusya’nın başkonsolosluk görevini üstlenen İstanbul, Rusya için vize almak isteyen kişilerin en fazla merak ettiği konular hakkında bilgi vermektedir. Bunun yanı sıra İstanbul ve çevre illerde yer alan kişilerinde oturum izinleri için İstanbul’dan destek almaları gerekmektedir.
Büyükelçilik hizmetleri sunan iller arasında başkent Ankara’da yer almaktadır. Burada hizmet veren konsolosluğun Ankara hakkında bütün güncel bilgileri ile alakalı bilgi alınabilecektir. Ayrıca Rus vatandaşlarının da kendiyle alakalı bütün işlemleri buradan yaptırabilmeleri mümkündür.
Antalya, turizm yönünden gelişmiş illerden bir tanesidir. Özellikle Rusya’dan buraya gelen turist sayısı çok fazladır. Rusya konsolosluğu Antalya hizmetlerini, burada bulunan turistlere sunmaktadır. Vize işlemlerinden, doğum ve ölüme kadar birçok işlem için destek alınacak bir kurumdur.
Rusya konsolosluğunun Türkiye’de vize işlemleri için sunacağı vize ücretleri dolar kuruna göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca kişi sayısına göre de vize ücretleri fark edecektir.
Konsolosluk randevusu yapmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Rusya konsolosluğu randevu işlemi, kısa süreli vize başvurularında gerekmez. Fakat normal bir randevu için konsolosluğa başvurmak gerekir.
Rusya’nın Türkiye’de yer alan dış temsilcilikleri arasında yerini alan Trabzon, başkonsolosluk olarak hizmet vermektedir. Kültürel ve ekonomik yönden işbirliği yapılarak, her yönden hizmeti vatandaşlara sunmaktadır. Ayrıca vize başvurusu kabul etme, değerlendirme gibi yetkilere de sahiptir.
Ankara’da Rusya konsolosluğundan hizmet almak isteyen vatandaşlar, 0312 439 21 22- 440 82 17 numaralarını arayabilir. Rusya konsolosluğu Ankara telefon numarası çalışma saatleri içinde açık ve vatandaşlara çözüm odaklı bilgi sunmaktadır.
Türkiye, Rusya’dan çok fazla turist çekmektedir. Bu nedenle konsolosluk hizmetleri, birçok ilde başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Vize başvuruları, kabulü, vize çıkartma ve diğer işlemler olarak birçok kategoride hizmet grubu vardır.
Konsolosluk ile ilgili her işlem için Ankara’da ikamet eden turistlerin e-randevu platformundan randevu alabilmeleri mümkündür.
Rusya konsolosluk hizmetleri içinde apostil işlemi de yer alır. Bu işlem tasdik işlemidir ve konsolosluğun yapması gereken bir uygulamadır.
Rusya Başkonsolosluğu İstanbul sınırları içerisinde yer alır. Adresi ise İstiklal Caddesi, Beyoğlu, 34430 İstanbul şeklindedir. İletişim hem telefon hem de faks üzerinden yapılır. Telefon numarası 0 212 292 5101 ve 292 51 02 şeklinde karşımıza çıkıyor. Belirtilmiş mesai saatleri arasında aranması esastır.
Rusya federasyonu Ankara büyükelçiliği Çankaya/Ankara adresinde yer almaktadır. Aleksei V Erkhov burada görev yapmaktadır. Telefon numarası 0 312 439 21 83’tür. Değişik birçok konuda bilgi sahibi olabilmek adına aranmasının önünde bir engel yoktur.
Rusya Konsolosluğu Ankara randevu alım sürecinde resmi siteye erişimin sağlanması büyük önem arz eder. Vize almak isteyen kişilerin kendilerinden talep edilen bilgiler vardır. Bunların başında ise formun doldurulması geliyor.
Rusya’da kaç tane Türk konsolosluğu var: Rusya sınırları içerisinde 4 tane Türk konsolosluğu vardır. Bunların başında Moskova’daki merkez geliyor. Ayrıca St Petersburg, Kazan ve son olarak Novorossisk içinde de konsolosluk bulunur. Rus Konsolosluğu pasaport yenileme işlemlerinde İstanbul’da yer alan merkezin tercih edilmesi gerekmektedir. Başvuru işlemleri bizzat yapılır. Online bir biçimde tamamlanması söz konusu değildir. Rusya Konsolosluğu telefon numarası 292 51 02 ve 292 5101 olarak sunulmuştur. İstanbul’da yer almasından dolayı başına alan kodu olan 212’nin eklenmesi gerekmektedir. Türkiye Rusya Büyükelçiliği Moskova’da bulunur. Bu görevi Mehmet Samsar yürütmektedir. 7 495 994 93 59 numaralı telefonla iletişimi rahatlıkla kurabilirsiniz.
Rusya Başkonsolosluğu hafta içi her gün çalışma saatleri içerisinde vatandaşlara hizmet vermektedir.
Rusya’daki vize tipine göre ülkede kalış süresi değişmektedir ancak Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek şartı ile vizesiz kalabilir.
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, İstanbul başkonsolosu olarak görev yapıyordu.
Rusya turistik vizesi bir ya da iki girişli olarak alınabilmektedir. Giriş sayısına göre alınacak Rusya turistik vizesinin ödenecek harcı da değişiklik gösterecektir.
Rusya Vize Başvuru İşlemleri
Rusya turistik vizesi şahıslara Rusya’da en fazla 30 gün kalma hakkı tanımaktadır. Rusya turist vizesi, Rusya’da tur operatörlüğü yapan firmaların yabancı turisti karşılayacağını beyan ettiği kabul ve onay belgesi alınması şartı ile verildiği unutulmamalıdır.
Rusya’ya kısa süreli iş görüşmesi gibi seyahatler gerçekleştirmek isteyen şahıslar Rusya turistik vizesi ile seyahatlerini gerçekleştirebilirler.
Rusya turist vizesi aynı zamanda 30 güne kadar iş görüşmelerine, sergilere, akademik araştırmalara katılmak isteyenler için de Rusya’ya giriş hakkı tanımaktadır. Rusya turist vizesi için müracaat edenler vize anketinde hangi amaçla ve ne kadar süreyle Rusya’ya seyahat edeceklerini belirtmelidirler.
Söz konusu durumda turistin Rusya’ya kabul edilmesi ile ilgili seyahat amacı satırında “turistik gezi” olduğunun ifade etmesi gerekmektedir.
Rusya turistik vizesi almak isteyen şahıslar aşağıda yer alan belgeleri hazırlamalıdır. Bu belgeler şahısların hakkında olmalı ve güncel bilgiler bulundurmalıdır.
Rusya’ya ticari vize alarak seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ya da Türkiye’de oturma izni bulunan diğer ülke vatandaşları Rusya’dan bakanlık onaylı davetiyeyi diğer evraklar ile beraber konsolosluk yetkililerine teslim etmelidir.
Rusya ticari vize işlemlerinin başlatılması ve seyahat amacının belgeler ile desteklenmesi için bu ticari davetiye büyük önem arz etmektedir. Bu davetiye olmadan Rusya Konsolosluğu şahıslara ticari vizesi vermemektedir.
Rusya Dışişleri Bakanlığının ticari davetiyenin çıkması için verdiği karar veya davetli olarak gidecek olan vize başvuru sahibini davet eden şirketin veya organizasyonun orijinal halinin Rusya vize başvuru prosedürüne uygun biçimde tarafınıza ulaştırılması zorunludur.
Rusya ticari vizesi ile ilgili işlemlerde karar yetkisi Rusya Federasyonu Konsolosluğu’na aittir. Rusya Federasyonu Konsolosluğu dışında hiçbir kurum ya da kuruluş vize işlemleri ile ilgili karar verme yetkisine sahip değildir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından şahıslar Rusya ticari vizesini aldıklarında koşulsuz olarak Rusya topraklarına girebilecek anlamı bulunmamaktadır. Şahısların kontrolü ülkeye giriş sırasında vize yetkilileri tarafından da yapılacak ve herhangi bir durum ile karşılaşıldığında şahısların Rusya’ya girişine izin verilmeyecektir.
Şahısların bu nedenle ülkeye giriş sırasında yanında bulundurması gereken bazı evraklar vardır. Bu konuya büyük önem vererek dikkat etmek gerekmektedir. Bu evraklar yetkililerin belirlediği şartlara uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.
Rusya’dan temin edilmesi gereken ve Rusya ticari vizesinin çıkması için önemli bir evrak olan Rusya ticari davetiyesi Rusya’dan gönderilir. Şahıslara 40 ile 45 gün arasında bu davetiye ulaşır. Bu yüzden seyahatte sıkıntı yaşanmaması için şahısların önceden bu davetiyeyi almak üzere irtibat kurmaları esastır.
Rusya aile ve arkadaş ziyareti vizesi almak istyen şahıslar aşağıda belirtilen evrakları istendiği gibi hazırlayarak Rusya Konsolosluğu’na teslim etmelidir. Bu şahıslar evraklar ile aile bağlarını ispatlamak durumundadır. Rusya aile ziyareti vize başvuruları için Rusya Göç Şubesi ya da Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan resmi davetiyenin alınması veya Rusya’da ikamet eden aile yakını tarafından sunulan bir beyanın olması gereklidir.
Bu beyan olmadan şahıslar seyahat amacını destekleyemez ve vize onayı alamazlar. Rusya Federasyonu Konsolosluğu bu evraklara ek olarak evrak isteyebilir. Şahıslar bazı durumlarda konsolosluğa mülakat için de çağırılmaktadır. Rusya aile ve arkadaş ziyareti vizesine şahsen başvuru yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Rusya aile ziyareti vizesine başvuru yapmak için hazırlanması gereken evraklar bulunmaktadır.
Rusya transit vizesi almak isteyen şahıslar Rusya’nın Türkiye’de bulunan temsilciliklerine başvuru yapabilirler. Rusya transit vizesi tek girişli olması durumunda uçak ile yolculuk yapacak kişiler için 3 gün zaman tanımaktadır. Ancak şahıslar kara ya da demir yolunu kullanacaklar ise bu durumda şahısların Rusya transit vizesi süresi 10 gün olmaktadır. Bu süreyi belirleyen bazı kriterler vardır.
Bu kriterler gidilecek ülkeye giriş çıkış tarihlerini, uçak bileti gibi detayları kapsamaktadır. Rusya transit vizesi eğer şahıslar Rusya havalimanında 24 saatlik süreyi aşmadan aktarma yapacaklar ise bu durumda alınmasını zorunlu kılmaz. Ancak şahısların havalimanında kalma süresi 24 saatlik dilimi aşacak ise bu durumda Rusya transit vizesini alması gerekmektedir.
Rusya’da yaşayan ve Rusya vatandaşı olmayı isteyen yabancı ülke vatandaşları için birden fazla yasa bulunmaktadır. Rusya’ya geliş sebebi, oturma süresi ya da oturma izni statüsü gibi kriterler bir yabancının Rusya vatandaşlığına geçişinde hangi yasadan faydalanabileceğinin belirlenmesi açısından önemlidir.
Bu yüzden Rusya vatandaşlığına geçmek isteyen şahıslar ne sebeple Rusya vatandaşlığına geçiyor ise bu durumu iyi belirlemeli buna göre prosedürleri çıkartarak yerine getirmelidir.
Herhangi bir sebep ile Rusya vatandaşlığına geçildiği durumlarda şahısların evrakları da sebeplerine göre değişiklik gösterecektir. İlk olarak şahısların geçici oturum iznine sahip olması hali hazırda gereklidir. Geçici oturum iznine sahip olan şahıslar Rusya vatandaşı olabilmek için ikamet tezkeresi almalıdır.
İkamet tezkeresi alan ve diğer şartları da sağlayan kişiler Rusya vatandaşlığına alınabilirler. Bunun için görevlilerin incelemesinden geçmesi ve Rusya Federasyonu için tehlike arz etmeyen bir vatandaş olduğuna kanaat getirmeleri gerekmektedir.
Rusya vatandaşı olmanın en kolay yolu ise bir Rusya vatandaşı ile evlenmektedir. Evlenerek geçici oturum iznin alan şahıslar diğer adımları da gerektiği gibi izleyerek işlemleri tamamlayabilirler.
Rusya öğrenci vizesi alabilmenin birinci adımı Rusya’da yer alan Göç Bürosu’ndan davetiye almaktadır. Bu davetiye Göçmen Bürosu ile eğitim alınacak eğitim kurumunun ortak kararı ile ya da eğitim kurumunun Göçmen Bürosu’na direkt başvurusu ile çıkmaktadır.
Rusya Dışişleri Bakanlığı başvuruyu değerlendirmeye alarak gerekli gördüğü taktirde başvuru sahibinin eğitim sebebi ile Rusya Federasyonu’na girişi için davetiyeyi hazırlar. Rusya öğrenci vizesinin alınmasına ilişkin Türkiye’de başvuru işlemi başlatmak için bu adımın atılması esastır. Aksi halde Rusya Konsolosluğu başvuruyu kabul edemez.
Rusya öğrenci vizesi tek ya da çok girişli olarak bulunmaktadır. Şahıslar öğrenci vizesi ile Rusya’da 90 günden fazla kalamazlar. Öğrenci vizesi Rusya’da uzatılabilinir ancak bu uzatma süresi bir yılı geçemez. Rusya öğrenci vizesi için bütün kriterler sağlandığı ve başvuru evrakları Rusya Konsolosluğu’na teslim edilmediği taktirde şahısların işlemleri 10 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
Şahıslar Rusya öğrenci vizesi için ret ya da onay cevabını alabilirler.
Rusya eğitim vizesi başvurusu için Rusya Federasyonu Göçmen Bürosu tarafından verilen resmi davetiyenin alınması veya Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’nın öğrenci vizesinin verilmesiyle ilgili olan kararı gerekmektedir.
Rus Konsolosluğu istenen gerekli evrakların haricinde ek evrak talep edebilmektedir. Aynı zamanda Rus Konsolosluğu gerekli görmesi durumunda başvuru sahibini mülakata davet edebilmektedir. Rusya öğrenci vizesi için şahsen başvuru yapılmakla birlikte vize merkezleri aracılığıyla da başvuru işlemi tamamlanabilmektedir.
Rusya aile birleşimi vizesi aile fertlerinden birinin ya da birkaçının Rusya’da ikamet etmesi durumunda alınan uzun süreli oturma izni verilen bir vize türüdür. Bu yüzden aile birleşimi vizesi alan kişiler uzun süreli oturum iznine de alması gerekmektedir.
Bir Rusya vatandaşı ile evlilik yapan şahıslar Türkiye’de oturmak yerine ikametini Rusya’da devam ettirme kararı verebilirler. Bunun için aile birleşimi vizesi başvurusu yaparak gerekli evrakları hazırlaması gerekmektedir. Rusya aile birleşimi vizesi için gerekli olan evraklar aşağıda belirtildiği gibi sıralanmıştır.
Şahısların hem rusya2da hem de Türkiye’de izlemesi gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Bunları eksiksiz olarak yerine getirmek esastır. Rusya aile birleşimi vizesi kapsamında verilen oturum izni ilk olarak geçici sıfat ile verilmektedir.
Rusya’da eşiniz ya da anne babanız bulunsa dahi kişilere hemen uzun süreli oturum izni verilemez. Şahısların Rusya’da ikamet etme tarihlerine bağlı olarak ileride yeniden başvuru yapmalı halinde sürekli oturum izni verilebilinir. Aile bağlarının kopmaması adına şahıslar aile birleşimi vizesi ile geçici oturum iznine sahip olabilirler.
1- Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Konsolosluğu tarafından temin edilen vize başvuru formu
2- Başvuranın 1 tane vesikalık fotoğrafı (3.5 x 4.5 cm),
3- Başvuruda bulunan şahsın pasaportu,
4- Başvuran kişinin Rusya vatandaşı olan eşinin ya da anne veya babanın pasaportu ve fotokopisi
5- Başvuruda bulunan kişi Rusya vatandaşının eşi ise: Evlilik belgesi, aile cüzdanı ve noter tasdikli çevirisi
Başvuruda bulunan kişi Rusya vatandaşının reşit olmayan çocuğu ise: Başvuranın doğum belgesi ve noter tasdikli çevirisi
Başvuruda bulunan kişi Rusya vatandaşının iş göremez yetişkin çocuklu ise: Başvuranın doğum belgesi, iş göremez olduğunu teyit eden herhangi belge, ve noter tasdikli çevirisi
Rusya çalışma ve oturum izni Rusya Konsolosluğu’na şahsen ya da vize merkezleri aracılığı ile yapılabilinir. Rusya oturum ve çalışma izni almak isteyen şahıslar müracaatlarını Rusya Büyükelçiliği ya da Rusya Başkonsolosluğu’na yapabilirler.
Rusya çalışma izni almak isteyen şahıslar bulaşıcı hastalık riskine karşı olarak testler yaptırmalı ve Rusya’da beraber çalışacağı firmanın iş sözleşmesini evrakları ile beraber konsolosluk yetkilerine sunmalıdır. Rusya’da çalışacak olduğunuz firma Rusya’daki İşçi Bulma Kurumuna sizin istihdamınıza yönelik başvuruda bulunur. İşçi Bulma Kurumuna yapılan başvuru yine Rusya’daki Yabancı İş Gücü çalışma İzni başvurulmadan 30 gün önce yapılması gerekmektedir.
Yabancı İş Gücü alınan kadar 15 günde bir İşçi Bulma Kurumuna ilgili iş pozisyonlarıyla ilgili bildirimde bulunulmalıdır. İşçi Bulma Kurumuna Yabancı İşçi Çalışma İzni başvuruda bulunduktan sonra 30 takvim günü geçmesi gerekiyor ve bütün bu süreçlerin toplamı 60 günü bulabiliyor.
Rusya vize reddi bazı durumlarda gerçekleşebilir. Şahısların evraklarında eksiklik olması durumunda konsolosluk yetkilileri ret cevabı verebilirler. Aynı zamanda bazı vize başvurularında şahısların Rusya yetkili mercilerinden davetiye yazısı alması gerekmektedir. Bu davetiye yazısı bulunmadığı durumlarda da şahıslara ret cevabı verilir. Bunlar kesinlik ile ret cevabı verilen evrakların eksik olduğu durumlardır.
Rusya Federasyonu vize işlemlerinde büyük titizlik ile çalışmakta ve bütün evrakları titizlik ile incelemektedir. Bu yüzden de evraklardaki bilgilerin doğruluğu büyük önem arz etmektedir. Diğer sistemlerde yer alan bilgiler ile evraklarda yer alan bilgiler eşleşmediği durumda şahısların vize işlemleri konsolosluk yetkilileri tarafından ret ile sonuçlanacaktır.
Bu şahıslar daha sonra da Rusya vizesi alamazlar. Bu yüzden evraklarda yer alan bilgilerin doğruluğu önemlidir. Eksik evrak bulunmaması ve şahısların herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımadığına dair belgelerin de yine evraklar arasında bulunması önemlidir.
Bu evraklar eksik olmaması durumunda konsolosluk yetkileri şahıslardan bu belgeleri isteyecektir. Bulunmaması durumunda ise vize reddi gerçekleşecektir.
Rusya Konsolosluk yetkileri vize reddi kararı verdiği durumlarda şahısların vize ücretlerini taraflarına geri ödeme yapmaz. Bu yüzden vize reddi alındığı durumlarda şahıslar yeniden ücret ödeyerek yeniden başvuru yapmalıdır.
Rusya vize ücretleri alınacak vize türüne göre ve vizenin alınacağı tarihe bağlı olarak değişmektedir. Rusya vize ücreti başvurduğunuz vizenin çeşidine, vizenin ne kadar giriş sayısı olduğuna, vizenin sağladığı kalış süresine, varsa başvurduğunuz vize için seçtiğiniz işlem süresine ve başvuran kişinin uyruğuna göre değişiklik göstermektedir.
Rusya vize ücretleri şahıslar evraklarını konsolosluğa teslim etmeden önce ödenmelidir. Rusya’ya alınacak vizenin sonuçlanması ve vize başvuru sürecinin işleme alınması için bu vize ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
Rusya vize ücreti şahısların herhangi bir sebep ile vize reddi alması durumunda taraflara iade edilmez her aile ferdi için ayrı vize başvurusu ve ayrı vize ücreti ödenmesi esastır. Ayrıca her vize türü için de şahıslar ayrı başvuru yapmalı ve ayrı ücret ödemelidir. Bu noktalara dikkat edilmesi önemle rica olunur.
Bir kez vize harcı ödeyerek birden fazla vize işlemi yapılamaz. Her işlem için ayrı ücret alınmaktadır. Şahısların kısa süreli vizelerinde vize merkezleri rehberliğinde başvuru yapması durumunda vize merkezlerinin rehberlik ücretini de ödemesi gerekmektedir. Rusya vize ücretleri her yıl belirli tarihlere göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden vize ücretleri ile ilgili net bilgi verilmemektedir. Şahıslar başvuru yapacakları dönemde konsolosluk görevlilerinden vize ücretlerini öğrenebilirler.
Hangi amaçlarla gerçekleştiriliyor olursa olsun, Rusya’ya gitmek için Türk vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşları, vize uygulamasına tabidir. Bordo umuma mahsus pasaport, hususi yeşil pasaport ve gri hizmet pasaport sahibi Türk vatandaşları Rusya vize başvuru işlemlerini gerçekleştirir.
Siyah diplomatik pasaport sahibi kişiler Rusya pasaport konusunda şanslıdır. Diplomatik pasaporta sahip Türk vatandaşları, 90 günü geçmeyecek şekilde, Rusya’ya vize almadan seyahat edebilir.
Aynı zamanda Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişiler de Türkiye’deki Rus Konsolosluklarına başvuru yaparak vize alabilir. Ancak Türkiye’de oturan yabancı uyruklu kişiler; seyahat sonrasında 3 ay geçeli olacak oturum iznine sahip olmaları gerekir. Aynı zamanda 90 gün herhangi bir kesinti yaşamadan Türkiye’de ikamet edilmesi gereklidir.
Bunun yanında Schengen vizesi ile Rusya’ya giriş yapmak mümkün değilken; Rus vizesi ile Schengen üye ülkelerine giriş yapmak mümkün değildir. Rusya vizesi konusunda inceleme, değerlendirme ve karar verme yetkisi, sadece Rus Konsolosluklarına aittir.
Ülkemizde Ankara Rusya Büyükelçiliği, İstanbul ve Antalya Rusya Başkonsolosluğu ile Trabzon Rusya Başkonsolosluğu bulunur. Rusya başkonsolosluk ve büyükelçiliğinde, herhangi bir yetki bölgesi bulunmadığından; bulunduğunuz bölgedeki konsolosluk ya da büyükelçiliği vize başvurusunda bulunulur.
Rusya’ya seyahat planı yapan Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, Rusya vize istiyor mu sorgulaması yapar. Siyah diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları haricinde; yeşil hususi pasaport, gri hizmet pasaportu ve bordu umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, Rusya’ya seyahatlerinde vize başvurusu yapmak zorundadır.
Turistik vizeler, başvuru sahibinin talep ettiği gün kadar verilir. Vize talep edilen günde başlar ve belirlenen günde biter. Konsolosluk görevlileri, otel ve uçak rezervasyonları üzerinde bulunan gidiş-dönüş tarihleri arası kadar turistik vize gün sayısı verir.
Türkiye’den Rusya’ya turistik vize başvurusu yapıldığında;
Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı anlaşmada 30 güne kadar vizeden muaf olarak yeşil pasaport, gri pasaport ve diplomatik pasaportla Rusya’ya giriş yapılabiliyordu. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sadece siyah diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları, 90 günü geçmeyecek şekilde vizeden muaf olarak Rusya’ya giriş yapabilir.
Rusya’ya vize başvurusu yapacak olan kişiler Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’na, Rusya Ankara Büyükelçiliği’ne, Rusya Antalya Başkonsolosluğu’na ve Rusya Trabzon Başkonsolosluğu’na vize başvurusu yapabilir.
Rusya’ya turistik seyahat planladığınızda; seyahatinizin turistik bölgeleri kapsayacak şekilde olmasına dikkat edilir. Bunun yanında; Rusya vizesi ile gidilecek şehir arasındaki anlaşmaların Voucher yani davetiye turistik belgesini alacağınız, Rus tur operatörünün gerçekleştirmesi ve Rus tur operatörü tarafından Voucher yani davetiye belgesinin alınmış olması gerekir. Belgede kare kod ve ıslak imza ve kaşe olmalıdır.
Türk vatandaşlarının Rusya’yı seyahatlerinde diplomatik pasaport sahipleri Türk vatandaşları için 90 gün ve hususi pasaport ile hizmet pasaportu olan Türk vatandaşları için ise, 30 gün olarak belirlemiştir. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları ise, Rusya’ya gitmek için, vize başvurusu yapmak zorundadır.
Rusya’yı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşları, Rusya’ya vize var mı sorgulamasını yaparken; 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren elektronik vize sistemini kullanıyor.
Türkiye dahil olmak üzere 52 ülkenin vatandaşları e-vize sistemiyle Rusya’ya giriş yapabilmektedir. Rusya e-vize alırken, turistik ya da ticari amaçlı vize alımlarında 16 günlük süre kullanılabilir.
Rusya e-vize sistemi; turistik vize, iş vizesi, insani yardım vizesi ve misafir gezileri amacıyla alınır. Bunun yanında herhangi bir davetiye, otel rezervasyonu ya da gidiş dönüş rezervasyonlarının belgelerine ihtiyaç duyulmaz.
Daha önceden gri hizmet pasaportu, yeşil hususi pasaport sahipleri, vizeden muaf olarak Rusya’ya gitme hakkına sahipti. Bu yüzden Rusya için vize gerekli mi sorusu da Rusya’yı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarını ilgilendirmektedir.
Rusya ve Türkiye arasında olan anlaşmanın bitmesinin ardından, sadece siyah diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları, 180 günden 90 günü aşmayan sürelerde vizeden muaf olarak Rusya’ya gidebilir.
Rusya vizesi alırken;
Aynı zamanda online olarak doldurulan başvuru formunun yanlış ya da eksik doldurulması durumunda, başvuru formunun düzeltilmesi gerekir. Bu yüzden başvuru sahibine form geri yollanarak, düzeltilmesi gereken yerlerin güncellenmesi beklenir.
Normal şartlarda Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşmadan dolayı vizenin kaldırılması beklenirken, Moskova Hükümeti %30 zam yaparak, vize harç bedellerini yükseltti. Rusya vize ücretleri en düşük 60 dolarken, 80 dolar olarak güncellendi.
Ancak bu fiyatlar, Rusya vize türlerine ve vize süresine göre hem işlem süreleri hem de toplam ödenecek fiyat değişmektedir.
Rusya vizesi kalktı mı sorusu, en çok merak edilen konular arasında yer alır. 2015 yılında sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Rus jetinin Türk askerleri tarafından düşürülmesi sonucunda Rusya, Türk vatandaşlarına 2010 yılından itibaren vizesiz giriş imkânını kaldırdı.
Ancak 2019 yılında Rusya, her iki ülke vatandaşlarının bu durumdan zarar görmesi ve devlet çıkarlarının bozulmaması adına, vizesiz geçiş uygulaması yapılacağına dair açıklama yapmasına rağmen, kısmı bir uygulama başlatıldı.
Başlatılan kısmi uygulama doğrultusunda;
İki ülke arasında 2019 yılında imzalanan kararname doğrultusunda yeşil hususi pasaport ve gri hizmet pasaportu olan Türk vatandaşları 30 günü aşmayacak şekilde, Rusya vizesiz giriş yapma hakkına sahiptir.
Rusya için vize almak isteyen Türk vatandaşları, elektronik vize imkânından yararlanmak ister. Ancak e-vize, sadece belirli bölgeler için geçerlidir. Eğer Moskova gibi bir yere gidilecekse, muhakkak standart vize alınması gerekir.
Turistik vize, ticari vize, aile ziyareti, humaniter ve transit vize türleriyle Rusya’ya giriş yapabilen Türk vatandaşları Rusya vizelerinin ne kadar sürede sonuçlandırıldığını da merak edebilir.
Rusya vize türlerinin sonuçlandırılma süreleri;
Verilen bu süreler; evrakların eksiksiz ve doğru şekilde tamamlanması durumunda geçerlidir. Bunun yanında konsolosluğun yoğunluğu ya da ekstra belge istenilmesi durumunda, bu süre değişikliğe uğrar.
Bunun yanında çok istisnai durumlarda Rusya vip vize uygulaması kullanılabilir. Rusya vip vize uygulaması ortalama 1-2 gün içinde sonuçlanır. Ancak vip vize uygulaması için, konsolosluğa ek ücret ödenir.
Konsolosluk vip vize uygulamasında, ücreti karşılığında işlemler çok daha hızlı ilerlerken; pasaport, fotoğraf çekimleri, kargo hizmeti verilir. Konsolosluğa şahsen gelmeden tüm evraklarınızı kargo yoluyla teslim alabilir ya da gönderebilirsiniz.
Rusya’nın St. Petersburg e Leningrad bölgesine seyahat planı yapan Türk vatandaşları e-vize uygulamasından yararlanabilir. E-vizenin kalma süresi sadece 8 gündür. Bu koşulların sağlanmaması durumunda, standart vize uygulanır ve en az 5 ila 7 gün içinde vize sonucu belli olur.
Yeşil hususi pasaport, gri hizmet pasaportu ve siyah diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarının, 90 günü aşmayan seyahatlerde Rusya’ya vizesiz giriş yapabilmesi Rusya vize gerekiyor mu sorusunu da beraberinde getirir.
Ancak Rusya’da diğer ülkeler gibi vizeyle giriş yapılan ülkeler arasındadır. Vize uygulaması bordo renkli umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarına uygulanmaktadır.
Rusya’ya seyahatlerde vize başvuru evrakları;
Evrakların eksiksiz ve doğru vize türleriyle hazırlanmış olması, sürecin prosedürlere uygun şekilde ilerlemesi durumunda, Rusya’ya vize almak zor değildir. Rusya’da 7 iş gününden daha az kalınması durumunda, bildirim kayıt zorunluluğu bulunmaz.
Ancak Rusya’ya turistik ve ticari anlamda seyahat planı yapan Türk vatandaşları, 7 gün ve üzeri kalışlarında, yer ve adres bilgisi vermek zorunluluğu bulunur.
Rusya’ya seyahat planı yapan kişilerin en çok görmek istedikleri yerlerden biri Moskova’dır. Bu yüzden Moskova’ya vize var mı sorusu, Türk vatandaşlarının en çok sorguladıkları konuların başında gelir.
Moskova vize istiyor mu; evet. Moskova’ya gitmek için, iki farklı başvuru yöntemini kullanabilirsiniz. Kullanılacak ilk yöntem; Rusya Konsolosluğu temsilcisi vize merkezi aracılığıyla, vize başvuru işlemlerini gerçekleştirmektir.
İkinci yöntem ise; vize aracı kurum danışmanlığı aracılığıyla gerçekleştirilen başvurulardır. Bu yöntemde vize randevusu alınmasına gerek yoktur. Evraklar hazırlanır ve yetkili başvuru merkezine iletilir.
Rusya’ya vize işlemlerinde akredite firmaları kullanılır. Ancak bu akredite merkezleri, vizenizin kabulünde herhangi bir etki yaratmazlar. Vizelerin kabulü konusunda tek yetkili mercii Rusya Konsolosluklarıdır.
Rusya vize başvurularında; konsolosluk görevlileri, ek belge talebinde bulunabilir. Bu ek belgeler, başvuru sahiplerinin Türkiye’ye geri döneceğine dair taahhütname ya da seyahat amacını açıklayan belge olabilir.
Bazı durumlarda başvuru sahibinin mesleki durumuna göre; seyahatin masraflarını karşılayacak bir sponsor olmasını ve bu sponsora ait evrakların da vize başvuru dosyasında olmasını istenebilir. Özellikle ev hanımları ve öğrencilerin, sponsor evraklarını muhakkak, vize başvuru dosyasına koyması gerekir.
Rusya vize başvuru dosyasında öğrenciler, ev hanımları ve çalışmayan kişiler için sponsor evraklarının, vize onayı için büyük önemi vardır. Bu evraklar; banka hesap dökümleri, banka hesap özetleri, tapu senedi, araç ruhsatı gibi evraklardır.
Rusya için vize gerekli mi kapsamında Rusya’ya çalışmak için gitmek isteyen Türk vatandaşları Rusya çalışma vizesine başvuru yapar. Rusya çalışma vizesi için talep edilen belgeler, konsolosluk tarafından belirlenir ve bazen ek belgelerin talebi de yapılabilir.
Rusya çalışma vizesi için istenen belgeler;
Rusya çalışma vizesi evrakların eksiksiz ve doğru evraklarla hazırlanmış olması gerekir. İstenen evraklar sürekli olarak güncellenir.
Rusya’ya seyahat planlayan Türk vatandaşları, pasaport renklerine göre Rusya vize muafiyeti ile Rusya’ya vizesiz giriş yapabilir. Bordo renkli umuma mahsus pasaport sahipleri, vize başvurusu yapmak zorunda kalır.
Gri hizmet pasaportu, yeşil hususi pasaport ve siyah diplomatik pasaport sahipleri ise 90 günü aşmayan sürelerde, Rusya’ya vizeden muaf şekilde giriş çıkış yapabilir. Rusya’ya farklı vize türleri bulunur.
Rusya transit vize Rusya’ya gitmek için alınacak vize türlerinden bir tanesidir. Transit vize başvuru evrakları şu şekildedir:
Transit vize alan Türk vatandaşları; farklı ülkeler üzerinden giriş çıkış yapacakları zaman, bu ülkelerin vizeleri de pasaportta olmalı ya da orijinal vize gösterilmelidir. Bu evrakların fotokopileri ise, başvuru sahibinin yanında bulunmalıdır.
Rusya’ya uçak ile giriş yapacak kişiler; Rusya’dan sonra başka bir ülkeye gidecekse, gideceği ülke ya da ülkelerin uçak bilet rezervasyonlarını da yine vize başvurusunda göstermek zorundadır.
Rusya’dan hava yoluyla seyahat eden yabancı uyruklu kişiler için transit vizenin 3 günlük kullanma süresi vardır. Rusya’dan hava yoluyla direkt çıkış yapan yabancı uyruklu vatandaşların, transit vize almasına gerek yoktur.
Vize Rusya’ya gitmek isteyen bordo umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşları için gereklidir. Ancak biyometrik fotoğraf standartlarında resimlerin hazırlanmış olması gerekir.
Yüz ifadesi nötr olmalıdır. Gözlük takılacaksa; çerçevesiz ya da beyaz camlı ışığı yansıtmayan gözlük camı tercih edilir. Yüz kasları doğallığını korumalıdır. Biyometrik fotoğraf standartlarında hazırlanmayan fotoğraflar, vize onay sürecinde sorun yaratır ve çoğunlukla vize reddi sebepleri içinde yer alır.
Vizesiz Rusya seyahati yapmak isteyen Türk vatandaşları, pasaport renklerine göre sınıflandırılır. Buna göre bordo renkli umuma mahsus pasaport sahipleri, vize başvurusu yapmak zorundadır.
Ancak yeşil hususi pasaport ve gri hizmet pasaportu olan Türk vatandaşları, 30 gün süreyle vizesiz Rusya’ya gidebilir. Siyah diplomatik vize sahibi Türk vatandaşları ise, 90 günlük süre için Rusya’ya vizesiz giriş yapabilir.
Rusya’nın vize almadığı ülkeler arasında;
Buna göre Rusya vize istiyor mu kapsamında Türk vatandaşları, pasaport renklerine göre Rusya’ya seyahat eder.
Rusya’da ticari amaçlı bulunmak isteyen Türk vatandaşları Rusya vizesi nasıl alınır konusunda araştırma yapabilir. Rusya 3 aylık vize alırken, ticari vize türüne başvuru yapılır.
Ticari vize 3 ayrı şekilde alınır;
Fuar etkinlikleri, ticari faaliyetler, şube açmak ya da Rusya’da ortaklık kurmak amaçlarıyla ticari vize alımları 3 aylık alınabilir ya da daha uzun vadeli işler için 1 yıla kadar uzatılabilir.
Türkiye’den Rusya’ya ticari amaçlarla seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar, vize başvuru evraklarını doğru ve eksiksiz olarak tamamlamalıdır.
Ticari vize amacıyla hazırlanması gereken evraklar;
Rusya’ya ticari amaçlı tek girişli ya da çift girişli vize alan başvuru sahipleri, daha uzun vadede Rusya’da ticari faaliyette bulunacaklarsa, 1 yıllık çok girişli vizeye başvuru yapılmalıdır.
Turistik, ticari, öğrenci, aile ziyareti, transit vize, çalışma vizesi ve insani vize türleriyle Rusya vize başvurusu yapılabilir. Rusya vize başvurusunda bulunan Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar, belli bir süre vize başvurularının onaylanması için beklemek zorundadır.
Normal şartlarda vize başvuruları; evrakların doğru prosedürler gerçekleştirilerek ve doğru vize türü evraklarıyla teslim edilmesi durumunda, 4 gün ila 10 gün arasında onaylanma süreci biter.
Eğer vizenin daha hızlı sonuçlanmasını istiyorsanız; belli bir ücret karşılığında, 1-2 gün içinde sonuçlandırılan, ekspres vize başvurusu yapabilirsiniz. Bunun yanında, Rusya Konsolosluğu’nun ek belge talebi bulunabilir ya da konsolosluk iş yoğunluğu bulunabilir.
Ek belgelerin tamamlanması ve konsolosluk işlerinin yoğunluğu dolayısıyla ek süreye ihtiyaç vardır. Bu yüzden Rusya vize işlemlerinin onaylanma süresi uzayabilir. Bu durumda kalmamak için, seyahat planı tarihinden en az 1 ay öncesinde vize başvurusu yapılmalıdır.
Rusya’da ticari faaliyetlerde bulunmak maksadıyla Rusya vizesi almak isteyen Türk vatandaşları, Ticari vize başvurusu yapar. 3 farklı kategoriden oluşan Rusya ticari vizesinde; tek giriş ya da çift girişli vize alınır.
Tek ve çift girişli vizelerin süresi 90 gündür. Çok girişli vizelerde ise 1 yıl vize süresi bulunur. Rusya seyahatlerinde fuar ve etkinlikler 90 gün ve daha az olacaksa tek girişli ya da çift girişli vize alınır.
Rusya ticari vize gerekli evrakları;
Rusya’da şube açmak, daha uzun vadede Rusya’da iş yapmak isteyen Türk vatandaşları 1 yıl süresi bulunan çok girişli vize türüne başvuru yapmalıdır.
İstanbul Rus Başkonsolosluğu pasaport işlemlerini gerçekleştiren vize başvurusu yapan Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar, Rusya vizesi kaç para sorgulamasını yapabilir.
Rusya Konsolosluğu tarafından düzenli olarak güncellenen vize ücretleri, vize türüne göre ve vize süresine göre değişkenlik gösterir.
Rusya turistik vize harç ücretleri;
Rusya özel ziyaret vize harç ücretleri;
Rusya ticari vize harç ücretleri;
Rusya teknik vize harç ücretleri;
Vize akreditasyon merkezleri aracılığıyla başvuru yaptığınızda, davetiyeyi başvuru sahibinin temin etmesi durumunda, sadece vize harç ücreti ödenir.
Rus vatandaşları, Türkiye’ye gelişlerinde vize uygulamasına tabidir. Umuma mahsus pasaport sahibi Rus vatandaşları, 60 gün süreyle vize muafiyetiyle Rusya’ya giriş yapabilir.
Diplomatik pasaportu bulunan Rus vatandaşları ise 90 günü geçmeyecek şekilde vize muafiyetinden yararlanabilir. Buna karşılık Rusya Türkiye vize uyguluyor mu sorusu da gündeme gelmektedir.
Rusya’ya vize kalktı mı sorusu kapsamında vize uygulaması kalkmadı. Kısmi vize uygulaması gerçekleşirken; yeşil hususi pasaport ve gri hizmet pasaportu olan Türk vatandaşları, 30 gün süreyle Rusya’ya vize muafiyetiyle giriş yapabilir.
Diplomatik siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları, 90 günü aşmayan 180 günlük vize muafiyetinden yararlanabilir. Bordo renge sahip umumi pasaport sahibi Türk vatandaşları, Rusya seyahatlerinde, vize başvurusu yapmak zorundadır.
Çalışma amacıyla Rusya’ya vize başvurusunda bulunacak Türk vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar, çalışma vizesi türüne başvuru yapmalıdır.
Çalışma vizesi; 90 gün olarak verilen ve tek giriş hakkı sunan bir vizedir. 3 farklı şekilde çalışma vizesi alınabilir. Çalışma vizesi başvuru sahipleri 3 ay tek girişli ve 3 yıl çok giriş için vize başvurusunda bulunabilir.
Rusya’da çalışma vizesi süresinin uzunluğu ise, yapılan iş anlaşmasına bağlıdır ve Rusya tarafından belirlenir. Çalışma vizesi için Rusya İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya Başkonsolosluğu ve Trabzon Başkonsolosluğu yetkilidir.
Rusya çalışma vizesi; evrakların eksiksiz ve doğru evraklarla teslim edilmesi durumunda ortalama 4 gün ile 10 gün arasında sonuçlanır. Ancak konsolosluk görevlilerinin mülakata çağırması, ek belge talep etmesi ya da konsolosluk işlerinin yoğunluğu, vize sonuçlandırma süresini uzatan sebeplerdir.
Rusya’ya seyahat planı yapan Türk vatandaşları ve Türkiye’de oturan yabancı uyruklu vatandaşlar, vize başvurularında Rusya vize ücreti öder. Rusya vize ücretleri, Rusya Konsolosluğu tarafından belirlenir ve belirli aralıklarla güncellenir.
Vize harç ücretleri, tek girişli ve çok girişli vize türlerine göre farklılık gösterir. Vize harç ücretlerine ek olarak, davetiye ücreti de eklenir. Eğer davetiye başvuru sahibi tarafından temin edilecekse, sadece Rusya vize harç ücreti ödenir.
Turistik vize harç ücretleri;
Ticari vize harç ücretleri;
Aile/arkadaş ziyareti vize ücretleri;
Bu ücretlerin yanında 35 dolar gibi bir miktarla vergi ödenmesi gerekir. Başvuru sahipleri; konsolosluklar tarafından belirlenmiş banka şubelerine ve IBAN numarasına vize harç ücretlerini yatırır. Eğer vize red cevabı alırsa, ödenen vize harçları ve diğer hizmet ücretleri, geriye ödenmez ve isteniyorsa yeniden başvuru yapılır ve aynı süreçler yerine getirilir.
Rusya elektronik vize başvurusu yapan Türk vatandaşları Leningrad ve St. Petersburg bölgesine seyahat edebilir. E-vize başvurusu seyahat tarihinden, en az 4-5 gün önce yapılmalıdır. Elektronik vize süresi en fazla 8 günü kapsar.
St. Petersburg 8 günlük e-vize konsolosluk ücreti yoktur. Ancak vize başvuru merkezi ile vize başvuruları yapılıyorsa, 200 TL vize hizmet bedeli ödenir.
Rusya Türkiye’den vize istiyor mu sorusu, Rusya’ya seyahat planı yapan Türk vatandaşlarını ve diğer ülke vatandaşlarını ilgilendiren soruların başında gelir. Rusya’ya vizeli ya da vizesiz giriş yapabilmek, pasaport rengine bağlı olarak değişir.
Bunun yanında 2005 yılında meydana gelen, düşürülen Rus jet uçağı sebebiyle, 2010 yılında imzalanan Türkiye Rusya vize muafiyeti anlaşması, 1 Ocak 2016 tarihinde, Rusya devleti tarafından, tek taraflı olarak ortadan kaldırılmıştır.
Kaldırılan bu vize anlaşması dolayısıyla bordo renkli pasaport sahipleri vizeye tabi olurken; gri pasaport ve yeşil pasaport sahipleri 30 günlük, siyah diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları, 90 günlük vize muafiyetiyle, Rusya’ya giriş yapabilir.
Rusya vize muafiyetinden yararlanmak için; Rusya sınırları içinde, geçici ikamet izni almak ya da daimî ikamet izni bulunması gerekir. Geçici ya da daimî ikamet izni bulunan yeşil hususi pasaport ve gri hizmet pasaportu bulunan Türk vatandaşları; gemi jurnali ya da gemici cüzdanı bulunan Türk vatandaşları, Rusya vizesi muafiyetinden yararlanır.
Böylece 31 Mayıs 2017 tarihi itibariyle Rus sınırlarında bir havaalanı charter ve özel uçuş yapacaklar ya da Türk hava taşıtlarında görev yapan mürettebat, geçerli uluslararası pasaport ve uçuş mürettebatı kimlikleriyle, Rusya sınırlarına giriş yapabilir.
Rusya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından bordo pasaport sahipleri için vize gerekmemektedir.
Rusya vizesi alabilmek için konsolosa ya da konsolosluk tarafından yetkilendirilen vize merkezlerine başvuru yapmak gerekmektedir.
1 Ocak 2025 itibariyle Rusya tarafından Türkiye ile yapılan vize muafiyeti anlaşması sona erdirildi böylelikle bordo, gri ve yeşil pasaport için vize uygulaması başladı.
Rusya’da evlenmek isteyen kişilerin her ikisinin de Türk ya da her ikisinin de Rus olmasına gerek yoktur. Burada Rusya’da evlenebilmek için Rusya’nın yasal olarak ülke şartları içerisinde sunulan niteliklerin karşılanması önemlidir. Yalnızca Türk-Rus vatandaşın Rusya’da evleneceği gibi bir prosedür, ülke sınırları içerisinde bulunmaz. Burada 2 Türk ya da 2 Rus, Rusya’da evlenmek istedikleri takdirde belirli evrakları konsolosluğa sunarak, bir başvuruda bulunabilirler. Bu evraklar şu şekildedir;
Bütün belgeler istenilen doğrultuda temin edildikten sonra konsolosluk ya da konu ile ilgilenen belirli danışmanlara, evraklar onaylatılmalıdır.
Evrakların onaylatılması, herhangi bir eksik olup olmadığının kontrolüdür. Teslim alındıktan sonra konsolosluk tarafından evliliğin ülke şartları içerisinde herhangi bir problem oluşturulmayacağı uygun görülmüş ise Rusya’da evlenmek isteyen çiftler, hayallerini gerçekleştirebilir.
Rusya vatandaşı ile evlenmek isteyen Türk vatandaşı, Rusya Konsolosluğu tarafından kendisine sunulan çeşitli evrakları hazırlanmalıdır. Rusya vatandaşı da ülkesi içerisinde bulunan Türk konsolosluğu ile irtibata geçip, başvuru bulunmalı. Burada bulunan başvuru, evlilik üzerine gerçekleşmelidir. Yani her iki çift önceden bir evlilik yapmışsa, bu evliliğin bittiğine dair bir belge kesinlikle dosya içerisinde bulunmalı Rusya’da evlenmek isteyen kişiler, evlilik işlemlerini Türkiye’de gerçekleştireceklerse Türkiye Cumhuriyeti evlenme dairesiyle iletişime geçmelidir. Burada Rusya vatandaşının hazırlaması gereken belirli evraklar bulunur. Bunlar;
Bu belgelerin tamamı, konsolosluğa iletilir. Konsolosluk belgeleri kontrol edip onaydan geçirir. Onaydan geçmediği sırada herhangi bir problem oluşmuşsa tekrardan aynı süreç yaşanır. Bu sebepten dolayı, özenli bir evrak süreci hazırlanmalıdır. Aksi takdirde belirli bir düğün tarihi oluşturulmuşsa, aksamasına sebep olur.
Rusyalı biriyle evlenmek isteyen kişiler, Rusya içerisinde Rusya yasa şartlarına uygun olarak evliliklerini gerçekleştirebilirler. Burada aile birleşimi vizesi ya da evlilik için geçerli olan evlilik vizesi önerilir. Aile birleşimi vizesi içerisinde evlilik vizesi de yer edinir. Kişilerin Rusya konsolosluğu, Rusya büyükelçilik ya da Rusya’da bulunan diplomatik müdürlükler ile iletişime geçip çeşitli evrakları hazırlaması gerekir. Bu evraklar hem Rusya vizesi, hem de Rusya’da evlendirdikten sonra ikametgah edileceğine dair oturum izni için istenilen belgelerdir.
Bu belgeler Rusyalı biriyle evlenmek isteyen kişiden, göçmenlik başvurusu sırasında da istenir. Oturma izni ise uzun süreli ya da kısa süreli olarak farklılık gözetir.
Rusya’da yalnızca evlenilip, tekrardan ülkeye dönülecekse aile birleşimi vizesi ile kısa süreli oturum izni yeterli olur. Ancak Rusya’da hem evlenip, ardından da yaşamını burada devam etmek isteyen kişiler uzun süreli oturma iznini hazırlamalıdır.
Rusya vatandaşı ile evlilik için oturum izni ve Rusya vatandaşının hazırlaması gereken evraklar bulunur. Burada hem Rusya şartlarına hem de Türkiye’deki yasal şartlara uygun prosedürler, uygunluk göstermelidir. Gerek Rusya Konsolosluğu gerekse Türk konsolosluğu ile irtibata geçip, Rusya vatandaşı ile evlilik için gerekli olan her türlü işlem istenilen düzeyde hazırlanmalıdır. Rusya’da evlilik sonrasında hayatına devam edecek olan kişiler, oturum izni hazırlamalı.
Bu belgeler hem Türk konsolosluğu, hem de Rusya Konsolosluğu tarafından her iki vatandaş içinde ayrı ayrı önem taşır. Geçerli belgeler olmalıdır. Aynı zamanda ıslak imza gerektiren belgelerin fotokopi şeklinde temin edilmesi, yasal olarak önerilmez. Burada istenilen her türlü evrak, konsolosluğun şartlarına uygun olarak hazırlanmalı. Böylelikle herhangi bir aksilik yaşanılmaz.
Turist vizesi ile Rusya’da evlilik gerçekleştirmek isteyen kişiler, ilk olarak geçici oturum izni için başvuruda bulunulmalı. Turist vizesi sınırda evrak bakımından sorun oluşturabilir. Turist vizesi ile evlilik amaçlı bir vizenin hazırlanması, farklılık sağlar. Evlilik vizesi ya da diğer bilinen ismiyle aile birleşimi vizesi için hazırlanan evraklar amaçlara göre değişkenlik gözetir. Rusya Konsolosluğu tarafından kabul görmez. Doğrudan turist vizesi ile evliliğin gerçekleştirilebilmesi için kişinin evlilik sonrasında Rusya’da herhangi bir seyahat beldesinde balayını yapabilmeleri önerilir. Ancak evlilik amaçlı gidilip tekrardan ülkeye dönülecekse, aile birleşimi vizesi kullanılmalıdır. Böylelikle hem Rusya sınırları içerisinde bir sorun oluşmaz. Hem de çiftler yetkili müdürlüklere müracaatta bulunduğu takdirde işlerini halledebilir.
Rusya evlilik vizesi Rusya Konsolosluğu, Rusya büyükelçiliği ya da Rusya Konsolosluğu tarafından görevlendirilmiş diplomatik müdürlüklere yapılan başvuru sonucunda alınabilir. Bu başvuruda kişilerden belirli belgeler istenir. Aynı zamanda geçici oturum izninin alınması da önemlidir. Geçici oturum izni alındıktan sonra başvurudan sonra bir randevu talep edilmelidir. Randevu sürecine kadar vize işlemlerinin istenilen doğrultuda hazırlanması önemlidir. Vize işlemlerinde her iki vatandaş için de ayrı ayrı evraklar farklılık gözetir. Burada önemli olan evrak, Rusya vatandaşının Rusya’da yaşadığına dair bir ispattır. Aynı zamanda evlilik vizesinin alınabilmesi için ispat taşıyan belirli belgelerde, evrak dosyası içerisinde bulundurmalıdır. Böylelikle konsolosluğun vize belgeleri adına yaptığı değerlendirmeler sonucunda, evlenme işlemleri de hem Rusya hem de Türkiye için tamamlanabilir.
Rusya’da düğün yapılmak istendiği takdirde, Rusya düğün törenine göre belirli prosedürler uygulanır. Buradan düğüne Türkiye’den katılacak olan misafirler kendi vizeleri var ise bununla davetli olarak katılabilir. Fakat bir pasaport ya da vizeye sahip olmayan kişiler, aile birleşim vizesini tercih edebilir. Ancak düğün davetiyesi misafirlere gönderildiği takdirde bu davetiye ile birlikte aile arkadaş ziyareti vizesi de alınabilir. Turist vizesi ile birlikte düğün davetiyesi kullanıldığı takdirde vize işlemleri esnasında herhangi bir problem olmadan da yine davetliler rahatlıkla uçuş gerçekleştirip, düğün törenine katılabilir. Katılımcılar içerisinde gri, yeşil ya da siyah pasaporta sahip olan misafirler, yalnızca pasaport ve kimliklerini kullanarak da Rusya’da bulunan düğüne problemsiz bir şekilde katılabilir.
]]>S. Arabistan Vizesi İçin Gerekli Evrak Listesi 2025
Rusya’ya ticari bir amaçla gitmek istiyorsanız. Bu evraklar hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Öncelikle Rusya’ya giriş için 3 ayrı vize türü bulunur. 3 aylık tek girişli, 3 aylık çift girişli, 1yıllık çok girişli vize. Gerekli olan Rusya ticari vize evrakları listesini sizinle paylaştık. Gerekli evraklar:
Rusya ticari vizesi belli bir süreyi kapsar. Eğer tatili uzatmak isterseniz vizeyi uzatma süresi Rusya’daki kurumlardan yapılamaz. Her ne kadar ticari bir faaliyet yapıyor olsanız da size Rusya’da çalışma hakkını vermez. Ticari vizenin amaçları iş görüşmesi, fuar vb. ticari faaliyetleri içine alır.
Rusya’da belli bir çalışmak istiyorsanız bu konuda bilgi sahibi olmanız faydalı olabilir. Rusya çalışma vizesi evrakları hakkında tüm bilgiyi yazımızın devamın da bulabilirsiniz. Rusya Başkonsolosluğu evrakları her an güncelleyebilmektedir.
Çalışma vizeleri çok girişli alınmalıdır. Süresi en az 90 gün en fazla 3 yıl arasında verilmektedir. Davetiye için başvurular ise çalışma izni başvurusunun ardından yapılır.
Eğer öğrenciyseniz ve Rusya’ya gitmek gibi bir hayaliniz varsa Rusya öğrenci vizesi evrakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Rusya’ya öğrenci olarak gidebilmek için gerekli belgeler şunlardır:
Ailenizden birileri Rusya’da yaşıyorsa ve gerekli haklara sahipse sizde onu ziyaret etmek amacı ile aile ziyareti vizesine başvurabilirsiniz. Rusya aile ziyareti için gerekli evraklar listesine göz atmanız yararlı olacaktır.
Rusya insani amaçlarla verilen vizeler içinde bazı evrakları talep etmektedir. Böyle bir durumunuz varsa Rusya insani vize evrakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Gerekli evraklar şunlardır:
İnsani vize tek veya çok girişli olarak 90 gün süreyle, çok giriş çıkışlı olarak 1 senelik talep edilebilir. Çok giriş çıkışlı vizelerde 180 günlük süre içinde en fazla 90 gün Rusya’da kalınır.
Rusya üzerinden kara veya uçak yolu ile aktarmalı bir yere gidiyorsanız başvurmanız gereken vizedir. Yapılacak olan uçak yolculuklarında 3 gün, kara yolu ve tren kullanımında 10 gün süresi bulunur. Rusya transit vizesi evrakları hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için listemizi incelemeniz faydalı olur.
Rusya’ya gitmek için herhangi bir vizeye başvuruyorsanız vize için alınan ücretler hakkında bilgi sahibi olmanız sizin için faydalı olacaktır. Bu yazıda sizlere Rusya vize ücretleri hakkında bilgiler konusundan bahsettik.
Yabancı uyruklu vatandaşlardan istenen vize ücreti de farklı olabilmektedir. Rusya vizelerinin ücretleri her gelişmeden sonra değişebilmektedir. Başvuruyu yapmadan önce bir uzmana bu konu hakkında danışmanız en faydalısı olacaktır.
Ekspress vizeler de de herhangi bir ücret iadesi yapılmamaktadır. Eğer ekspress vizeyi tercih ederseniz ücret giriş sayısına, seyahat süresine vb. özelliklere göre değişmektedir.
Umuma Mahsus pasaport sahipleri Rusya vizesi için başvuru yapmak zorundadır.
Umuma Mahsus pasaport sahibi vatandaşlar Rusya’ya seyahatetmek için Rusya vizesine başvuru yapmalıdır.
Rusya vizesi 2025 yılında 60 Dolarsan 80 Dolar’a çıkarılmıştır. Rusya tek girişli vize için 80 Dolar, çift girişli vize ücreti 128 Dolar’dır.
Rusya vizesi için elektronik ortamda başvuru yapacak kişiler e-vize aracılığı ile sorun yaşamadan vize başvurusunu gerçekleştirebilir.
Rusya vizesini almak için Konsolosluğa ya da vize merkezine başvuru yapmanız gerekmektedir. Aynı zamanda ülkeye seyahat amacınıza uygun vize türüne başvuru yapmalısınız
Rusya vize ücretleri sürekli olarak güncellenmektedir. Sizler için en güncel olan bilgileri ele aldık. Rusya vize ücretleri 2025 yılında belirlenmiştir. Şu an için zamlanması ön görülmüyor fakat gelecek ne gösterir bilemeyiz. Sizler için tüm vizeler ve ücretlerini, hakkındaki bilgileri liste haline getirdik.
Rusya için vize başvuruları yapıldıktan sonra akıllara takılan önemli sorulardan bir tanesidir. Eğer Rusya için vize başvurusunda bulunacaksanız bu bilgiyi önceden bilmeniz faydanıza olur. Rusya vizesi kaç günde çıkar? Sorusunun tam olarak net bir cevabı yoktur. Bu zaman alacağınız vize türüne göre değişebilmektedir.
Turistik vizeler için 4 veya 7 iş günü sonuç açıklanabilmektedir. Rusya Konsolosluğu’nun tatil olduğu ve kapalı olduğu günler bu günlerin içine girmemektedir. Davetiye olmadan Rusya’ya vize başvurusunda bulunamayacağınız için önce davetiye başvurusu yapılmalıdır. Bu sürenin vize başvuru süreniz ile ilgisi yoktur.
Rusya vizesinin sonucunu belirleyen tek yetkili Rusya Başkonsolosluğu’dur. Süre konsolosluğun inisiyatifindedir. İstisnai durumlarda mülakat veya ekstra belge talebi olabilmektedir. Başvuru yaparken böyle durumları da göz önünde bulundurarak erken başvuru yapmak çok mantıklıdır.
Rusya’ya yolculuk yapmadan önce en az 2-3 ay önceden davetiye işlemleri için başvurup davetiye çıktığı gibi vize işlemlerine başvurarak işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Ayrıca basit ayrıntılarla vakit kaybetmek istemiyorsanız bir vize merkezi ile anlaşmanız sizin için faydalı olacaktır.
Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen anlaşma gereğince Türk vatandaşlarının 30 günü aşmamak koşuluyla Rusya vize uygulamasına girmeme durumu, 1 Ocak 2016 tarihinde kaldırılmıştır. Aynı şekilde bu durum, Rusya vatandaşları içinde geçerlidir.
Rusya vizesi, 1 Ocak 2016’ya kadar alınmadan Rusya’yı seyahat etme durumu konumundaydı. Ancak yaşanan olumsuz siyasi durumlar, bu durumu ortadan kaldırmıştır. 25 Temmuz 2019 tarihi itibariyle sadece resmi Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan kişiler, vizeden muaf konumuna gelmişlerdir. Bordo renkli pasaport sahipleri için vize zorunluluğu hala bulunmaktadır.
Rusya ile yaşanan olumsuz siyasi durumlardan dolayı, 1 Ocak 2016 yılında vize serbestliği uygulaması durdurulmuştur. Bundan dolayı da, günümüzde Rusya’ya seyahat edecek olanlar için Rusya vize varmı sorusu akılları karıştırmaktadır. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan olumsuz durum sadece vize serbestliğini etkilemiştir. Türk vatandaşlarına vize vermeme gibi bir durum şu anki iki devlet arasındaki ilişkiler açısından söz konusu değildir.
Rusya vize 2025 yılı içerisinde son yapılan değişiklikler neticesinde herhangi bir değişikliğe uğramamıştır. Bu sebeple, bordo renkli pasaport sahibi vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar.
Rusya vize ücreti 2025 yılı için yapılan duyurular neticesinde belli olmuştur. Rusya Konsolosluğunun her sene yayınladığı vize ücretlerinde bu sene küçük oranda zamlar uygulamıştır.
Rusya bir federasyon devleti olduğundan dolayı, Rusya vize almak federasyona bağlı tüm ülkeleri gezmek anlamına gelecektir. Bundan dolayı, Rusya Federasyonunu gezmek isteyen kişiler için oldukça avantajlı bir vizedir. Resmi pasaportlara sahip olan kişiler içinde vize muafiyeti olduğundan dolayı, rahat bir şekilde Rusya seyahatleri gerçekleştirilebilmektedir.
Rusya vize açıklaması nedeniyle, Türkiye ile Rusya arasında yapılan vize serbestliği anlaşması sona ermiştir. 25 Temmuz 2019 tarihinde yapılan son açıklamayla birlikte ise, resmi Türkiye Cumhuriyeti pasaportu sahipleri için tekrar vize serbestliği uygulaması gelmiştir. Ancak umuma mahsus bordo renkli pasaport sahipleri için vize zorunluluğu hala bulunmaktadır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hususi ve Hizmet pasaportuna sahip kişilerin Rusya’ya vizesiz giriş yapmasına izin vermiştir. Bu pasaport sahibi Türk vatandaşları da Rusya’ya seyahat etme hakkına sahiptir. Vizesiz ülkeye giriş yapacak kişiler Rusya da 30 günlük seyahat hakkına sahiptir. Aynı zamanda her seyahatinizde 180 gün içerisinde 90 gün kalmanıza izin verilmektedir. Umuma Mahsus pasaport sahipleri Rusya vizesi için başvuru yapmak zorundadır.
Umuma Mahsus pasaport sahibi vatandaşlar Rusya’ya seyahat etmek için Rusya vizesine başvuru yapmalıdır. Hususi ve Hizmet pasaportu sahip vatandaşlar ülkeye 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde 30 gün ikamet hakkına sahiptir. Ayrıca Diplomatik pasaport sahibi vatandaşlar 90 gün Rusya da ikamet hakkına sahiptir.
Rusya vizesi 2025 yılında 60 Dolarsan 80 Dolar’a çıkarılmıştır. Rusya tek girişli vize için 80 Dolar, çift girişli vize ücreti 128 Dolar’dır. Ayrıca Multi isimli çok girişli vize ücreti 240 Dolar’dır. Vize başvuruları genellikle 5-7 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Servis bedeli 35 USD, hizmet bedeli 40 USD’dir. Aynı zamanda elektronik vize başvuru ücreti 250 TL’dir.
Rusya vizesi için elektronik ortamda başvuru yapacak kişiler e-vize aracılığı ile sorun yaşamadan vize başvurusunu gerçekleştirebilir. E-vizede online tüm bilgileri eksiksiz doldurmalısınız. Aynı zamanda Rusya Konsolosluğuna bir dilekçe yazarak ülkeye seyahat amacınızdan bahsetmesiniz. E-vize aracılığı ile Rusya vize türüne kolaylıkla başvuru yapabilirsiniz
Rusya vizesini almak için Konsolosluğa ya da vize merkezine başvuru yapmanız gerekmektedir. Aynı zamanda ülkeye seyahat amacınıza uygun vize türüne başvuru yapmalısınız. Örneğin; Rusya’ya eğitim için gidecek kişilerin Öğrenci Vizesi için başvuru yapması gerekmektedir.
Rusya’ya davetiye vizesi ile seyahat etmek istiyorsanız ülke de ikamet eden aile ve arkadaşınız tarafından davetiye gönderilmelidir. Vize başvurusunda sizden istenilen diğer belgeleri de sunmalısınız. Rusya bir Schengen ülkesi olduğu için Schengen koşullarını saplamanız gerekmektedir. Rusya vizesine başvurunuzu konsolosluk veya vize merkezleri aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Rusya da çalışmak istiyorsanız çalışma vizesine sahip olmanız gerekmektedir. Rusya da 3 aylık bir giriş, 2 aylık 2 giriş ve 1 yıllık olarak verilmektedir. Vize için gerekli evrakları vize merkezi ya da konsolosluk aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Rusya Çalışma Vizesine konsolosluk ile başvuru yapmanıza gerek yoktur. Vize merkezine de kolaylıkla vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Rusya’ya turizm amaçlı seyahat edecek kişilerin başvuru yapacağı vize türüdür. Rusya Turist vizesi için gerekli evrakları vize merkezine ya da konsolosluğa yapmalısınız. Aynı zamanda seyahat tarihinizden 3 ay önce vize başvurunuzu yapmanızı öneriyoruz. Eğer vize başvurunuzu seyahat amacınıza uygun hangi vize türüne yapacağınızı bilmiyorsanız vize merkezini arayarak öğrenebilirsiniz.
Rusya davetiye kaç günde gelir: Rusya’ya davetiye ile gitmek isteyen kişilerin yapmış olduğu başvuru sonrasında bunun en erken 20 en geç ise 30 gün içerisinde çıkması söz konusudur.
Rusya davetiye vize farklı amaçlar için verilir. Aile birleşimi bunlardan birisidir. Aynı zamanda Rusya’ya iş için gidecek olanlara da davetiye sunulmaktadır. Kişinin ismi, iletişim ve ikamet bilgileri, ayrıca Rusya’da nerede kalacağına dair tüm ayrıntıların bulunması esastır.
Rusya davetiye sorgulama işlemleri konsolosluğa ait olan resmi internet sitesi üzerinden çok kolay bir biçimde yapılır. Size verilen kodu girmeniz ve ardından da enter tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
Rusya aile vizesi alımında davetiye önemlidir. Bunun açık şekilde yazılması ve aynı zamanda iki tarafın da tüm bilgileri girilmelidir. Rusya Federasyonu Göç Şubesi üzerinden alınan belge ile beraber sunulması esastır.
Rusya aile vizesi ücreti 160 dolar’dır. Bu paranın ödenmesi sırasında o günkü kurun baz alınması ve hemen ardından ise TL şeklinde meblağın ilgili hesaba gönderilmesi gerekmektedir. İsterseniz bunun yerine direkt aracı kuruma vererek, parayı onların yatırmasını sağlayabilirsiniz.
Rusya elektronik davetiye hem aile ziyaretlerinde hem de iş amacı ile yapılacak olan seyahatlerde önem arz etmektedir. Bunu karşı tarafın yollaması esastır. Eğer söz konusu durum ticari bir seyahat ise aracı kurumlar sayesinde bunun sahibi olmak kolaydır.
Rusya turist vizesi en çok bir ay yani 30 gün olarak sunulur. İstenen evrakların içinde pasaport, vize formu, voucher evrakı, seyahat ve uçuş rezervasyonlarının olması yeterlidir.
Rusya giriş şartları denildiği zaman ilk evrak pasaporttur. Ayrıca Voucher adı verilen bir evrakın olması şarttır. Bunu aracı kurum üzerinden temin edebilirsiniz.
Rusya e-vize ücreti 2025 160 dolar olarak belirlenmiştir. Bunu her zaman dolar yerine TL üzerinden ödemek kolaydır. Konsolosluk üzerinden Rusya vize ücreti banka hesabı bilgilerinin edinilmesi gerekmektedir. Bunun sağlanmasının ardından banka havalesi devreye girer ve ücret de ödenir. Bu sayede sürecin önemli aşaması tamamlanır.
Rusya vize fiyatları 2025 senesinde yapılmış olan güncellemenin ardından 160 dolar olmuştur. Hem aracı kurum üzerinden hem de konsolosluğun hesabına havale şeklinde bunun ödenmesi konusunda hiçbir sorun yoktur.
Rusya e-vize 2025 yılında geçerli olan bir sistemdir. Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi sitesine erişim sağlamak gerekmektedir. İlgili kısımda doldurulması gereken yerler vardır. Pasaport, resim ve diğer belgeleri taratmak, bunların tümünü sistem içine kaydetmek esastır. Seyahat tarihinden 4 gün önce yapılmalıdır. Sonuç kısa sürede alınır.
Rusya elektronik vize 2025 hemen alınabilir. Ancak bunun klasik vizeden bir farkı söz konusudur. O da konaklama süresinin 16 gün olmasıdır. Bundan dolayı daha kısa süreli bir seyahatler için kullanılması daha mantıklıdır.
Rusya’ya vize kalktı mı 2020 yılı içinde en çok sorulan sorulardan birisi. Bu tip bir durum söz konusu değildir. Çünkü Rusya halen vize istemektedir.
Rusya vize kalktı mı: Rusya’ya gidecek olan Türklerin vize alması şarttır. Kuralların ve evrakların çok zorlayıcı olmaması büyük bir şanstır.
Rusya’ya vize var mi 2025 senesinde karşımıza çıkan bir soru ve Rusya vize istemektedir. Evrakları tamamlamak gerekmektedir.
Rusya vize istiyor mu 2020 yılında sorulurken bunun yanıtı ise evettir. Kimlik, pasaport, tur operatörü belgesi, seyahat ve otel rezervasyonu ile fotoğraf olmalıdır. Bu sayede vize alabilirsiniz.
]]>
Rusya için vize gerekiyor mu: Rusya vize istiyor mu 2025 yılında yanıtı evet olan bir sorudur. Rusya’ya gidecek olan Türk vatandaşlarının başvuru işlemlerini yapmaları temel bir kural olarak karşımıza çıkar. Bu noktada iki farklı yöntemin tercih edilmesi mümkündür.
Bunlardan birisi Rusya konsolosluğu üzerinden ilgili işlemlerin hızlı bir biçimde başlatılmasıdır. Diğeri ise aracı kurumların kullanılmasıdır. Özellikle birtakım evrakları tek başına temin etmeniz söz konusu olmadığından, yetkilendirilmiş olan işletmeler sayesinde başvurunun yapılması çok daha mantıklı olacaktır.
İstenen evraklar ise şöyledir;
Rusya vize ücreti ne kadar 2025: Rusya vize istiyor mu 2025 sorusunun cevabı evettir ve tanımlanmış olan vize ücretleri söz konusudur. Bunlar şu şekilde karşımıza çıkar;
Bunlar konsolosluk tarafından açıklanmış olan meblağlardır. Aracı kurum tercih eden kişilerin mutlaka özel harçları da ödemesi lazım. Banka havalesi, vize parasının yatırılması için kullanılan sistem olarak dikkat çeker. Türk lirası her daim Rusya konsolosluğu tarafından kabul edilmektedir.
Rusya vize ne zaman kalkacak 2025: Rusya vize istiyor mu 2025 yılında en çok dile getirilen sorudur. Bunun yanıtı evet olmasının yanı sıra merak edilen temel konu vizenin ne zaman kalkacağı üzerinedir. Bu noktada yapılmış olan herhangi bir çalışma yoktur. Şu an için vize başvurusu halen kabul edilmiş olduğundan bu iznin alınması gerekmekte.
Rusya vize ne zaman: Rusya vize isteyen bir ülke olmasından dolayı kesinlikle bunun alınabilmesi adında başvuru işlemlerinizi sorunsuz bir biçimde tamamlamanız lazım. Aracı kurumların bu noktada tercih edilmesi avantaj sağlarken, Türk vatandaşlarının konsoloslukları da kullanması noktasında bir sorun yoktur.
Vizenin kalkması gibi bir durum şu an için gündemde değildir. Bu ülkenin vize başvuruları birçok farklı ülke ile kıyaslandığı zaman çok daha kolaydır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları böylelikle sorunsuz şekilde vizelerini alabilirler. Başvuru tam evraklarla tamamlanmak zorundadır.
Rusya vize ücreti ne kadar: Rusya konsolosluğu tarafından açık bir biçimde ifade edildiği üzere klasik bir vize türü olarak dikkat çeken turistik izinlerde 80 dolar ödenmesi şarttır. Hemen bunu banka havalesi üzerinden çok kolay şekilde yatırabilirsiniz. Dekontun evrakların içine eklenmesi ise temel bir kriterdir.
Rusya vize isteyen bir ülke olmasından dolayı Türk vatandaşlarının kesinlikle başvuru işlemlerini yapması lazım.
Rusya vizesi 5 gün içinde çıkar.
Rusya vizesi için aracı kurumlar ve konsolosluklar tercih edilmelidir.
Aracı kurumlar, vize başvurusu konusunda yetkilendirilmişlerdir. Bundan dolayı sunmuş oldukları hizmet çerçevesinde yukarıda bahsedilen fiyata ek olarak yine ödeme yapılmalıdır.
Rusya ziyareti gerçekleştirecek olan vatandaşlar için vize kesinlikle gerekir.
Rusya vize işlemleri Rusya Konsolosluğu ya da Rusya Büyükelçiliği tarafından alınır.
Rusya vize ücreti her yıl konsolosluk bünyesinde güncelleme gösterir. Ücret ile ilgili detaylı bilgiyi konsoloslukla iletişime geçerek edinebilirsiniz.
Rusya Vizesi almak aracı kurumlarla kolaydır. Üstelik konsolosluğa hiçbir şekilde gitmeye gerek yoktur. Ücreti online internet şubesi üzerinden yatırdıktan sonra pasaport ve diğer belgeleri yollamanız yeterlidir. Aracı kurum kısa süre içinde vizenizi yollayacaktır.
Rusya Vizesi için gerekli evraklar, özellikle Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığı zaman çok daha az olması ile dikkat çekmektedir. Bu durum seyahat edecek olan kişiler için büyük bir kolaylık anlamına gelir. Herhangi bir şekilde banka hesap bilgilerinin verilmesi, hesapta para tutulmasına gerek yoktur. Burada dikkat çeken evrak ise Voucher adıyla bilinmektedir. Acente Rusya’da yer almaktadır. Türkiye’de beraber çalıştığı kurumlar mevcuttur. Gönderim bu şekilde yapılır. Aracı kurum üzerinden bunun hemen sahibi olabilirsiniz.
Rusya Vizesi için aynı zamanda klasik olarak tanımlanmış;
Rusya Vize tipleri şöyledir;
Rusya Vizesi hazır olma zamanı en az 4 gündür. Zaman zaman bunun 10 güne kadar çıkması söz konusu olabilmektedir. Evrakların mutlaka tam bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Rusya Ekspres vize ise daha hızlı olması ile dikkat çekmektedir. En fazla 2 günde hazırdır.
Rusya Oturum Vizesi, bu ülkede çalışmak ya da yaşamak isteyen kişilerin alması gereken bir belgedir. Rusya her yıl eyalet başına en az 1500 en çok 3000 insana oturum vermektedir. Bunun alınabilmesi için mutlaka klasik vize prosedürlerine ek olarak daha farklı kuralları da bilmek ve ona göre tüm belgeleri hazırlamak şarttır.
3 tip oturum izni söz konusudur. Bunlar; geçici oturum alanlar, yine belli bir zaman dilimi için gelen kişiler ve son olarak kalıcı oturum elde etmiş olanlardır. Geçici oturumun süresi 3 senedir. Zamanı dolduğu zaman yenilenmek zorundadır.Rusya Vizesi Şartları Videosu;
]]>
Schengen ülkelerinin sınırları içerisinde yer alan veya Avrupa Birliği bünyesinde bulunan ülkelerden bazıları Schengen’e dahil değildir. Aşağıda yer alan ülkelere gitmek için vize alınması veya ülkenin vize muafiyetiyle ilgili durumlarının öğrenilmesi gereklidir. Schengen protokollerine uygun olmayan, yapılacak olan vize başvuruları için doğrudan sadece o ülkede geçerli vizelerin alındığı ülkeler şunlardır;
Vize muafiyetine sahip olunan ülkeler arasında Rusya yer almıyor. Sadece belirli pasaport sahipleri tarafından, belirli süreler için vize muafiyetinin olduğu açıklanmıştır. Bordo pasaporta sahip olan kişiler, gidiş amaçlarının ne olduğu fark etmeksizin vize almak zorundadır. Rusya, Schengen vizesi alınması gereken ülkeler arasında bulunmuyor.
Rusya’nın ilerleyen dönemlerde de bu protokollerle ziyaretçi kabul etmeyeceği öne sürülmektedir. Sadece uçakla değil, Schengen vizeli bir ülkeye gittikten sonra diğer ülkelere geçiş için karayolunu da kullanabilirsiniz.
Schengen vizesi aldığınız durumlarda, vize süresi içerisinde aşağıdaki ülkeleri ziyaret edebilirsiniz;
Vize alabilmek için başvuruların, gidilmesi planlanan süreden en az 2 hafta önce yapılması gerekmektedir. Türkiye’den Rusya’ya yapılacak olan başvurularda kurumumuzu kullanabilir ve çok kısa süre içerisinde tüm işlemlerin sonuca ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Doğrudan kargo yoluyla gerekli evrakları bize teslim edebilirsiniz. Konsolosluğa iletilmesi gereken formları doldurduktan sonra başvurunuzun yapılmasını sağlayabilirsiniz. Personellerimiz, Rusya seyahatine çıkmak isteyen vatandaşlarımızdan aşağıdaki belgeleri teslim etmelerini istemektedir;
Rusya’ya yapılacak olan yolculuklar için siyah pasaport kullanılacak olması halinde, 90 güne kadar ülkede kalmanız mümkündür. Rusya Schengen mi? Rusya Schengen kurallarına dahil bir ülke değildir. Siyah pasaportta vize 3 aya kadar istenmemektedir. Bordo pasaporta sahipseniz, ne kadar kalacağınız fark etmeksizin vize alma zorunluluğu bulunuyor.
Gri pasaportla kalacak olmanız durumunda ise 30 güne kadar vizesiz bir şekilde Rusya’ya seyahat edebilirsiniz. Tek giriş için farklı, çok sayıdaki giriş için farklı tutarlarda ücret ödenmesi gerekiyor. 30 güne kadar olan ekspres vize ve çift girişe yönelik vize 360 Dolardır. 15 gün süreyle tek girişe yönelik vize almak istediğiniz takdirde 160 Dolar vize ücreti ödemeniz gerekmektedir.
]]> Rusya Vize Başvuru İşlemleri
Bunun için işlemlerinizi kısa sürede tamamlamak için başvuru formunu dikkatli bir şekilde doldurmanız gerekir. Sizden talep edilen evrakları da tamamlayarak gerekli görevlilere teslim etmeniz gerekir. Bu evraklarda herhangi bir eksikliğin olması, işlemlerinizi olumsuz etkiler. Bu bakımdan başvuru formunu doğru bir şekilde doldurup teslim etmeniz gerekir.
Eylül 2019 tarihi itibari ile Rusya, Hususi ve Hizmet pasaport sahiplerini 30 günü geçmeyecek seyahatlerinde vize işlemlerinden muaf tutmaktadır.
Ancak bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Rusya’ya gidebilmek için vize almaları gerekmektedir.
Diplomatik pasaporta sahip olan vatandaşlar ise, 3 ayı geçmeyen Rusya ziyaretlerini vizesiz olarak gerçekleştirebilmektedir. Vize başvuruları Türkiye’de yer alan Rusya Konsoloslukları aracılığı ile yapılmaktadır.
Rusya Vize Başvuru Formu
Rusya vizesine başvuru yapmadan önce ilk olarak başvuru formunuzu doldurmanız gerekmektedir. Rusya Konsolosluğu tarafından hazırlanan başvuru formunda kişisel bilgileriniz sorulmaktadır.
Bu bilgilerin tamamının doğru bir şekilde doldurulması gerekir. Bilgilerinizin doğruluğu vize alma işlemleriniz açısından oldukça önemlidir. Yanlış verdiğiniz bilgiler vize alma sürenizi uzatabilmekte hatta vize sonucunuz olumsuz sonuçlanmasına yol açabilmektedir.
Başvuru formunda kimlik bilgileriniz, seyahat etme nedeniniz, gidiş ve dönüş tarihiniz, mesleğiniz ve çalıştığınız kurum, size ulaşabilecekleri iletişim adresleriniz ve gitmek istediğiniz şehir Rusya Konsolosluğu tarafından sorulmaktadır.
Vize başvuru formunda özellikle seyahat amacınızı belirtmeniz gerekmektedir. Seyahat amacınız ile birlikte vize türünüzü seçmelisiniz. Seçilen vize türü, Rusya Konsolosluğu tarafından istenen belgeler haricinde ekstra belge istenmesine sebep olacaktır.
Aşağıda listelenen belgeler her türlü Rusya vize türünde istenen belgelerdir. Seçeceğiniz vize türüne göre farklı belgeler istenebilmektedir.
Rusya vize başvuru aşamalarını tamamladıktan sonra konsolosluk başvuru sonuçlarını ortalama 15 gün içinde açıklamaktadır. Bu süre evraklarınızın durumu ve konsolosluktan kaynaklanan durumlardan dolayı değişiklik gösterebilmektedir.
Rusya için vize başvuruları görev alanına göre konsolosluklara ya da büyükelçiliklere yapılmaktadır ayrıca yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri de hizmet vermektedir.
Vize başvurusu yapmak için öncelikle Rusya vize başvuru formunu doldurmak gerekir, talep edilen evraklar hazırlandıktan sonra randevu alınarak işlem süreci tamamlanır.
Rusya Federasyonu tarafından Türkiye’de bulunan diplomatik temsilciliklerde vatandaşlara vize ve oturma izni gibi hizmetler veriliyor.
Rusya Konsolosluğu İletişim Bilgileri
Rusya da yaşamakta olan yakın akrabalarınız varsa eğer siz de uzun süreli oturma izni için vize başvurusu yapabilirsiniz. Bir Türk vatandaşı ile bir Rusya vatandaşı evlenmek istiyorsa ve Rusya da ikamet etmeyi sürdürmeye karar vermişlerse aile birleşimi vize başvurusunu yaptırabilirler.
Rusya aile birleşimi vize başvurusu yaptırılabilmesi için gerekli evraklar şu şekildedir:
Rusya Aile Birleşimi Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya aile birleşimi vizesi talep edebilmesi için yakın akraba konumunda bir aile ferdinin veya birkaç aile ferdinin Rusya’da ikamet etmesi gerekmektedir. Örnek olarak eşiniz, anneniz, babanız veya kardeşiniz gibi bir yakın akrabanız Rusya’da ikamet ediyorsa, siz de uzun süreli oturma izni amacı ile Rusya aile birleşimi vizesi talep edebilirsiniz.
Farklı bir durum olarak bir Rusya vatandaşı ile evlilik gerçekleştirmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Rusya’da ikametini sürdürmeye karar verdiğinde de bu vizeyi talep edebilirler. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aile birleşimi açısından Rusya konsolosluğunun talep ettiği evrakları hazırladıktan sonra bu evrakları Rusya konsolosluğuna teslim eder ve başvuru gerçekleştirir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Rusya’da ikamet etmek istediklerinde ne kadar uzun bir süre oturmak istediklerine bağlı olarak geçici dönemlerde yeniden başvuru gerçekleştirmeli ve daha sonraki süreçte sürekli oturma izni almalıdır. Çünkü Rusya sağlanan aile bağlarının kopmamasını sağlamak için aile birleşimi vizesi ile geçici oturma izin sunmaktadır.
Rusya’ya ziyaret gerçekleştirmek isteyen Türk vatandaşlarından bordo pasaport sahipleri vizeye tabidir, gri ve yeşil pasaport 30 gün, siyah pasaport iste 90 gün vizeden muaftır.
2019 tarihinden bu yana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Rusya’ya 30 günlük seyahat için vizesiz giriş gerçekleştirebilir.
Rusya vizesini iki şekilde almak mümkündür ya direkt olarak konsolosluğa başvuru yapılır ya da konsolosluğun yetkilendirdiği merkezlere başvuru gerçekleşir.
Rusya Vizesi İçin Gerekli Evrak Listesi 2025
İşlemlere başlamak için öncelikle ilgili kişinin dilekçe vermesi gerekir. Dilekçe içeriğinde seyahat nedeni, ne kadar kalınacağı gibi az ve öz bir konu, nerede konaklanacağı ve ne kadar kalınacağı, ilgili kişinin adı soyadı imzası ve hangi makama yazıldığı bilgisi yer alır. Bu alanda profesyonel destek almak ve rusya vize dilekçe örneği – visa center işlemleri için internette yer alan danışmanlık hizmetlerinden yardım alınabilir. Profesyonel hizmet veren firmalarda hazırlanacak dilekçeler ticari, eğitim ve turistik amacına göre farklı farklı hazırlanır.
Rusya İngilizce Dilekçe Örneği
Rusya vize başvurularında istisnai durumlarda dilekçe kabul etmektedir. Rusya vize dilekçesi hakkında bilgileri size sunacağız. Dilekçeye Rusya’dan sonra başka ülkelere gitme gibi özel bir durumunuz varsa bu durumu anlatmak için ihtiyaç duyarsınız.
Rusya’ya herhangi bir amaçla seyahat etmek isteyenler bu dilekçeyi yazarken şu hususlara dikkat etmelidir. Sizin için bu bilgileri listeleyerek açıkladık.
Rusya vize dilekçe örneklerine internet sitemiz üzerinden kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Dilekçe yazmakta zorlanıyorsanız bir vize merkezi ile anlaşmanızı öneririz. Size bol bol vakit kazandıracaktır.
Rusya Vize Dilekçe Örneği
Rusya turistik vize ihtiyaçlarınız için Rusya turistik vize talep dilekçesi, Rusya ticari vize ihtiyaçlarınız için ise Rusya ticari vize talep dilekçesi doldurmalısınız.
Asya’nın en geniş yüzölçümüne sahip ülkesi, Avrupa toprakları üzerinde kara sınırı bulunan ülkesi, dünyanın coğrafi açıdan en büyük ülkesi, tüm bu bilgiler Rusya Federasyonu’nu tahmin etmeniz için yeterli bilgilerdir. 144 milyondan fazla nüfusu ve olabildiğine büyük coğrafi yapısı ile Rusya, her konuda dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir.
Dilekçede şu konular hakkında bilgi vermelisiniz:
Ayrıca, yukarıda yer alan tüm bilgileri teyit edecek vize başvuru evrakları ile vize başvurusu gerçekleştirmeli ve dilekçenizi Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’na iletmelisiniz.
Dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olan Rusya’da, sanayi ve iktisadi alanlar oldukça gelişmiş durumdadır. Ülkede petrol ve doğal gaz rezervlerinin çıkarılması ve işlenmesi dışında, turizm de oldukça mühim bir gelir kaynağı. Bunun yanı sıra, savunma sanayi, yer altı madenleri de Rusya’nın zenginliğine zenginlik katmaktadır. İnşaat sektörü de ülkede oldukça gelişmiştir. Bu alanlarda ya da yenilikçi fikirler ile Rusya’da ticaret yapmak istiyorsanız, bu noktada gerekli kriterleri yerine getirmek gereklidir. Gerek şirket, gerekse de kendi ticari amaçlarınız için ülkeyi ziyaret etmek için ise Rusya ticari vizesi almak şarttır. Rusya ticari vize talep dilekçesi yazmak için dilekçenizde şu unsurlara değininiz:
Başvuru için ihtiyaç duyulan tüm vize başvuru evrakları, dilekçeyi desteklemeli.
Rusya için Türk vatandaşları açısından vize gerekmektedir, Türkiye’de yapılan vize muafiyeti anlaşmasının sona erdiren Rusya Federasyonu’nun vize uygulaması başlamıştır.
Rusya vize ücretlerine her yıl artış yapılmaktadır, tek girişli, çift girişli ve çok girişli vize türlerin de fiyat farkı bulunmaktadır.
Rusya vizesi almak için öncelikle başvuru formunun doldurulması ve randevu alınarak evrakların konsolosluğa ibraz edilmesi gerekir.