Vize Başvurusu İçin Davetiye Mektubu Nasıl Yazılır?
Farklı ülkelere yapılacak olan seyahatler öncesinde yapılacak olan vize başvurularında çeşitli belgelerin hazırlanması istenmektedir. İstenilen belgeler arasında davetiye mektubu da yer almaktadır. Vize başvurusu için davetiye mektubu nasıl yazılır? – Visa Center işlemleri için destek almak, doğru işlemler için önemlidir.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Davetiye mektubu yazılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları aşağıdadır;
- Davetiye yazan kişinin, seyahat edilecek ülke vatandaşı olması,
- Kalıcı oturma belgesinin olması,
- Davetiye gönderilen kişi ile akrabalık ya da arkadaşlık ilişkisinin olması,
- Ziyaretçinin rahat konaklayabileceği alana sahip olmak,
Vize başvurularında, vize onayı işlemlerinin hemen yapılabilmesi için davetiye mektubu büyük öneme sahiptir. Davetiye mektubu yazılırken, içeriğe dikkat etmek gerekiyor.
Vize davet mektubu seyahat gerçekleştirilecek ülkenin Konsolosluğu’na gönderilir.
Ziyaret edilen ülkede herhangi bir tanıdık varsa burada konaklanan olacağına dair mektup davet mektubudur.
Yurtdışı davetiye mektubu uçuş gerçekleştirilecek ülkenin Konsolosluğu ya da vize acenteleri bünyesinde alınır.
Eğer yurtdışına çıkmak için vize başvurusunda bulunacaksanız, bu işlem için sizden talep edilen bazı belgeler bulunur. Sizden istenen belgeleri eksiksiz olarak sunmadan vize alma işlemlerinizi gerçekleştiremezsiniz. Eğer daha önce vize başvurusu için davetiye mektubu yazmadıysanız, bu işlem size biraz karmaşık gelebilir. Fakat aslında oldukça kolay bir işlemdir.
Vize Başvurusunda İstenen Davetiye Mektubu Nedir?
Eğer vize başvurusuna bulunacaksınız, sizden istenen davetiye mektubunu kesin olarak vize başvurusu yapacağınız elçiliğe ya da konsolosluğa sunmanız gerekiyor. Bu belge sizin tarafınızdan değil, gideceğiniz ülkede bulunan, sizi davet eden kişi tarafından yazılmalıdır. Davetiyeyi yazacak olan kişi, sizin o ülkede bulunduğunuz süre zarfında sizi evinde ağırlayacağını beyan etmelidir.
Davetiye Mektubunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Sunmuş olduğunuz davetiye mektubunun kabul görebilmesi için, sizi davet eden kişinin, yani ev sahibinin sahip olması gereken bazı koşullar bulunur.
Bu koşulları şöyle listeleyebiliriz:
- Vize alacağınız ülkenin vatandaşı olması,
- Kalıcı oturma belgesine sahip olması,
- Arkadaşlık ya da akrabalık ilişkinizin olması,
- Oturduğu evin, evin ya da dairenin, gideceğiniz ülkeye kayıtlı olması,
- Sizin rahatça konaklayabileceğiniz bir alana sahip olması.
Bazı büyükelçilikler vize alacak olan kişilerden davetiye mektubu istemese de, sizin gerekli durumlarda sunmak üzere bir davetiye mektubuna sahip olmanız, yararınıza olacaktır.
Davetiye Mektubu Nasıl Yazılır?
Davetiye mektubu yazmak korkulacak kadar karmaşık ya da zor bir işlem değil. Tek yapmanız gereken şey, davet edildiğiniz kişiden, konsolosluğa verilmek üzere bir davetiye mektubu yazmasını istemeniz. Davetiye mektupları size ya da konsolosluğa ithafen olabilir. Davetiye mektubunu hazırlamadan önce bu konu hakkında konsolosluktan bilgi almanız yararınıza olacaktır.
Bazı durumlarda konsolosluklar sizin için hazırlanmış bir davetiye formu sunabilirler. Böyle bir durumda elbette işiniz daha da kolaylaşır.
Size sunulan bu formda istenen bilgiler ya da formu eğer siz hazırlayacaksınız, sizi davet eden kişi hakkında istenen bilgiler şunlardır:
- İsim, soyisim,
- Doğum tarihi,
- Meslek
- Evin tipi ve adres bilgileri,
- Ev sahibinin medeni durumu,
- İmza
Davet kişi ile ilgili istenen bu bilgiler tamamlandıktan sonra, vize başvurusu yapacak kişiyle ilgili ise şu bilgiler istenmektedir:
- Pasaportta yazan isim ve doğum tarihi,
- Telefon numarası,
- Ev sahibi ve vize alacak kişi arasındaki yakınlık ilişkisi,
- Gezi sebebi,
- Ülkeye giriş ve çıkış tarihleri.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer davetiye mektubu size ithafen yazılacaksa, bu mektubun dostça bir dille yazılması önemlidir. Bu, konsolosluk yetkililerini etkileyen bir durumdur. Fakat davetiye mektubu konsolosluk yetkililerine ithafen yazılacaksa, resmi bir dil kullanılmalıdır.
Davetiye Mektubunun Yanında Hazırlanabilecek Belgeler
Bazı konsolosluk ya da elçilikler, sizden gönderilen davetiye mektubunu desteklemeniz adına bazı belgeler isteyebilir. Bu belgeler her zaman gerekli olmasa da, sizin her ihtimale karşı bu belgelere de sahip olmanız yararınıza olur.
Sizden istenebilecek belgelerin listesi şu şekildedir:
- Davet eden kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun fotokopisi,
- Ekonomik olarak iyi durumda olduğunu kanıtlayan belge,
- Oturduğun evin sahibi ya da kiracısı olduğuna dair belge,
- Birlikte seyahat edilecek bölgelerin listesi.
Davetiye Mektubu Nereye Gönderilmelidir?
Daveti yapan kişinin yazmış olduğu davetiye mektubu, önce vize başvurusu yapacak kişiye gönderilmelidir. Vize başvurusunu yapacak olan kişi konsolosluktan randevu alarak, bu davetiyeyi konsolosluğa sunmalıdır. Bazı konsolosluklar, davetiye mektubunun, daveti yapan kişi tarafından doğrudan konsolosluğa gönderilmesini de kabul ederler.
Davetiye Mektubu Örneği
Davetiye mektuplarının genel olarak kabul edilmiş bir tarzı bulunmuyor. Konsolosluklar tarafından belirli şartlara uyulmuş olan her türlü davetiye mektubu kabul ediliyor.
Yine de bir davetiye mektubu oluşturmadan önce, vize alınacak konsolosluktan davetiye mektubunun nasıl oluşturulması gerektiğine dair bilgi alınması faydalı olacaktır. Bazı konsolosluklar davetiye mektubunun nasıl olması gerektiğine dair önceden bilgilendirme yaparlar.
Büyükelçiliğe Gönderilen Davetiye Örneği
Tarih
(Ülkenin adı) Büyükelçiliği,
Adres
(Davet edilen kişinin ismi) için Davetiye Mektubu: Pasaport Numarası: 000011111
Sevgili Beyefendi ya da Hanımefendi
Bu davetiye mektubunu (Davet edilen kişinin ismi) vize başvurusunu desteklemek amacıyla yazıyorum.
Davet ettiğim kişi (ülke)’de ikamet etmekte. Kendisi benim (yakınlık derecesi). (Davetlinin adresi) yaşıyor. Telefon numarası şu: (00) 111 2220011
Ben ülkenizde (adres bilgisi)’de yaşıyorum. (Meslek) işinde çalışıyorum. Yıllık kazancım (kazanç). Davet ettiğim kişinin belirlenen tarihler arasında beni ziyaret etmesini istiyorum. Çünkü (doğum günüm var, düğünüm var).
Sizden beni ziyaret edebilmesi için vize vermenizi rica ediyorum. Burada kaldığı süre zarfında onun sorumluluğu bende olacak. Benim evimde ikamet edecek ve vize süresi bittiğinde ülkesine geri dönecek.
Ekte, gerekli tüm belgeleri bulabilirsiniz.
Olumlu ya da olumsuz olarak cevabınızı bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Saygılarımla.
(Davet edenin ismi)
(Davet edenin doğum tarihi)
(Davet edenin adresi ve telefon numarası)
(Davet edenin imzası)
Davet Edilen Kişiye Gönderilen Davetiye Mektubu
Tarih
(Davet edilen kişinin ismi) için Davetiye Mektubu: Pasaport Numarası: 000011111
Sevgili (davet edilen kişinin ismi)
Son görüşmemizin ardından çok uzun zaman geçti. O yüzden bu mektubu bir davetiye olarak kabul edin. Sevgili (kız kardeş, dost, akraba), sizi yeniden göreceği için çok heyecanlıyım.
Geldiğiniz vakit ile ülkenize döneceğiniz vakit arasında bende konaklayacaksınız. Tüm sorumluluğunuz bende olacak.
Vize alabilmeniz için gerekli olan tüm belgeleri gönderiyorum. Sizi görmek için sabırsızlanıyorum.
(Tam adres) (Ülke)
(Davet edenin mesleği)
(Ev ve iş telefon numarası / e-posta adresi)
İmza
Davet mektubu sizlerin yurt dışına gitmesi için gereken belgelerden biridir. Bazı ülkelerde her koşulda gerekir iken bazı ülkeler ise farklı durumlarda tercih etmektedir. Bu nedenle ülke bazında konuşmak daha doğru olacaktır. Davetiye mektubu sizlere iletildikten sonra bunu dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.
Davet mektubu nedir sorusunu vize başvurularında sıklıkla duymak mümkündür. Özellikle ticari bir faaliyet için, eğitim için, bir akrabanıza veya arkadaşınıza gidiyorsanız onun için ya da çalışma izni için davetiye mektubu gerekmektedir.
Davet mektubu resmi bir kurumdan gelebileceği gibi belediyeler aracılığı ile bir kişiden de gelebilmektedir. Bu nedenle kişiler bazen ne yazacaklarını bilemeyebilirler. Davetiye mektubu örneği ise burada kişiye oldukça yardımcı olmaktadır. Davet sebebi davet mektubunda belirtilir ve davet eden ve davet edilen ile ilgili pek çok bilgi yer alır.
Davet mektubu örneği Türkçe olduğunda anlamanız kolay olsa da kişi Türkiye’ye gelmiyorsa evrakın Türkçe olmasına gerek yoktur. Kişi yurt dışına gidiyorsa burada o ülkenin ana dili veya kabul ettiği diğer diller yer alabilmektedir. Bu süreç biraz da tercihe bağlı olarak değişmektedir.
Davet mektubu vize davetiye örneği seçeneklerine bakıldığında içerisinde her türlü sebebe bağlı olarak örnekler bulunmaktadır.
Bu bir etkinlik davet mektubu örneği de olabilmektedir. Yani herhangi bir davet ve etkinlik için de kişi davet edilebilmektedir. Resmi bir organizasyon olması tavsiye edilmektedir.
En çok tercih edilen ise çalışma izni davet mektubu örneği olmaktadır. Birçok kişi yurt dışında çalışmaktadır.
Kişiye özel davet mektubu yazılırken üst sol kısma tarih atılmalıdır. Ayrıca ikamet edilen şehrin belirtilmesi önemlidir. Ardından konu başlığını yazmak ve daveti o ülkenin resmi dilinde ifade etmek şarttır. En alttaki kısım ise davet edilenin bilgilerine ayrılmalıdır.
Firma davet mektubu örneği resmi olmasından dolayı buna uygun bir dille kaleme alınmalıdır. Daveti yapan firmanın adı, etkinlik alanı, nerede bulunduğu, hangi sektörde olduğu gibi çok önemli olan bilgilerin eklenmesi şarttır. Aynı şekilde davet edilen işletmeyle alakalı bu tip verileri de yazarak bunu konsolosluğa sunmak sürecin bir parçası olarak karşımıza çıkar.
İş seyahati için davet mektubu örneği her zaman vize alımını kolaylaştıran detayların içinde bulunur. Davet edilen şahsın adı, soyadı, kimlik bilgileri, hangi sektörde çalıştığı, iş sıfatının ne olduğu bilgilerinin yazılması lazım. Aynı şekilde daveti yapan kişinin de buna uygun bilgileri eklemesi önemlidir.
Çalışma izni davet mektubu örneği çerçevesinde hangi şahıs çalışması için davet ediliyorsa, ona ait olan hem kimlik hem iletişim hem de meslek bilgilerinin çok açık bir biçimde belirtilmesi lazım. Daveti yollayan kişi ya da kurum için de prosedürün aynı olduğunu ifade etmek gerekiyor. Buna uyumlu şekilde hareket edilmesi esastır.
İş davetiyesi nasıl yazılır: İş davetiyesinde her daim resmi bir dil kullanılmalı, ilgili kişinin mesleki bilgilerinin yanı sıra kimlik ve iletişim verilerine de yer verilmelidir.
Kişiye özel davet mektubu örneği her zaman tarihle başlamalıdır. Bunu sol taraftaki üst alana; gün, ay ve yıl şeklinde yazmak, altına da şehri belirtmek gerekmektedir. Konunun açık olarak ifade edilmesinden sonra bunun detaylarına geçilmelidir.
Vize davet mektubu örneği Türkçe olarak yazıldığı zaman içerisinde hem bunu yollayan hem de davet edilen kişinin bilgileri olmalıdır. Aynı zamanda adres bilgilerinin belirtilmesi de şarttır.
Vize davetiye örneği konsolosluğa hitaben yazılır. Bu noktada kişi, davet edilecek olanın ikamet, iletişim ve kimlik bilgilerini açık bir biçimde belirtmek zorundadır. Bunun ardından konsolosluğa elden ya da aracı kurum ile teslim edilmektedir.
Kişiye özel davet mektubu her zaman yazılırken konsolosluk merkezli olacak şekilde cümleler kurulmalıdır. Bu kişinin tüm ayrıntıları olmalıdır.
Firma davet mektubu örneği ana konu, firmanın verileri, davetin yollandığı kişi ya da kurumun bilgilerinden oluşmaktadır.
Kişiye özel davet mektubu örneği içeriğinde iletişimden kimlik bilgilerine kadar birçok verinin yazılması, bunun doğru bir biçimde tamamlanması demektir.
Çalışma izni davet mektubu örneği için hangi dilde isteniyorsa ona göre hareket edilmelidir. Uluslararası bir dil olmasından dolayı bunun İngilizce yazılmasının önünde bir engel yoktur. İşin tanımı yapılmalı, firma bilgilerine yer verilmeli, istenen kişi de kesinlikle iletişim, mesleki ve kimlik bilgileri ile tanımlanmalıdır. Bunların tümü konsolosluk açısından çok mühimdir. İş davetiyesi nasıl yazılır: Antentli kağıt kullanılmalıdır. Yani firmanın ismi ya da logosunun olması esastır. Aynı zamanda işletmenin her türlü bilgisinden bahsedilmesi önemli bir detay olarak karşımıza çıkar. Konu net bir biçimde özetlenmelidir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!