Slovenya Vize Başvurusu
Schengen vizesi, Schengen üye ülkeler arasında seyahat etme imkanı sağlayan geniş çaplı bir vize olmaktadır. Schengen vizesi bulunan bir kişi 26 farklı ülkede seyahat imkanına sahip olur. Schengen üye ülkeler arasından 22’si Avrupa Birliği üye ülkeleridir.
Schengen vizesi sahibi olan bir kişi Norveç, İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ülkelerini vizesi ile birlikte gezebilir.
Bilindiği üzere Slovenya vize için bir zorunluluk tutuyor. Schengen üyesi ülkeler arasında Slovenya da yer almaktadır. Bu sayede Slovenya’ya gitmek isteyen vatandaşlar Slovenya’da 5 yıla kadar vize sahibi olacak, bununla birlikte Schengen üyesi 26 ülkeyi de rahatlıkla gezebilecek. Şu sıralar;
Schengen üye ülkeler arasında vize ile seyahat edilebilmesini sağlayan Schengen vizesi, 2020’de güncellenmiş fiyat listesine göre 80 Euro karşılığında alınabilir. 6-12 yaş arası çocuklar için ise 40 Euro olarak belirlenmiş durumda. Bunun yanı sıra kişiler Türk Lirası karşılığı ücreti ödeyerek de Schengen vizesi alabilir.
Slovenya Schengen vizesi almak isteyen bir kişi Türkiye’de yer alan 5 noktada vize başvurusu yapabilir. Ek olarak hangi ülkede yaşamak istiyorsanız o ülkenin konsolosluğundan Schengen vizesi başvurusu yapılması gerektiğini de bilmelisiniz. Türkiye’de bulunan 5 şehirden birinde vize başvurusu yaptıktan sonra başvuru süreci başlamış olur. Başvuru yapılan şehirler arasında Ankara, İzmir, Gaziantep, Antalya, İstanbul ve Bursa yer alır.
Başvuru yapmak isteyen kullanıcıların bilmesi gereken bir diğer konu ise koronavirüs salgını sebebiyle Slovenya hükümeti, vize başvurularını askıya almış durumda. Salgın 2019 yılının sonundan beri birçok ülkede etkisini gösteriyor. Bundan dolayı Slovenya vize başvurularını salgının yayılmasını önlemek amacıyla bir süre onaylamıyor. Vize başvurularının tekrardan ne zaman onaylanacağı konusunda da bir açıklama yapılmadı.
Slovenya Vize Başvurusu Hakkında Bilgi
Bazı insanlar farklı ülkelere kısa veya uzun dönem olarak gitmek amaçlı vize alır. Slovenya ülkesi de vize veren ülkeler arasında yer almaktadır. Slovenya Schengen üye bir ülke olduğu için Schengen vizesi alarak hem Slovenya hemde diğer 25 ülkeyi gezmek mümkün olur. Slovenya için vizeler pandemi nedeniyle şimdilik askıya alınsa da gelecekte tekrar hizmete açılması planlanıyor.
Slovenya’da kısa dönem olarak turistik, iş amaçlı, kültürel, sportif, aile ve arkadaş ziyareti gibi çeşitli nedenlerden dolayı vize almak mümkündür. Slovenya turistik vize sağlayarak kısa dönem amaçlı bir ülke gezisi yapmanıza olanak tanıyor. Turistik vize, diğer ülkelerden gelen vatandaşlar için bir süreliğine tanınan geçici bir vizedir. Turistik bir vize alan kişiler seyahat acentesi ile birlikte tura katılarak veya bilet ve otelin fiyatlarını karşılayarak bu şekilde kısa süreli bir ziyaret yapabilir.
Slovenya Vizesi Schengen mi?
“Slovenya’ya vize var mı?” veya “Slovenya’ya vize gerekli mi?” sorusunun cevabını bulan birçok kişi bu ülkenin Schengen üyesi olup olmadığını da merak eder. Evet, Slovenya Schengen üyesi olup bu vizeyi vermektedir. Slovenya’nın 5 yıla kadar geçerli olmak üzere verdiği Schengen vizesi, 26 ayrı ülkede geçerli olmaktadır. Schengen vizesine sahip olan insanlar 26 ülkeye bu vize ile rahatlıkla seyahat edebilir.
Slovenya Vizesine Başvururken Hangi Belgeler Gerekir?
Slovenya’ya gitmek isteyenler vize alırken birçok evrakı yanında taşımalıdır. Başvuru yaparken yetkililerin seyahat amacınızı bilmesi gerekir. Bunun dışında seyahat masraflarını karşılayabilecek bütçenizin de bulunması gereklidir. Eğer ki bunları sağlayabiliyorsanız devamında vize için birçok belge istenmektedir. Birçok vize türü bulunur ve her vize için farklı belgeler gerekebilir.
Vize almak isteyen müşterilerin vize alırken yanında taşıması gereken diğer belgeler arasında kimlik ve pasaport yer alır. Pasaport sayesinde uluslararası giriş çıkış işlemleri yapıp yapamayacağınız kontrol edilirken aynı zamanda gerekli incelemeler de yapılır. Vize başvurusu yaparken gerekli diğer belgeler arasında başvuru formu ve konsolosluğun istediği ek belgeler yer alır. Bu belgeler istenilen vizeye göre çeşitlilik göstermektedir.
Slovenya Erasmus Vize Nasıl Alınır?
Slovenya’ya gidip burada bir süre yaşamak ve eğitim görmek isteyen öğrenciler, Slovenya’nın Erasmus vizesine başvurabilir. Erasmus vizesi için alınması gereken birçok belge bulunur. Bu belgeler arasında öncelikli olarak başvuru formu yer alır. Başvuru formunu dolduran kişi eğer ki 18 yaşın altında ise ebeveyni ile birlikte formu imzalaması gerekir. Eğer 18 yaşın üzerinde ise tek başına imza atıp formu tamamlamalıdır.
Erasmus vize başvurusu kapsamında biometrik fotoğraf gerekli olan bir diğer malzeme olmaktadır. Bunun yanı sıra pasaport, seyahat sağlık sigortası, burs belgesinin gerçeği ve 2 adet fotokopisi, üniversiteden alınmış belge, Slovenya’da yer alan üniversiteden bir dilekçe yazısı ve fotokopisi, Slovenya’daki üniversitede öğrencinin eğitim göreceğine dair belgeler, nüfus cüzdanı fotokopisi, pasaport fotokopisi gerekir.
Slovenya’da Erasmus için başvuru yaparken en son aşamada ebeveynler tarafından düzenlenen noter onaylı bir taahhütname gerekir. Bu belgenin aslı ile birlikte 2 fotokopisi ve yeminli tercümandan Sloven dilinde tercümesi şart konur. Gerekli olan bu belgeler tamamlandığında öğrenci artık Erasmus için hazır olmaktadır.
Erasmus eğitimi için bilinmesi gereken bir diğer detay ise ebeveynlerin ücreti karşılayabileceklerini garanti etmesidir. Masrafların karşılanacağına dair gelir belgesi, mal varlığı, hesap cüzdanları gibi belgelerin gerçeği ve 2 fotokopisi belirtilmelidir. Bu işlem için noter onaylı bir belge yeterli olmaktadır, tercüme edilmesine gerek bulunmuyor.
Slovenya Vize Ücreti
Herhangi bir sebepten dolayı Slovenya’da vize almak ve bu vizeyi kullanmak istiyorsanız Schengen vizesi alınmalıdır. Bunun yanı sıra kısa dönem vizeler bulunur. Öncelikli olarak Schengen vizesi hakkında detaylı bilgi vermek istiyoruz. Schengen üyesi olan 26 ülkeye seyahat imkanı tanıyan Schengen vizesi, Slovenya dahil birçok ülkede hem gezebilmeyi hemde 5 yıla kadar vize almayı sağlıyor. Schengen vizesi yetişkin bir birey için 80 Euro iken 6-12 yaş arası çocuklar için 40 Euro bir ücret ile alınabilir. Euro karşılığı yerel para birimi üzerinden de ücret ödenebilir.
Slovenya’da Schengen vizesinin yanı sıra kısa dönem vizeler de bulunur. Bu tür vizelerin ücretleri türüne göre değişmektedir. En fazla 90 günlüğüne verilen bu vizeler için yapılması gereken bazı şartlar vardır. Gerekli evrakların verilmesi durumunda kısa dönem vize almak mümkündür. Kısa dönem alınabilen vizeler arasında turistik, iş vizesi, kültürel, sportif etkinlik veya eğitim, aile veya arkadaş ziyareti ve havalimanı transit geçiş vizeleri bulunur. Müşteri kendine en uygun vizeyi seçerek kendi için kısa dönem seyahat yapma hakkı sağlayabilir.
Slovenya Vizesi Almak Zor mu?
Slovenya vizesi almak o kadar zor değildir fakat günümüz döneminde vize almak mümkün olmamakta. Bilindiği üzere koronavirüs salgını birçok ülkede olduğu gibi Slovenya hükümetinin de önlemler almasına sebep oldu. Virüsün ülkede daha hızlı yayılmasını önlemek amacıyla vize alımlarının kabulünün kısa bir süreliğine askıya alınmasına karar verildi. Henüz ne zaman tam olarak açılacağı konusunda bir bilgi paylaşılmadı.
Vize başvurusu yapmadan önce hangi kategoride vize türüne başvuracağınızı belirtmelisiniz. Bu konuda yetkililer bir destek sağlamadığı için buna hazırlıklı olmalı ve önceden araştırma yapmalısınız. Sonrasında vize merkezine giderek gerekli başvuru için çalışmalara başlamalısınız.
Slovenya’ya başvuru yapmak için öncelikli olarak en yakın vize başvuru merkezine gidilmelidir. Vize merkezine gitmeden önce gerekli belgelerin hazır olması sizin açınızdan daha hızlı bir işlem sağlar. Tatil günlerinin dışında vize merkezine giderek Slovenya vize başvuru formu doldurabilir ve gerekli belgeleri merkeze getirdikten sonra imzaları atarak başvuruyu tamamlayabilirsiniz.
Slovenya için Schengen vizesi alan kişiler VIP hizmet, seyahat sigortası, kurye teslimat hizmetleri gibi çeşitli hizmetlerden yararlanarak daha çok fırsattan da yararlanabilmektedir. Eğer ki başvuru yaptıysanız artık sonucu beklemelisiniz. Resmî internet sitesi üzerinden başvuru takibi yapabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz. Başvurunun sonuçlanma süresi yoğunluğa bağlı olmakla birlikte birçok faktöre göre gecikme gösterebilir. Bu konuda net olarak bir bilgi sağlanmıyor.
Ne Zaman Başvuru Yapılmalı?
Slovenya için vize başvurusu yaparken geçerli bir sebebiniz olmalıdır. Turistik amaçlı, eğitim amaçlı, sportif nedenlerden dolayı, iş amaçlı, kargo sebebiyle veya herhangi sebepten dolayı vize başvurusu yapıyor iseniz bu sebebin konsolosluk tarafından bilinmesi gerekir. Genellikle seyahat etmeden 2 hafta ile 1 ay öncesinden vize başvurularına başlanılması gerekir. Vize başvurusunun onaylanma süreci uzayabilir.
Bu doğrultuda erken başvuru Slovenya’ya tam zamanında gidiş sağlar. İster randevu alarak ister randevu almadan başvuru yapılabilmektedir. Bu konuda özet geçmek gerekirse en doğru başvuru zamanı 2 hafta ile 1 ay öncesinde yapmaktır. Başvuru süresinin uzama ihtimaline karşın erken başvuru yapmak işinize zamanında yetişmeyi sağlar. Eğer ki bu konuda bir aceleniz yoksa, ziyaret için gidiyorsanız daha rahat bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Slovenya Aile Birleşimi
Slovenya turistik vize dışında aile birleşimi vizesi de sağlıyor. Yabancı ülkede aileniz olabilir. Bu durumda yabancı ülkeye giderken konsolosluğa buna göre bilgi verilmesi gerekir. Aile birleşimi, yabancı ülkeye giden bir kişinin aile bireyleri ile birlikte yaşayabilmesi için alınan vize olmaktadır. Eğer Slovenya’da aileniz bulunuyor ise en doğru işlemler için bu vizeden yararlanmanız gerekir.
Ailesi ile yaşamak isteyenler konsolosluğa başvururken yanına birçok belge alması gerekir. Bu belgeler arasında binilecek araca ilişkin kanıtlayıcı evraklar yer alır. Bunun yanı sıra finansal durum ile ilgili belgeler de gereklidir. Bu belgeler arasında son 3 aylık banka hesapları dökümü, son 3 aylık maaş makbuzu veya buna benzer evraklar ile başvuru yapılmalıdır.
Eğer çalışan bir başvuran iseniz çalıştığınız kurum ile ilgili izin yazısı, SGK hizmet dökümü ve giriş bildirgesi gerekir. Bir çiftçi iseniz Tarım Bakanlığı’nın verdiği çiftçilik belgesi, özel bir şirkette çalışıyor iseniz meslek odası sicil kaydı, ticaret gazetesi kaydı ve vergi levhası, emekli olarak gidiyorsanız emeklilik belgesi veya emekli banka cüzdanı gerekir.
Uzaktaki ailenize öğrenci olarak katılacaksanız öğrenci belgenizi alarak başvuru yapmalısınız. 18 yaşın altındaysanız bu konuda yapmanız gereken ailenizden noter onaylı bir beyanname almanızdır.
Schengen Vizesi Hakkında Bilgi
Schengen bölgesi olarak bilinen bölge, 1985 yılında Lüksemburg’un Schengen kasabasında imzalanan bir anlaşma olmaktadır. Bu anlaşma ile birlikte Avrupa’nın birçok ülkesi birleşerek Schengen bölgesi olarak tanınmıştır. Avrupa Birliği üye ülkelerinin yanı sıra farklı ülkelerden de bu bölgeye katılım sağlanmıştır. Günümüzde Schengen bölgesinde yer alan 26 ülkeye 90 gün boyunca vizesiz girebilen ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Gürcistan Kanada gibi birçok ülke yer alıyor. Bunun yanı sıra Türkiye, Çin, Hindistan, Rusya gibi birçok ülke vize ile giriş sağlayabilmekte.
Avrupa Birliği’nden yakın zamanda ayrılan İngiltere ve Avrupa Birliği üyesi İrlanda, kendi istekleri doğrultusunda Schengen ülkeleri arasına katılmadı. Schengen anlaşmasının amacı, bu bölgede yer alan ülkelerin tek bir devlet gibi görünmeleri ve yalnızca bu bölgelerin sınırın dışında uluslararası sınır kontrollerinin yapılmasını sağlamaktır. Bu sayede Schengen üye ülkeler arasından geçiş yaparken tekrar sınır kontrolüne takılmak zorunda kalınmaz. Bunun için geliştirilmiş olan Schengen vizesi bu konuda büyük bir ayrıcalık sunmaktadır.
Schengen bölgesi zamanla büyüyerek yeni üye ülkeleri kendi içine eklemiştir. Anlaşmayı imzalayan ilk 4 ülke Belçika, Fransa, Almanya ve Hollanda oldu. Zamanla birçok ülke bu sınırlara katılarak geniş bir Schengen bölgesi oluşturuldu.
Schengen Vizesi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Slovenya gibi birçok ülkede Schengen vizesi kullanırken dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur. Bunlardan birisi vizenin doğru kullanımıdır. Doğru kullanım, hangi ülkeye gidecekseniz vizenin bu bölgeden alınmasıdır. Eğer bu şekilde vize alımı yaparsanız Schengen vizesi sürecinin kabul edilmesi daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Slovenya Schengen vize sağlayan ülkeler arasında yer almaktadır. Schengen vizesi alırken bilinmesi gereken bir diğer detay ise ziyaret nedeninin belli olmasıdır. Vize veren ülkeler bu duruma dikkat eder ve ziyaret nedenine göre çeşitli şekillerde vize verir. Bundan dolayı turistik amaçlı mı, Schengen vizesi için mi yoksa farklı nedenlerden dolayı mı vize alıyorsunuz bunu gerekli kuruma belirtmelisiniz.
Vize alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise pasaportunuzun olup olmadığı ve güncelliğini yitirmediğidir. Vize merkezleri birçok duruma dikkat ettiği gibi bu durumu da detaylı bir şekilde incelemektedir. Bundan dolayı pasaportunuzun güncel bir yapıda olması gerekir.
Schengen Vizesi Avantajları
Birçok kişi Avrupa’nın pek çok tarihi kentini ve turistik bölgelerini rahatlıkla gezmek ister. Bundan ötürü birçok ülkeden vize almadan bunu kolay bir şekilde halletmek ister. Schengen vizesi bu konuda büyük bir fırsat sunuyor. Slovenya veya diğer 25 ülkeden alınan Schengen vizesi sayesinde vize sahibi olan kişiler 26 ülkeyi seyahat edebiliyor. Schengen vizesinin en büyük avantajları arasında yer alan bu durum birçok kişinin Schengen vizesi almasını sağlıyor.
Slovenya vize başvurusu günümüzde daha kolay olmakta. Bazıları vize alırken kısa süreli veya bir süreliğine vize almak isteyebilir. Bu durum sık sık vize almaya yol açabilir. Schengen vizesinin bir diğer avantajı da 5 yıl boyunca tekrar vize alma durumunun olmamasıdır. 5 yıllığına geçerli bir vize veren vize merkezi, 5 yıl boyunca tekrar vize almadan diğer ülkeleri rahat bir şekilde seyahat edebilmenizi sağlar.
Schengen vizesi, bilindiği üzere birçok Avrupa ülkesinin tek bir devlet gibi görünmesini sağlayan önemli bir bölgeye ev sahipliği yapıyor. Bu da tek bir vize ile 26 ülkeye farklı bir vize gerektirmeden gidebilme imkanı sunuyor. Normalde farklı bir ülkeye girildiğinde pasaport ve vize kontrolünün yanı sıra uluslararası kontroller de yapılır. Schengen bölgesinde farklı bir ülkeye geçiş yapıldığında tekrar vize kontrolüne ve çeşitli kontrollere gerek kalmaz. Bu sayede bir ülkeden diğer bir ülkeye geçiş rahat bir şekilde sağlanır
Slovenya Vizesi Sık Sorulan Sorular
Orta Avrupa’ nın güneyinde konuşlanmış olan Slovenya, yeşil şehirleri ile tanınmaktadır. Ülke nüfusu 2 milyonun biraz üzerindedir. Barok ve Roma etkisinin görüldüğü şehir dokuları ile kültürel turizm için önemli bir ülkedir.
Slovenya Vizesiz Girilir Mi?
Slovenya’ ya kısa süreli seyahat gerçekleştirmek, Slovenya Schengen vizesi ile mümkündür ve bordo pasaport hamillerinin kısa ya da uzun sürekli Slovenya seyahatleri için vize almaları şarttır. Slovenya’ ya gerçekleştirecekleri 90 günü aşmayan (6 ay içinde) seyahatlerini siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri vizesiz yapabilirler.
Slovenya Vizesi Türleri Nelerdir?
Slovenya vizesi Slovenya C tipi vize ve Slovenya D tipi vize olmak üzere ikiye ayrılır.
- Slovenya C tipi vize
Slovenya Schengen vizesidir. Seyahat nedenine göre Slovenya turistik vize, Slovenya kültürel ve sportif vize, Slovenya ticari vize, Slovenya arkadaş ve aile ziyareti vizesi olarak ayrılır.
- Slovenya D tipi vize
Slovenya ulusal vizedir ve tüm pasaport hamili vatandaşlarımız Slovenya’ ya çeşitli nedenlerle gerçekleştirecekleri 90 günden fazla ziyaretlerde ulusal vize almakla yükümlüdür. Slovenya ulusal vizesi, Slovenya aile birleşimi vizesi, Slovenya öğrenci vizesi, Slovenya çalışma vizesi gibi türlere ayrılır.
Slovenya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Slovenya Schengen vizesi almak isteyenler, vize başvurularını konsolosluğun yetkili kıldığı başvuru merkezleri aracılığı ile gerçekleştirirken, Slovenya ulusal vize ancak şahsen konsolosluğa müracaat edilerek alınabilir.
Slovenya kısa süreli vize başvurularında seyahat planı detayları kesin biçimde ortaya çıkartılarak süreç başlatılmalıdır. Daha sonra seyahat planına ve kişinin evraklarına uygun, doğru bilgilerle, boşluk ve eksik bırakılmaksızın Slovenya Schengen başvuru formu doldurularak başvuru merkezinden randevu alınmalı ve başvuru evrakları randevu günnünde teslim edilmeli, biyometrik işlemler gerçekleştirilmelidir.
Slovenya Vizesi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Slovenya vize başvuru belgeleri:
- Pasaport (Slovenya’ dan dönüş gününden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalı)
- Biyometrik fotoğraf (iki adet)
- Seyahat sağlık sigortası
- Slovenya’ da kalınacak otelin rezervasyonları
- Slovenya’ ya gidilecek uçak bileti rezervasyonları (dönüş de olmalıdır)
- Kişisel duruma uygun finansal durumu kanıtlayan belgeler,
- Slovenya vizesi başvuru formu
Slovenya Hangi Ülke Vatandaşları Vizesiz Girebilir?
Slovenya, Avrupa Birliği vize politikaları çizgisinde hareket etmektedir. Schengen üye ülkesi, AB vatandaşlarından vize talep etmez.
2007 yılında Schengen sistemine dahil olan Slovenya’da sınır kapısında vize uygulaması yoktur bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alması zorunludur.
Slovenya Schengen vizesi almanın koşulları bulunmaktadır, belirlenmiş olan gerekliliklerin ve şartların yerine getirilmesi halinde Slovenya vizesi almak zor değildir.
Slovenya vize ücretleri başvuru yapılan vize kategorisine ve başvuru yapan kişinin uyruğu ile yaşına göre farklılık göstermektedir.